Belinda Carlisle – Heaven on earth (1987)

belinda

Belinda Carlisle syntyi tähtien tuikkeessa Hollywoodissa, Los Angelesissa 17.8.1958. Todellisuudessa tähteys oli hieman kauempana, sillä Belinda oli ensimmäinen huoltamotyöntekijäisänsä ja kotirouvaäitinsä seitsemästä lapsesta. Hänen äitinsä meni uusiin naimisiin, mutta viinaan menevä uusi isäpuoli aiheutti perhe-elämään monenlaisia hankaluuksia. 19-vuotiaana Belinda lähti äidin helmoista uhmakkaana maailmalle ura musiikin parissa haaveissaan.

Erilaisten lyhytaikaisten bändikokeilujen jälkeen Belinda päätti perustaa oman yhtyeen ystäviensä Margot Olavarria, Elissa Bello ja Jane Wiedlin kanssa. Se sai nimekseen GoGo’s. Orkesterista tuli ennennäkemättömän suosittu ja se oli yksi ensimmäisistä kokonaan naisten muodostamista bändeistä, joka kirjoitti laulunsa itse, soitti kaikkia instrumentteja ja nousi Yhdysvaltain albumilistan ykköseksi. Singleistä kovimmaksi hitiksi osoittautui ”We got the beat”, joka oli parhaimmillaan jenkkilistan kakkonen. Esikoislevy ”Beauty and the beat” (1981) myi kaksi miljoonaa kappaletta, mutta vuosina 1982-1984 julkaistut seuraajat ”Vacation” ja ”Talk show” eivät osoittautuneet enää niin suuriksi menestykseksi. Uransa aikana GoGo’s myi kuitenkin maailmanlaajuisesti yhteensä noin seitsemän miljoonaa levyä.

Vuonna 1985 GoGo’s pisti pillit pussiin ja Belinda lähti rakentamaan soolouraansa. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa ”Belinda” julkaistiin seuraavana vuonna GoGo’s -ajoilta tutun I.R.S. levy-yhtiön alaisuudessa. Levy menestyi Yhdysvalloissa ihan mukavasti kesähitin ”Mad about you” turvin. Jenkkilistan kolmoseksi nousseella kappaleella vieraili kitaristina Duran Duranin Andy Taylor, joka näyttäytyy myös kappaleen musiikkivideolla. Belinda itse ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen esikoiseensa ja hän halusi seuraavalle levylle isompaa saundia.

Levy-yhtiöksi vaihtui MCA ja Fleetwood Mac -laulaja Stevie Nicksin kautta Belinda tutustui nousevaan laulunkirjoittaja-tuottajaan Rick Nowelsiin, joka oli tuottanut Nicksin TOP20-hitin ”I can’t wait”. Yhteistyön alku ei ollut itsestään selvää, sillä Belinda oli tavannut tuottajia joiden meriittilistat olivat huomattavasti näyttävämmät. Nowels oli kuitenkin tehnyt kotiläksynsä ja vei heti ensimmäiseen palaveriin nipun lauluja, jotka hänen mielestään sopivat Belindan persoonalliselle äänelle. Belinda heitti projektin nimeksi idean ”Heaven on earth”, jonka Nowels oitis väänsi muotoon ”Heaven is a place on earth”. Samassa he tajusivat juuri aloittaneensa hedelmällisen yhteistyön ja ystävyyden.

Ensimmäinen yhteistyön hedelmä, single ”Heaven is a place on earth” julkaistiin syyskuussa 1987 ja nousi Yhdysvaltojen singlelistan ykköseksi. Kappale oli Rick Nowelsin ja Ellen Shipleyn käsialaa. Pian suosio levisi ympäri maailman ja levy kohosi listaykköseksi myös Britanniassa sekä useissa muissa maissa. Suomessa single oli parhaimmillaan singlelistan sijalla 2. Myöhemmin kappale oli myös Grammy-ehdokkaana, mutta voitto meni Whitney Houstonin hitille ”I wanna dance with somebody (Who loves me)”.

Singlen listamenestys viitoitti lupaavasti tietä ”Heaven on earth” -albumille, joka julkaistiin 5.10.1987. Belindan kotimaassa, Amerikassa pitkäsoiton korkeimmaksi listasijoitukseksi jäi 13, mutta se myi silti platinalevyyn oikeuttavat yli miljoona kappaletta. Britanniassa ”Heaven on earth” myi vieläkin enemmän eli nelinkertaista platinaa, johon vaadittiin yli 1,2 miljoonan kappaleen myynti. Suomen virallisella listalla levy oli korkeimmillaan sijalla 11 ja yhteensä listaviikkoja kertyi 18.

”Heaven is a place earth” -singlen massiivinen menestys oli vaikea pala toisintaa. Helmikuussa 1988 albumilta lohkaistiin toiseksi singleksi Diane Warrenin kirjoittama ”I get weak”, joka onnistui säilyttämään hittilinjan. Levy nousi jenkkilistan sijalle 2 ja Britanniassakin topteniin. Säveltäjä oli alunperin kirjoittanut kappaleen Stevie Nicksiä silmälläpitäen, mutta Nowels sai laulun pelastettua Belindan albumille. Itse asiassa Warren oli niin tyytyväinen Nowelsin tuotantoon ja lopputulokseen, että tarjosi levylle myös toisen laulun ”World without you”, joka julkaistiin Britanniassa levyn viidentenä singlenä.

Kolmas single ”Circle in the sand” oli myös tuottaja Rick Nowelsin ja Ellen Shipleyn hengentuotteita. Se menestyi Britanniassa ”I get weakia” paremmin, mutta Yhdysvalloissa siitä tuli Belindan viimeinen topten-hitti paalupaikkanaan sija 7. Tämän jälkeen Belinda Carlislen suosio hänen kotimaassaan alkoi hiipua, mutta jatkui vahvana Euroopassa ja esimerkiksi Australiassa. Neljäs ja viimeinen amerikkalaislohkaisu levyltä oli ”I feel free”, joka oli cover-versio 1960-luvun brittiläisen menestysbändin Creamin tuotannosta. Single floppasi täysin. Britanniassa levyltä raavittiin julkaisuun vielä kuudeskin single ”Love never dies”, jonka tekemiseen osallistui Rick Nowelsin lisäksi GoGo’s -yhtyeen Charlotte Caffey ja hänen veljensä Thomas Caffey.

Charlotte Caffey osallistui albumin kappalemateriaalin kirjoittamiseen kolmen muunkin raidan kohdalla, eri yhteistyötekijöiden kanssa. Monista biisinkirjoittajista huolimatta Rick Nowelsin tuotanto- ja sovitustyö kuitenkin nivoi kaiken yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Belindan ja Nowelsin yhteistyö kanssa jatkui vielä tästä eteenpäinkin ja myös seuraava pitkäsoitto ”Runaway horses” (1989) oli kokonaan Nowelsin tuottama. Lisäksi Rick Nowels oli mukana myös osassa vuoden 1991 ”Live your life be free” -levyn kappaleista. ”Heaven is a place on earth” -laulua he eivät kuitenkaan koskaan pystyneet ylittämään. Siitä on vuosien saatossa muodostunut yksi 1980-luvun tunnusmelodioista ja Belinda Carlislen uraa kannatteleva klassikko.

Kappalelista:
1. Heaven is a place on earth
2. Circle in the sand
3. I feel free
4. Should I let you in?
5. World without you
6. I get weak
7. We can change
8. Fool for love
9. Nobody owns me
10. Love never dies

Lähteet:
Belinda Carlisle: Heaven on earth – deluxe edition, kansilehti (Edsel records 2013)
Wikipedia
Timo Pennanen: Sisältää hitin (Otava 2006)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: