Levymittari: Eurythmics levystä levyyn

Ann ”Annie” Lennox (s. 25.12.1954) ja David ”Dave” Stewart (s. 9.9.1952) tutustuivat toisiinsa vuonna 1976 lontoolaisessa ravintolassa, jossa Annie työskenteli. Daven ensimmäiset sanat Annielle olivat ”Menisitkö naimisiin kanssani?” ja pian he alkoivat seurustella.

Annie syntyi Skotlannin Aberdeenissa joulupäivänä 1954. 16-vuotiaana hän pääsi Lontoon Royal Academy of musiciin opiskelemaan huilun- ja pianonsoittoa. Hän eli opintotuen ja osa-aikatöiden varassa. Annie oli onneton ja epävarma omista lahjoistaan. Huilunsoitonopettaja piti oppilastaan lahjakkaana ja omistautuneena, mutta ei ollut varma mihin suuntaan tätä tulisi ohjata.

Annie lauleskeli vapaa-ajallaan muutamissa bändeissä ja soitti myös huilua kokoonpanossa nimeltä Dragon’s Playground. Hän jätti ryhmän juuri ennen kuin he osallistuivat television ”New faces” -kykyjenetsintäkilpailuun. Annie päätti lopettaa koulun ja keskittyä luomaan uraa pop-musiikin parissa.

Keskiluokkaiseen perheeseen syntyneen Daven isä oli lapsipsykologi. Davesta piti tulla jalkapalloilija, mutta polvivamma haihdutti haaveet. Sairaalassa hän opetteli soittamaan kitaraa. Dave tutustui toiseen kitaristiin Peet Coombesiin ja he allekirjoittivat ensimmäisen levytyssopimuksensa jo teini-ikäisinä Elton Johnin Rocket Record -yhtiön kanssa. Folk-rock-yhtye Longdancer levytti kaksi albumia vuosina 1973-1974, mutta ei kuitenkaan saavuttanut listamenestystä.

Muutkaan musikaaliset viritykset eivät nousseet lentoon, kunnes vuonna 1977 Daven tyttöystävä Annie liittyi bändiin. Annien, Daven ja Peetin muodostama trio The Catch julkaisi yhden punkrock-singlen, mutta pian bändin nimi muuttui muotoon The Tourists. Mukaan tulivat basisti Eddie Chin ja rumpali Jim Toomey.

The Tourists saavutti jo listamenestystäkin. Heidän suurin hittinsä oli Dusty Springfield -cover ”I only wanna be with you”, joka nousi Britti-listan sijalle neljä. Toisen TOP-10-hitin he saivat Coombesin kirjoittamalla ”So good to be back home again” -kappaleella. Yhtye julkaisi kolme albumia ”The Tourists” (1979), ”Reality effect” (1979) ja ”Luminous basement” (1980), joiden jälkeen se hajosi.

Vuonna 1980 The Tourists ehti esiintyä Turun Ruisrockissa, jossa Annie sai kertoman mukaan totaalisen raivarin koska yleisö heitteli lavalle hiekkaa ja pulloja.

Annie ja Dave halusivat enemmän vapautta kokeilla uusia juttuja ja saivat tarpeekseen musikaalisten kompromissien tekemisestä. He halusivat edelleen luoda pop-musiikkia, mutta ottaa mukaan syntetisaattoreista ja avantgardistisia elementtejä.

IN THE GARDEN (1981)

The Touristsin viimeisellä kiertueella Australiassa Annie ja Dave päättivät pistään pystyyn duon. He soittelivat kannettavalla minisyntetisaattorilla ja keksivät duolleen nimen Eurythmics, joka tuli lasten pedagogisesta leikkisoittimesta jollaisella Annie oli leikkinyt lapsena. Samalla kaksikko päätti, että he ovat yhtyeensä ainoat vakiojäsenet ja lauluntekijät. Toki vierailevia muusikoita tultaisiin tarpeen mukaan käyttämään. Samalla päättyi myös pariskunnan romanttinen suhde ja jatkossa he olivat ainoastaan työkavereita.

Ensimmäinen albumi ”In the garden” äänitettiin Saksan Kölnissä Conny Plankin toimiessa tuottajana. Saksalaistuottaja oli tullut tutuksi jo The Touristsin viimeisen albumin myötä ja hänen meriittilistallaan oli saksalaisyhtyeiden lisäksi mm. Ultravoxin tuotantoja.

Hieman psykedeelisia sävyjä ja electropoppia yhdistelevä albumi ei noussut listoille. Ensimmäinen single ”Never gonna cry again” piipahti Britti-listan sijalla 63. Eurythmics kuitenkin keikkaili aktiivisesti kevyellä kalustollaan eri puolilla Britanniaa ja rakensi fanipohjaansa.

SWEET DREAMS (ARE MADE OF THIS) (1983)

Vuonna 1982 Annie ja Dave ottivat pankkilainan hankkiakseen pienen kasiraitastudion, joka sijaitsi taulukehystämön yläkerrassa. Näin he mahdollistivat itselleen vapauden tehdä äänityksiä ilman kalliita studiovuokria. Samalla elektronisten soittimien käyttö lisääntyi heidän musiikissaan.

Singlejulkaisut ”This is the house”, ”The Walk” ja ”Love is a stranger” floppasivat kuitenkin kaikki listoilla. Kaupallinen läpimurto tapahtui tammikuussa 1983 toisen albumin ”Sweet dreams (Are made of this)” myötä. Pitkäsoiton nimikkokappale nousi singlelistan sijalle kaksi.

”Sweet dreams (Are made of this)” -kappaleen synkkä sekvensoitu bassokuvio muodostui yhdeksi 1980-luvun tunnusomaisimmista tavaramerkeistä. Musiikkivideolla esiteltiin hiuksensa siiliksi ajellut ja oranssiksi värjännyt, miehen pukuun sonnustautunut solisti Annie Lennox, josta tuli saman tien uuden ajan naispuolinen pop-ikoni. Pian hän poseerasi Rolling Stone -lehden kannessa.

Kappaleesta muodostui yksi vuoden 1983 menestyneimmistä singleistä ympäri maailman. Se nousi listaykköseksi Yhdysvaltojen Billboard-listalla ja oli koko vuoden kymmenenneksi myydyin single Amerikassa yli miljoonan kappaleen myynnillään. Suomen listalla korkein sijoitus oli kuudes.

Hitin myötä myös albumista tuli menestys. Se kohosi Britannian listalla sijalle kolme ja myi platinaa. Suosion myötä ”Love is a stranger” -single julkaistiin uudelleen ja tällä kertaa sekin nousi Britti-listan kärkikymmenikköön.

TOUCH (1983)

Uran urjetessa Eurythmicsilla oli melkein valmiina lisää materiaalia. Kakkosalbumi ”Touch” äänitettiin kolmessa viikossa ja julkaistiin vielä saman vuoden aikana. Ensimmäinen single ”Who’s that girl” ilmestyi jo kesäkuussa ja se nousi listan sijalle kolme.

”Touch” laitettiin ulos marraskuussa ja siitä tuli Eurythmicsin ensimmäinen listaykkönen Britanniassa. Maailmanlaajuisessa myynnissä pitkäsoitto myi jopa edeltäjäänsä paremmin. Yhdysvalloissa myynti ylti platinalukemiin eli miljoonan kappaleeseen. Billboard-listan sijoitus oli parhaimmillaan seitsemäs.

Levyltä lohkaistiin kaksi TOP-10-hittiä lisää ”Right by your side” ja ”Here comes the rain again”, joista jälkimmäinen menestyi Yhdysvalloissa levyn kaikista singleistä parhaiten sijoittuessaan Billboard-listalla neljänneksi. Se oli suosituin kappale myös Suomessa ja ainoa single, joka nousi listallemme.

1984 (FOR THE LOVE OF BIG BROTHER) (1984)

”1984 (For the love of big brother) on soundtrack-albumi samannimiseen elokuvaan, mutta sisältää pelkästään Eurythmicsin uutta musiikkia. Tosin monet kappaleista ovat varsin kokeellisia ja kokonaan instrumentaalisia. Michael Radfordin elokuva perustuu tietenkin George Orwellin samannimiseen dystooppiseen tieteisromaaniin.

Levyn singlelohkaisu ”Sexcrime (1984)” nousi Britti-listan sijalle neljä, mutta muuten leffalevystä ei muodostunut edeltäjiensä kaltaista menestystä. Toinen single ”Julia” ei kohonnut listalla kuin sijalle 44, mutta pitkältä pääosin a cappellana lauletulta kappaleelta ei voinut paljon odottaakaan.

Soundtrack-albumi julkaistiin Virgin-levymerkillä ja se on osoittautunut hieman vaikeammin saatavaksi, kuin muu Eurythmics-tuotanto. Kaikki muut yhtyeen julkaisut tapahtuivat RCA-levy-yhtiön alaisuudessa.

BE YOURSELF TONIGHT (1985)

”Be yourself tonight” -albumilla Eurythmics siirtyi selkeästi pois kokeellisesta syntetisaattorisaundistaan kaupallisemman ja orgaanisemman pop-rockin suuntaan. Levy on soitettu perinteiseen bändityyliin ja sillä vierailee lukuisia muusikoita. Heistä tunnetuimpina mm. Aretha Franklin, Stevie Wonder ja Elvis Costello. Annie Lennox korosti tyylinvaihdosta värjäämällä lyhyet hiuksensa platinanvaaleiksi.

Ensimmäinen single ”Would I lie to you?” oli TOP-5-hitti Yhdysvalloissa, mutta yhtyeen kotimaassa sen korkeimmaksi sijoitukseksi jäi 17. Toisesta singlestä sen sijaan tuli Euroopassa Eurythmicsin kiistatta suurin hitti. ”There must be an angel (Playing with my heart)” on duon ainoa Britannian singlelistan ykkönen. Se oli listaykkönen myös mm. Suomessa ja soi radiossa varmasti kyllästymiseen asti.

Albumi nousi Britannian listalla sijalle kolme. Samoin kävi Suomessa ja yhtye pokkasi meiltä ensimmäisen kultalevynsä. Seuraava single ”Sisters are doin’ it for themselves” oli duetto Aretha Franklinin kanssa ja muodostui myös hitiksi eri puolilla maailmaa. Neljäs lohkaisu ”It’s alright (Baby’s coming back)” sen sijaan ei ole jäänyt elämään.

Eurythmics ei lähtenyt levyn tiimoilta kiertueelle, sillä Annie Lennoxilta leikattiin kyhmy äänihuulista. Operaatio esti myös bändin osallistumisen historialliseen Live Aid -tapahtumaan.

REVENGE (1986)

Viidennellä studioalbumillaan Eurythmics siirtyi aina vain rockimpaan ilmaisuun. Tästä on osoituksena Grammy-palkinto vuoden parhaasta duon tai yhtyeen rock-esityksestä. Se myönnettiin levyn neljännestä ja viimeisestä singlelohkaisusta ”Missionary man”, joka oli Yhdysvalloissa levyn suurin hitti.

Euroopassa menestynein single oli ”Thorn in my side”, joka oli myös levyn ainoa TOP-10-hitti Britanniassa. Suomessa suosittu oli myös ensimmäinen singlejulkaisu ”When tomorrow comes”. Näiden lisäksi singlenä julkaistiin ”The Miracle of love”.

Vaikka levyltä ei lohkaistu valtaisaa hittisingleä, osoittautui se kokonaisuutena myyntimenestykseksi. Se nousi Britti-listalla kolmanneksi ja myi tuplaplatinaa. Suomessa levy myi platinaa ja oli listalla korkeimmillaan toisena. Myyntiä vauhditti luonnollisesti Eurythmicsin konsertti Helsingin jäähallissa 2.10.1986.

Ylistyssanoja ei Iltalehden konserttiarvioissa säästelty. ”Jumalaiseksi näytelmäksi” kuvaillussa konsertissa kaikki kehut satoivat kylläkin Annie Lennoxin laariin. Dave Stewartin selkävaivat varjostivat konserttia, mutta nekään eivät arvostelijaa näyttäneet haittavan, koska suurin osa yleisöstä oli kuitenkin tullut katsomaan Annieta.

SAVAGE (1987)

Eurythmicsin kuudes albumi toi yhtyeen tyylisuuntaan terävän käännöksen kahden kaupallisen pop/rock-albumin jälkeen. Saundiin palasivat ensimmäisiltä levyiltä tutut kokeelliset ja elektronisemmat elementit. Digitaaliset samplerit ja synclavier olivat kovassa käytössä. Edellislevyiltä tuttu muusikkojen armeija syrjäytettiin ja duon lisäksi ainoa ulkopuolinen muusikko oli rumpali/ohjelmoija Olle Romo.

Tämä heijastui myös kaupalliseen menestykseen ja levy myi edeltäjiään huomattavasti heikommin. Yksikään levyn neljästä singlestä ei yltänyt Britanniassa kärkikymmenikköön. Parhaiten sijoittui viimeinen lohkaisu ”You have placed a chill in my heart”. Muut singlet olivat ”Beethoven (I love to listen to)”, ”Shame” ja ”I need a man”.

Korkein sijoitus Britannian albumilistalla oli seitsemäs ja hittien puutteesta huolimatta kokonaismyynti ylitti platinarajan. Suomen virallisella listalla paras listasija oli yhdeksän. Yhdysvalloissa singlet ja pitkäsoitto floppasivat melko totaalisesti.

WE TOO ARE ONE (1989)

1980-luvun viimeisellä albumilla linja jatkui pitkälti edellislevyn mukaisena. Ulkopuolisia muusikoita oli vain muutama ja hekin keskittyivät kosketinsoittimiin ja ohjelmointeihin. Olle Romon rummut olivat kuitenkin aidot.

Levyltä lohkottiin neljä TOP-30-singleä ”Revival”, ”Don’t ask me why”, ”The king and queen of America” sekä ”Angel”. Vaikka suuria hittejä tai klassikkoja Eurythmics-katalogiin ei siunaantunutkaan, pitkäsoitto myi mukavasti tuplaplatinaa yhtyeen kotimaassa ja nousi listaykköseksi. Lisäksi se oli ykkönen mm. Ruotsissa, jossa se myi platinalevyyn oikeuttavat 100.000 kappaletta. Suomessa korkein listasijoitus oli seitsemäs.

Vuosikymmenen vaihduttua Eurythmics päätti jäädä vähintään tauolle. Kahdeksassa vuodessa oli julkaistu kahdeksan albumia ja pitkä liuta hittisinkkuja. Vuonna 1990 Dave Stewart julkaisi elokuvamusiikkia ja sai kansainvälisen hitin kappaleella ”Lily was here”, joka oli instrumentaaliraita jossa musisoi saksofonisti Candy Dulfer.

Vuonna 1991 duon siihenastinen ura paketoitiin kokoelmalevyksi. ”Greatest hits” sisälsi 18 singlejulkaisua vuodesta 1983 vuoteen 1989. Esikoisalbumilta ”In the garden” mukaan ei mahtunut yhtäkään kappaletta. Uusia levytyksiä ei kokoelmalle tehty, mutta vuoden 1984 soundtrack-levyn ”Sex crime (1984)” -kappaleen mukanaolo oli mukava lisä.

Kokoelma osoittautui huikeaksi menestykseksi, joka pysytteli Britannian albumilistan ykkösenä kymmenen viikon ajan. Levy myi Saksassa 1,25 miljoonaa kappaletta, Britanniassa yli kaksi miljoonaa ja Yhdysvalloissa yli kolme miljoonaa. Kultaa ja platinaa tulvi Annien ja Daven seinille lukuisista maista, myös Suomesta.

PEACE (1999)

1990-luvun Annie ja Dave keskittyivät soolouriinsa. Vuonna 1992 Annie Lennox julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa ”Diva”, joka nousi Britanniassa listaykköseksi ja myi paremmin kuin yksikään Eurythmicsin studioalbumeista. Vuonna 1993 julkaistiin ”Live 1983-1989” -albumi, joka sisälsi erinäisiä live-äänityksiä Eurythmicsin keikoilta vuosien varrelta.

Vuonna 1999 Annie ja Dave palasivat studioon ja julkaisivat ensimmäisen yhteisen albuminsa kymmeneen vuoteen. Nimensä mukaisesti ”Peace” oli kannanotto sen hetkiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen, jota vaivasi erinäiset konfliktit. Levyä seurasi kiertue, jonka tuotot menivät Amnesty ja Greenpeacen hyväksi. Kiertueen viimeinen konsertti Lontoon Docklands alueella kuvattiin ja julkaistiin VHS- ja DVD-taltiointina.

Levyn ensimmäinen single ”I saved the world today” otettiin hyvin vastaan ja se nousi Britti-listan sijalle 11. Sijoitus oli Eurythmicsin korkein sitten vuoden 1986. Toisena singlenä lohkaistiin ”17 again”, joka ei ollut yhtä menestyksekäs.

Eurythmics julkaisi vielä vuonna 2005 kaksi uutta laulua, jotka sisältyivät yhtyeen toiselle kokoelmalevylle ”Ultimate collection”. ”I’ve got a life” julkaistiin myös singlenä, joka nousi Britti-listalla sijalle 14. Toinen kappale ”Was it just another love affair?” löytyy pitkäsoitolta.

Lähteet:
Wikipedia
Discogs
Iltalehti
Suomen listalevyt

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑