Kim Wilde – Snapshots (2011)

 

kim wilde snapshots

Kim Wilden ja Columbian Keski-Euroopassa toimivan SevenOne -levymerkin yhteistyö jatkui vuoden 2010 ”Come out and play” -albumin jälkeen heti seuraavana vuonna. Kimin kahdestoista studioalbumi ”Snapshots” julkaistiin Saksassa 26.8.2011, aika tarkkaan vuosi edellisen albumin jälkeen. Viimeksi hänen pitkäsoittojensa välissä oli näin lyhyt aika vuosina 1983-1984. ”Snapshots” oli tosin poikkeuksellisesti kokoelma cover-kappaleita muiden artistien ja yhtyeiden hiteistä. Nimensä albumi sai aiemmin samana vuonna internetissä järjestystä valokuvauskilpailusta, johon sai lähettää Kim-aiheisia kuvia. Fanien lähettämiä yhteiskuvia ja muita otoksia löytyy galleriana cd-levyn kansivihkosesta.

Albumin johdantotekstissä Kim kertoo yhdestä varhaisimmista lapsuusmuistoistaan, kun hän 4-vuotiaana ihastui Cilla Blackin ”Anyone who had a heart”-kappaleeseen, ja yleensäkin siitä kuinka hän on kasvanut musiikin parissa. ”Snapshots” sisältääkin kappaleita varsin laajalta aikajanalta ja monipuoliselta alkuperäisesittäjäporukalta East 17:sta David Bowieen. Kimin käsittelyn jälkeen kappaleet istuvat kuitenkin yllättävän tasaiseksi kokonaisuudeksi. Kimin velipoika Ricky Wilde on tuottanut biiseistä noin puolet ja toisesta puoliskosta ovat vastanneet melko nimettömät saksalaiset Alex G sekä Alex Rethwisch.

Cover-kavalkadin aloittaa East 17 -yhtyeen ysärihitin ”It’s alright” pehmeä discoversio. Kappaleen on tuottanut Alex G, joka tekee samantapaista tasaista jälkeä Erasuren ”A little respect” version tuotannon kanssa. Molemmat kalpenevat ainakin rosoisuuden puutteessa alkuperäisille. CD-levyn kansilehtisessä Kim kertoo suhteestaan jokaiseen kappaleeseen, mutta kommentit jäävät vähän ulkokultaisiksi – miltei fanitytön mietteiden tasolle. The Cureakin kuunneltiin 1980-luvun alussa kotihipoissa, kun heidän kaltaisensa yhtyeet olivat tulleet muotiin. The Curen tuotannosta Kim on kuitenkin valinnut mukaan hillitymmän kappaleen ”In between days”, joka on alunperin vuodelta 1985, jolloin Kim itsekin oli jo mainetta niittänyt pop-tähti. Joka tapauksessa tämän yhtyeen kohdalla hän haukkaa vähän liian suuren palan, sillä The Curen tunnelmaan ei päästä Alex Rethwischin tuotannossa lähellekään.

East 17:n kohdalla Kim kertoo rakastavansa poikabändejä ja luetteleekin niitä aika liudan, mutta ”About you now” -kappaleen kohdalla hän tiedottaa rakastavansa myös tyttöbändejä. Siksikin versioinnin kohteeksi on päätynyt myös Sugababesin tuotantoa. Vaatii toki tietynlaista taitoa saada The Cure ja Sugababes kuulostamaan suurinpiirtein samalta. Tasmin Archerin vuoden 1992 hitti ”Sleeping satellite” oli albumin ensimmäinen single, joka julkaistiin tupla-a-puoli-singlenä ”It’s alrightin” kanssa. Molempiin lauluihin tehtiin myös musiikkivideot. Kim Wilden versiota kuuntelee kyllä mielellään, jopa helpommin kuin alkuperäistä.

Mike Oldfieldin ja Maggie Reillyn kasariklassikko ”To France” saa Ricky Wilden käsittelyssä hienon uuden kuorrutuksen, joka muistuttaa hieman jopa Kimin omaa ”Cambodia” -hittiä. ”To France” julkaistiin myös toisena singlenä, tosin vain digitaalisessa muodossa. Joulun alla julkaistulta singleltä löytyi myös kappaleen ”Christmas edit” -jouluversio sekä Groove Coveragen kaksi remixiä ”It’s alright” -kappaleesta. Jotenkin Rickyn tuottamat kappaleet erottuvat joukosta edukseen ja Diana Rossin 1970-luvun discoilu ”Remember me” puolustaa paikkaansa oivallisesti albumikokonaisuudella. Yllätys ei myöskään, että Wilden perheen lapsuudessa soineen Cilla Blackin ”Anyone who had a heartin” tuottajaksi on valikoitunut Ricky. Tästä 1960-luvun klassikosta on muokattu synteettinen versio, joka olisi voitu levyttää vaikka Kim vuoden 1984 syntsapop-albumille ”Teases & dares”.

Blackin ikuisuushitti ”Wonderful life” on puolestaan mielestäni yksi tylsimmistä valinnoista mille tahansa cover-albumille. Ricky Wilde pistää tuotannossa parastaan, mutta melodian ollessa näin tunnettu ja voimakas, se jättää minkä tahansa taustasoitannan varjoonsa. Kirsty McCollin alkuperäisesitys ”They don’t know”, josta Tracey Ullman teki hitin, taipuu vain tasapaksuksi saksalaistuotannoksi. Mikä on toisaalta myös positiivista, sillä melodian ajattomuus tulee esiin, kun fiftariyhteydet on riisuttu pois. Sueden ”Beautiful ones” on paperilla yksi niistä kappaleista, joita ei olisi pitänyt lähteä versioimaan, mutta Ricky Wilden tuotannossa Kimin tulkinta saa melodian esiin jollain tapaa uudessa valossa.

Levyn loppuun on koottu kokonaisuuden yllättävin kolmikko. ”Just what I needed” on löytynyt mainion amerikkalaisorkesterin The Carsin tuotannosta, vaikkei olekaan heidän suurimpia hittejään. Buzzcocksin ”Ever fallen in love (With someone)” -versiossa Kim palaa melkein omillekin juurilleen 1970- ja 1980-lukujen taitteeseen. Versio rokkaa kuin hänen vuoden 1981 esikoisalbuminsa rempseimmät vedot. Kappale julkaistiin vielä kolmantena digisinglenä vuoden 2012 helmikuussa. Bonuskappaleena sinkulta löytyi Doctor & The Medics -yhtyeen hitin ”Spirit in the sky” versio. Simppelin akustinen ”Kooks” on alunperin David Bowien tuotantoa ja tässä versiossa Kimin kanssa duetoi hänen aviomiehensä Hal Fowler. Albumin saksalaispainoksen erikoisversiolla, jota myytiin vain Saturn-ketjun myymälöissä, löytyi bonuksena ”Forever young”. Alphavillen alkuperäiskappale oli tietenkin erityisen rakas saksalaisyleisölle ja Kim suoriutuu vaativasta versioinnista mallikkaasti. Lisäksi iTunesin download-versiossa sai mukana cd-levyllä julkaisemattoman version The Pretenders -yhtyeen kappaleesta ”I’ll stand by you” sekä kaksi musiikkivideota. Lisäksi ennakkotilaajan etuna sai videon, jossa Kim kertoo levyn kappaleista.

Syksyllä albumi julkaistiin myös muualla Euroopassa, mukaanlukien Kimin kotimaa Iso-Britannia, jossa kahta edellistä levyä ei julkaistu lainkaan. Albumi nousi Saksan listan sijalle 14 ja Sveitsissä sijalle 27, mutta muuten menestys jäi vaatimattomaksi. Loppujen lopuksi ”Snapshots” jättää kuulijansa vähän kylmäksi. Kim Wilden ääntä kuuntelee aina mielellään ja versiot ovat mukavasti tuotettuja, puhumattakaan Bob Kraushaarin tasokkaasta miksauksesta. Suurimpaan osaan uusista sovituksista ei ole kuitenkaan saatu mukaan paljoakaan uusia elementtejä ja versioiden taso vaihtelee vähän nolosta tai yhdentekevästä melko kivaan. Tokihan jokaisen pitkän linjan pop-tähden uralla pitää yksi cover-albumi levyttää ja fanit useimmiten rukoilevat, että se jäisi myös ainoaksi.

Kappaleluettelo:
1. It’s alright ***
2. In between days **
3. About you now **
4. Sleeping satellite **
5. To France *
6. A little respect ***
7. Remember me *
8. Anyone who had a heart *
9. Wonderful life *
10. They don’t know **
11. Beautiful ones *
12. Just what I needed **
13. Ever fallen in love (With someone) *
14. Kooks (duet with Hal Fowler) *
Bonuskappaleet:
15. Forever young

Tuotanto:
* Ricky Wilde & Andrew Murray (paitsi 14 vain Ricky Wilde)
** Alex Rethwisch
*** Alex G

Lähteet:
Snapshots -albumin kansilehti (Columbia SevenOne)
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: