Jason Donovan – Ten good reasons (1989)

Oli varmasti enemmän kuin kymmenen hyvää syytä siihen, miksi Jason Donovanin esikoisalbumista ”Ten good reasons” tuli Ison-Britannian myydyin pitkäsoitto vuonna 1989. Vaaleahiuksinen, sinisilmäinen kundi Australiasta, jonka kaikki britit tunsivat jo saippuasarjasta ”Neighbours” ja jonka vastanäyttelijä samaisesta sarjasta – Kylie Minogue – oli jo lyönyt itsensä läpi musiikkirintamalla isosti. Kuten tiedetään, intohimoisimmat pop-fanit ovat tyttöjä, joten miespuolinen idoli saa heidät vielä enemmän hullaantumaan. Kylie Minoguen tuotantotiimi, Stock-Aitken-Waterman, pisti pöytään parastaan ja markkinointitiimi iski juuri oikeaan saumaan juuri oikealla hetkellä.

Jason Donovan syntyi1.6.1968 Australiassa brittiläisen näyttelijä-isän Terence Donovanin ja australialaisen äidin Sue McIntoshin jälkeläisenä. Jasonin vanhemmat erosivat vuonna 1973 ja hänen isänsä sai huoltajuuden, eikä Jason ollut lapsuudessaan enää tekemisissä äitinsä kanssa. Jasonin näyttelijäura alkoi jo vuonna 1980, pojan ollessa 11-vuotias. Ensimmäinen rooli oli australialaisessa lentokenttädraamassa ”Skyways”. Kuinka ollakaan samassa sarjassa hänen siskoaan esitti muuan Kylie Minogue. Muutamien muiden sarjojen jälkeen Jason kiinnitettiin suosittuun päiväsaippuaan ”Neighbours” Scott Robinsonin rooliin. Hän syrjäytti hahmoa ensimmäisen vuoden esittäneen Darius Perkinsin. Vuosina 1987-1988 Jason pokkasi lukuisia palkintoja, kuten parhaan uuden kyvyn palkinnon ja suosituimman näyttelijän yleisöpalkinnon. ”Neighbours” -sarjassa Jasonilla on myös romanssi Kylie Minoguen esittämän Charlene Mitchellin kanssa ja sarjan suosituin pariskunta päätyi aina avioliittoon asti. Sarja oli huippusuosittu niin Australiassa kuin Britanniassakin. Taitavat markkinamiehet syöttivät medialle pajunköyttä Jasonin ja Kylien suhteesta tosielämässäkin, mutta se jäi ikuisesti mystisyyden verhon taakse.

Pop-uran aloitti ensimmäisenä Kylie, joka sai ison Aussi-hitin cover-versiollaan Little Evan 1960-luvun hitistä ”Locomotion”. Britti-tuottaja Pete Watermanilla oli suhteensa australialaiseen Mushroom-yhtiöön, jonka kanssa he olivat toteuttaneet singlen ”Get ready” toisen australialaislaulajattaren Carol Hitchcockin levyttämänä. Mushroom pyysi Watermanilta apua Kylien uran jatkoa ajatellen ja neitokainen lennätettiin Lontooseen PWL-studioille levytyspuuhiin. Kylien kansainvälisen uran vauhdikas lähtö vakuutti Jasoninkin keskittymään laulualaan. Jason halusi myös aloittaa yhteistyön Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimin kanssa, mutta mikään itsestäänselvyys se ei ollut. Waterman vaati Donovanilta demonauhaa, jolla hän osoittaa olevansa omillaan pärjäävä laulaja, eikä pelkästään tv:stä tuttu komistus. Mixmaster Pete Hammondin valvonnassa äänitettiin kolme biisiä ”Reach out”, ”You to me” ja ”I will return”. Nämä riittivät vakuuttamaan tuottajat ja Jason pääsi studioon levyttämään ensimmäisen virallisen singlejulkaisunsa. Kappale ”Nothing can divide us” oli alunperin kirjoitettu Rick Astleylle, mutta tämä oli juuri purkanut sopimuksensa PWL-yhtiön kanssa.

Elokuussa 1988 ”Nothing can divide us” nousi Britti-listan sijalle 5 ja Australian listan sijalle 3. ”Neighbours” -sarjassa Scottin ja Charlenen häät lähestyivät, ja levykaupat toivoivat suosikkiparilta duettoa. Sellainen tehtiin ja Stock-Aitken-Waterman laskelmoi levyn saavuttavan Britanniassa tavoitellun joulun listaykköspaikan. Joulun 1988 ykkönen oli kuitenkin veteraanipoppari Cliff Richardin kappaleella ”Mistletoe and wine” ja Kylien ja Jasonin duettoballadin ”Especially for you” oli tyytyminen hopeasijaan. Vuoden vaihteen jälkeen single nousi kuitenkin ykköseksi kolmeksi viikoksi ja siitä tuli yksi myydyimmistä Stock-Aitken-Waterman -hiteistä kautta aikojen. Se on edelleen Jason Donovanin myydyin single yli puolentoista miljoonan kappaleen myynnillään ja Kylienkin myyntiennätys rikkoitui vasta kolmetoista vuotta myöhemmin hitillä ”Can’t get you out of my head”. Kylie ja Jason villitys oli vallannut Britannian ja kun he poseerasivat suositun musiikkilehden Smash hitsin kannessa, tuli numerosta koko lehden pitkän historian myydyin.

Jason Donovan löi itsensä lopullisesti läpi seuraavalla soolosinglellään ”Too many broken hearts”, joka oli kirjoitettu varta vasten hänelle. Levy nousi ykköseksi Briteissä ja TOP-Kymppiin lukuisissa maissa ympäri maailmaa, joista suurimmassa osassa ei oltu koskaan kuultukaan ”Neighbourseista” tai Scott Robinsonista. Suomessakin sinkku sijoittui listan sijalle kolme. Tuottaja Mike Stock matkusti Australiaan äänittämään Jason Donovanin kanssa lisää lauluja, kunnes niitä oli riittävä määrä albumia varten. Yksitoista kappaletta sisältänyt ”Ten good reasons” julkaistiin 1.5.1989. Nimi levylle poimittiin ”Too many broken hearts” -hitin sanoituksesta. Levy myi yksin Britanniassa yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Albumi kävi kaupaksi myös Suomessa, sillä se viihtyi listalla 37 viikkoa sijoittuen korkeimmillaan kolmanneksi. Se myi täällä lähes 64.000 kappaletta eli platinaa.

Stock-Aitken-Waterman -julkaisulle tyypilliseen tapaan levy sisälsi myös cover-kappaleen, joka julkaistiin seuraavana singlenä kesällä. Kappale oli Brian Hylandin klassinen ”Sealed with a kiss”, josta sukeutui Jason Donovanin seuraava hitti – ykkönen Britanniassa ja Irlannissa, mutta myös Suomessa. Jasonista tuli myös ensimmäinen australialainen artisti, joka oli samaan aikaan Britti-listan ykkönen sekä albumi- että singlelistoilla. Pitkäsoitolta lohkottiin vielä viideskin menestyshitti elokuussa. Kappale ”Every day (I love you more)” remixattiin singlelle uuteen uskoon ja se tavoitti Britannian listan sijan kaksi. Jason Donovan huuma jatkui vielä jouluksi julkaistulla uudella singlellä ”When you come back to me”, joka nousi myös Suomen singlelistan ykköseksi. Britanniassa sijoitus oli toinen. Uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä suurin suosio alkoi pikkuhiljaa taittua, vaikka toinen Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimin kanssa tehty albumi ”Between the lines” myikin vielä platinaa.

Jason Donovanin erottua PWL-yhtiön leiristä sooloura alkoi vauhdikkaasti musikaalikappaleen ”Any dream will do” noustua Britti-ykköseksi, mutta pian kirkkaimmat valokeilat Donovanin ympärillä alkoivat himmentyä. Sittemmin hänet nähty mm. monien tosi-tv-kilpailujen osallistujana, kuten Tanssii tähtien kanssa ja Dancing on ice. Lisäksi Jason on näytellyt televisiossa ja musikaaleissa, mutta viime vuosina hän on viritellyt uudelleen myös musiikkiuraansa esiintyen lähinnä retrokonserteissa muistellen vanhoja hittejään.

Kappalelista:

 1. Too many broken hearts
 2. Nothing can divide us
 3. Every day (I love you more)
 4. You can depend on me
 5. Time heals
 6. Sealed with a kiss
 7. Question of pride
 8. If I don’t have you
 9. Change your mind
 10. Too late to say goodbye
 11. Especially for you (duetto Kylie Minoguen kanssa)

Lähteet:
Jason Donovan – Ten good reasons (deluxe edition 2010 kansilehti, Edsel records)
Wikipedia
Suomen listalevyt
Discogs

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: