Levyarvio: 1980-luvulla sydämiä särkenyt saksalainen nappisilmä Nino De Angelo luo uutta uraa rock-tähtenä

NINO DE ANGELO: VON EWIGKEIT ZU EWIGKEIT (Sony Music Germany 2023)

Saksan Karlsruhessa vuonna 1963 syntynyt Nino de Angelo (oik. Domenico Gerhard Gorgoglione) löi itsensä läpi kotimaassaan parikymppisenä sydäntensärkijänä. Italialaiset vanhemmat erosivat ja Nino muutti äitinsä kanssa Kölniin. Siellä hän lauleskeli pianobaarissa, kun levymogulit bongasivat potentiaalin. Ensimmäisen levytyksensä Nino teki 17-vuotiaana ja se oli sattuvasti nimeltään ”Siebzehn”. Tämä ja pari seuraavaa singleä eivät vielä nousseet listoille.

Vuonna 1982 hän sai taiteilijasukunimen De Angelo ja single ”Und ein Engel fliegt in die Nacht” nousi Saksan listalla sijalle 52. Se oli saksankielinen versio OMD:n hitistä ”Souvenir”. Esikoisalbumi ”Junges Blut” kohosi Saksan albumilistalla topteniin.

Levy pohjusti mukavasti tietä tulevalle, sillä seuraavan albumin ensimmäinen single ja nimikkokappale ”Jenseits von Eden” pomppasi listaykköseksi kaikissa saksankielisissä maissa. Ninon kotimaassa se pysytteli ykkösenä kymmenen viikkoa. Sinkkua myytiin päätähuimaavat 700.000 kappaletta ympäri Eurooppaa. Englanninkielinen versio ”Guardian angel” nousi jopa Britti-listalle, sijalle 57. Italiankielinen versio ”La valle dell’Eden” oli puolestaan Ranskan listan ykkönen viiden viikon ajan.

”Jenseits von Eden” -albumi oli korkeimmillaan Saksan listan kakkonen ja myi kultaa eli yli 250.000 kappaletta. Albumista tehtiin myös englannin- ja italiankieliset versiot, ja kenties juuri tämä erikielisten versioiden kirjo sekoitti ostajakunnan. Nino oli kuitenkin kuuminta hottia lähinnä saksankielisellä markkina-alueella, vaikka kävi promoamassa materiaaliaan Suomessakin.

Vuonna 1984 julkaistu ”Jenseits von Eden” jäi Ninon uran huippuhetkeksi ja myydyimmäksi tuotteeksi, mutta ura jatkui aktiivisena. 1980-luku huipentui edustustehtäviin Eurovision laulukilpailuissa. Hän lauloi Saksan edustajana Dieter Bohlenin säveltämän kappaleen ”Flieger”, joka sijoittui loppukilvassa sijalle 14. Single nousi Saksan listalla sijalle 13. Yhteistyö Bohlenin kanssa jatkui kokonaisen albumin muodossa. Englanninkielinen albumi ”Samuraj” sisälsi myös euroviisukappaleen, joka englanniksi tunnetaan nimellä ”If there is one thing that’s forever”.

Sittemmin Nino De Angelo on levyttänyt monenlaista musiikkia eurodancesta rockahtavampiin saundeihin niin saksan kuin englanninkielelläkin. Hän on näytellyt TV-sarjoissa, tehnyt dubbauksia ja seikkaillut tosi-tv-kilpailuissa. Modern talkingin uuden tulemisen aikakaudella Nino lauloi taustoja heidän levyillään. Uraa ovat hankaloittaneet monenlaiset sairaudet ja ongelmat, kuten henkilökohtainen konkurssi, peliaddiktio ja huumeriippuvuus. Lisäksi hän on selviytynyt imusolmukesyövästä ja toipunut immuunikatosairaudesta, joka vaati pernan poistamisen.

Saksan listoille nousseita albumeja Nino on levyttänyt kaikilla vuosikymmenillä, mutta vuonna 2021 hän iski jälleen hittivaihteen silmään. Albumi ”Gesegnet und verflucht” nousi Saksan albumilistan kakkoseksi ja myi yli 100.000 kappaletta. Levyltä löytyy mm. ”Jenseits von Eden” vuoden 2021 versiona sekä duetto tämän vuoden Saksan euroviisuedustajan Lord of the lost -yhtyeen laulusolistin Chris Harmsin kanssa.

Nyt julkaistu albumi ”Von Ewigkeit zu Ewigkeit” on, hieman laskutavasta riippuen, Nino De Angelon 22. pitkäsoitto. Se osoitti suosion jatkuvan edellislevyn viitoittamalla tiellä ja nousi oitis Saksan listan sijalle viisi. Albumia edelsi kaksi singlejulkaisua, balladi ”Mein Kryptonit” ja rokkaavampi ”Memento mori”, jolla nimestään huolimatta ei ole yhteyksiä Depeche modeen. Jälkimmäisellä Ninon kanssa duetoi nuori naisartisti Sotiria Schenk.

Yleisilmeeltään melko rockahtavan albumin ovat tuottaneet Henning Verlage ja Noel Pix (oik. Jochen Seibert). Molemmat miehet tunnetaan myös muista katu-uskottavista tuotannoistaan, kuten Megaherz, Eisbrecher, Powerwolf ja Unheilig. Sävellystyöstä vastaa sekalainen tekijäjoukko, mutta artisti itse on ollut mukana lähes kaikkien biisien tekemisessä. Tuottajista Noel Pix on ahkeroinut myös useissa kappaleissa ja toinen useamman biisin mies Julian Breucker, joka on tehnyt kappaleita myös industrialmetalliyhtye Eisbrecherille.

Tummanpuhuvalla kokonaisuudella keski- ja rahtusen nopeatempoisemmat rock-kappaleet vuorottelevat, muutaman mahtipontisen balladin rauhoittaessa tunnelmaa. Ilahduttavaa kuulla myös, että vastoinkäymiset ovat kohdelleet Ninon upeaa lauluääntä hellästi. Hänen erikoisuuksiinsahan on aina kuulunut laaja ääniala, joka ulottuu matalasta baritonista korkeampiin nuotteihin. Tokihan vuodet ovat tuoneet siihen myös runsaasti katu-uskottavuutta ja rosoisuuttakin.

Italiankielen taitojaan Nino pääsee verestelemään melodisessa rock-balladissa ”Io respiro”, joka voisi kisailla vaikka San Remon festivaaleilla. Sen sijaan iskelmällisesti nimetty ”Bella ciao” lauletaan ihan saksaksi. Mainion melodisen albumin päättää cover, jolla Nino selkeästi yrittää karistella harteiltaan viimeisetkin pop-rippeet. ”Wer weiss das Schon” on lainattu Rammstein-solisti Till Lindemanin tuotannosta.

Kappaleluettelo:

 1. Da wo mein Herz Brennt
 2. Mein Kryptonit
 3. Unter Gottes Sonne
 4. Memento Mori (feat. Sotiria Schenk)
 5. Von Ewigkeit zu Ewigkeit
 6. Ich Brenne fürs Leben
 7. Nicht eine Träne
 8. Land in Sicht
 9. Io respiro
 10. Mein Herz hört nie auf
 11. Bella Ciao
 12. Der verlorene Sohn
 13. Barfuss durch die Hölle
 14. Wer weiss das Schon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: