10 syytä miksi Suomi voittaa Euroviisut 2023

KUVA: ANTTI HÄMÄLÄINEN / LEHTIKUVA

Euroviisut ovat taas täällä ja suomalaiset ovat jälleen kerran innoissaan. Tänä vuonna Suomea edustaa Käärijä kappaleella “Cha Cha Cha”. Monet ovat myös perinteiseen suomalaiseen tapaan skeptisiä Suomen menestymisestä, mutta tässä artikkelissa kerromme kymmenen syytä, miksi Suomi voittaa tänä vuonna Euroviisut. Mikään ei tietenkään ole kirkossa kuulutettu, mutta jospa tämä lista antaisi meille uskoa, toivoa ja rakkautta. Luotetaan siihen, että Käärijä yllättää kaikki ja tuo kotiin Suomen toisen euroviisuvoiton.

1. Maailma kaipaa iloa vaikeina aikoina

Eurooppaa ja koko maailmaa on koeteltu mm. Covid19-pandemialla ja Ukrainan sodalla. Eurovision laulukilpailut jopa peruttiin vuonna 2020 eli vain kolme vuotta sitten. Viime vuonna voitto meni sodan runtelemaan Ukrainaan, osittain varmasti myötätuntoäänilläkin. Vaikeiden vuosien jälkeen maailma on valmis tempoutumaan riemuun. ”Cha Cha Cha” on tämän vuoden kilpailukappaleista kiistatta hyväntuulisin, tarttuvin, menevin ja kansakuntia yhdistävin. Kappale, jonka hokeman ”Cha Cha Cha” jokainen osaa huutolaulaa jo toisen kerran sen kuullessaan. Kappale, jonka tahdissa jokainen voi hyppiä, pomppia ja karkeloida heti ensitahdeista lähtien. Kisoissa on toki muutama muukin iloinen bilebiisi, mutta ne eivät pääse lähellekään ”Cha Cha Chan” suoraviivaista energisyyttä. 

2. Ennennäkemätön noste sosiaalisessa mediassa 

Tuskin yhdestäkään euroviisukappaleesta on ikinä tehty YouTubeen yhtä montaa reaktiovideota ja tuskin yksikään video on saanut yhtä paljon pelkästään positiivisen innostuneita reaktioita. Toki erilaisten tubettajien ja heidän tekemiensä reaktiovideoiden määrä on ylipäätäänkin noussut aivan viime vuosina räjähdysmäisesti (lue: niitä on jo liikaakin), mutta silti reagointi Käärijään on omaa luokkaansa muihin tämän vuoden euroviisukilpailijoihin verrattuna. Oli sitten reagoimassa lapset, perheenäidit, viisufanit tai amerikkalaiset rokkiäijät autotallissa, kaikkien kulmakarvat kohoavat ja leuat loksahtavat ilahtuneen hämmentyneesti. Käärijän saama tuki sosiaalisessa mediassa on jotain aivan ennennäkemätöntä – maailmanlaajuisesti.

3. Suomen kieli on eksoottinen 

Uskokaa tai älkää, mutta suomen kieli on tänä vuonna euroviisuissa pelkästään plussaa. Englannin kielen ylivalta alkaa olla poissa muodista. Muuallakin kuin euroviisuissa. Hittilistoilla vilisee nykyään vaikka millä kielillä veisattuja ralleja. Viimeisestä kuudesta Eurovision laulukilpailujen voittajasta peräti neljä on esitetty muulla kuin englannin kielellä. 

4. Uuden musiikin kilpailu on paras viisukarsinta

Käärijän noste alkoi jo Uuden musiikin kilpailusta, jota seurataan myös Suomen rajojen ulkopuolella. UMK on nostanut profiiliaan niin kovalla tohinalla, että sitä pidetään jo Euroopan parhaimpiin euroviisukarsintoihin kuuluvana kilpailuna. UMK:n edustajat ovat käyneet jopa ulkomailla luennoimassa, miten muutkin maat saisivat omaan karsintaansa vastaavanlaista pöhinää. 

5. Tuomaristojen uudet arvostelukriteerit

Tänä vuonna Euroviisujen äänestyskäytäntöihin on tullut taas muutoksia. Ammattilaisraatien tulisi antaa pisteitä sävellyksestä ja omaperäisyydestä, esiintyjien äänikapasiteetista sekä esityksen laadusta ja kokonaisvaikutelmasta. Omaperäisyys ja esityskriteerit täyttyvät kepeästi, vaikka sävellyksestä ja äänikapasiteetista voikin esittää eriävän mielipiteen. Semifinaaleissa raadeilla ei kuitenkaan vielä ole äänivaltaa, joten finaaliin Suomi menee niin että heilahtaa. Lauantaina todellinen jännitysnäytelmä onkin edessä, kun raatien pisteet alkavat tulla ruudulle.

6. Vastakkainasettelu ja taktikoivat äänestäjät

Paitsi, että jokainen eurooppalainen äänestää euroviisuissa suosikkiaan, tulee väkisin kilpailun koventuessa myös halu taktikoida. Jos kisan edetessä alkaa näyttää siltä, että oman suosikin menestysmahdollisuudet alkavat huveta, keskitetään ääniä potentiaaliselle voittajalle tai sille, jonka mieluiten haluaisi voittavan jäljellä olevista vaihtoehdoista. Eli jos toinen kova ennakkosuosikki on vaikkapa Ruotsi, osa katsojista ei halua heidän jälleen voittavan. Osa voi kokea, että Loreen sai jo kerran voittonsa ja uudelleen mikroaaltouunissa lämmitetty lounas ei maistu enää yhtä makoisalta. Niinpä nämä ihmiset äänestävät kovinta mahdollista kilpailijaa, koska miinuspisteitä ei voi antaa. Altavastaajan asemasta on voitettu ennenkin ja itsevarmuus kääntyy itseään vastaan. 

7. Aitous voittaa kielitaidon

Sympaattisen Käärijän valttikortti on aitous. Hän on valloittava luonnonlapsi ja iloinen persoona, joka laittaa itsensä likoon. Suomalaisten suuri huolenaihe voi olla vaikka edustajamme kielitaito, mutta eihän sillä oikeasti ole väliä. Maailman puhutuin kieli on huonosti lausuttu englanti. Tuskin kukaan äänestyspäätöstä viisufinaalissa miettivä katsoja päättää esitysten jälkeen olla äänestämättä Käärijää, koska hän puhui jossakin haastattelussa rallienglantia. Liekö moni nähnytkään noita haastatteluja? Pääasia että Käärijä painaa omana itsenään menemään keinoja kaihtamatta ja häpeän tunteita miettimättä. Käärijä erottuu tyylillään joukosta pottatukkineen, koruineen, lakattuine kynsineen ja ylävartalon paljastavine vihreine boleroineen. Jos ”Cha Cha Cha” ei jostain käsittämättömästä syystä pureutunut kertakuulemalta kaaliin, niin voit äänestää sitä pientä vihreää miestä. 

8. Ainutlaatuinen genre – Party-metal 

Party-metal on genre, jota euroviisuissa ei ole aiemmin kuultu. Vähän kuin Blind Channelin ”violent-pop”, joka sekin menestyi hyvin. Mutta nyt menestytään vielä paremmin, sillä ”party-metal” tavoittaa ystävänsä paremmin. ”Cha Cha Chassa” on niin monia puolia, että jokainen löytää asian josta pitää, vaikka ei edes pitäisi räpistä, metallista tai party-musiikista. Eikä se silti kuulosta sillisalaatilta. Vaikka suuri yleisö pitää usein euroviisumusiikkia stereotyyppisesti geneerisenä pop-musiikkina, niin voittaja lähes poikkeuksetta tarjoilee aina jotain uutta. Ainakaan edellisvuoden voittajaa ei kannata lähteä kopioimaan. Keväisin, euroviisujen alla media roudaa studioihin myös erilaisia euroviisureliikkejä takavuosien eläkeköityneistä edustajista alkaen, jotka kommentoivat kunkin vuoden ehdokkaita tyyliin ”Hyvä biisi, mutta en tiedä onko tämä euroviisu”. Minkälainen kappale on ”euroviisu”? Varsinkaan menestyvä euroviisu? Kukaan ei kaipaa Marionin tai Katri Helenan mielipidettä Käärijästä. Ennen kaikki ei ollut paremmin. Nyt on nyt. 

9. Tarina – Täydestä tuntemattomuudesta Euroopan tietoisuuteen

Euroviisuvoittaja tarvitsee myös lihaa luidensa ympärille. Menestyvän viisuartistin taustalla pitää olla tarina. Käärijällä se voisi olla vaikka: Jere Vantaalta nousi täydestä tuntemattomuudesta koko Euroopan tietoisuuteen. Euroviisuissa ei ole merkitystä kuinka tunnettu olet omassa maassasi. Kaikki kilpailijat ovat suurinpiirtein yhtä tuntemattomia muulle Euroopalle. Ja toisaalta vaikka olisit Bonnie Tyler tai Engelbert Humperdinck, saatat silti olla tuloslistan häntäpäässä. Käärijän tarina on se kaikista tarinoista kaikkein vetoavin. Hän nousi yhdessä yössä raketin lailla kaikkien tietoisuuteen ja on pysynyt otsikoissa koko kevään. Kukaan ei enää kysy ”Kuka vitun Käärijä?”. Artistin jokainen edesottamus ja TikTok-päivitys nousee uutisiin. UMK:ssa hän pesi kirkkaasti tunnetummat kilpakumppaninsa, kuten vuosikausia kisaan odotetun Robin Packalenin. Käärijä on ilmiö, eikä enää ainoastaan Suomessa. 

10. Biisi on yksinkertaisesti vain niin hyvä

Mutta kaiken A ja O euroviisuissakin on hyvä biisi. Euroviisuja arvostelevat saattavat olla eri mieltä, mutta ei siellä finaalin kärkisijoille nousta huonolla kappaleella, vaikka esitykseen laittaisi mitä tahansa sirkustemppuja. Suomikin laski aikoinaan väärin lähettäessään matkaan Pertti Kurikan nimipäivät. Siinä paketissa oli moni elementti ja varsinkin tarina kohdillaan, mutta musiikki puuttui. Käärijän ”Cha Cha Cha” on omaperäinen ja uudenlainen, eikä ainoastaan euroviisuissa vaan koko musiikkiscenessä. Tyylinvaihdos biisin loppupuolella hätkähdyttää, mutta ei kuulosta silti päälleliimatulta ratkaisulta. Se on uraauurtava, mutta ei selvästikään Käärijän keksintö, vaan musiikkibisnekseen kikka tuntuu rantautuvan pikkuhiljaa muuallakin. Käärijä toi vain sen juuri sopivasti ensimmäisenä euroviisuihin. ”Cha Cha Cha” -hokema on sellainen joka tarttuu kuulijaan välittömästi ja sitä voi rallattaa jokainen vauvasta vaariin Azerbaijanista Islantiin. Eikös sitä sanota myös niin, että lapset äänestävät euroviisuvoittajan. Lisäksi hyvään viisuhittiin kuuluu tanssikoreografia. Käärijän moovit ovat sopivan yksinkertaiset, joten niitä osaa veivata jokainen tulevissa euroviisubileissä seuraavat 20 vuotta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: