TV-arvio: Frankie goes to Hollywood -laulaja Holly Johnsonin keikkasetti on täydellinen

Holly Johnson (s. 1960) on persoonallinen pop-tähti. Taaksesuitussa valkaistussa hiuslookissaan ja aurinkolaseissaan kalpeakasvoinen, koukkunenäinen kuuskymppinen näyttää enemmän kreivi Draculalta kuin kansanvillitsijältä. Mutta köpötellessään verkkaisen päämäärättömästi pitkin poikin estradia savukonetta kädessään heilutellen hän tihkuu karismaa, jota eivät vähennä miehen sarkastiset ja pikkutuhmat letkautukset. Holly on ainoa lajissaan. Mikä tärkeintä hänen lauluäänensä on entisellään ja 1980-luvun hitit kajahtavat, kuin vinyyliltä aikoinaan.

Frankie goes to Hollywood -yhtyeen nokkamiehenä kuuluisuuteen vuonna 1983 ponnahtanut Holly Johnson esiintyi lokakuussa 2022 Sveitsin Baselissa kuuluisalla ”Baloise session” -festivaalilla, josta tallennettu konsertti esitettiin YLE TV2 -kanavalla ja joka on katsottavissa YLE Areenassa kuukauden ajan. Frankien kahden menestyslevyn jälkeen Holly halusi jättää bändin, mutta se onnistui vain pitkällisen oikeusprosessin jälkeen.

Vuonna 1989 ilmestyi Holly Johnsonin ensimmäinen sooloalbumi ”Blast”, joka osoittautui myös menestykseksi ja nousi Britti-listan kärkeen. Sen jälkeen musiikkiura kuitenkin sukelsi ja levyt floppasivat. 1990-luvun alussa Hollylla diagnosoitiin HIV, joka varmasti osaltaan vaikutti myös suosioon tuona aikakautena. Sen jälkeen hän työskenteli pääasiallisesti taiteilijana, kunnes viime vuosina on palannut esiintymään myös konserttilavoilla. Nostalgiahengessä kylläkin.

Baselin konsertti on täyttä timanttia ja settilista ei juuri täydellisempi voisi olla. Myös kansainvälinen bändi pistää parastaan ja kuulostaa suorastaan infernaaliselta. Tykitys käynnistetään aina ajankohtaisella ”War”-biisillä, jonka Frankie goes to Hollywood levytti esikoisalbumilleen ”Welcome to the Pleasuredome”. The Temptationsin alkuperäinen versio kritisoi Vietnamin sotaa, mutta Holly omisti kappaleen tietenkin Ukrainalle. Siitä onkin luontevaa siirtyä Frankien kakkoslevyn menevään singlehittiin ”Warriors of the wasteland”.

Pienempien FGTH-hittien ”Welcome to the Pleasuredome” ja ”Rage hard” jälkeen katsahdetaan tähden soolotuotantoon. Kuulemme pirteät soolorallit ”Americanos” ja ”Love train” ensimmäiseltä menestyslevyltä. ”Americanos” -kappaleen Holly kertoo sijoittuvan aikaan, kun rapakon takana kaikki oli vielä hyvin. Väliin mahtuu yksi cover-vetokin, joka saa yleisön villiintymään. Muunsukupuolisen discotähti Sylvesterin ”Do you wanna funk” toimii kuin junan vessa. Sylvester menehtyi samaan sairauteen, joka Hollyllakin on ja artisti saa terveiset pilven reunalle.

”In and out of love” on konsertin tuorein kappale. Se löytyy Holly Johnsonin vuoden 2014 sooloalbumilta ”Europa”. ”Penny arcade” on Hollyn henkilökohtainen suosikkibiisi hänen toiselta soololevyltään ”Dreams that money can’t buy”. Esittelypuheessa hän mainitsee kappaleen olevan ”jostain 1990-luvulta” ja kertoo sen saaneen inspiraationsa dokumentista ”Johnny go home”. Dokumentti kertoi nuorista miehistä, jotka muuttivat Lontooseen paremman elämän toivossa siinä uskossa että kadut ovat kultaa. He eivät vain tienneet, että kullan poimiakseen heidän piti kumartua. Tyypillistä Johnson-huumoria, jonka lopuksi hän naurahtaa että onneksi hänen ei tarvinnut tehdä niin.

Yhtyeensä esittelyynkin Holly upottaa omaperäistä huumoriaan. Basisti Vinzenz Benjamin on esimerkiksi ainoa mukava itävaltalainen, jonka Holly tuntee. Loistavasti toimivan kokoonpanon musiikillisena johtajana toimii rumpali Richard Brook. Kelly Olivia Barnesin taustalaulu on merkittävässä osassa ja hän keikkailee kuuleman mukana myös Heaven 17 -yhtyeen kanssa. Soolokitaristi Stelios K. on kreikkalainen. Lisäksi lavalla nähdään kaksi kosketinsoittajaa Pete Faint ja Steve Power, sekä perkussionisti Lily Gonzales ja multi-instrumentalisti Rob Hughes, jota Holly pyytää esittelemään huiluaan.

Loppurypistykseen lähdetään viimeisen Frankie goes to Hollywood -singlen ”Watching the wildlife” tahdittamana ja sen perään kuullaan luonnollisesti kolmen ensimmäisen ykköshitin kimara ”Relax”, ”Two tribes” ja aina yhteislauluun kirvoittava, sykähdyttävä balladi ”The power of love”. Jos et ollut perjantai-iltana televisiovastaanottimen ääressä, nyt on syytä surffata kipin kapin YLE Areenaan.

Konsertin biisilista:

 1. War
 2. Warriors of the wasteland
 3. Welcome to the pleasuredome
 4. Rage hard
 5. Americanos
 6. Love train
 7. Do you wanna funk
 8. In and out of love
 9. Heaven’s here
 10. Penny arcade
 11. Watching the wildlife
 12. Relax
 13. Two tribes
 14. The power of love

Lue Frankie goes to Hollywoodin esikoisalbumista ”Welcome to the pleasuredome”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: