Kim Wilde – Another step (1986)

kim wilde another step.jpg

Kim Wilden neljännen albumin ”Teases & dares” ja siltä lohkaistun TOP-20-singlen ”Rage to love” jälkeen Kim-fanit saivat odottaa uutta musiikkia lähes puolitoista vuotta. Syyskuussa 1986 julkaistiin uusi single ”You keep me hangin’ on”, joka oli cover-versio 1960-luvun The Supremes -klassikosta. Kimin versio oli täysin erilainen, superenerginen discokappale. Kimin veli, tuottaja Ricky Wilde, loihti versioon täydellisen 1980-luvun hi-nrg-tanssitaustan sekvenssereillaan ja syntetisaattoreillaan. Ja riski kannatti. Levy julkaistiin juuri oikeaan aikaan ja Kim Wilde sai vihdoinkin uuden megahitin. ”You keep me hangin’ on” nousi Britannian singlelistalla sijalle 2, joka oli Kimin korkein listasijoitus sitten esikoishitti ”Kids in American”. Yhdysvalloissa levy nousi peräti listaykköseksi, joka oli jo historiallinenkin saavutus, sillä Kim Wilde oli vasta viides brittiläinen naisartisti joka kykeni moiseen.

Singlen supersuosiosta huolimatta Kim Wilden albumijulkaisut nauttivat edelleen käsittämättömän heikkoa ja aliarvostettua listamenestystä. Lokakuussa 1986 julkaistu viides pitkäsoitto ”Another step” ei noussut Britannian albumilistalla sijaa 73 ylemmäs. Keski-Euroopassa uutta Kim-musaa ei ollut tarvinnut odottaa ihan näin pitkään, sillä siellä single ”Schoolgirl” oli julkaistu jo kesällä. Sen olivat kirjoittaneet Kimin isä Marty ja veli Ricky yhdessä Kimin itsensä kanssa. Kappale oli omistettu perheen nuorimmalle lapselle Roxannelle. Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus oli ajankohtainen ja laulussa kannetaan huolta lasten tulevaisuudesta. Laulu sisällytettiin tietenkin myös ”Another step” -albumille.

”You keep me hangin’ on” -singlen teknovaikutteista huolimatta pitkäsoitolla kuullaan aikaisempaa enemmän oikeiden instrumenttien soitantaa ja kevyempää pop/rock-meininkiä. Levyllä on myös enemmän myös muiden lauluntekijöiden lauluja, kun tähän asti kaikkien Kim Wilden pitkäsoittojen laulut olivat yhtä kappaletta lukuunottamatta Wilden perheen omista kynistä. Huhtikuussa 1987 levyltä lohkottiin toinen single, levyn nimikkokappale ”Another step (Closer to you)”, joka tosin levytettiin kokonaan uudelleen. Kappaleella on mukana Kimin duettokumppanina Junior Giscombe ja sen sävelsi ja sanoitti Steve Byrd sekä Kim itse. Tämäkin single nousi Britanniassa topteniin, tarkemmin sanottuna sijalle 6, mutta se ei vauhdittanut pitkäsoiton myyntiä.

Kolmantena singlenä julkaistiin amerikkalaisen unelmatiimin tekemä kappale ”Say you really want me”, johon kuvattiin seksiä tihkuva musiikkivideo. Musiikkivideosta tehtiin myös pidennetty versio. Kappaleen takaa löytyy Michael Jacksoninkin taustajoukoissa vaikuttaneet Bruce Swedien, Rod Temperton ja David Sembello. Tällä kertaa topten jäi kuitenkin saavuttamatta ja sinkku oli listalla korkeimmillaan sijalla 29. Levy-yhtiö yritti vielä vauhdittaa ”Another step”-levyn myyntiä ja se julkaistiin uutena painoksena uudella, aikuisemmalla kansikuvalla varustettuna. Bonuskappaleina uudelta painokselta löytyi ”Another step (Closer to you)” ja ”Say you really want me” -laulujen singleversiot sekä Kim Wilde megamix. Hyvästä yrityksestä huolimatta uusikaan painos ei noussut Britti-listalla sijaa 73 korkeammalle.

kim wilde another step 2

Jouluksi 1987 Kim julkaisi hyväntekeväisyys-singlen ”Rockin’ around the christmas tree”, jossa hänen duettokaverinaan hassutteli koomikko Mel Smith. Esiintyjäniminään he käyttivät leikkisästi nimeä ”Mel & Kim”, joka viittasi aikakauden samannimiseen kahden siskon muodostamaan hittiduoon. Heillä oli samana vuonna ollut mm. supertuottajatrio Stock-Aitken-Watermanin tuottama ykköshitti ”Respectable”. ”Rockin’ around the christmas tree” nousi sinkkulistalla sijalle 3.

Albumin avaavan ”You keep me hangin’ on” -hitin jälkeen meno vaihtuu heti rockimmaksi. ”Hit him” -kappaleen tekijätiedoissa ei näy yhtään Wildeä, vaan kappale on O.S.Blandamerin käsialaa. Jotenkin tuntuu, että muiden tekijöiden kappaleiden mukaanoton aloite on tullut levy-yhtiön suunnalta, ja se vaikuttaa vähän turhalta. Wilden perheen sävelkynät ovat kuitenkin olleet terävinä ja jopa singlejen b-puolille levytettiin kelpo kappaleita. ”Another step (Closer to you)” -hittibiisin jälkeen toinen saman säveltäjätiimin Kim Wilde/Steve Byrd teos ”The thrill of it”. Tyylillisesti kappale noudattelee vähän samaa kaavaa hakkaavine kasari-konekomppeineen ja sing-a-long-kertseineen. Aivan samaan tarttuvuuden tasoon ei kuitenkaan ylletä.

Suurin osa loppukappaleista on valmistettu koko perheen voimin ja krediiteissä mainitaan niin Kim kuin Marty ja Ricky Wilde. ”I’ve got so much love” ja ”Victim” ovat nopeatempoisia, melko rockahtavia biisejä ja yhtenä punaisena lankana levyllä olikin sijoittaa menobiisit A-puolelle ja balladit kääntöpuolelle. B-puolen aloittavat singleinäkin julkaistut ajatuksia herättäviä popveto ”Schoolgirl” ja seksikkyyteen tukeutuva ”Say you really want me”. ”She hasn’t got time for you” ja ”Brothers” ovat taasen erittäin kauniin soljuvia, melodisia balladeja. Kimin ja Steve Byrdin tekemä ”Missing” -biisi jää levyn ainoaksi täyteraidaksi, vaikka eivät albumin päättävät balladit ”How do you want my love” ja ”Don’t say nothing’s changed” mitenkään ikimuistoisuudellaan pääse myöskään loistamaan.

Kim Wilde on kertonut haastatteluissa, että he olivat levynteon aikaan MCA levy-yhtiön pamppujen suurennuslasin alla. Levy-yhtiö kyseenalaisti Ricky Wilden tuottajankyvyt ja jokainen levytetty laulu syynättiin tarkkaan. Sinkkujen menestys oli helpotus ja Wilden perhe sai jatkaa musiikin tekemistä kiinteänä tiiminä. Albumi ei allekirjoittaneen listoilla kuulu Kim-suosikeihin upeasta avaushitistä huolimatta. Muu biisimateriaali jää pliisuksi ja liian moni kappale soljuu nopeasti toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Sikäli levy ei menestystä olisi ansainnutkaan, mutta ihmettelen silti ettei kaksi TOP-10-hittiä vetänyt pitkäsoittoa yhtään ylemmäs.

Kappalelista:
1. You Keep Me Hangin’ On (Holland/Dozier/Holland)
2. Hit Him (O.S. Blandamer)
3. Another Step (Closer To You) (K.Wilde/S.Byrd)
4. The Thrill Of It (K.Wilde/S.Byrd)
5. I’ve Got So Much Love (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde)
6. Victim (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde)
7. Schoolgirl (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde)
8. Say You Really Want Me (D.Sembello/D.Rudolph/D.Spencer)
9. She Hasn’t Got Time For You (K.Wilde/M.Wilde/R.Wilde)
10. Brothers (M.Wilde/R.Wilde)
11. Missing (K.Wilde/S.Byrd)
12. How Do You Want My Love (K.Wilde/R.Wilde)
13. Don’t Say Nothing’s Changed (K.Wilde)
Bonuskappaleet:
14. Songs About Love (K.Wilde) (Schoolgirl singlen b-puoli)
15. Loving You (K.Wilde/R.Wilde) (You keep me hangin’ on singlen b-puoli)
16. Hold Back (M.Wilde/R.Wilde) (Another step singlen b-puoli)
17. Another Step (Closer To You) (7″ Version)
18. Say You Really Want Me (UK 7″ Version)
CD 2
1. Schoolgirl (Head Master Mix) 6:34
2. You Keep Me Hangin’ On (W.C.H. Club Mix)
3. You Keep Me Hangin’ On (W.C.H. Mix)
4. Another Step (Closer To You) (Extended Mix)
5. Say You Really Want Me (Extended Version)
6. Say You Really Want Me (The Video Remix)
7. Say You Really Want Me (David Todd Remix)
8. Say You Really Want Me (Radio Edit)
9. Say You Really Want Me (Instrumental)
10. Say You Really Want Me (US 7″ Version)
11. Say You Really Want Me (Original US 7″ Version)
12. Megamix

Lähteet:
Wikipedia
Kim Wilde – Another step -albumin kansilehti (Cherry Pop 2010)
Sisältää hitin (Timo Pennanen, Otava 2006)
Guinness Hits of the eighties (Gambaccini-Rice-Rice, Guinness publishing 1990)

One thought on “Kim Wilde – Another step (1986)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: