The Blow Monkeys – Animal magic (1986)

The Blow Monkeys perustettiin vuonna 1981, kun Bruce Robert Howard (s. 2.5.1961 Haddington, Skotlanti) palasi viiden vuoden poissaolon jälkeen Isoon-Britanniaan Australiasta. Lempinimen yhtyeen laulaja, lauluntekijä, kitaristi ja pianisti Dr. Robert sai The Beatlesien laulusta ”Doctor Robert”. Yhtyeen muut jäsenet olivat Mick Anker (basso), Neville Henry (saksofoni) sekä Tony Kiley (rummut). Vuonna 1984 he julkaisivat esikoisalbuminsa ”Limping for a generation”, mutta se jäi täysin huomiotta. Albumi tai yksikään sen neljästä singlelohkaisusta ei noussut listoille. Esikoislevyn kaikki kappaleet olivat Dr. Robertin käsialaa, kuten olivat myös seuraavan levyn laulut.

The Blow Monkeysin tyyli oli selkeä. He halusivat tehdä hienostunutta, soulahtavaa pop-musiikkia, jota silloin kutsuttiin ”sophisti-popiksi”. Hapuilevan ensilevyn jälkeen Dr. Robert alkoi kirjoittaa tarttuvampia kertosäkeitä ja halusi mukaan isompaa saundia taustalaulajineen. Ensimmäisten joukossa syntyi kappale ”Digging your scene”, joka tulisi muuttamaan heidän koko elämänsä. Syntyvaiheessa säveltäjä ei kuitenkaan aavistanut, miten iso hitti laulusta tulisi. Se oli vain yksi laulu.

Itse asiassa ”Digging your scene” sovitettiin uusiksi New Yorkissa miksaaja Michael Bakerin valvonnassa. Dr. Robert palasi Britanniaan uuden version kanssa ja levy-yhtiön edustaja Korda Marshall totesi: ”Onneksi olkoon. Tässä on ensimmäinen hittinne.” Dr. Robert ei vieläkään ymmärtänyt mistä on kyse, mutta sitten he menivät esittämään kappaleen television suosittuun Wogan-talkshow’hun. Yhtäkkiä keikkapaikat muuttuivat 200 hengen klubeista 2000 hengen saleihin.

Levy-yhtiön markkinointiosasto alkoi markkinoida The Blow Monkeysia Dr. Robertin kasvoilla ja erotti muut jäsenet taustalle. Vuosia myöhemmin keulakuva on nauranut olleensa yksinkertaisesti vain aivan liian hyvännäköinen. ”Se oli kirous!”

”Digging your scene” oli ensimmäisiä Aids-aiheisia pop-kappaleita. Dr. Robert asettuu tekstissä homoseksuaalin asemaan laulaessaan ”Tell me why is it I’m digging your scene? I know I’ll die, baby”. Tiettävästi kahdesti naimisissa ollut perheenisä Robert ei itse ollut homo, mutta koki aiheen tärkeäksi. Hän kertoo olevansa vannoutunut sosialisti, vaikka onkin imagoltaan androgyyni ja keikarimainen. Dr. Robert tietää ristiriidan, mutta sanoo vain olevansa tämä ihminen. Piditte siitä tai ette.

”Digging your scene” nousi Britti-listalla sijalle 12 ja The Blow Monkeys löi itsensä kaikkien tietoisuuteen. Single kohosi myös Yhdysvaltojen Billboard-listalla sijalle 14 ja Dance Club -listalla topteniin. Sitä paremmin menestyi vain kolmannen pitkäsoiton ensimmäinen single ”It doesn’t have to be this way”, joka ei tosin noussut enää Yhdysvaltojen listalle.

Dr. Robertin vasemmistolaisuus näkyi muutenkin teksteissä. Kakkosalbumilta ”Animal magic” löytyy mm. kappale nimeltään ”Burn the rich”. Lauluntekijä halusi musiikillaan vastavoimaa Margaret Thatcherin politiikalle, jonka hän näkee suorastaan ihmiskuntaa tuhoavana ja on sitä mieltä, että kärsimme yhä sen seurauksista. Dr. Robert toteaa kuitenkin, että pop-musiikki on väärä foorumi tällaisille kannanotoille. Eivät ihmiset halua kuulla näin jyrkkiä mielipiteitä poptähdiltä tai sitten he eivät edes osaa ottaa niitä tosissaan.

Dr. Robert olisi halunnut hitin seuraajaksi kappaleen ”Heaven is place I’m moving to”, mutta levy-yhtiö päätti lohkoa singleiksi laulut ”Wicked ways” ja ”Don’t be scared of me”. Kumpikaan ei noussut listalla kovin korkealle. Hittinikkari ei kuitenkaan ollut huolissaan, sillä hänellä oli takataskussaan vielä ainakin ”It doesn’t have to be this way”.

”Animal magic” on suvereeni kokoelma täydellisen tyylikkäitä ja sulavia puolitempo-popbiisejä. Toki muutama balladi mahtuu mukaan ja ne tuovatkin kivaa vaihtelua kokonaisuuteen. Korkeimmillaan levy sijoittui Britti-listalla sijalle 21 ja Billboard-listalla sijalle 35. Vuoteen 1990 mennessä The Blow Monkeys julkaisi yhteensä viisi albumia, jonka jälkeen he lähtivät eri teille. Vuonna 2008 he palasivat yhteen ja ovat sen jälkeen levyttäneet kuusi albumillista uutta musiikkia. Tuorein pitkäsoitto ”Journey to you” on vuodelta 2021. Dr. Robert on tehnyt myös seitsemän soololevyä, joista pari viimeisintä ovat vuosilta 2012 ja 2016. Vuonna 2023 BMG julkaisi neljän CD-levyn erikoispainoksen ”Animal magic” -albumista.

Kappaleluettelo:

 1. Digging your scene
 2. Animal magic
 3. Wicked ways
 4. Sweet murder
 5. Aeroplane city lovesong
 6. I nearly died laughing
 7. Don’t be scared of me
 8. Burn the rich
 9. I backed a winner (In you)
 10. Forbidden fruit
 11. Heaven is place I’m moving to

Lähteet:
The Blow Monkeys – Animal magic (Special edition 4-CD-box kansilehti)
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: