Britannian hittivuosi 1983 oli täynnä klassikkoja

retropop1983

Retropop-blogin Facebook-joulukalenterissa käytiin vuonna 2019 läpi Ison-Britannian vuoden 1983 listamenestyjät. Joulukalenteri tyyliin siis 24 myydyintä singleä yksi päivässä. Kokosimme tähän blogikirjoitukseen kaikki 24 tarinaa kyseisistä menestyslevyistä selkeästi yhdestä paikasta luettavaksi Youtube-videolinkkeineen. Tarina alkaa listan sijalta 24 ja päättyy koko vuoden 1983 Britannian myydyimpään singlehittiin.

24 Duran Duran: Is There Something I Should Know?
”Is there something I should know?” on Duran Duranin ensimmäinen listaykkönen Britanniassa. Tarina kertoo, että bändi kirjoitti biisin vastaiskuna Kajagoogoon ykköshitille ”Too shy”, jonka tuotannosta vastasi Duran Duranin kosketinsoittaja Nick Rhodes. Maaliskuussa 1983 julkaistua kappaletta ei sisällytetty Duran Duranin seuraavalle albumille ”Seven and the ragged tiger”, joka julkaistiin vasta saman vuoden marraskuussa. Tämä osaltaan auttoi singlen menestykseen myyntilistoilla. Kappaleesta tuli hitti myös Yhdysvalloissa, jossa se nousi listan sijalle 4. Suomessa sinkku nousi listalla kolmanneksi. Myöhemmin ”Is there something should I know?”-biisin live-versio sisällytettiin yhtyeen kiertuealbumille ”Arena” (1984).

23 F.R. David: Words
Tunisiassa vuonna 1947 syntynyt F.R.David (oik. Elli Robert Fitoussi) loi uraa Ranskassa, jossa hänen jättihittinsä ”Words” nousi listan sijalle 2 vuonna 1982. Pikkuhiljaa menestys levisi kaikkialle Eurooppaan ja harvinaista kyllä aina Isoon-Britanniaan asti, jossa se nousi keväällä 1983 myös listakakkoseksi. Lopulta sana levisi kaikkialle maailmaan. ”Words” nousi ykköseksi Etelä-Afrikassa ja listalle myös Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissakin. Suomessa laulu oli tietenkin listaykkönen ja samanniminen albumikin kohosi virallisen listan sijalle 2. Suomenkielisiä versioitakin tehtiin, tuoreeltaan Beritin toimesta (”Helli mua hiljaa”), ja myöhemmin 1990-luvulla Hausmyllyn esittämänä (”Jos”).

22 Eurythmics: Sweet Dreams (Are Made Of This)
Vuonna 1981 ensimmäisen albuminsa ”In the garden” julkaissut Annie Lennoxin ja Dave Stewartin muodostama duo nosti suosionsa uudelle tasolle kakkosalbuminsa ”Sweet dreams (Are made of this)” myötä. Pitkäsoiton nimikkokappaleesta tuli maailmanlaajuinen hitti – listaykkönen Yhdysvalloissa ja kakkonen bändin kotimaassa Britanniassa, jossa ykköspaikan saavuttamisen esti Bonnie Tylerin jättihitti ”Total eclipse of the heart”. Suomessa single oli korkeimmillaan listalla sijalla 8. Kappaleeseen tehty musiikkivideo oli myös tehosoitossa MTV-musiikkikanavalla ja sitä pidetään yhtenä musiikkivideoaikakauden alkuvuosien suurimmista klassikoista.

21 The Flying Pickets: Only You
Yksi vuoden 1983 merkillisimmistä menestyshiteistä lienee a cappella -yhtye The Flying picketsin coverversio Yazoon hitistä ”Only you”. Yazoon vain reilua vuotta aiemmin julkaistu alkuperäisversio oli korkeimmillaan listan sijalla 2, kun The Flying picketsin cover nousi jouluykköseksi ja pysytteli ykkösenä viisi viikkoa. Suomessakin levy piipahti listan sijalla 10. Vuonna 1992 hyvinkääläinen Rapatti-yhtye levytti kappaleen suomeksi nimellä ”Unelmaa”. The Flying picketsin jäsenten taustat olivat enemmän näyttelijäpuolella ja yhtyeen perustaja Brian Hibbard on esiintynyt mm. Doctor Who, Coronation street ja Emmerdale -tv-sarjoissa. Hän kuoli eturauhassyöpään vuonna 2012. The Flying pickets on kuitenkin jatkanut keikkailua ja äänitteiden julkaisua edelleen näihin päiviin asti, mutta miehistövaihdokset ovat olleet vilkkaita. ”Only you” jäi kuitenkin heidän ainoaksi menestyslevykseen.

20 Wham!: Bad Boys
”Bad boys” on kolmas ja menestynein singlelohkaisu George Michaelin luotsaaman Wham! -yhtyeen esikoisalbumilta ”Fantastic”. Kappale nousi Brittilistan sijalle 2 ja samalla vuoden myydyimpien singlelevyjen joukkoon. Muu maailma ei vielä tuolloin ollut valmis Whamin syleilyyn ja listasijoitukset jäivät vaatimattomiksi. Suomessa tosin kappale oli jopa singlelistan sijalla 5. Todellinen kansainvälinen Wham!-huuma alkoi vasta seuraavana vuonna ”Wake me up before you go-go” -hitin ja ”Make it big” -albumin myötä.

19 Irene Cara: Flashdance… What A Feeling
1980-luvun klassikkoelokuvan ”Flashdance” tunnuskappale on myös klassikko. Irene Caran esittämän kappaleen on säveltänyt discomusiikin isoisä Giorgio Moroder ja sanoittanut Keith Forsey yhdessä Irene Caran kanssa. Kappale nousi Brittilistan sijalle 2 ja Yhdysvaltain listan ykköseksi. Sen lisäksi ”Flashdance…What a feeling” voitti parhaan elokuvakappaleen Oscarin ja Golden Globen sekä Grammy-palkinnon. Brittilistan ykköstilaa hallitsi tuohon aikaan Rod Stewartin ”Baby Jane”, joka löytyy tämän joulukalenterin luukuista myöhemmin. Suomessa single oli korkeimmillaan listakakkonen ja täkäläisittäin sen versioi Mona Carita nimellä ”Mikä fiilis!”, joka antoi myös tittelin hänen neljännelle ja viimeiselle lp-levylleen.

18 Paul McCartney & Michael Jackson: Say Say Say
The Beatles -legendan ja Michael Jacksonin ensimmäinen duetto ”The girl is mine” kuultiin jo Jacksonin menestysalbumilla ”Thriller” vuonna 1982 ja lokakuussa 1983 julkaistu ”Say say say” oli Jacksonin seitsemäs topten-hitti Yhdysvalloissa vuoden sisään. Levy nousi Jenkkilässä aina ykköseksi asti ja Britanniassa sijalle 2. Ystävysten yhdessä kirjoittaman kappaleen tuotti George Martin, joka oli tuottanut valtaosan The Beatles -tuotannosta ja McCartneyn aiemmasta soolotuotannosta. Biisi sisällytettiin Paul McCartneyn albumille ”Pipes of peace”. Musiikkivideolla Paul ja Michael esittävät villin lännen ajan huijareita Mack & Jack. Videon on ohjannut Bob Giraldi, joka ohjasi myös Jacksonin ”Beat it” -videon ja sillä esiintyy cameo-rooleissa Paulin vaimo Linda McCartney, Michaelin sisko LaToya Jackson sekä näyttelijä Harry Dean Stanton.

17 Lionel Richie: All Night Long (All Night)
Entinen Commodores -solisti löi itsensä lopullisesti läpi toisella sooloalbumillaan ”Can’t slow down”, jonka ensimmäisenä singlenä julkaistiin ”All night long (All night)”. Albumin suurimmaksi osoittautui balladi ”Hello”, joka tosin julkaistiin singlenä vasta vuoden 1984 puolella. Tällä kappaleella Richie lähestyi ajan hengessä valtavirtaa ja dancepop-tyyliä. Yhdysvalloissa levy nousi listaykköseksi, mutta Britanniassa oli tyytyminen sijaan kaksi. Ykköspallia piti tuolloin hallussaan Billy Joelin ”Uptown girl”, josta kuulemme vielä. Lionel Richie esitti hittinsä myös vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisten päätösjuhlassa.

16 New Order: Blue Monday
New order rikkoi rajoja syntikkapop-klassikollaan ”Blue monday”, joka julkaistiin alunperin vain 12-tuumaisena maxisinglenä. 7½-minuuttinen kappale alkaa pitkällä rumpukoneintrolla ja on muutenkin epätyypillinen hittibiisi puuttuvine kertosäkeistöineen. Britannian singlelistallakin sen korkein listasijoitus oli yhdeksän, mutta silti se nousi paitsi vuoden 1983 kahdenkymmenen myydyimmän singlen joukkoon, myös kaikkien aikojen myydyimpien Britti-sinkkujen TOP-100-listalle. Maxisingleä on myyty yksistään Isossa-Britanniassa 1,16 miljoonaa kappaletta ja näin ollen se lienee kaikkien aikojen myydyin 12-tuumainen single. Myös levyn kansitaide on poikkeuksellinen, sillä siinä ei ole kappaleen eikä sen esittäjän nimeä, saatikka kuvaa yhtyeestä. Musta pahvi on leikattu vuoden 1983 mallisen tietokoneen floppy discin eli lerpun muotoon ja oleelliset tiedot on kooodattu kannen reunaan värikoodeilla. Tämä osoittautui kalliiksi ratkaisuksi tuottaa ja aiheutti osaltaan levy-yhtiölle harmaita hiuksia. Myöhemmin kappaleesta on tehty lyhennettyjä ja remixattuja versioita, mutta alkuperäinen jytisee silti edelleen parhaiten.

15 Kajagoogoo: Too shy
Pörröpäiset Kajagoogoon pojat löivät itsensä läpi heti ensimmäisellä julkaisullaan. Single ”Too shy” ponnahti Britannian listaykköseksi kahdeksi viikoksi ja samalla ylsi vuoden myydyimpien levyjen joukkoon. Kajagoogoon ensimmäisen albumin ”White feathers” toinen tuottaja oli Duran duran -yhtyeen Nick Rhodes, ja ironista kyllä Kajagoogoo saavutti havitellun Britti-listan paalupaikan ennen Duran durania. Kajagoogoo saavutti ”Too shy” -biisillään mainetta ja kunniaa lähes kaikilla mantereilla, mutta mainen kunnia katosi lähes yhtä nopeasti. Britanniassa yhtye sai vielä muutaman pienemmän hitin, mutta muualla heitä kohdellaan lähestulkoon yhden hitin ihmeenä. Laulusolisti Limahl otti kaiken kukkuraksi ritolat heti ensimmäisen levyn jälkeen ja suunnisti soolouralleen, joka sekin tosin hiipui melko nopeasti. Suomessa teinitytöt tykkäsivät Kajagoogoosta singlelistan ykköstilan ja albumilistan kolmostilan edestä.

14 Michael Jackson: Billie Jean
Michael Jacksonin suurin soolohitti ”Billie Jean” oli Yhdysvalloissa vieläkin isompi tapaus, kuin Britanniassa jossa single oli toki myös listaykkönen. Jenkkilistan kärjessä ”Billie Jean” viihtyi yhdeksän viikkoa, myi kuusi kertaa platinalevyyn oikeuttavan määrän ja oli koko vuoden toiseksi myydyin single sikäläisittäin. Maailmanlaajuisesti ”Billie Jean” on myynyt yli kymmenen miljoonaa kappaletta ja onkin myös yksi kaikkien aikojen myydyimmistä sinkuista. Singlenä ”Billie Jean” julkaistiin tammikuussa 1983, edellisvuonna julkaistun ”Thriller” -albumin toisena singlelohkaisuna. Kappale osaltaan vaikutti myös ”Thrillerin” valtavaan suosioon ja nousuun maailman myydyimmäksi pitkäsoitoksi. Steve Barronin ohjaama musiikkivideo on myös ensimmäisiä mustan artistin videoita, joka pääsi MTV-musiikkikanavan tehosoittoon. Kappale oli TOP5-hitti lähes kaikkialla maailmassa, Suomessa korkeimmillaan sijalla 3. Single sai myös kaksi Grammy-palkintoa.

13 Phil Collins: You Can’t Hurry Love
Taitavana lauluntekijänä tunnettu Genesis-rumpali Phil Collins levytti toiselle sooloalbumilleen ”Hello, I must be going!” myös yhden cover-kappaleen, joka julkaistiin singlenä. ”You can’t hurry love” löytyi Diana Ross and The Supremes -yhtyeen 1960-luvun loppupuoliskon tuotannosta. Singlestä tuli Collinsin ensimmäinen sooloykkönen Britannian singlelistalla ja se sijoittui alkuperäislevytystä paremmin. Yhdysvalloissa sinkku sijoittui Billboard-listan sijalle 10. Persoonallinen musiikkivideo, jossa kaksi Phil Collinsia laulaa stemmoja laulusolisti Phil Collinsille nettosi Grammy-ehdokkuuden parhaan musiikkivideon kategoriassa. Kappale on saanut myös merkittävän kunnian, sillä se on A-puolen ensimmäinen kappale kaikkien aikojen ensimmäisellä ”Now that’s what I call music” -kokoelmalevysarjan levyllä. Sarjassa on sittemmin ilmestynyt yli 100 osaa.

12 Freeez: IOU
Freeez oli hämmentävä brittiläinen elektroniseen musiikkinsa erilaisia jazz- ja funk-saundeja yhdistelevä ryhmittymä, jonka nokkamiehenä toimi John Rocca. Muutoin miehistö vaihteli aina tilanteen mukaan. Suurimman menestyksensä he saavuttivat klubihitllä ”I.O.U.”, jonka kirjoitti tuotti Arthur Baker apunaan Rocca, joka myös laulaa falsetissa kulkevat vokaalit. Tärkeä panostus tulee myös yhdeltä 1980-luvun merkittävimmistä miksaajista John ”Jellybean” Benitezilta. Aikanaan moderni rytmitys toimi myös 1980-luvun alkupuoliskon muotitanssin breakdancen taustamusiikkina ja kappaletta käytettiinkin elokuvassa ”Beat street”. Yhdysvalloissa singlen listamenestyksen oli tyytyminen tanssilistan puolelle, mutta Britanniassa levy kohosi virallisen listan sijalle 2 ja tasaisentappavalla myynnillään se nousi vuoden menestystarinoiden joukkoon.

11 David Bowie Let’s Dance
Vuosi 1983 ja ”Let’s dance” -albumi näytti myös konkarille uuden suunnan. David Bowie vaihtoi levy-yhtiötä rahakkaalla diilillä ja lupasi tehdä kaupallisen albumin, ja ensimmäisen uuden studioalbumin kolmeen vuoteen. Popin kameleontti Bowie oli esiintynyt edellisellä levyllään ”Scary monsters (And super creeps)” Pierrot-kostyymissään, mutta nyt hän tavallaan ensimmäistä kertaa oli imagollisesti täysin oma itsensä. Vaikka myöhemmin taiteilija on kommentoinut, ettei levy hänen mielestään ollut mitenkään mainstreamia, vaan hybridi jossa blueskitaristi kohtaa dancemusiikin stereotypiat. Tällä Bowie viittasi albumin kitaraosuudet soittaneeseen Stevie Ray Vaughaniin, Chic-yhtyeestä tutun tuottaja Nile Rodgers huolehtiessa rytmimatoista. Albumin nimikkosingle ”Let’s dance” ampaisi ykköseksi valtameren molemmin puolin ja koko projekti osoittautui Bowien pitkän ja merkittävän uran kaupallisesti menestyneimmäksi. ”Let’s dance” -albumi myi yli 10 miljoonaa kopiota ja oli myös Grammy-ehdokkaana, häviten – ei enempää eikä vähempää kuin – Michael Jacksonin ”Thrillerille”.

10 KC & The Sunshine Band: Give It Up
Yhdysvaltalainen bilebändi KC and the Sunshine band perustettiin jo vuonna 1973 Floridassa ja koko discoaikakauden heille kasaantui useita hittejä. Nimensä bändi sai vokalisti Harry Wayne Caseyn sukunimestä, joka lausutaan ”Key Cee” ja sunshine eli auringonpaiste tulee tietenkin Floridasta. Jenkeissä laaja-alainen ryhmittymä keräsi tililleen viisi ykköshittiä, mutta Britanniassa paalupaikalle ylsi vain ”Give it up”, joka jäikin heidän viimeiseksi menestyslevykseen. Sittemmin yleisölle on tuottanut vaikeuksia selvittää, ketä jäseniä yhtyeeseen kulloinkin kuuluu ja levyjulkaisutkin ovat olleet lähinnä eri halpalevymerkkien kokoelmia takavuosien suurista hiteistä.

09 Men At Work: Down Under
Australialaisyhtye Men at workilla tärppäsi vuonna 1983, kun heidän sanomallisesti kotimaata syleilevä laulunsa ”Down under” levisi maailman hittilistoille. Kotimaassa Australiassa ja Yhdysvalloissa huomio oli kiinnittynyt jo esikoislevyyn ”Who can it be now?”, sillä sinkku oli ykkönen molemmilla mantereilla. Euroopassa herättiin vasta kakkossinkkuun ja Suomessakin levy nousi virallisen listan sijalle neljä. Kappaleesta sukeutui huikea menestys, sillä yksin Jenkeissä sinkku myi yli kaksi miljoonaa kappaletta ja nousi siten siellä koko vuoden neljänneksi myydyimmäksi levyksi. Australiassa kappaleesta on tullut lähes toinen kansallislaulu, jota hoilataan mm. urheilutapahtumissa. Amerikassa Men at work palkittiin vuoden tulokas Grammy-palkinnolla. Myös kappaleen sisältänyt esikoisalbumi ”Business as usual” osoittautui huikeaksi menestystarinaksi myyden Yhdysvalloissa kuusinkertaista platinaa eli yli kuusi miljoonaa yksikköä, ja Britanniassakin platinaa eli yli 300.000 kopiota.

08 Rod Stewart: Baby Jane
Sir Roderick Stewartin viimeinen ykköshitti oli vuoden ”1983”. Edellisestä, vuoden 1978 ”Do ya think I’m sexy?” -klassikosta oli kulunut siis viisi vuotta. Kaikkiaan Rod Stewart on vallannut Britannian sinkkulistan kärkipaikan kuusi kertaa. Menestys ei kuitenkaan ”Baby Janeen” päättynyt, vaan TOP10-hittejä tuli useita aina 1990-luvulle asti ja 74-vuotiaan raspikurkun levytykset ovat jatkuneet aina tähän päivään asti. ”Baby Jane” oli menestys myös muualla maailmassa, ykkönen mm. Saksassa, Espanjassa ja Etelä-Afrikassa, TOP10-hitti Australiassa ja TOP20-hitti Yhdysvalloissa.

07 The Police: Every Breath You Take
Stingin
luotsaaman The Police -yhtyeen suurin hitti oli kiistatta laulusolistin itsensä kirjoittama balladi ”Every breath you take”. Erityisen suurta menestys oli Yhdysvalloissa, jossa single sinnitteli ykköspaikalla kahdeksan viikkoa ja voitti kaksi Grammy-palkintoa. Kappale oli koko vuoden myydyin Jenkeissä ja vuosikymmenen viidenneksi myydyin. Lisäksi tilastot tietävät myös kertoa, että ”Every breath you take” on kaikkien aikojen soitetuin biisi amerikkalaisilla radioaalloilla. Bändin kotimaassakin kappale oli suosittu ja keikkui sinkkulistan kärjessä neljä viikkoa. Single oli TOP10-kamaa myös lähes kaikkialla maailmassa. Suomen virallisella listalla se nousi viidenneksi. Kappale vauhditti myös albumin ”Synchronicity” nousun maailmanlaajuiseksi menestykseksi. Yksin Yhdysvalloissa se myi yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Pitkäsoitto oli yhtyeen viides ja jäi heidän viimeisekseen, Stingin siirtyessä soolouralle.

06 Spandau Ballet: True
Brittipopin tyyliniekat saavuttivat menestyksensä lakipisteen vuonna 1983 ”True” -hitillään. Kolmannen albumin kaksi ensimmäistä singleä eivät räjäyttäneet pankkia, mutta kun helmikuussa julkaistun ”True”-pitkäsoiton nimikkokappale lohkaistiin singleksi huhtikuussa 1983 kohosivat molemmat Britti-listojen kärkeen. Se onkin ainoa kerta Britannian listahistoriassa, kun sekä single- että albumitilastojen ykkösenä on samaan aikaan komeillut samanniminen tuote. ”True”-balladista tuli myös Spandau balletin ainoa iso hitti Yhdysvalloissa, jossa se nousi listan neloseksi. Adult contemporary -listalla kappale nousi viikon ajaksi ykköspallille. Levy on osoittautunut vuosien saatossa myös erittäin radioystävälliseksi ja se on yksi kaikkien aikojen soitetuimmista kappaleista Yhdysvaltojen eri radiokanavilla. Suomessa ei koskaan opittu ymmärtämään Spandau balletin hienoutta ja täällä vain vuoden 1986 albumi ”Through the barricades” on piipahtanut virallisella listalla.

05 Bonnie Tyler: Total Eclipse Of The Heart
Vauhdikkaan alun jälkeen Bonnie Tylerin ura oli levymyynnillisesti aallonpohjassa, kunnes yhteistyö RCA -levy-yhtiön kanssa päättyi vuonna 1981. Sen jälkeen hän solmi uuden managerisopimuksen ja tuottajaksi löytyi mahtipontisesti saundistaan tuttu Jim Steinman, joka oli tehnyt yhteistyötä mm. Meat Loafin kanssa. Vuonna 1983 he osuivat kultasuoneen powerballadilla ”Total eclipse of the heart”, joka nousi listakärkeen molemmin puolin Atlantia, kuten myös Australiassa. Russell Mulcahyn ohjaama musiikkivideo on saavuttanut kulttimaineen pienessä absurdiudessaan ja Youtubessa sitä on katsottu yli 655 miljoonaa kertaa. Kuuden miljoonan kopion maailmanlaajuisella myynnillään ”Total eclipse of the heart” -single kuuluu myös planeettamme myydyimpien 7-tuumaisten joukkoon.

04 Paul Young: Wherever I Lay My Hat (That’s My Home)
Paul Young oli levyttämässä ensimmäistä albumiaan ”No parlez”, mutta ei aistinut levy-yhtiön valitsemista kappaleista riittävästi hittipotentiaalia. Niinpä hän muisti lapsuudestaan erään Marvin Gayen singlen b-puolen, jota oli kuunnellut 14-vuotiaana. He sovittivat kappaleen hitaammaksi ja melankolisemmaksi ja Paul lauloi melko tuntemattoman alkuperäisteoksen omiin nimiinsä. Kappaleesta tulikin hänen ensimmäinen listalle noussut singlensä ja se meni suoraan Britti-ykköseksi. Sen vanavedessä myös seuraavat singlet ”Come back and stay” ja uudelleen julkaistu ”Love of the common people” nousivat TOP-vitoseen. Albumista ”No parlez” tuli iso menestys, joka myi yksin Britanniassa yli 900.000 kopiota eli triplaplatinaa. Paulin karhean surumielinen saundi on purrut tietenkin myös suomalaisiin ja täälläkin albumi nousi TOP-10:een ja viihtyi virallisella listalla 22 viikkoa.

03 UB40: Red Red Wine
Sydänsurujen hukuttamisesta punaviiniin kertova ”Red red wine” on alunperin Neil Diamondin kitaravetoinen balladi, jossa brittiläinen työttömistä reggaeheeboista koottu UB40-yhtye teki menestyneen versionsa vuonna 1983. Vuonna 1978 Birminghamissa perustettu kokoonpano otti nimensä Britannian työvoimatoimiston kaavakkeesta numero 40. ”Red red wine” valikoitiin yhtyeen neljännelle albumille ”Labour of love”, joka koostuu pelkästään cover-versioista. Versiosta tuli huikean suosittu ja yksin Britanniassa se myi yli miljoona kopiota. Se nousi ykköseksi myös Yhdysvalloissa ja Australiassa sijalle 2. Suomessa kappale ei sijoittunut, vaikka toki se tunnetaan hyvin täälläkin. Alkuperäinen säveltäjä Neil Diamond on sanonut UB40-version olevan hänen suosikkinsa kaikista hänen lauluistaan tehdyistä cover-versioista ja nykyään hän esittää keikoillaan itsekin kappaletta reggae-henkisenä versiona.

02 Billy Joel: Uptown Girl
Yhdysvaltalainen laulaja/lauluntekijä Billy Joel menestyi vaihteeksi paremmin Britanniassa kuin kotimaassaan. ”Uptown girl” oli toki TOP3-hitti myös Jenkkilässä, mutta Britanniassa levy oli listaykkönen viisi viikkoa ja myi yli miljoona kappaletta. Samalla siitä tuli koko vuoden toiseksi myydyin singlelevy Isossa-Britanniassa ja koko 1980-luvun 19:ksi myydyin. 1960-luvun Motown-hengessä tehty kappale kertoo varakkaista yläluokan tytöistä ja duunarimiehistä. Musiikkivideolla yläluokan tyttöä esittää aikansa supermalli ja näyttelijätär Christie Brinkley, josta tuli myöhemmin myös Billy Joelin vaimo. Vuonna 2002 ”Uptown girl” nousi uudelleen Britti-listan kärkeen irlantilaisen poikabändin Westlifen versiona.

01 Culture Club: Karma Chameleon
Huhtikuussa 1983 julkaistiin ensimmäinen uusi single ”Church of the poison mind”Culture clubin toiselta albumilta , joka nousi välittömästi Brittilistan sijalle 2. Ainoastaan David Bowien ”Let’s dance” piti sen poissa ykköspallilta. Jatkoa seurasi syksyllä, kun bändi julkaisi uransa suurimman hitin ”Karma chameleon”, joka nousi ykköseksi sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa. Briteissä single pysytteli paalupaikalla kuusi viikkoa ja siitä tuli saarivaltiossa koko vuoden myydyin levy. ”Karma chameleon” on edelleenkin yksi myydyimmistä singlelevyistä kautta aikojen maailmassa. Ikävä kyllä Boy George ja muut kulttuurikerholaiset inhosivat sitä jo alunalkujaan, ja pelkäsivät että se tuhoaa heidän hyvin startanneen uransa. Vuosien ajan he kieltäytyivät jopa esittämästä sitä livenä, kunnes eräällä keikalla he tekivät poikkeuksen ja huomasivat yleisön rakastavan kappaletta. ”Karma chameleon” avaa myös Culture clubin toisen albumin ”Colour by numbers”. Tarttuva melodia syntyi Boy Georgen päässä ja hän hyräili sitä vuoden ajan Roy Haylle. Roy inhosi sävelmää ja teki kaikkensa, jotta George olisi unohtanut sen. Kuten tiedetään, toisin kävi, ja tänäkin päivänä varmasti miljoonat ihmiset osaavat hyräillä kyseistä melodiaa. Britannian kansa äänesti sen taannoin sijalle 9 kaikkien aikojen kasariykköshittiäänestyksessään, jonka järjesti ITV-televisio.

Lähteet: 
Wikipedia
Suomenlistalevyt.blogspot.com

One thought on “Britannian hittivuosi 1983 oli täynnä klassikkoja

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: