Levymittari: Kim Wilde levystä levyyn

Tässä artikkelissa käydään läpi brittiläisen artistin Kim Wilde kaikki studioalbumit levy levyltä. Retropop.blogissa on julkaistu aiemmin omat artikkelinsa jokaisesta levystä ja niihin löytyy linkit tästä artikkelista.

KIM WILDE (1981)

Kim Wilde solmi levytyssopimuksen 20-vuotiaana Mickie Mostin luotsaaman RAK Recordsin kanssa vuonna 1981. Kimin isä Marty ja veli Ricky sävelsivät ja sanoittivat kappaleen ”Kids in America”, joka nousi Britannian singlelistalla sijalle kaksi. Suomessa Kimiin ihastuttiin saman tien ja singlestä tuli listaykkönen. Myös toinen single ”Chequered love” oli TOP-5-hitti ja esikoisalbumi ”Kim Wilde” ilmestyi kesällä 1981. Levy nousi Britannian listan sijalle kolme ja samalle sijalle myös Suomessa. Albumi myi Suomessa kultalevyyn oikeuttavan määrän. Kolmas single ”Water on glass” ei aivan päässyt Britti-listan topteniin.

Lue lisää albumista ”Kim Wilde”

SELECT (1982)

Esikoislevyn menestyksen myötä oli selvää, että jatkoa seuraa. Ensimmäinen maistiainen saatiin jo marraskuussa 1981 singlen ”Cambodia” muodossa. Sen myötä Kimin tyyli muuttui reippaasta poprockista tunnelmallisempaan syntikkapoppiin. Levy sijoittui Britti-listalla sijalle 12, mutta vuosien saatossa siitä on muodostunut yksi Kim Wilden tunnetuimmista lauluista. Myös huhtikuussa 1982 julkaitu toinen single ”View from a bridge” oli askel uuteen suuntaan. Tämäkään ei noussut Britannian listan topteniin, mutta Suomessa molemmat sinkut menestyivät paremmin. Albumi ”Select” nousi meillä peräti listaykköseksi, mutta Isossa-Britanniassa korkeimmaksi sijoitukseksi jäi 19. Vaisun menestyksen vuoksi levyltä ei lohkottu enempää singlejä, mutta lokakuussa saatiin kauppoihin jo uusi single ”Child come away”. Kappaletta ei otettu mukaan millekään studioalbumille, mutta myöhemmin se oli mukana Kimin kokoelmalevyllä.

Lue lisää albumista ”Select”

CATCH AS CATCH CAN (1983)

Kimin elämä oli kiireistä. Kaksi nopealla aikataululla julkaistua albumia ja Euroopan kiertue takanaan, hän ryhtyi kolmannen pitkäsoiton tekoon. Elokuussa 1983 ensimmäisenä maistiaisena kuultiin single ”Love blonde”, joka sekin kelpasi suomalaiselle yleisölle Kimin kotimaata paremmin. Lokakuussa julkaistu toinen single ”Dancing in the dark” oli ensimmäinen Kim Wilde -single, joka ei ollut Wilden perheen käsialaa. Levy-yhtiössä oltiin sitä mieltä, että Marty ja Rickyn Wilden uudet kappaleet eivät sisältäneet tarpeeksi hittipotentiaalia. Toisten tekijöiden biisi menestyi vieläkin kehnommin. Albumi ”Catch as catch can” floppasi myös Britannian listalla täydellisesti ja piipahti vain yhden viikon ajan listan sijalla 90. Suomessa siitä tuli silti Kimin toinen albumilistan ykkönen. Tähän levyyn päättyi Kimin levytyssopimus RAK Recordsilla.

Lue lisää albumista ”Catch as catch can”

TEASES & DARES (1984)

Uusi koti löytyi kansainvälisestä MCA Records -yhtiöstä. Tavoitteena oli valloittaa myös Yhdysvaltojen markkinat. Singlet ”The Second Time” ja ”The Touch” henkivät uutta tyyliä raskaine syntetisaattoritaustoineen, mutta eivät hätyytelleet listojen kärkisijoja. Kolmantena singlenä levyltä lohkaistiin keväällä 1985 hieman rock’a’billy -henkinen ”Rage to Love”, joka nousi TOP-20:een ja onkin siten tämän neljännen albumin menestynein hitti. Suomessa kovin Kim Wilde -huuma alkoi taittua ja ”Teases & Dares” pääsi enää virallisen listan sijalle 24.

Lue lisää albumista ”Teases & dares”

ANOTHER STEP (1986)

Neljännen ja viidennen albumin väliin tuli Kim Wilden uran pisin levytystauko tähän mennessä. Seuraava single näki päivänvalon vasta syyskuussa 1986. ”You keep me hangin’ on” oli cover-versio The Supremesin hitistä ja hitti siitä tuli myös Kimin energisenä dance-versiona. Sinkku nousi Britti-listalla sijalle kaksi ja Yhdysvalloissa peräti ykköseksi asti. Vaikka toinenkin single, albumin nimikkokappale ”Another step (Closer to you)” oli TOP-10-hitti, albumi floppasi Britti-listalla. Kolmas single ”Say you really want me” menestyi vaisummin eikä noussut Britannian sinkkulistan sijaa 29 korkeammalle. Jouluksi 1987 Kim nousi kuitenkin jälleen topteniin, kun markkinoille laitettiin hyväntekeväisyyssinkku ”Rockin’ around the christmastree”. Sillä Kimin kanssa duetoi koomikko Mel Smith.

Lue lisää albumista ”Another step”

CLOSE (1988)

Keväällä 1988 Kim julkaisi uuden singlen ”Hey mister heartache”, joka jäi vähäiselle huomiolle mutta seuraava single räjäytti pankin. ”You came” -kappaleesta tuli Kimin uran suurimpia hittejä ja klassikko, jota toivotaan edelleen jokaisessa kasaridiskossa. Tällä kertaa hitti vauhditti myös albumimyyntiä ja ”Close” nousi Britannian albumilistan topteniin. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1981 esikoisalbumin. Levyltä lohkottiin kaksi topten-hittiä lisää ”Never trust a stranger” ja ”Four letter word”. Viideskin single julkaistiin, mutta ”Love in the natural way” ei enää osoittautunut edeltäjiensä kaltaiseksi hitiksi. ”Close” -albumista tuli Kimin uran myydyin kokopitkä ja myyntimenestystä edesauttoi varmasti sekin, että Kim Wilde esiintyi Michael Jacksonin Bad-maailmankiertueen Euroopan osuuden lämmittelijänä.

Lue lisää albumista ”Close”

LOVE MOVES (1990)

Kim yritti uusia ”Closen” menestystä, mutta uutta hittibiisä ei vain löytynyt. ”Love moves” -albumilta lohkottiin peräti viisi singleä, mutta yksikään niistä ei noussut Britannian listan TOP-40:een. Suomessa singlet ”It’s here” ja ”Can’t get enough of your love” sen sijaan osoittautuivat listahiteiksi. Albumi oli korkeimmillaan Britannian listalla sijalla 37 ja Suomen virallisella listalla sijalla 18.

Lue lisää albumista ”Love moves”

LOVE IS (1992)

Kimin kahdeksannen levyn ensimmäisen singlelohkaisun ”Love is holy” sävelsi ja tuotti Rick Nowels, joka oli vastannut mm. Belinda Carlislen ”Heaven is a place on earth” -hitistä. Kappaleessa onkin hieman samanlaisia viboja. Singlestä tuli TOP-20-hitti ja albumikin menestyi edeltäjäänsä paremmin nousten Britannian listan sijalle 21.

Lue lisää albumista ”Love is”

NOW & FOREVER (1995)

Vuonna 1993 Kim julkaisi kokoelma-albumin ”The singles collection 1981-1993”, joka sisälsi kaksi uutta biisiä ”If I can’t have you” ja ”In my life”. Molemmat julkaistiin myös sinkkuina ja ne veivät Kimin tyyliä enemmän ysäridancen suuntaan. Samaa linjaa päätettiin jatkaa myös seuraavalla studioalbumilla. Levystä tuli kuitenkin enemmän pehmeän soulahtava, kuin tanssittava. Siltä lohkaistiin kaksi singleä ”Breakin’ away” ja ”This I swear”. Albumi floppasi totaalisesti ja siitä tuli Kimin uran ensimmäinen, joka ei noussut Britannian listalle lainkaan.

Lue lisää albumista ”The singles collection 1981-1993”

Lue lisää albumista ”Now & forever”

NEVER SAY NEVER (2006)

Vuoden 1995 ”Now & Forever” -albumin jälkeen ei pitänyt tulla kymmenen vuoden taukoa pitkäsoittojulkaisuihin. Keväällä 1996 julkaistiin tanssittava single ”Shame”, joka oli äänitetty ”Now & forever” -sessioissa. Sen menestys jäi kuitenkin olemattomaksi ja Kimin levytyssopimus MCA:n kanssa päättyi. Vuosina 1996-1997 Kim esiintyi Lontoon Westendin ”Tommy”-musikaalissa ja ihastui vastanäyttelijäänsä Hal Fowleriin. Vuosina 1998-2000 heille syntyi kaksi lasta. Kim laittoi musiikkiuransa tauolle ja keskittyi puutarhanhoitoon. Hän emännöi television puutarhaohjelmia ja kirjoitti aiheesta kaksi kirjaa. Vuonna 2001 Kim levytti uuden kappaleen ”Loved”, jolla markkinoitiin uutta kokoelmalevyä.

Lue lisää Kim Wilde vuosista 1996-2005

Vuonna 2002 ilmestyi single ”Born to be wild”, joka oli discoversio Steppenwolfin rock-klassikosta. Samana vuonna Kim levytti myös singlen saksalaisen Nenan kanssa. ”Anyplace, anywhere, anytime” oli versio Nenan omasta saksankielisestä hitistä. Kappaleesta tuli iso hitti Keski-Euroopassa. Levytys poiki yhteistyö Nena-yhtyeen biisintekijän Uwe Fahrenkrog-Petersenin kanssa, joka tuotti Kimin seuraavan albumin Saksan EMI-levymerkille. Levylle tuli kahdeksan uutta kappaletta ja kuusi uutta versiota Kimin takavuosien hittibiiseistä. Albumia ei julkaistu Britanniassa lainkaan, vaan sen markkinointi keskitettiin Keski-Eurooppaan ja Skandinaviaan. Suomessa levy nousi albumilistalla sijalle 30 ja se on viimeinen Kim Wilden listamerkintä meillä.

Lue lisää Kim Wilden vuosista 1996-2005

Lue lisää albumista ”Never say never”

COME OUT AND PLAY (2010)

Kim yhdestoista albumi jatkaa hieman edellisen levyn linjoilla, mutta onneksi nyt kokonaan uudella materiaalilla. Yhteistyö Saksan EMI:n kanssa jäi yhden levyn mittaiseksi ja julkaisijana toimi Columbian alaisuudessa toimiva SevenOne-levymerkki. Tätäkään levyä ei julkaistu lainkaan Britanniassa. Vauhdikas ja rokkaava albumi menestyi keskinkertaisesti, mutta ei sisältänyt isoja hittejä.

Lue lisää albumista ”Come out and play”

SNAPSHOTS (2011)

Yhteistyö SevenOne-merkin jatkui heti seuraavana vuonna, kun markkinoille saatettiin cover-albumi. Albumi sisältää siis pelkästään lainakappaleita, mutta niiden kirjo on varsin monipuolinen. Materiaalia lainailtu esimerkiksi East 17:lta ja The Curelta.

Lue lisää albumista ”Snapshots”

WILDE WINTER SONGBOOK (2013)

”Wilde winter songbook” on Kim Wilden ensimmäinen joululevy, joka sisältää tuttujen joululaulujen lisäksi myös uusia sävellyksiä. Albumi julkaistiin Wilden perheen omalla Wildeflower-levymerkillä, myös Isossa-Britanniassa.

Lue lisää albumista ”Wilde winter songbook”

HERE COME THE ALIENS (2018)

Kimin neljästoista ja toistaiseksi viimeinen pitkäsoitto julkaistiin myös Wildeflower-levymerkillä. Esimakua saatiin singlen ”Pop don’t stop” muodossa. Pitkästä aikaa Kim Wilde nousi myös Britannian albumilistalle ja peräti sijalle 21. Samalle sijalle kuin vuoden 1992 ”Love is” -albumi. Ahkerasti keikkaileva artisti julkaisi seuraavana vuonna 2019 uransa ensimmäisen livealbumin ”Aliens live”.

Lue lisää albumista ”Here comes the aliens”

Kuuntele Retropop.blogin soittolistaa ”The Essential Kim Wilde” Spotifyssa:

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑