Käärijän ”Cha Cha Cha” hallitsee listoja ja taipuu remix-versioiksi

Käärijä (oik. Jere Pöyhönen) on tehnyt suomalaista pop-historiaa ja rikkonut ennätyksiä. Hän voitti ”Cha Cha Cha” -kappaleella Uuden musiikin kilpailun 2023 ylivoimaisesti ja pääsi siten edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuihin Liverpooliin, Isoon-Britanniaan. Kevään aikana hype Käärijän ympärillä kasvoi huimiin sfääreihin, ihan kansainvälisestikin. Euroviisujen finaalissa ennätyksellinen yleisöäänipotti ei aivan riittänyt voittoon, mutta toinen sija on Suomen toiseksi paras sijoitus Eurovision laulukilpailuissa kautta aikojen. Sen edelle menee vain Lordin viisuvoitto vuonna 2006.

Vaikka voittoa ei tullutkaan, ”Cha Cha Cha” -kappaleesta on kasvanut Suomen mittapuulla infernaalinen megahitti. Se on kesäkuun alkuun mennessä kerännyt Spotify-suoratoistopalvelussa yli 70 miljoonaa kuuntelua ja määrä kasvaa edelleen noin miljoonan kuuntelun päivävauhdilla. Kappale on kaikkien aikojen kuunnelluin suomenkielinen kappale Spotifyn historiassa ja eniten kuunneltu suomalainen euroviisukappale. Aiemmin ennätystä hallussaan piti vuoden 2021 edustajamme Blind Channel. Heidän englanninkielistä ”Dark side” -kappalettaan on streamattu vähän yli 66 miljoonaa kertaa. Suomenkielisten kappaleiden ennätystä piti hallussaan JVG, jonka ”Ikuinen vappu” -kappaletta on toistettu noin 31 miljoonaa kertaa. Vuoden 2022 streamatuimman kappaleen Emma-palkinnon sai Bess, jonka hitti ”Ram pam pam” kisaili ”Cha Cha Chan” tavoin Uuden musiikin kilpailussa.

”Cha Cha Cha” on ollut Suomen singlelistalla Uuden musiikin kilpailusta lähtien yhtäjaksoisesti 19 viikon ajan ja koko ajan vähintään TOP-5:ssä. Ykköstilaa se on pitänyt hallussaan seitsemän viikkoa. Spotifyn viikkotilastoissakin Käärijä on osoittautunut kiusalliseksi, sillä suosittukin artisti saattaa jäädä listalla kakkoseksi vaikka kuunteluja kertyisi viikon aikana yli miljoona. Näin kävi esimerkiksi viime viikolla Iben uutuuskappaleelle ”Blondina”.

Käärijä nousi suuren yleisön tuntemaksi käytännössä yhdessä yössä Uuden musiikin kilpailussa, mutta hän oli julkaissut jo kokonaisen albumillisen musiikkia ennen kisaa. Esikoisalbumi ”Fantastista” ilmestyi vuonna 2020 ja senkin kappaleet ovat nyt ”Cha Cha Cha:n” vanavedessä saaneet lisää kuunteluita. Levyn raidoista suosituin on ”Viulunkieli”, joka on streamannut jo platinaa eli yli viisi miljoonaa kertaa. Vanhin Spotifysta löytyvistä kappaleista on yhä Käärijän keikkasettiin kuuluva ”Urheilujätkä”. Vuonna 2016 julkaistua biisiä on streamattu yli kolme miljoonaa kertaa. Vuonna 2018 julkaistulta ”Peliä” -EP:ltä suosituin kappale on ”Klo 23”. Pahat puheet siitä onko Käärijällä muitakin kappaleita kuin ”Cha Cha Cha” ovat siis täysin perusteettomia. Artisti saa helposti koottua tuotannostaan mainion keikkasetin ja fanit näyttävät osaavan laulaa mukana muissakin kappaleissa.

Euroviisujen jälkeen Käärijä teki persoonallisen peliliikkeen ja julkaisi fyysisenä CD-levynä kuuden kappaleen EP:n ”Cha Cha Cha Mixtape”. Se sisältää viisuhitin lisäksi suosituimmat kappaleet ”Klo 23”, ”Viulunkieli” ja ”Välikuolema”, mutta myös kaksi uutta kappaletta, joita ei ole julkaistu suoratoistopalveluissa lainkaan. ”Morgan” ja ”Kovis” ovat siis kuunneltavissa vain tältä levyltä. Se on varmasti omiaan pitämään levyn Suomen fyysisten albumien listalla. Yleensä fyysisten levyjen listalla piipahdetaan nykyään viikon ajaksi, kun fanit rynnistävät levykauppaan ostamaan suosikkinsa uuden julkaisun. Siis mikäli se ylipäätään fyysisenä levynä julkaistaan. Mutta ”Cha Cha Cha Mixtape” on pysytellyt toptenissä jo neljä viikkoa. Lisäksi levy on sinnitellyt myös virallisella albumilistalla TOP-20:ssä, mitä voidaan pitää saavutuksena jo siksikin että se on tosiaan julkaistu vain fyysisenä äänitteenä. ”Fantastista” on sekin nyt nousussa albumilistalla ja viime viikolla se löytyi sijalta viisi, vaikka levy ei sisällä ”Cha Cha Cha” -hittiä.

Saksan tämän vuoden euroviisuedustusyhtye Lord of the Lost levytti myös oman versionsa ”Cha Cha Chasta” ja yllättävää kyllä teki sen suomen kielellä. YouTubesta löytyy myös muita cover-versioita aiheesta, sekä vakavampia että huumorin sävyttämiä. Milloin asialla on rock-bändi ja milloin viulisti. Milloin ”Cha Cha Cha” soi piereskelemällä tai Jukka Kuoppamäen ”Sininen ja valkoinen” -klassikon tyyliin. Tähän päälle erilaiset fanien synnyttämät mash-upit ja sen sellaiset. ”Cha Cha Cha” taipuu moneksi.

”Cha Cha Cha” on aktivoinut myös miksaajat. Virallisia remixejä ovat Faustix-remix, Reggae Mix, YES YES Remix ja Electronic Metal Mix. Lisäksi tietenkin myös epäviralliset remixit. Kaikkein suurin juttu on kuitenkin, että norjalainen huipputuottaja Alan Walker otti kappaleen käsittelyynsä. 25-vuotiaan supertähden suurinta hittiä ”Faded” on streamattu Spotifyssa yli 1,7 miljardia kertaa. Walker piipahti myös Suomessa markkinoimassa tuotettaan, joka julkaistaan suoratoistopalveluissa 9.6.2023.

Jos ei nyt ihan päivänselvää, niin melko ilmeistä lienee, että Käärijä ei urallaan saa toista yhtä megalomaanista hittiä kuin ”Cha Cha Cha”. Mutta muita pienempiä hittejä sopii kuitenkin odottaa entisten lisäksi. Elokuu 2023 voisi viimeistään olla otollinen aika seuraavalle uudelle biisille, sillä suurenkaan yleisönsuosikin hype ei kanna loputtomiin. Ensin Käärijällä on joka tapauksessa edessään huikean tiivis keikkakesä ja ”Cha Cha Cha” villitsee kansaa illasta toiseen ympäri Suomen niemen. Käärijän vuosi 2023 huipentuu Emma-gaalaan, jossa artisti todennäköisesti pokkaa muitakin pystejä kuin ”Vuoden streamatuimman biisin” palkinnon. Oikein pelattuna Käärijällä on edessään huikea ura ja ”Cha Cha Cha” on jo nyt klassikko, joka tulee villitsemään tanssilattioilla seuraavankin sukupolven.

Lue 10 syytä miksi Käärijän olisi pitänyt voittaa euroviisut

Lue keikka-arvio Käärijän konsertista Helsingin jäähallissa

Lähteet:
Musiikkituottajat – IFPI Finland ry
Spotify

1 thoughts on “Käärijän ”Cha Cha Cha” hallitsee listoja ja taipuu remix-versioiksi

Add yours

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑