Kylie Minogue – Kylie (1988)

kylie

Australialainen popprinsessa Kylie Minogue (s. 28.5.1968) on myynyt urallaan yli 80 miljoonaa levyä, vaikka ura laulualalla alkoikin puoliksi vahingossa. Aivan alussa Kylien urahaaveet liittyivät näyttelemiseen ja jo 11-vuotiaana hän esiintyi australialaisissa saippuasarjoissa ”The Sullivans” ja ”Skyways”. Vuonna 1985 hänet kiinnitettiin ”The Henderson kids” -sarjan vakituiseen roolikaartiin. Todellinen jättipotti oli luvasssa seuraavana vuonna, kun Kylie sai pestin suositussa ”Neighbours” -saippuasarjassa. Siinä hän esitti koulunsa kesken jättänyttä Charlene Mitchelliä, joka työskenteli automekaanikkona. Päivittäissarja oli hyvin suosittu myös Isossa-Britanniassa ja jakso, jossa Kylien hahmo avioitui vastanäyttelijänsä Jason Donovanin esittämän hahmon kanssa keräsi Britanniassa ruutujen ääreen yli 20 miljoonaa katsojaa.

Kylien musikaalisuus oli myös ilmeistä ja vuonna 1987 Melbournessa järjestetyssä hyväntekeväisyysgaalassa ”Neighbours” -sarjan tähdet pääsivät estradille esittämään laulujaan. Kylie lauloi näyttelijä John Watersin kanssa duettona Sonnyn ja Cherin hitin ”I got you babe” ja yleisön vaatiessa lisää Kylie veti encorena puolihuolimattomasti valmistellun cover-version Little Evan 1960-luvun hitistä ”The loco-motion”. Australialaisyleisö oli myyty ja kappale päätettiin levyttää salamannopeasti. Australian suurin independent-levy-yhtiö Mushroom records tuotti levytyksen livebändin kanssa, mutta sitä ei pidetty riittävän kaupallisena. Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimiin kuulunut Mike Duffy lainattiin Australiaan ja hän remixasi version Bananaraman ”Venus” -hitin tyyliä kunnioittaen. Single nousi Australian listan ykköseksi ja pysytteli siellä yhteensä seitsemän viikkoa. Levystä tuli koko mantereen vuoden myydyin.

Kylie – The loco-motion (australian version)

Kylie solmi managerointisopimuksen Terry Blameyn kanssa ja menestysdebyytille piti tietenkin saada pian jatkoa. Mushroom recordsilla oli sopimus Pete Watermanin PWL-yhtiön kanssa, joten jäljet johtivat saman tien sylttytehtaalle. Kylie lennätettiin Lontooseen levyttämään uusi kappale maineikkaan tuottajatrion kanssa. Kiireiset tuottajat olivat kuitenkin unohtaneet merkitä kalentereihinsa aussitähtösen vierailun ja heidän hämmästyksensä oli suuri kun Kylie asteli sisälle studiotaloon. Matt Aitken ja Mike Stock tarjosivat pitkänmatkalaiselle kupillisen teetä ja juoksivat toiseen huoneeseen kirjoittamaan biisiä. Tarinan mukaan ”I should be so lucky” syntyi kymmenessä minuutissa. Kylie lauloi osuutensa muutamassa tunnissa ja tuottajat ihastelivat hänen tunnistettavaa laulusaundiaan sekä nopeaa kykyä omaksua teksti ja melodia. Vaatimattomammalla solistilla kappaleesta ei taatusti olisi tullut nykyisen kaltaista ikivihreää klassikkohittiä.

Kylie – I should be so lucky (musiikkivideo)

Levyä soitettiin PWL-yhtiön joulujuhlissa ja Pete Watermanin omassa radio-ohjelmassa. Kylien tv-julkisuudesta ja kappaleen saamasta hyvästä vastaanotosta huolimatta, Waterman ei saanut yhtäkään levy-yhtiötä kiinnostumaan levyn julkaisusta Britanniassa. Niinpä hän päätti julkaista singlen omalla PWL-levymerkillään. Riskinotto kannatti, sillä helmikuussa 1988 ”I should be so lucky” oli sekä Britannian että Australian singlelistojen ykkönen. Kylie-ilmiö levisi nopeasti ympäri maailman, vaikka ykköstiloja lohkesi etenkin Euroopasta, mm. Saksasta ja Suomesta. Kylie itse kuvasi rauhassa osuuksiaan ”Neighbours” -sarjaan, kun Mike Stock itse lensi Australiaan pyytämään anteeksi heidän aiempaa välinpitämättömyyttään. Nopeasti tuli selväksi, että Stock-Aitken-Waterman halusi jatkaa yhteistyötä ja että Kylien on irtauduttava päivittäisen saippuasarjan kuvauksista musiikkiuransa vuoksi.

Kylie – Got to be certain (musiikkivideo)

Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimi antoi Kylien levytettäväksi laulun ”Got to be certain”, jonka Mandy Smith oli jo levyttänyt, mutta jonka julkaisu oli hyllytetty. Kylie lauloi biisiin omiin nimiinsä ja toukokuussa 1988 sinkku nousi Britti-listan sijalle kaksi. Ykköstilalla keikkui Wet Wet Wet -yhtyeen puhkikulunut hyväntekeväisyyssingle ”With a little help from my friends”, jota ei näyttänyt pudottavan sieltä mikään. Kolmantena singlenä Britanniassa ja muussa Euroopassa julkaistiin Kylien Australian läpimurto ”The loco-motion”, joka tuohon aikaan oli meille vielä vieraampi. Pete Waterman ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen Mike Duffyn versioon, joten kappaleesta tuotettiin kokonaan uusi, ehta Stock-Aitken-Waterman -versio. Tämäkin single ponnahti Britti-listan kakkoseksi.

Kylie – Locomotion (musiikkivideo)

Kylien esikoisalbumi oli Pete Watermanille todellinen riskibisnes, koska takana ei ollut isoa levy-yhtiötä. Hän käytti kaikki rahansa levyn tv-kampanjaan ja nukkui pari viikkoa unettomia öitä valtavien levypinojen keskellä. Waterman oli vakuuttunut, että jos nämä levyt jäävät käsiin, on hän sen jälkeen ulkona koko alalta. Pelot osoittautuivat aiheettomiksi, sillä heinäkuussa 1988 julkaistu Kylien omaa nimeä kantava pitkäsoitto nousi Britti-listan ykköseksi ja myi saarivaltakunnassa kuusinkertaista platinaa. Maailmanlaajuisesti Kylien esikoinen myi yli viisi miljoonaa kappaletta. Isossa-Britanniassa levystä tuli koko vuoden 1988 myydyin ja koko 1980-luvun viidenneksi myydyin. Täkäläisittäin kaikki Kylien kolme singleä olivat ykköshittejä ja albumi oli korkeimmillaan Suomen virallisen listan sijalla 4, viihtyen yhteensä listalla 18 viikkoa.

Kylie – Je ne sais pas pourquoi (musiikkivideo)

Neljäntenä lohkaisuna lokakuussa 1988 ”Kylie” -albumilta julkaistiin levyn kolmas raita ”Je ne sais pas pourquoi”, joka sekin nousi Britti-listan sijalle 2. Kappale oli Pete Watermanin henkilökohtainen suosikkibiisi levyltä. Pitkäsoitto sisälsi siis yhden ykköshitin ja kolme listakakkosta. Uuden singlen myynnin vauhdittamiseksi sen kääntöpuolelta löytyi kokonaan uusi Kylie-biisi ”Made in heaven”. Albumi ei kuitenkaan jäänyt elämään pelkästään eurooppalaisten sinkkuhittiensä varaan, vaan esimerkiksi Japanissa julkaistiin singlenä suosittu raita ”Turn it into love”, jota monet Kylie-puritaanit pitävät edelleenkin suosikkinaan. Toinen Stock-Aitken-Waterman -artisti Hazell Dean sai levyttää oman versionsa kappaleesta singlelevylle myöhemmin ja nousi sillä Britti-listan sijalle 21. Tarinan mukaan taustanauha on täsmälleen sama. Yhdysvalloissa singleformaatissa päätettiin sen sijaan julkaista hieman reggae-rytminen ”It’s no secret”, mutta menestys jäi laimeahkoksi – sinkkulistan sija 37.

Kylie – It’s no secret (musiikkivideo)

”It’s no secret” -kappaletta kaavailtiin myös viidenneksi Britti-sinkuksi, mutta vuodenvaihde lähestyi ja eteen tuli markkinamiehelle täydellinen tilaisuus levyttää duetto ”Neighbours” -sarjan laulavan vastanäyttelijän Jason Donovanin kanssa. Hempeä ”Especially for you” nousi vuosien 1988-1989 vaihteessa Britti-listan ykköseksi ja vauhditti molempien solistien uraa pitkälle eteenpäin. ”Kylie” -albumillahan tätä kappaletta ei tietenkään kuulla, mutta se päätyi Jason Donovanin vuoden 1989 esikoisalbumin täkyksi. Kylien esikoispitkän rakenne on sen sijaan hieman ongelmallinen, sillä hittejä täyteen ladatun vinyylin A-puolen ja B-puolen avaavan ”Turn it into loven” jälkeen meno tasaantuu melko keskinkertaiseksi kokoelmaksi mukiinmeneviä albumiraitoja. Jonkin sortin kiireestä kertonee sekin, että esimerkiksi kappaleet ”Look my way” ja ”Love at first sight” oli alunperin demotettu toisille artille. Ensin mainittu Haywoodelle ja levyn päätösraita Sinittalle.

”Kylie” valoi Minoguen tytön uralle vankan kivijalan. Harva artisti myy viittä miljoonaa levyä koko uransa aikana – Kylie teki sen yksin esikoisellaan. Moni saattoi pitää häntä yhtenä Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimin jalostamana tuotteena, mutta Kylie osoitti alusta lähtien omalla valovoimaisella persoonallaan ja karismallaan, mistä luukusta kanat pissivät. Popin kuningattaren Madonnan tavoin popprinsessa Kylie Minogue on luonut nahkansa monta kertaa uudelleen ja kehittynyt ajan hengen mukaisesti pitäen matkassaan sekä vanhat fanit että keräten uusia ihailijoita. Eikä hän koskaan ole myöskään unohtanut, mistä kaikki alkoi. Suuri hatunnosto Kylielle siitä, että hän ensimmäisessä Suomen konsertissaan ”KylieX” -kiertueella vuonna 2008 lauloi encorena ”I should be luckyn” koska ”Te ette koskaan kuulleet sitä livenä!”

Kappaleluettelo: 
1. I should be so lucky
2. The loco-motion
3. Je ne sais pourquoi
4. It’s no secret
5. Got to be certain
6. Turn it into love
7. I miss you
8. I’ll still be loving you
9. Look my way
10. Love at first sight

Lähteet: 
Classic pop magazine: Kylie – Special edition
Kylie Minogue: Kylie – Special edition kansilehti (Cherry red records 2015)
Wikipedia
http://suomenlistalevyt.blogspot.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: