10 hittiä 1980-luvulta, joiden et tiennyt olevan lainakappaleita – ja 30 muuta cover-biisiä

Musiikkia on lainattu aina, mutta joskus cover-versio osoittautuu alkuperäistä suositummaksi. Joskus siitä tulee jopa niin hyvä, että kukaan ei edes tiennyt sen olevan cover-versio. Tähän on listattu kymmenen isoa hittibiisiä 1980-luvulta, joiden alkuperä saattaa olla toisille yllätys.

Soft Cell: Tainted Love (1981)
Sävel ja sanat: Edward Cobb

Amerikkalaislaulajatar Gloria Jones levytti ”Tainted Love” -kappaleen vuonna 1964 ja seuraavana vuonna se julkaistiin hänen singlensä ”My Bad Boy’s Comin’ Home” B-puolelle. Kappaleen säveltäjä Ed Cobb myös tuotti levyn.

Kymmenisen vuotta myöhemmin brittiläinen tiskijukka Richard Sealing osti Amerikan matkallaan singlen ja alkoi soittaa sitä Britanniassa. Kappale saavutti niin paljon suosiota yökerhoissa, että Jones levytti kappaleesta uuden version. Kumpikin levytys jäi kuitenkin vaille listamenestystä.

Vuonna 1981 Britti-duo Soft Cell esitti kappaletta livekeikoillaan ja he saivat levytyssopimuksensa myötä tilaisuuden levyttää kappaleen. Soft Cell oli julkaissut vain yhden singlen ”Memorabilia”, joka ei noussut listoille. ”Tainted Love” nousi ja esitettyään kappaleen Top of the Pops -ohjelmassa, se kohosi aina Britannian listaykköseksi asti.

Soft Cellin ”Tainted Lovesta” tuli maailmanlaajuinen menestys, joka nousi myös Yhdysvaltojen Billboard-listan kärkikymmenikköön. Britanniassa singleä myytiin 1,2 miljoonaa kappaletta ja se oli maan vuoden 1981 toiseksi myydyin single. Nykyään kappale on kiistaton kasariklassikko.

Lue lisää: Soft Cellin esikoisalbumista ”Non-stop erotic cabaret”

Kim Carnes: Bette David Eyes (1981)
Sävel ja sanat: Jackie DeShannon/Donna Weiss

Donna Weiss ja Jackie DeShannon kirjoittivat kappaleen ”Bette Davis Eyes” vuonna 1974 ja se julkaistiin seuraavana vuonna DeShannonin albumilla ”New Arrangement”. Tyylillisesti kappale oli puhdasta countrya.

Vuonna 1981 Kim Carnes teki biisistä tyystin erinäköisen version, joka piti Billboard-listan ykköspaikkaa hallussaan yhdeksän viikkoa. Levystä tuli Yhdysvalloissa koko vuoden myydyin ja se palkittiin Grammylla.

Lisäksi ”Bette Davis Eyes” nousi listaykköseksi lukuisissa muissakin maissa, kuten Australiassa ja eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa.

Heart: Alone (1987)
Sävel ja sanat: Billy Steinberg/Tom Kelly

Lauluntekijät Billy Steinberg ja Tom Kelly muodostivat yhtyeen nimeltä i-Ten, joka teki yhden albumin ”Taking a Cold Look” vuonna 1983. Levyn A-puolen kolmas raita oli nimeltään ”Alone”.

Rock-yhtye Heart sovitti kappaleesta oman versionsa vuonna 1987 ja se julkaistiin heidän ”Bad Animals” -albuminsa ensimmäisenä singlenä. Yhtyeen laulajattaren Ann Wilsonin voimakas tulkinta antoi kappaleelle aivan uudenlaisen säväyksen. Heartin versio nousi Billboard-listan ykköseksi kolmen viikon ajaksi. Se maan myydyin toiseksi myydyin single vuonna 1987 ja toi yhtyeelle Grammy-ehdokkuuden.

Suomen listalla Heartin ”Alone” nousi sijalle yksitoista, mutta albumi ”Bad Animals” komeili virallisen listan sijalla kaksi ja pysytteli tilastoissa komeat 34 viikkoa.

George Harrison: Got my mind set on you (1987)
Sävel ja sanat: Rudy Clark

James Ray levytti vuonna 1962 kappaleen ”Got my mind set on you”. The Beatles -kitaristi George Harrison kuuli kappaleen ensi kertaa vuonna 1963 kun hän oli vierailemassa sisarensa luona Yhdysvalloissa. Hän osti James Rayn LP-levyn matkamuistoksi.

Vuonna 1987 Harrison levytti kappaleen sooloalbumilleen ”Cloud 9”, jonka hän tuotti yhdessä Electic Light Orchestran Jeff Lynnen kanssa. Versiosta tuli hitti, joka nousi Billboard-listan kärkeen. Britti-listan ykköspaikalta sen piti poissa vain T’Pau -yhtyeen ”China in your Hands”, mutta ”Got my mind set on you” oli Britannian vuoden 1987 viidenneksi myydyin single.

Suomen sinkkulistalla kappale nousi sijalle kymmenen ja albumi ”Cloud 9” ylsi sijalle kaksi.

Cyndi Lauper: Girls just wanna have fun (1983)
Sävel ja sanat: Robert Hazard

Cyndi Lauperin ensimmäinen soolotaidonnäyte, single ”Girls just wanna have fun” näki päivänvalon syyskuussa 1983. Kappaleen kirjoitti Robert Hazard, joka äänitti kappaleesta demon vuonna 1979. Hazardin version sanoituksessa oli miesnäkökulma, joka kertoi naisten käyttäytymisestä makuuhuoneessa.

Cyndin version sovitus on energisen pop-henkinen ja hän itse muutteli hieman sanoituksen näkökulmaa feministisen voimalaulun suuntaan. Singlestä tuli menestys ja se nousi saman tien Billboard-listan sijalle kaksi. Ykköshitti siitä tuli ainakin Australiassa, Kanadassa, Japanissa, Uudessa-Seelannissa ja Euroopan HOT-100-listalla. Suomessa ei vielä ehditty reagoida persoonallisen uuden tähden invaasioon.

Lue lisää: Cyndi Lauperin esikoisalbumista ”She’s so unusual”

UB40: Red Red Wine (1983)
Sävel ja sanat: Neil Diamond

Neil Diamond kirjoitti tutun juomalaulun vuonna 1967. Kappale julkaistiin singlenä sekä Diamondin albumilla ”Just for you”. Sinkku ei noussut Billboard-listalla sijaa 62 korkeammalle, mutta siitä levytettiin vuosikymmenen lopulla muutamia covereita.

Tunnetuin cover-versio syntyi kuitenkin vuonna 1983 brittiläinen reggae-yhtyeen UB40 toimesta. Bändin jäsenet tunsivat biisistä jamaikalaisen Tony Triben version, joka oli piipahtanut Britti-listan sijalla 46 vuonna 1969. He eivät tienneet, että kyseessä oli Neil Diamondin originaali.

UB40:n ”Red Red Wine” nousi Britti-listan ykköseksi ja myi saarivaltakunnassa huikeat 1,2 miljoonaa kappaletta. Levy nousi listan kärkeen myös Yhdysvalloissa. Neil Diamond pitää versiosta niin paljon, että hän esitti sitä jatkossa itsekin samantyylisenä sovituksena.

Suomessa ei vielä tuohon aikaan ymmärretty reggaemusiikin päälle ja UB40 ei noussut täkäläisiin myyntitilastoihin kertaakaan 1980-luvun aikana. Tokihan kappale täälläkin soi ja muistetaan edelleen.

Joan Jett and the Blackhearts: I Love Rock’n’roll (1981)
Sävel ja sanat: Alan Merrill/Jake Hooker

Brittiläinen rock-yhtye Arrows levytti ”I Love Rock’n’roll” -kappaleen vuonna 1975 alunperin singlensä B-puoleksi. Bändin laulaja Alan Merrill kirjoitti biisin, mutta antoi puolet tekijäkrediiteistä kitaristi Jake Hookerin nimiin koska oli tälle velkaa. Myöhemmin kappaleesta äänitettiin uusi versio ja siitä tuli A-puoli.

Arrows sai televisioon oman ohjelmansa, jota katseli myös nuori amerikkalaisneito Joan Jett (oik. Joan Larkin). Ensimmäisen versionsa kappaleesta Joan levytti vuonna 1979 kahden The Sex Pistols -jäsenen kanssa sinkkunsa ”You don’t own me” kääntöpuolelle. Vuonna 1981 Joan Jett and the Blackhearts -yhtye teki sen version, jonka me kaikki tunnemme.

Joan Jett and the Blackheartsin ”I Love Rock’n’roll” nousi Billboard-listan ykköseksi seitsemäksi viikoksi ja myi Yhdysvalloissa yli kaksi miljoonaa. Se oli maan vuoden 1982 kolmanneksi myydyin single. Ykköstiloja ropisi muualtakin, mutta Suomen singlelistalla korkein sijoitus oli kahdeksas. Klassikko kappale on siitä huolimatta ja todennäköisesti Merrillin velat Hookerille tuli kuitattua.

Laura Branigan: Self Control (1984)
Sävel ja sanat: Giancarlo Bigazzi/Raffaele Riefoli/Steve Piccolo

Laura Braniganin yhdeksi tavaramerkiksi tuli eurooppalaisen musiikin saattaminen amerikkalaisten tietoisuuteen, mutta hän teki sen vakuuttavasti laulaen monet lauluista omiin nimiinsä. Ennen ”Self Controlia” hän oli noussut Billboard-listalle Umberto Tozzin ”Glorialla” ja Martine Clémenceaun kappaleella ”Solitaire”.

Italialaisartisti Raf (oik. Raffaele Riefoli) oli julkaissut ”Self Control” -singlen alkuvuodesta 1984 ja Laura levytti siitä oman versionsa vielä samana vuonna. Joissakin Euroopan maissa versiot olivat listoilla samaan aikaan, mutta Yhdysvalloissa kappale tunnetaan nimenomaan Laura Braniganin hittinä. Siellä Lauran versio nousi sijalle neljä ja lopulta vei kisassa voiton muuallakin maailmassa.

Suosio oli suurta myös Suomessa. Täällä Lauran ”Self Control” kohosi listaykköseksi. Samoin kävi Ruotsissa, jossa singlestä tuli koko vuoden 1984 myydyin hitti. Tuohon aikaan hittien elämä oli pidempi. Syyskuussa 1984 Suomessa alkoi uusi musiikkiohjelma ”Hittimittari”, jonka ensimmäisessä ulkomaisia musiikkivideoita esitelleessä jaksossa nähtiin myös ”Self Control” ja se äänestettiin kuukausi toisensa jälkeen aina myös jatkoon.

Ajan hengen mukaisesti kappale levytettiin tietenkin myös suomeksi. Ensimmäisen version ”Viet itsekontrollin” teki Leena Vanamo ja tietenkin myös kilpailevan levy-yhtiön suojatti Meiju Suvas lauloi kappaleesta oman näkemyksensä LP-levylleen ”Tottakai”.

Lue lisää: Laura Braniganin albumista ”Self Control”

Glenn Medeiros: Nothing’s gonna change my love for you (1987)
Sävel ja sanat: Michael Masser/Gerry Goffin

Ammattimaiset hittinikkarit Michael Masser ja Gerry Goffin sävelsivät balladin ”Nothing’s gonna change my love for you” vuonna 1985 George Bensonin albumille ”20/20”. Kappale julkaistiin myös singlenä, mutta menestys oli vaatimatonta.

Vuonna 1986 16-vuotias Glenn Medeiros voitti paikallisen kykyjenetsintäkilpailun kotikaupungissaan Honolulussa ja pääsi studioon levyttämään kappaleen pienelle indie-levymerkille. Phoenixiläisen radioaseman ohjelmapäällikkö oli lomalla Hawaiilla ja kuuli levyn. Hän ihastui siihen ja vei biisin mukanaan mantereelle.

Pian Medeiroksen versio lähti leviämään kulovalkean tavoin ympäri Yhdysvaltoja ja lopulta single nousi Billboard-listan sijalle 12. Rakkauden ilosanoma kantautui vuoden 1987 aikana ympäri maailmaa ja kappaleesta tuli erityisen suosittu eri puolilla Eurooppaa. Se nousi listaykköseksi mm. Britanniassa. Vuonna 1988 ”Nothing’s gonna change my love for you” oli Euroopan toiseksi ostetuin single.

Suomen listalle single ei yllättävää kyllä noussut, vaikka varmasti laulu on raikunut useiden erilaisten pariutumisriittien taustamusiikkina 1980-luvun loppupuolella. Vuonna 1989 Medeiroksen kokoelmalevy kylläkin nousi Suomen viralliselle listalle ja harva kenties muistaa montaakaan muuta kyseisen kiekon sisältämää kappaletta.

Siitä urkeni Glenn Medeirokselle uraa muutamaksi vuodeksi eteenpäin ja vuonna 1990 hän ylsi jopa Billboard-listan ykköseksi Bobby Brownin kanssa levytetyllä kappaleella ”She ain’t worth it”. Pop-uran päätyttyä Medeiros on työskennellyt lomahotellin viihdevastaavana Waikikissa.

Paul Young: Wherever I lay my hat (That’s my home) (1983)
Sävel ja sanat: Marvin Gaye/Barrett Strong/Norman Whitfield

Marvin Gaye levytti kappaleen ”Wherever I lay my hat (That’s my home)” vuonna 1962 singlensä ”Too busy thinking ’bout my baby” B-puolelle. Kappale julkaistiin myös Gayen albumilla ”The Stubborn kinda fellow” vuonna 1963.

20 vuotta myöhemmin Paul Young oli levyttämässä esikoisalbumiaan ”No Parlez” ja hän tarvitsi materiaalia levylleen. Levy-yhtiön ehdottamat kappaleet olivat liian monimutkaisia ja Young halusi mukaan yksinkertaisen kolmen soinnun kappaleen.

Hän muisti 14-vuotiaana kuulemansa Marvin Gayen esityksen ja päätti levyttää laulun. Sovitusta muutettiin tempoltaan rauhallisemmaksi ja Young lauloi kappaleen hartaammin. Siitä tuli kahden singlekokeilun jälkeen Paul Youngin läpimurtohitti, joka nousi Britannian singlelistan ykköseksi.

Myös esikoislevy ”No Parlez” nousi listan kärkeen. Myös albumin muut singlehitit ”Love of the common people” ja ”Come back and stay” olivat lainatavaraa, mutta Paul Young tulkitsi ne uniikisti omiin nimiinsä.

Kymmenen coveria lisää (suluissa alkuperäinen esittäjä):

Milli Vanilli: Girl you know it’s true (Numarx)
Chaka Khan: I Feel for you (Prince)
Blondie: The Tide is High (The Paragons)
Bow Wow Wow: I want Candy (The Strangeloves)
David Bowie: China Girl (Iggy Pop)
Tiffany: I Think we’re alone now (Tommy James and the Shondells)
Tracey Ullman: They don’t know (Kirsty MacColl)
Billy Idol: Mony Mony (Tommy James and the Shondells)
Doctor and the Medics: Spirit in the Sky (Norman Greenbaum)
Taco: Puttin’ on the Ritz (Harry Richman)

Kymmenen coveria, jotka jo tiesitkin lainatavaraksi:

Tina Turner: The Best (Bonnie Tyler)
Fine Young Cannibals: Suspicious Minds (Mark James, myöh. Elvis Presley)
Mötley Crüe: Smokin’ in the Boys Room (Brownsville Station)
Phil Collins: You can’t hurry love (The Supremes)
Phil Collins: A Groovy kind of Love (Diana & Annita)
David Lee Roth: California Girls (The Beach Boys)
Pet Shop Boys: Always on my mind (Elvis Presley)
Kim Wilde: You keep me hangin’ on (The Supremes)
Communards: Don’t leave me this way (Harold Melvin and the Bluenotes)
Bronski Beat feat. Marc Almond: I Feel Love (Donna Summer)

Kymmenen Stock-Aitken-Watermanin tuottamaa coveria:

Bananarama: Venus (Shocking Blue)
Kylie Minogue: The Loco-motion (Little Eva)
Kylie Minogue: Tears on my pillow (Little Anthony and the Imperials)
Jason Donovan: Sealed with a kiss (Brian Hyland)
Jason Donovan: Happy together (The Turtles)
Rick Astley: When I fall in love (Jeri Southern, myöh. Nat ”King” Cole)
Ferry Aid: Let it be (The Beatles)
Carol Hitchcock: Get Ready (The Temptations)
Pat & Mick: Let’s all chant (Michael Zager Band)
Big Fun: Blame it on the boogie (The Jackson 5)

Lähteet:
Timo Pennanen: Sisältää hitin (Otava 2006)
Gambaccini/Rice/Rice: Hits of the 80s (Guinness 1990)
Wikipedia
Discogs
Ifpi

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑