Kim Wilde – Teases & dares (1984)

kim wilde teases.jpg

Yhteistyön päätyttyä RAK Recordsin kanssa Kim Wilde solmi uuden kansainvälisen levytyssopimuksen isomman MCA Records -yhtiön kanssa. Yhtenä päätavoitteena oli vallata myös Yhdysvaltojen markkinoita. Kim oli julkaissut kolme albumia ja liudan singlejä, joita vaivasi ikävä kyllä yksi silmiinpistävä tendenssi. Jokainen niistä oli menestynyt listoilla edeltäjäänsä heikommin. Pohjalta ei siis ollut suunta kuin ylöspäin ja Wilden perhe oli valmis pistämään parastaan. Ensimmäinen uuden ajan julkaisu näki päivänvalon lokakuussa 1984 singlen ”The second time” muodossa. Musiikillisesti tyyli oli vaihtunut todella agressiiviseen syntikkadiscoon ja jopa ajalle ominaisiin hi-nrg-saundeihin. Tuottaja Ricky Wilden sekvenssereistä nousi varmasti savu näiden levytysten jälkeen.

Myös imago oli lähellä ajalle ominaista futuristista tyyliä, jonka olivat edesauttaneet esimerkiksi uuden ajan synkkää realismia tavoittelevat tieteiselokuvat kuten The Terminator tai Blade runner. Kim sekoitti mukaan seksiä, kumia ja nahkaa Barbarellan ja Catwomanin hengessä. Efekteillä ryyditetyssä ”The second time” -musiikkivideossa Kim joutuu kumipuvussaan ja korkosaappaissaan jonkinlaiseen tulevaisuuden painikehään tai kappaleen sanoituksen mukaiseen ”toiseen aikaan”. Suomessa Kim sai näkyvyyttä uudessa Hittimittari-ohjelmassa, aikaan kun maailmantähtien musiikkivideot olivat Suomen televisiossa vielä harvinaista herkkua. Singlen listamenestys oli parempi kuin edellisellä, mutta siltikin ”The second time” oli korkeimmillaankin Britanniassa vasta 29:s. Muualla menestys oli onneksi mukavampaa ja topten-sijoitukset saatiin ainakin Saksasta, Sveitsistä ja Tanskasta. Yhdysvalloissa kappale julkaistiin nimellä ”Go for it”, mutta suuri kansansuosio jäi sielläkin vielä tavoittamatta. Levy menestyi paremmin tanssilistalla ja kappaleesta julkaistiinkin lukuisia remixejä molemmin puolin Atlantia.

Jatkoa seurasi vajaan parin kuukauden kuluttua, kun toinen uutta tyyliä noudatteleva single ”The touch” sai julkaisunsa. Kappale oli tempoltaan ”The second timea” reippaampi, mutta muuten kaava noudatteli voimakkaita syntikkasaundeja ja hi-nrg-rytmejä hyödyntävää linjaa. Musiikkivideossa tosin sorruttiin hupsutteluun ja kuvitus kertoo jonkin sortin modernin Tuhkimo-tarinan Kimin hääriessä piikana. Mielestäni kuvat eivät oikein istu säveliin. Single menestyi valitettavan heikosti, vaikka allekirjoittaneen tilastoissa kappale kuuluu Kimin parhaimmistoon.

”The touch” avaa myös Kim Wilden neljännen albumin ”Teases and dares”. Levyn kappaleet olivat jälleen suurimmaksi osaksi Wilden perheen isän ja pojan tekosia, paitsi kahdella kappaleella Kim pääsi ensimmäistä kertaa näyttämään kyntensä biisintekopuolella. Albumi on ehkä Kim Wilden albumeista ehein kokonaisuus. Kaikki raidat istuvat toisiinsa muodostaen täydellisen kokoelman hienoja, uniikkeja lauluja. Kakkosraita ”Is it over” ja etenkin kolmas kappale ”Suburbs of Moscow” tukevat uutta menevää, syntikkadiscotyyliä. ”Suburbs of Moscowissa” näen menetetyn mahdollisuuden menestyksekkääseen singlelohkaisuun.

Neljäntenä kappaleena soiva ”Fit in” on ensimmäinen Kimin omista sävellyksistä ja sanoituksista, ja varmasti myös levyn henkilökohtaisin kappale. 23-vuotias Kim laulaa avoimen herkästi sen aikaisista tuntemuksistaan ja siitä kuinka menetti yksityisyytensä ja ”normaalin elämänsä” musiikkiuransa seurauksena. ”Rage to love” on tavallaan vähän jatkoa ”Love blonden” swing-tyylille, ehkä vielä vähän enemmän Stray cats -hengessä. Eräänlainen syntikka-rockabilly-biisi siis. Kappale lohkaistiin huhtikuussa 1985 levyn kolmantena singlenä remixattuna versiona ja siitä tulikin yllättäen tämän albumin singleistä menestynein TOP-20-sijoituksellaan. Kim promosi sinkkua useissa yhteyksissä Teddy-poika-tyylisessä jakussaan ja rockabilly-tanssimuuveillaan.

Vinyyli-lp:n kakkospuolen avaa ensimmäinen singlejulkaisu ”The second time”, jonka jälkeen kuullaan häpeilemättömästi nimetty avaruusballadi ”Bladerunner”. Kylmästä fiiliksestä huolimatta kappaleessa on upeaa melodisuutta ja kuultavissa on, että teoksen keskellä sykkii ihmissydän. ”Janine” on ehkä levyn ainoa viittaus Kimin varhaisempaan tuotantoon. Vaikka kappale onkin syntikkavetoinen, melodia on ehtaa kasarirockia ja tuo rullaavuudessaan mieleen jopa Bruce Springsteenin ”Born to runin”. Toinen Kimin oma sävellys ”Shangri-la” sai ensiesityksensä jo ”The touch” -singlen kääntöpuolella, mutta ansaitsee toki mukanaolon myös albumilla. Albumin päättävä ”Thought it was goodbye” on perinteinen pakollinen iskelmällisempi albumiraita, vaikkakin nyt se on kuorrutettu levyn linjaan sopivilla syntetisaattoreilla. Kim itse osallistui kappaleen tekemiseen Marty ja Ricky Wilden kanssa. Sanoituksen tematiikka on tahattoman enteellinen, sillä tämäkin albumi floppasi Britannian albumilistoilla. Korkeimmaksi sijoitukseksi jämähti sija 66, listoviikkojen typistyessä kahteen. Levy ei myynyt järin häävisti muuallakaan ja Suomessakin kiinnostus Kim Wildea kohtaan näytti hiipumisen merkkejä. Täkäläisittäin ”Teases & dares” oli listalla parhaimmillaan sijalla 24.

Vaikka hyvät neuvot olivatkin kalliita, toivoa ei missään vaiheessa menetetty. Kim Wilden levytykset nauttivat kohtalaista suosiota milloin missäkin Euroopan maassa ja uusi Euroopan kiertue oli menestys. Onni ei myöskään ollut missään vaiheessa matkassa, sillä tämän albumin julkaisuajankohtakin osui ruuhkaisille joulumarkkinoille. Onneksi Kimillä oli jo vankka fanikunta ja hän onnistui luomaan nahkaansa levy levyltä uudelleen. Pahinta olisi ollut yrittää uusia ensimmäisen levyn menestystä. Levybisneksessä uusi konsti on parempi, kuin pussillinen vanhoja ja sen Kim Wilden epäilijätkin tulivat pian näkemään.

”Teases & dares” -albumin remasteroitu cd-julkaisu on peräti kahden kiekon mittainen. Aikakaudelle ominaiseen tapaan kappaleista tehtiin lukuisia remixejä ja jatkettuja tanssiversioita, mutta myös singleversiot poikkesivat usein albumeilla kuulluista. Cherry Pop -levy-yhtiön julkaisulle on koottu niistä tärkeimmät.

Kappalelista:
1. The Touch
2. Is It Over” – 3:56
3. Suburbs of Moscow” – 3:24
4. Fit In” (Kim Wilde) – 4:38
5. Rage to Love” – 4:20
6. The Second Time” – 3:54
7. Bladerunner” – 4:29
8. Janine” – 3:47
9. Shangri-La
10. Thought It Was Goodbye
Bonuskappaleet:
11. Lovers on a Beach (”The Second Time” singlen b-puoli)
12. Shangri-La (Alternative Version)
13. Putty in Your Hands (”Rage to Love” singlen b-puoli)
14. Turn It On (Weird science -elokuvan soundtrackilta)
15. The Second Time (7″ Version)
16. The Touch (7″ Version)
17. Rage to Love (7″ Version)
CD 2:
1. The Second Time (12″ Version)
2. Lovers on a Beach (12″ Version)
3. Go For It (Extended Dance Version)
4. The Touch (12″ Version)
5. Shangri-La (12″ Version)
6. Go For It (Dub Version)
7. Rage to Love (12″ Version)
8. Shangri-La (Special Re-Mix)
9. The Second Time (US Remix)

Kuuntele albumia Spotifyssa

Lähteet:
Wikipedia
Kim Wilde – Teases & dares -albumin kansilehti (Cherry Pop 2010)
Sisältää hitin (Timo Pennanen, Otava 2006)
Guinness Hits of the eighties (Gambaccini-Rice-Rice, Guinness publishing 1990)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: