Kim Wilde – Close (1988)

kim wilde close

Edellisen ”Another step” -albumin innoittamana Kim Wilde halusi ottaa lisää vastuuta kappaleiden kirjoittamisesta ja syksyllä 1987 hän sulkeutuikin perheensä omistamaan studioon säveltämään lauluja bändinsä kitaristin Steve Byrdin kanssa. Wilden perheen isä Marty ja veli Ricky jatkoivat tuttuun tapaan laulujen tekemistä toisaalla. Pian Kim huomasi sanoitusten syntyvän säveliä helpommin, mutta ensimmäinen Steven kanssa aikaansaatu yhteistyön hedelmä julkaistiin kuitenkin keväällä 1988 singlenä. Soul-vaikutteisesta ”Hey mister Heartache” -kappaleesta ei sukeutunut hittiä, vaan sijoittui Brittilistalla korkeimmillaan sijalle 31. Kappaleessa taustoja lauloi ”Another step (Closer to you)” -topten-hitistä tuttu Junior Giscombe.

Lisää kappaleita oli kuitenkin tulossa ja Kim muistaa hyvin hetken, kun hänen juuri isäksi tullut veljensä Ricky esitteli ”You came” -demon. Kappaleessa ei ollut kuin nimi, mutta sanoitus syntyi Kimiltä hetkessä. Rakkauden ylistyslaulusta tuli yksi Kimin uran suurimmista ja rakastetuimmista hiteistä, suoranainen signature-song ja 1980-luvun anthem. Single nousi Britannian singlelistalla sijalle 3 ja kärkikymmeniköihin lähes joka puolella Eurooppaa. ”You came” on 1980-luvun loppupuolelle ominainen julistus, joka saa vielä 30 vuotta myöhemminkin retrobileissä tanssikansalle vipinää kinttuihin.

”You camen” siivittämänä Kim Wilden kuudes studioalbumi ”Close” nousi Britanniassa albumilistan kärkikymmenikköön – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1981 esikoisalbumin. Lopulta Kim pokkasi kotimaastaan platinalevyn ja ”Close” myi maailmanlaajuisesti yli kaksi miljoonaa kappaletta ja on näin ollen Kim Wilden uran myydyin albumi. Hititkään eivät loppuneet tähän, vaan levyltä lohkottiin peräti kaksi topten-hittiä lisää. Laskelmoitu jatko ”You camen” menestykselle oli vieläkin vauhdikkaampi hi-nrg-disco ”Never trust a stranger”. Poikkeuksellisen hitin Kim sai sielukkaasta balladista ”Four letter word”. Levyn uudenlaiseen saundiin myötävaikutti Ricky Wilden kumppaniksi pestattu huipputuottaja Tony Swain, joka oli taustavaikuttanut mm. Bananaraman ja Spandau balletin menestyslevyillä.

Kim Wilden isä Marty oli tekemässä levyn kymmenestä kappaleesta viittä ja tämä oli viimeinen levy, jolla Martyn hengentuotteita kuultiin. Viimeisenä, viidentenä singlenä julkaistiin vielä vuoden 1989 puolella henkevä puolitempo poppis ”Love in the natural way” josta ei kuitenkaan enää muodostunut suurta listahittiä. Alkuperäisen vinyyli-lp:n A-puolen päättää kaunis ”Love’s a no”, joka huipentuu vallan upeaan mahtipontiseen kuorolaulantaan. Kääntöpuolella kuullaan albumiraitoina pari kevyempää popbiisiä ”You’ll be the one who’ll lose” ja ”European soul” sekä iskevä konediscoilu ”Stone”. Albumin päättää coverversio Todd Rundgrenin sievästä balladista ”Lucky guy”.

Kimistä oli näiden seitsemän vuoden aktiiviuran aikana kehittynyt upea aikuinen  nainen paitsi ulkoisesti, myös tulkinnoiltaan. Hänen lauluäänensä soi näissä kappaleissa voimakkaampana ja monipuolisempana, kuin koskaan aiemmin. ”Close”-albumin julkaisun aikoihin Kim Wilde lämmitteli Michael Jacksonin ”Bad”-maailmankiertueen Euroopan osuudella ja sai huikeaa näkyvyyttä ja kuuluvuutta uusille lauluilleen. Kimin 1980-luku sai arvoisensa päätöksen uransa ikimuistoisimmilla hiteillä ja vahvimmalla albumikokonaisuudella. Vuonna 2013 levystä julkaistiin kattava 25-vuotis juhlapainos, jossa extramateriaalia runsaan vihkosen lisäksi peräti 21:n musiikkiraidan edestä.

Kappalelista:
1. Hey Mister Heartache (K.Wilde/S.Byrd)
2. You Came (K.Wilde/R.Wilde)
3. Four Letter Word (M.Wilde/R.Wilde)
4. Love in the Natural Way (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde)
5. Love’s a No (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde)
6. Never Trust a Stranger (K.Wilde/R.Wilde)
7. You’ll Be the One Who’ll Lose (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde)
8. European Soul (K.Wilde/R.Wilde)
9. Stone (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde)
10. Lucky Guy (T.Rundgren)
Bonuskappaleet:
11. Tell Me Where You Are (K.Wilde/R.Wilde) Hey mister Heartache -singlen b-puoli
12. Wotcha Gonna Do (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde) Never trust a stranger -singlen b-puoli
13. She Hasn’t Got Time For You ’88 (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde) Four letter word -singlen b-puoli
14. Hey Mister Heartache (Single Version)
15. You Came (Single Version)
16. Never Trust A Stranger (Single Version)
17. Love in the Natural Way (Video Edit)
18. You Came (Shep Pettibone US Single Version)
CD 2:
1. Hey Mister Heartache (12″ Version)
2. Hey Mister Heartache (Kilo Watt Remix)
3. Hey Mister Heartache (Bonus Beats)
4. Hey Mister Heartache (Acapella With Percussion)
5. You Came (12″ Version)
6. You Came (Shep Pettibone 12″ Mix)
7. You Came (Dub Version #1)
8. You Came (Dub Version #2)
9. Never Trust A Stranger (12″ Version)
10. Never Trust A Stranger (Sanjazz Mix)
11. Four Letter Word (12″ Version)
12. Four Letter Word (Late Night Mix)
13. Love in the Natural Way (Extended Version)

Kuuntele albumia Spotifyssa

Lähteet:
Wikipedia
Kim Wilde – Close 25 Anniversary edition -albumin kansilehti (Universal-Island 2013)
Sisältää hitin (Timo Pennanen, Otava 2006)
Guinness Hits of the eighties (Gambaccini-Rice-Rice, Guinness publishing 1990)

One thought on “Kim Wilde – Close (1988)

Add yours

  1. Päivitysilmoitus: Retropop

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: