Kim Wilde – Love is (1992)

kim wilde love is

Kim Wilden tasainen levytystahti jatkui myös 1990-luvun alkupuolella. Neljä ensimmäistä albumia tulivat vuosina 1981-1984 vuoden välein, jonka jälkeen julkaisutahdiksi vakiintui uusi albumi joka toinen vuosi. Kimin kahdeksas kokopitkä studioalbumi ”Love is” ilmestyi vuonna 1992. Tällä levyllä uutena elementtinä tuli mukaan Rick Nowels, joka tuotti levylle kolme kappaletta – mukaanlukien ensimmäisen singlelohkaisun ”Love is holy”. Lopuista vastasi luonnollisesti jälleen kerran Kimin velipoika Ricky Wilde.

Rick Nowels oli saavuttanut biisintekijänä suurmenestyksen Belinda Carlislen menestyshittien, kuten ”Heaven is a place on earth”, taustavoimana. Nowelsin ja Ellen Shipleyn Kimille kirjoittama ”Love is holy” kaikuukin vahvasti samoja tunnelmia. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi single nousikin Britanniassa TOP-20:een. Myös albumi huomioitiin mukavasti pitkäsoittotilastojen puolella, sillä se sijoittui Britanniassa korkeimmillaan sijalle 21 mikä olin Kimin neljänneksi paras sijoitus kahden ensimmäisen levyn ja ”Closen” jälkeen. Suomessa uutta Kim Wilde -julkaisua ei sen sijaan huomioitu listoilla lainkaan, vaan levy jäi täysin pimentoon.

Musiikillisesti albumilla siirryttiin jälleen takaisin rouheampaan ja orgaanisempaan suuntaan ja edellisen levyn steriili pop vaihtui kitarariffeihin ja aidosti koliseviin rumpuihin. Toki mukana oli myös kosketinsoittimia, etenkin Ricky Wilden tuottamissa kappaleissa. Albumin yleisilme on varsin menevä, vaikka on mukana tietenkin balladejakin. Tuntuu, että Wilden sisarusten sävelkynät oli jälleen teroitettu, mutta myös muilta tekijöiltä kokonaisuudelle valikoitui kelvollista materiaalia.

”Love is holy” -singlekappale käynnistää myös kokopitkän, jonka perään kuullaan Wilden sisarusten upea taidonnäyte ”Who do you think you are”. Poljento pakottaa kropan liikkeelle ja runsas melodia ei ryömi sieltä missä aita on matalin. Pakko todeta, että Kim Wilde oli tämän levyn aikoihin myös fyysisesti hehkeimmillään. Kannattaa tsekata upeat musiikkivideot. ”Who do you think you are” julkaistiin aiheellisesti myös singlenä, mutta sijoitus listalla jäi häpeällisen alhaiseksi. Hävetkää, levyjä ostava kansa.

Sama vahvan melodinen ja vauhdikas meno jatkuu ”I believe in you” -kappaleessa, jonka Ricky Wilde on kirjoittanut yhdessä Mick Silverin kanssa. Myös levyn ensimmäinen balladi ”Touched by your magic” on saman tekijätiimin käsialaa. Balladilinja jatkuu vielä astetta dramaattisempana, voimallisempana ja amerikkalaisempana kappaleessa ”I won’t change the way that I feel”, joka on yksi Rick Nowelsin tuottamista lauluista. Kuorostemmojen voimaan luottavan powerballadin tekijöiksi on merkitty Nowels ja Kim itse.

Levyn toinen puoliskokin vahvistaa käsitystä Wilden sisarusten lauluntekovoimasta. Etenkin melodisen vauhdikkaat popnumerot, kuten ”Million miles away” ja ”A miracle’s coming” ovat siitä oivallinen osoitus. ”Million miles away” julkaistiin myös levyn neljäntenä singlenä ja jälkimmäisen tekemiseen osallistui myös Rick Nowels. Kimin bändin kitaristi Steve Byrd on puolestaan autellut rauhallisempien kappaleiden ”The light of the moon (Belongs to me)” ja päätösballadin ”Too late” tekemisessä.

Rick Nowelsin tuottama kakkossinkku ”Heart over mind” on sen sijaan täysin eri tekijöiden kynästä. Kappale on viimeinen levylle äänitetty laulu, jonka Nowels vastaanotti demoversiona ja jonka Kim sitten päätti levyttää. Levy-yhtiö piti kappaletta niin vahvana, että se laitettiin ulos toisena singlenä. Amerikkalaistyyppinen softrock-kappale poikkeaa kuitenkin niin albumin kuin Kimin musiikillisesta linjasta jossain määrin ja kuulostaa minusta kokonaisuudessa irrallisena. Puolitempoballadiin ”Try again” saatiin vierailevaksi basistiksi kulttimainetta niittäneen Japan-yhtyeen taituri Mick Karn.

”Love is” -albumi on kiistattoman vahva näyttö Kim Wildeltä. Melodisten powerpoprallien ja eri tempoilla kulkevien balladien tasapaino pitää kuuntelukokemuksen intensiivisenä. Mukavaa, että albumi sai osakseen edes kohtuullisen huomion myös myyntitilastoissa, vaikka ehkä siltä lohkotut singlejulkaisut eivät olekaan ihan tavallisen kaduntallaajan mielissä säilyneet juuri niinä ikimuistoisimpina Kim Wilde -klassikkoina.

Kappalelista:
1. Love is holy (E.Shipley/R.Nowels)
2. Who do you think you are (K.Wilde/R.Wilde)
3. I believe in you (M.Silver/R.Wilde)
4. Touched by your magic (M.Silver/R.Wilde)
5. I won’t change the way that I feel (K.Wilde/R.Nowels)
6. Million miles away (K.Wilde/R.Wilde)
7. The light of the moon (Belongs to me) (K.Wilde/R.Wilde/S.Byrd)
8. Heart over mind (D.Munday/J.Hall/N.Whitecross/S.Stewart)
9. A miracle’s coming (K.Wilde/R.Wilde/R.Nowels)
10. Try again (K.Wilde/R.Wilde)
11. Too late (K.Wilde/S.Byrd)

Kuuntele albumia Spotifyssa

Lähteet:
Wikipedia
Discogs
Sisältää hitin (Timo Pennanen, Otava 2006)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: