Kim Wilde – Come out and play (2010)

kim wilde come out

Vuonna 2006 julkaistun ”Never say never” -albumin menestys ei ilmeisesti tyydyttänyt Saksan EMI -levy-yhtiötä, sillä seuraavan – järjestyksessään yhdennentoista – Kim Wilde -albumin ”Come out and play” julkaisijaksi vaihtui Sony/Columbian SevenOne-levymerkki. Vuosiakin oli ehtinyt välissä vierähtää peräti neljä, sillä albumi näki päivänvalon vuonna 2010. Kim Wilden suosio oli säilynyt järkkymättönä Keski-Euroopassa ja edellisen levyn tapaan tämänkin albumin julkaisu keskitettiin ydinalueelle, Saksankieliseen Eurooppaan sekä Skandinaviaan. Näiden lisäksi kiekko julkaistiin ainakin Ranskassa ja Kreikassa. Nielsen SoundScan -tutkimussivuston mukaan Kim Wilden ”Come out and play” oli vuoden markkinoiduin levyjulkaisu Saksassa. Markkinointi kantoi ainakin sen verran hedelmää, että levy nousi Saksan listan sijalle 10, Sveitsissä sijalle 9 ja Itävallassa sijalle 24. Yhteensä sen on kerrottu myyneen noin 80.000 kappaletta eli hieman enemmän kuin edellisen albumin.

Levyn tuotantotiimi oli monipuolisempi kuin ehkä koskaan. Kimin veli Ricky Wilde oli tietenkin mukana, mutta myös Kim itse kunnostautui etenkin lauluntekopuolella ja osallistuikin yhdeksän laulun kirjoittamiseen kaikkiaan kolmestatoista biisistä. Popin suurvallasta Ruotsistakin tuli ensimmäistä kertaa apuja Kim Wildelle. Useille kansainvälisillekin artisteille musiikkia tehtailleet Anders Wikström ja Fredrik Thomander olivat mukana kolmen kappaleen tuotannossa. Lisäksi levyltä löytyy kaksi duettoa, joissa molemmissa Kimin kanssa esiintyy 1980-luvulta tuttuja ääniä – Nik Kershaw sekä Heaven 17 -yhtyeestä tuttu Glenn Gregory. Albumi äänitettiin ja miksattiin pääasiassa Isossa-Britanniassa, vaikka levyä ei Kimin kotisaarella julkaistukaan.

Anthony Galatisin ja Mark Frischin kirjoittama ”Lights down low” julkaistiin levyn ensimmäisenä singlenä. Ricky Wilden tuottamana biisi kulkee eteenpäin vauhdikkaasti ja toimii kuin junan vessa. Single ei kuitenkaan noussut Saksan listalla sijaa 34 korkeammalle, vaikka aineksia siinä olisi ollut vaikka mihin. Muutenkin albumin perusilme on hyvin vauhdikas ja jopa melko rokkaava, pinnalle sovitetuista syntetisaattoreista huolimatta. Heti avausraita ”King of the world” ottaa kuulijalta luulot pois tehokkaalla kertosäkeistöllään. Rockaavan alun jälkeen maistuu vähän kepeämpi poppi ”Real life”, joka oli tarkoitus julkaista albumin toisena singlenä. Julkaisu jäi kuitenkin radioille lähetettyyn promosinkkuun, koska sen myyntiin ei enää uskottu.

Albumin neljäntenä raitana soi 1980-lukua henkivä ”Greatest journey”, joka on Kimin ja Rickyn yhdessä kirjoittama ja jolla vierailevana vokalistina kuullaan Glenn Gregory. ”I want what I want” -kappaleen jälkeen on vuorossa levyn toinen duetto. Nik Kershaw on mukana todella 1980-lukuhenkisellä sing-a-long-balladilla ”Love conquers all”, jota on ollut tuottamassa OMD-yhtyeestä tuttu Paul Humphreys, mikä kuuluu myös mainiossa syntikkataustassa. Ruotsalaiskaksikon yhdessä Kimin kanssa tekemä yhteishuudatus ”Hey! You!” puolestaan sisältää paljon tuttuja elementtejä, mutta ruotsalaiset ovat pastissien mestareita kun alkuperäisestä teoksesta ei kuitenkaan saa kiinni.

”Come out and playn” rockaavaa tunnelmaa korostaa myös biisien ytimekkyys. ”Suicide” ja ”This paranoia” ovat paitsi teksteiltään suoraviivaisempi, myös kestoiltaan alle kolmeminuuttisia. Levyn ainoan varsinaisen balladin ”Loving you more” on kirjoittanut Ricky yhdessä Steve Hartin kanssa. Mahtipontisessa kertosäkeistössä esittäytyy Wilden perheyritys, kun Rickyn ja Kimin lisäksi vokaaleihin yhtyy Rickyn tytär Scarlett Wilde. Scarlett on myös kirjoittanut levylle yhdessä isänsä kanssa rockaavan raidan ”My wish is your command”, jonka kertosäkeistön tarttuvuus ei sekään kalpene levyn muulle materiaalille. Albumin päättää Kimin yksin kirjoittama reilun minuutin pituinen jazzahtava pikkuballadi ”Jessica”. Olisihan tuota kuunnellut pidempäänkin.

Elokuussa 2010 julkaistu ”Come out and play” osoittautui edeltäjäänsä huomattavasti paremmaksi ja selkeämmäksi kokonaisuudeksi. Levyllä yhdistyy energinen rockaavuus Kim Wildelle ominaisiin syntetisaattoripohjaisiin sovituksiin. Jotain vanhaa ja jotain uutta siis. Osa saundimaailman täydellisyydestä menee varmasti albumin miksaajan Bob Kraushaarin laariin. Kraushaar on hankkinut kannuksensa useiden loistavien menestyslevyjen parissa ja miksannut mm. Pet shop boysia, ABC:ta, The Human leagueta, Erasurea sekä tuottanut esimerkiksi Shirley Basseyn loistavan bilelevyn ”Get the party started”. Levystä on julkaistu digitaalisena myös erikoispainos, joka sisältää mm. ”Lights down low” -singlen b-puolen kappaleen ”Snakes & ladders” sekä kolme albumilta poisjäänyttä kappaletta.

Kappalelista:
1. King of the world
2. Lights down low
3. Real life
4. Greatest journey (mukana Glenn Gregory)
5. I want what I want
6. Love conquers all (mukana Nik Kershaw)
7. Hey! You!
8. Suicide
9. This paranoia
10. Loving you more
11. Get out
12. My wish is your command
13. Jessica

Lähteet:
Come out and play cd-levyn kansilehti
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: