Kim Wilde – Select (1982)

Kim Wilde Select

Ensimmäisen jymymenestysalbumin jälkeen odotukset olivat korkealla, kun Kim alkoi valmistella uutta musiikkia. Esimakua saatiin jo saman vuoden 1981 marraskuussa singlen muodossa. Monet yllätti tyylinmuutos, jonka ”Cambodia” tarjoili. Kolmen reippaan poprock-singlen jälkeen tulikin seesteisen tunnelmallista ja tyylikästä midtempo-syntikkapoppia. Kappale ei noussut Britannian singlelistalla topteniin, mutta sijoittui parhaimmillaan sijalle 12. Vuosien saatossa kappale on kuitenkin säilynyt yhtenä fanisuosikkina ja on myös tekijöidensä mielestä heidän parhaita saavutuksiaan. Sävellys- ja sanoitustyöstä vastasivat ensilevyn tapaan Kimin isä ja veli, Marty ja Ricky Wilde.

Jatkoa seurasi seuraavan vuoden huhtikuussa, kun päivänvalon näki klassikoksi muodostuva single ”View from a bridge”. Kappale jatkoi uudella tyylikkäällä tyylisuunnalla. Hämmästyttävää kyllä, tämäkään single ei noussut topteniin Kimin kotimaassa vaan tyytyminen listan sijaan 16. Kimin suosio oli suurempaa muualla Euroopassa. Ranskassa molemmat uudet singlet nousivat listaykkösiksi ja Suomessakin ne ylsivät kärkikymmenikköön. Toukokuussa 1982 julkaistu toinen albumi ”Select” nousi meilläkin listaykköseksi ja oli jopa ensimmäistä pitkäsoittoa suurempi menestys. Britanniassa myyntiluvut olivat kuitenkin pettymys ja ”Select” oli parhaimmillaan vain listan sijalla 19.

Joka tapauksessa ”Select” on ehdottomasti edeltäjäänsä vahvempi kokoelma hienoja lauluja. Aloitusraita ”Ego” tuo mieleen Ultravoxin ja ottaa sykkivällä rytmityksellään kuulijalta heti luulot pois. ”Words fell down” on ehkä lähimpänä ensimmäisen levyn reipatempoisia rockraitoja, mutta syntetisaattorit on nostettu enemmän pintaan. Kertosäkeistö hakee tarttuvuudessaan vertaistaan ja kappaleessa olisi ollut ainekset vaikka singlelohkaisuksi. Levyltä ei kuitenkaan lohkottu enempää sinkkuja. ”Action city” saa jalan naputtamaan tahtia discorytmeillään. Singlekappaleen ”View from a bridge” jälkeen vinyylilevyn A-puolen päättää haikean melodinen puolitempoballadi ”Just a feeling”.

Kääntöpuolen avaa yksi parhaista Kim Wilde albumiraidoista kautta aikojen ”Chaos at the airport”, jonka allekirjoittanut olisi ilman muuta lohkaissut singleksi höpsöstä sanoituksesta huolimatta. Sykkivä ”Take me tonight” lienee levyn synteettisin kappale, jonka esikuvina on saattanut olla Giorgio Moroderin discohitit. ”Can you come over” on kumarrus ensimmäisen levyn suuntaan rockaavammalla otteellaan. ”Wendy Sadd” yhdistelee hienosti 1980-luvun syntikkapoppia 1960-luvulle ominaisiin melodisiin, melkeinpä iskelmällisiin ratkaisuihin. Albumin päättää singlekappale ”Cambodia” erityisenä, yli 7-minuuttisena versiona. Cherry Pop levy-yhtiön special editionilta löytyy bonusraitana luonnollisesti myös singleversio.

Uutta materiaalia ilmestyi vielä saman vuoden aikana, kun lokakuussa julkaistiin single ”Child come away”. Kappale vei Kimin musiikin vieläkin kauemmas ensilevyn rockaavuudesta eteerisyydessään. Singlen menestys jäi kuitenkin vaatimattomaksi ja se oli korkeimmillaan listalla vain 43:s. ”Child come away”-kappaletta ei sisällytetty millekään Kimin studioalbumille, mutta tällä erikoispainoksella se on mukana. Lisäksi levyltä löytyy singlejen b-puolet ”Watching for shapes” (Cambodia) ja ”Just another guy” (Child come away) sekä harvinaisempi raita ”Bitter is better”, joka onkin kokoelman ainoa kappale joka ei ole Wilde/Wilde -isä-poika-parivaljakon käsialaa. Kappale levytettiin japanilaiseen tv-mainokseen ja julkaistiin myös Japanissa singlenä sekä ”Select”-albumin japanilaisella painoksella.

”Select”-levyn kansitaide on persoonallinen ja vinyylilevyn molemmin puolin on ikäänkuin kansikuva. Toisella puolella Kimin kasvot ovat valkoisella pohjalla ja toisella puolella mustalla. Kappaleet on listattuna pienellä fontilla kannen alareunaan, A-puolen kappaleet valkoiselle puolelle ja B-puolen mustalle. Ilmeisesti levyn nimi kuvaakin tätä valintojen mahdollisuutta.

Kim Wilde Select 2

Kappalelista:
1. Ego
2. Words fell down
3. Action city
4. View from a bridge
5. Just a feeling
6. Chaos at the airport
7. Take me tonight
8. Can you come over
9. Wendy Sadd
10. Cambodia – Reprise
Bonuskappaleet:
11. Watching for shapes
12. Cambodia (single version)
13. Child come away
14. Just another guy
15. Bitter is better

Kuuntele albumia Spotifyssa

Lähteet:
Wikipedia
Kim Wilde – Select albumin kansilehti (Cherry Pop 2009)
Sisältää hitin (Timo Pennanen, Otava 2006)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: