Ultravox – Vienna (1980)

ultravox

Ultravox! -yhtyeen taru alkoi jo vuonna 1973, jolloin he käyttivät vielä nimeä Tiger Lily. Bändin kokoavana voimana toimi laulusolisti John Foxx (oik. Dennis Leigh), joka myös kirjoitti valtaosan heidän musiikistaan. Muun miehistön muodostivat Chris Cross (oik. Chris Allen, basso), Stevie Shears (kitara), Warren Cann (rummut) ja Billy Currie (koskettimet, viulu). Lopullinen saundi ja bändin nimi Ultravox! (huutomerkillä) vahvistuivat kesällä 1976. Yhtyeen omaa nimeä kantava esikoisalbumi julkaistiin helmikuussa 1977 Island -levymerkillä. Persoonallista uuden aallon punkia sisältänyt levy ei noussut Britannian listoille, kuten ei noussut sen ainoa ”Dangerous rhythm” -singlelohkaisukaan. Sen sijaan Ruotsissa albumi sijoittui listan sijalle 25. Saman vuoden syksyllä julkaistu toinen albumi ”Ha!-Ha!-Ha!” ei sekään osoittautunut myyntimenestykseksi ja kitaristi Shears päätti ottaa hatkat. Kolmannelle, vuonna 1978 julkaistulle, albumille ”Systems of romance” kitaraan tarttui Robin Simon. ”Systems of romancen” tuotti saksalainen Conny Plank, joka tunnettiin Kraftwerk -yhteyksistään. Levyn saundi oli aiempia sliipatumpi ja syntetisaattorit nostettiin enemmän esille. Billy Currien lisäksi myös Chris Cross soittaa levyllä syntikoita. Ikävä kyllä myös tämä levy epäonnistui listoilla ja laulusolisti John Foxx suuntasi soolouralle.

Levy-yhtiö päätti pudottaa Ultravox!in listoiltaan heikon menestyksen vuoksi ja muutkin bändin jäsenet loivat katseensa toisiin projekteihin. Billy Currie tutustui Midge Ureen Visage -yhteistyössä. Visagelle antoi kasvot lontoolainen uusromantiikan ikoni ja yökerhoisäntä Steve Strange, mutta musiikki – kuten hitti ”Fade to grey” – syntyi Currien ja Uren ansioista. Visagen rumpali Rusty Egan rohkaisi Currieta kysymään Midge Urea Ultravoxin uudeksi laulajaksi. Kitaransoittotaitoinen Ure korvasi sekä John Foxxin että Robin Simonin Ultravoxin kokoonpanossa ja yhtyeen nimestä pudotettiin huutomerkki pois. Nelikko alkoi työstää uusia kappaleita tasavertaisina bändin jäseninä. Sanoituksista vastasi pääasiassa Ure, mutta ensimmäisellä yhteisalbumilla hän sai apua Warren Cannilta. Chrysalis -levy-yhtiö kiinnostui Ultravoxista ja antoi heille studioaikaa demojen tekemiseen. Tuottajana jatkoi edelliseltä albumilta tuttu Conny Plank. Useiden kappaleiden sijaan bändi päätti toteuttaa yhden biisin huolellisesti alusta loppuun. Syntyi ”Sleepwalk”, joka julkaistiin myös ensimmäisenä singlenä kesäkuussa 1980. Single nousi Britti-listan sijalle 29 ja kuukautta myöhemmin julkaistu albumi ”Vienna” nousi listalla sijalle 14. Toinen singlelohkaisu ”Passing strangers” floppasi, eikä kohonnut TOP-40:een.

Vuosi vaihtui ja 2. tammikuuta 1981 albumin kolmantena singlenä lohkaistiin sen nimikkokappale ”Vienna”. Tyylikäs balladi oli saanut inspiraationsa elokuvasta ”Kolmas mies”, joka sijoittui Itävallan pääkaupunkiin Wieniin. Kappale sai seurakseen Russell Mulcahyn ohjaaman ikimuistoisen musiikkivideon, jonka tekemisen bändin jäsenet kustansivat itse levy-yhtiön kieltäydyttyä maksamasta viuluja. Puolet videon mustavalkoisista kaupunkikuvista kuvattiin Wieniksi naamioidussa Lontoossa, kuten myös sisäotokset. Toinen puoli ulkokuvista kuvattiin Wienissä, jonne bändi lensi vain kameramies seuranaan. Ikävä kyllä monet paikoista, joissa he oli suunnitelleet kuvaavansa olivat talviaikaan remontissa ja huputettuina. Uhkapeli kantoi kuitenkin hedelmää ja single kohosi rytinällä Britti-listan sijalle 2, jossa se sinnitteli neljä viikkoa. Ykköstilan klassikolta pihistivät ensin John Lennonin ”Woman” ja sitten yhden hitin ihmeen Joe Dolcen huumorilevytys ”Shaddap you face”. Joka tapauksessa ”Viennasta” tuli yksi 1980-luvun alun uusromanttisen aallon tunnussävelmistä ja se palkittiin vuoden kuluttua Brit awardseissa parhaana singlenä. Ykköseksi levy pääsi Alankomaissa, Irlannissa ja Belgiassa. Suomessa levyjä ostava yleisö ei koskaan ymmärtänyt Ultravoxin päälle.

Singlemenestyksen huumassa myös albumi ”Vienna” nousi Britannian albumilistan sijalle kolme. Loppujen lopuksi levy myi Isossa-Britanniassa platinaa eli yli 300.000 kappaletta. Toukokuussa julkaistiin pitkäsoitolta vielä neljäs single ”All stood still”, joka sekin ylsi topteniin. Ultravox oli noussut lopullisesti Britannian uuden aallon yhtyeiden eturiviin. Midge Uren luotsaamana Ultravox kaikki 1980-luvulla julkaistut albumit myivät vähintään kultaa ja sijoittuivat Britannian listalla kärkikymmenikköön. Ykköshittiä singlelistalla Ultravox ei koskaan saavuttanut, mutta Midge Uren osittain kirjoittama legendaarinen hyväntekeväisyyslaulu ”Do they know it’s christmas” (Band aid) sekä hänen ensimmäinen soolosinglensä ”If I was” vuodelta 1985 ovat paikanneet tuon aukon.

Kappalelista:
1. Astradyne
2. New europeans
3. Private lives
4. Passing strangers
5. Sleepwalk
6. Mr. X
7. Western promise
8. Vienna
9. All stood still

Lähteet:
Wikipedia

3 thoughts on “Ultravox – Vienna (1980)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: