Kim Wilde – Kim Wilde (1981)

Kim Wilde
Kim Wilde
syntyi 18.11.1960 Chiswickin lähiössä Lontoon kupeessa vanhemmilleen Reginald ja Joyce Smithille. Kimin isä oli luonut uraa poptähtenä 1950-luvulla taiteilijanimellä Marty Wilde ja myöhemmin Kim otti saman sukunimen käyttöönsä, kuten myös hänen nuorempi veljensä Richard eli Ricky Wilde, jolla oli ura lapsitähtenä 1970-luvun alussa. Alusta lähtien olikin siis selvää, että myös Kimistä tulisi poptähti ja hän solmikin levytyssopimuksen Mickie Mostin luotsaaman RAK Recordsin kanssa vuonna 1981 ollessaan 20-vuotias. Ura sai lentävän lähdön heti ensilevytyksestä, kun isä-Martyn ja veli-Rickyn säveltämä ja sanoittama ”Kids in America” nousi Britannian singlelistan sijalle 2. Kimin seksikkään imagon siivittämänä levystä tuli myös maailmanlaajuinen hitti ja single myi yhteensä yli kaksi miljoonaa kappaletta. Saman tien aloitettiin debyyttialbumin valmisteleminen ja sille kaikki laulut syntyivät saman isä-poika-parivaljakon toimesta, paitsi ”Falling out” joka on merkitty yksin Ricky Wilden tekemäksi.

Kappaleita äänitettiin tiuhaan tahtiin, mutta levy-yhtiöpamput eivät haistaneet sopivaa kappaletta toiseksi singleksi. Viimeisten tehtyjen laulujen joukosta löytyi kuitenkin ”Chequered love”, joka nousi singlelistalla sijalle 4. Monella mittarilla levy oli valtava menestys, vaikka se myi puolet vähemmän kuin edeltäjänsä eli miljoona kopiota. Esikoislevy ”Kim Wilde” ilmestyi kesällä 1981 nousten listojen kärkisijoille useissa Euroopan maissa, kuten mm. Saksassa ja Ruotsissa ykköseksi asti. Kimin kotimaassa Britanniassa ja Suomessa levy sijoittui albumilistoilla parhaimmillaan sijalle 3. Kultalevyt tulivat ainakin Saksasta, Britanniasta ja Suomesta.

Tummanpuhuvan levyn kannessa poseeraa Kimin lisäksi hänen pörröpäinen bändinsä, johon kuului velipoika Ricky Wilde, poikaystävä Calvin Hayes sekä James Stevenson. Calvin Hayes oli myöhemmin perustamassa Johnny hates jazz -yhtyettä. Myöhemmin Kim on kommentoinut, että tuohon aikaan naiartistin oli katu-uskottavampaa esiintyä levynkannessa ikäänkuin osana bändiä. Vertaukset Debbie Harryyn ja Blondieen eivät kuitenkaan olleet täysin tuulestatemmattuja. Olihan musiikkikin vähän samantapaista syntetisaattorein mausteuttua melodista poprockia.

”Kim Wilde” -albumin avaa vauhdikas ”Water on glass”, joka myöhemmin julkaistiin kolmantena singlenä – tosin vain Britanniassa. Singleversio poikkeaa hieman albumilla kuultavasta. Lisähoukuttimena singlen kääntöpuolella on vielä levylläkuulematon kappale ”Boys”. Sinkku ei kuitenkaan yltänyt aivan Britannian singlelistan topteniin, sillä se jäi sijalle 11. Albumin kakkosraita ”Our town” ei kalpene menevyydessään ja tarttuvuudessaan singlehiteille. ”Everything we know” rauhoittaa menon hetkeksi yhdistellen haikean melodian ja kevyeen reggaetyyliseen rytmiin. ”Young heroes” palauttaa tasapainon sing-a-long-kertosäkeiden ja rullaavien rockpoljentojen maailmaan. Megahitti ”Kids in America” on säästetty vinyyli-lp-levyn A-puolen viimeiseksi kappaleeksi.

B-puolen käynnistää kakkoshitti ”Chequered love”, jonka jälkeen kappale nimeltä ”2 6 5 8 0” vie tunnelmat puhaltimillaan jopa vähän ska-henkisiin svääreihin. Kappaleen nimen numerosarja ei tekijöiden mukaan tarkoita yhtään mitään. Kyseiset numerot vain sopivat säveliin. ”You’ll never be so wrong” yllättää tyylikkyydellään ja ajattomuudellaan. Kappale kirjoitettiin kuulemma alunperin puolessatoista tunnissa ”Chequered love” -sinkun b-puoleksi, mutta levy-yhtiön Mickie Most totesi sen olevan liian hyvä sinkun kääntöpuoleksi. ”Falling out” jatkaa osin samalla linjalla, mutta vähän nopeammalla temmolla. Kappale on kuuleman mukaan ensimmäinen Ricky Wilden kirjoittama laulu. Hän oli myös äänittänyt sen tarkoituksenaan julkaista se itse. Levytyksellä Kim Wilde lauloi taustalaulut. Mutta sitten Kimin uran käynnistyessä biisi päätyi siskon albumille. Albumin päättävä ”Tuning in tuning on” kuultiin jo ”Kids in America” -singlen b-puolella, mutta hienoa että se otettiin silti mukaan levylle. Kappale on surisevine konetaustoineen ja puheosuuksineen eniten ehtaa kasari-syntikkapoppia, jossa hehkuu Rickyn ihaileman Gary Numanin soundimaalailut.

”Kim Wilde” -albumi on täydellinen esikoislevy, joka ei petä singlehitteihin ihastuneita faneja. Meneviä melodisia poprock-ralleja on riittävästi tyydyttämään sellaisia janoavat, mutta samalla toinen toistaan tarttuvammat menopalat vuorottelevat muutamien sopivasti eri tyylejä kokeilevien kappaleiden kanssa. Kymmenen raidan joukkoon ei ole eksynyt yhtään täytepalaa, vaan ”Kim Wilden” erikoispainos tarjoilee 47 minuuttia ehtaa 1980-luvun täydellisyyttä.

Vuonna 2009 Cherry Pop -levy-yhtiön julkaisemalla erikoispainoksella on mukana albumin alkuperäisten kymmenen kappaleen lisäksi singlejen b-puolet ”Shane” (Chequered love) ja ”Boys” (Water on glass) sekä ”Water on glass” -singlen uusi sovitus. Puhumattakaan kansilehden kattavasta historiikista, tekijöiden biisikohtaisista muisteloista ja runsaasta kuvituksesta.

Kappalelista: 
1. Water on glass
2. Our town
3. Everything we know
4. Young heroes
5. Kids in America
6. Chequered love
7. 2-6-5-8-0
8. You’ll never be so wrong
9. Falling out
10. Tuning in tuning on
Bonuskappaleet:
11. Shane
12. Boys
13. Water on glass (7″ version)

Kuuntele albumia Spotifyssa

Lähteet:
Wikipedia
Kim Wilde albumin kansilehti (Cherry Pop 2009)
Sisältää hitin (Timo Pennanen, Otava 2006)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: