Käärijä valloitti Helsingin jäähallin Black Box lavan hurjalla energiallaan

Käärijä – Black Box, 20.05.2023, Helsingin Jäähalli, HELSINKI

Vieraskynä – teksti ja kuvat Eeva Latva

Käärijän eli Jere Pöyhösen loppuunmyyty Black Box keikka Helsingin jäähallissa oli kotiinpaluukeikka Liverpoolin Euroviisuista. Innokkaimmat fanit olivat saapuneet jo aamukuudelta jonottamaan eturivinpaikkojaan. Jo jonossa tunsi tunnelman nousevan, sillä monella oli päällään vihreitä vaatteita, boleroita ja Käärijä T-paitoja. Lisäksi Liverpoolista tuttu Käärijän Saunarekka oli myös parkkeerannut jäähallin pihaan, mukana myös tuttu tintamareski-kuvaseinä Käärijän possujunasta tanssijoineen. Monet eri medioiden edustajat tekivät jonottavista faneista haastatteluita ennen kuin ovet avautuivat, joten jo siinä aisti että ollaan ison äärellä.

Tämä Käärijän keikka ei ollut ensimmäinen, jossa olin. Keväällä menin katsomaan häntä Lahden Winttiin 1.4.2023. Verrattuna intiimiin yökerhoon ja pieneen lavaan, jossa Käärijä esiintyi, tämä Jäähalli oli totta kai aivan toista maata. Käärijä ei ole enää Liverpoolin jälkeen sama artisti. Jäähallin aulassa oli myynnissä T-paitoja, Cha Cha Cha -korvakoruja sekä Käärijän-kuvalla varustettuja mukeja.

Kello 18:30 lämppärinä aloitti Windows95man. Tiesin hänet ennalta vain yhdestä kaupallisesta yhteistyöstä, mutta hänen settiään en ollut aiemmin kuunnellut. Ja hänhän soitti aivan loistavaa bilemusiikkia, joka nostatti tunnelmaa. Kuulimme vanhoja klassikoita kuten Samba de Janeiro, Sandstorm, Ihanaa leijonat ihanaa jne. Setti päättyi Käärijän omaan lempibiisiin Rammsteinin Du hast -hittiin.

Käärijän Show esitettiin myös YLE TV2:lla sekä välitettiin YLE Areenassa livenä ympäri maailmaa. Ohjelma alkoi aikataulunmukaisesti kello 20:00. Seisoimme miksauspöydän vieressä, josta näimme mitä kuvaa välitetään tv-ruutuihin. Alkuun tv:ssä esitettiin kertausta Käärijän matkassa Euroviisuissa sekä haastateltiin illan konserttiin jonottavia faneja.

Käärijän lavashow räjäytti tunnelman

Sitten päästiin itse asiaan. Lavalle nousivat Käärijän tehotiimi Aleksi Nurmi eli Alluprkl, Jaakko Jokela ja Jukka Sorsa, ja ”Intro” pistettiin soimaan. Tiimin jäsenet olivat pukeutuneet pinkkeihin vaatteisiin ja mustiin aurinkolaseihin. Pyrot leimahtivat liekkeihin ja yleisö kirkui. Käärijä astui lavalle ja huudatti yleisöään ”Huutakaa jee, huutakaa joo, huutakaa Käärijä!” ja yleisö söi Käärijän kädestä. Ensimmäisenä kappaleena kuultiin ”Fantastista” kappale Käärijän debyyttialbumilta.

Yleisö eli villisti mukana Käärijän energisen esityksen mukana. Hän jaksoi riehua paidattomana, huudatti yleisöään ja tanssi villisti. Välispiikeissään Jere osoitti olevansa kunnon showmies. Spiikit olivat varsinaista stand up -komiikkaa. Esimerkiksi ”Kiertävä sirkus” -kappaleen aikana lavalle saapui apina-asuun puettu polttarisankari. Käärijä vitsaili, että polttarisankari ei pääse tämän pidemmälle, joten hän voi alkaa etsiä uutta ystävää ja tulla Käärijän luokse asumaan. Kun yleisössä heilutettiin kylttiä ”Piirrä mulle tatuointi” Käärijä heitti, että kun musiikkiura lähtee laskuun niin hänen pitää varmaan tatuointiliike perustaa.

Yllätyksellinen esitys ja kunniakkaat kiitokset

Käärijä kiitteli kovasti yleisöään ja muistutti, että suosio ei ole itsestään selvää. Mielestäni onkin todella hyvä, että Käärijällä on noin kymmenen vuoden ura takanaan ennen tätä pistettä, ettei hän ole esimerkiksi suoraan huipulle noussut Idols-tähti. Hän on tehnyt musiikkia ja kiertänyt pienempiä keikkapaikkoja ennen Euroviisujen myötä tullutta huippumenestystä. Hän viittasi myös Käärijä-huumaan, että hän ei tehnyt tätä kaikkea, vaan hän teki vain biisin. Ihmiset loivat huuman.

Käärijä muisti keikan aikana kiittää myös Antti Tuiskua, jonka kanssa hän julkaisi vappuna kappaleen ”Auto jää”. Käärijä hauskuutti yleisöään ja kertoi nappaavansa hänen paikkansa live-esiintyjien joukossa. ”Antti vissiin lopettaa, hyvä minulle, tekee tilaa, kiitos Antti. Antti oli Suomen kovin live-esiintyjä, huom oli. Kuka se nyt on, en tiedä.”

Mic Mac -kappaleen aikana lavalla nähtiin Käärijän menneisyyden haamuksi kutsuttu Häärijä. Häärijä pukeutuu Käärijän entiseen tavaramerkkiin keltaiseen pukuun ja tanssii ikonista Mic Mac tanssia osana Käärijän tiimiä. Seuraavana kuultiin kaksi uutta kappaletta Käärijän vastikään CD:nä julkaistulta ”Cha Cha Cha Mixtapelta” – ”Kovis” ja ”Morgan”. Näitä kappaleita ei löydy suoratoistopalveluista, niin oli upeaa kuulla ne livenä.

Käärijä yhdisti sukupolvet ikärajattomalla keikallaan

Ikärajattomalla keikalla oli paljon mukana lapsiperheitä. Vaikka Käärijän kappaleissa onkin paljon kirosanoja, niin hän yritti välispiikeissään pitää kielenkäytön asiallisena. Hän heittikin, että toivottavasti vanhemmat ovat tienneet mihin ovat tuoneet lapsensa. Laulun sanoissa teemat liikkuvat bailaamisen, aikuistumisen ja menestymisen ympärillä. Itse mietin, että perheen pienimmillä tuskin on mitään käsitystä mitä Käärijän biiseissä lauletaan, mutta toisaalta eipä se haittaa. En itsekään 1990-luvun lapsena tiennyt kaikkia nyansseja mitä esimerkiksi Kikan tuotannossa laulettiin. Käärijä vihreässä bolerossa on lapsille kuin
sarjakuvasankari.

Nuorille aikuisille hänen laulunsa sanat varmasti ovat samaistuttavia. ”Paidaton riehuja” -kappaleen aikana Käärijä innosti yleisöä riisumaan paidat pois päältä sukupuolesta huolimatta. Lähelläni ollut nuorten miesten porukka intoutui ottamaan paidat pois päältään ja he lauloivat sanojen mukana. Käärijä on mielestäni todella hyvä roolimalli kaikenikäisille – Annetaan mennä, irrotellaan ja ollaan omia itsejämme. Yksi illan vaikuttamista hetkistä kuultiin ”Urheilujätkä” -kappaleen aikana. Lavalle saapuivat Käärijän sanojen mukaan mies, joka oli tuonut hänet musiikkimaailmaan eli Sonny Kylä-Liuhala, sekä Käärijän vanha ystävä
Jesse Voss. Yleisö otti esille kännykän taskulamput ja heilutteli niitä musiikin tahtiin. Taustapriorisoinneissa nähtiin värikäs pelimaailmaan viittaava kolikkoautomaatti. Käärijä liikuttui, kun yleisö lähti mukaan.

Cha Cha Cha -huipennus räjäytti pankin

Loppuhuipennuksena kuultiin totta kai Euroviisujen menestyskappale ”Cha Cha Cha” – ja peräti kaksi kertaa. Ensimmäinen veto mukaili Liverpoolin euroviisuvetoa, jossa Käärijä aloittaa esityksensä eurolavakopin sisältä, ja ohjailee kopin päällä naruissa mukana olevia tanssijoita. Mukana esityksessä olivat Euroviisuista tutut Matti Myllyaho, Etel Röhr ja Jesse Winjans, ja nyt uutena tanssijana oli Jasmin Geselle, joka korvasi Katri Mäkisen. Yleisö otti kännykät esiin, lauloi täysiä mukana ja vauhdikkaan esityksen jälkeen räjähti valtaviin suosionosoituksiin.

Toisessa vedossa Käärijä huudattikin yleisöä, että nyt jokainen antaa kaikkensa mikä vaan lähtee. Tällä kertaa keskityttiin enemmän liveyleisölle esiintymiseen kuin tv-showhun, ja vedon aikana lavalla nähtiin upea pyroshow ilotulituksineen. Kappaleen mukana kuultiin paljon myös sähkökitaraa, jonka käyttö kuulemma lisääntyy tulevilla Käärijän keikoilla. Se toimi mielestäni erittäin hyvin, ja odotan mielenkiinnolla mitä Käärijän tuleva musiikki tulee olemaan.

Käärijä heitti, että tämä jäähallikeikka on paljon hienompi juttu hänelle kuin Euroviisut, ja jotenkin vaikutti todella vilpittömältä sen sanoessaan. Hän sanoi, ettei hän muista euroviisuvedostaan mitään, mutta tämän kokemuksen hän muistaa loppuelämänsä. Sen voi uskoa, koska tällä lavalla hän sai olla oma itsensä, tehdä juuri sellaista showta kuin hän itse haluaa eikä ollut mitään kilpailuasetelmaa.

Käärijä UMK:n kautta Suomen seuratuimmaksi artistiksi

Kuten todettu, kiitos Yleisradion, tämä keikka näytettiin YLE Areenassa maailmanlaajuisesti. TV-lähetyksestä huomasi, että chattiin tuli kommentteja Brasiliasta, Kanadasta ja jopa Meksikosta saakka. Muutamissa chat-kommenteissa mainittiin, että nyt on pakko alkaa opetella suomea, jotta ymmärtää Käärijän laulun sanoja. Saa nähdä lisääntyykö Duolingo-sovelluksessa suomen kielen opiskelijoiden määrä ja alkaako myös muut Käärijän kappaleet streamata Spotifyssä kansainvälisesti.

Käärijä kokee nyt jotain sellaista mitä kukaan muu suomalainen ei ole koskaan kokenut. Vaikka Lordi voitti Euroviisut ja Blind Channel tuli hienosti kuudenneksi, niin heillä on ollut mukana kuitenkin koko bändin tuki, he ovat kokeneet menestyksen yhdessä. Lordi on useasti sanonut, että Euroviisuvoitto ei tuntunut oikein miltään, mutta hänhän esiintyi aina maskeissa ja ns. siviileissä häntä ei olla opittu tuntemaan. Mutta vieläkö muistatte, että alkuun Lordi ei puhunut haastatteluissa suomea? Muutama suomenkielinen haastattelu toteutettiin niin, että hän puhui selkä kameraan päin haastattelijalle. Systeemihän alkoi olla aika kestämätön, joten siitä luovuttiin ja nyt Lordi on jo monta vuotta puhunut suomea. Luulen että osaltaan tuon alun suomea puhumattomuuden vuoksi hän jäi suomalaisille vähän tuntemattomaksi eikä häneen voitu niin samaistua.

Mutta Jere kokee nyt tämän kaiken huuman periaatteessa yksin. Onhan hänelläkin taustajoukkonsa, mutta Käärijä on nyt yksi ja ainoa hahmo, jota revitään joka paikkaan. Siksi hän on korostanutkin nyt monessa paikassa että hän kaipaa lepoa ja lomaa. Jäähallikeikan jälkeen alkoikin ansaittu loma. Kolmen viikon kuluttua keikat taas jatkuvat.

Käärijä kysyi yleisöltään, että kuinka moni tiesi hänet ennen UMK:ta, ja kuinka moni tutustui häneen UMK:ssa? Itse en ollut kuullut hänestä mitään. Olenkin tätä nyt pohtinut tässä melko paljon, että mitähän hän itse ajattelee, kannattiko lähteä UMK:hon? Tällä hetkellä Cha Cha Cha -kappaletta on streamattu Spotifyssä 45 miljoonaa kertaa. Instagramissa hänellä on 506 tuhatta seuraajaa. Vertailun vuoksi monta vuotta UMK-kisaan ruinatuilla Antti Tuiskulla on seuraajia 256 tuhatta, Robin Packalenilla 378 tuhatta. Suomen isoimmilla nimillä Kaija Koolla on 71,1 tuhatta seuraajaa, Vesalalla 165 tuhatta.

Nyt UMK vetää todella hyvin, joten toivottavasti ensi vuonna saamme jälleen rohkeasti uusia osallistujia loistavilla kappaleillaan. Kuten nyt on nähty niin UMK on tällä hetkellä erinomainen väylä breikata läpi. Ja vaikka Euroviisuissa ei voittoa tulisikaan, niin tänä päivän kaikki kilpailun antama näkyvyys on kotiinpäin ja askel eteenpäin uralla. Ja Käärijän matka, se on vasta alussa!

Mies, jonka onnee ei oo pantu katki
Kovempi kaveri ku Hannu Hanhi

– Urheilujätkä

Nämä kuultiin:

 1. Intro
 2. Fantastista
 3. Rock Rock (Remix)
 4. Välikuolema
 5. Kiertävä Sirkus
 6. Auto jää
 7. Mic Mac
 8. Kovis
 9. Morgan
 10. Klo23
 11. Paidaton riehuja
 12. Hirttää kiinni
 13. Urheilujätkä (feat. Sonny Kylä-Liuhala ja Jesse Voss)
 14. Viulunkieli
 15. Cha Cha Cha
 16. Cha Cha Cha (encore)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: