40 vuotta sitten Iso-Britannia tarjoili levymarkkinoille parastaan – Retropoppari listaa 30 tärkeintä brittiläistä albumijulkaisua vuodelta 1983

Vuosi 1983 oli brittiläisessä pop-musiikissa briljantti. Pop-puritaanit kinastelevat usein oliko vuosi 1984 edeltäjäänsä parempi, mutta allekirjoittaneen mielestä se oli lähinnä toisinto vuoden 1983 viitoittamalla tiellä. Britti-listoilla jyräsivät vuosikymmenen alussa aloittaneet artistit ja yhtyeet asemiaan vakiinnuttaen. Heidän saundinsa oli hioutunut timantiksi. Ulkomaisista artisteista brittiläisen kotiseuturakkauden rattaisiin pisti kapulaa tehokkaimmin Michael Jacksonin vuonna 1982 julkaistu ”Thriller”, joka viihtyi listaykkösenä kuusi viikkoa kahteen eri otteeseen. ”Thrillerin” menestyksen vanavedessä myös Michael Jacksonin vanhojen hittien kokoelma änkesi listan ykköseksi kolmeksi viikoksi. Irlantilainen U2 piipahti yhden viikon listakärjessä kolmannella albumillaan ”War”, joka oli myös bändin läpimurto suurempaan suosioon. Jostain syystä myös 1960-luvun kalifornialainen surffipopyhtye The Beach boys sai kokoelmansa ykköstilalle kolmeksi viikoksi. Australialainen Men at work iski menestyssaumaan heti tammikuussa 1983. ”Down under” -hitin sisältänyt albumi ”Business as usual” viihtyi paalupaikalla peräti viisi viikkoa. Lionel Richien yhden viikon ykköspiipahdusta lukuunottamatta, kirkkain kärki oli varattu brittiläisille uutuuksille ja niitä riitti ruuhkaksi asti, sillä ykkönen vaihtui lähes viikottain. Vain suosionsa korkeimmalla huipulla ratsastanut Culture club nappasi pitkäsoitolleen viisi ykkösviikkoa.

Vuoden 1983 brittiläiset listaykköset Britannian albumilistalla:

Tears for fears – The hurting
Roland Orzabalin ja Curt Smithin muodostama Tears for fears -duo oli luonut uraa jo vuodesta 1981 lähtien ja lokakuussa 1982 vihdoin tärppäsi, kun single ”Mad world” nousi Britti-listan kolmoseksi. Maaliskuussa 1983 esikoisalbumi ”The hurting” nousi yhdeksi viikoksi listaykköseksi, mutta pysytteli albumilistalla peräti 65 viikkoa. Siltä lohkaistiin kaksi muutakin TOP-5-singleä ”Change” ja ”Pale shelter”. Suomessa ei Tears for fearsia vielä noteerattu ensilevyn aikoihin. Maailmanlaajuiseen suosioon yhtye nousi toisella albumillaan ”Songs from the big chair” vuonna 1985.

Pink floyd – The final cut
Kaikkien omanarvontuntoisten rock-puritanistien palvonnan kohde Pink floyd julkaisi kahdennentoista studioalbuminsa ja sai uransa kolmannen ykkössijoituksen. Jo vuonna 1967 ensilevynsä tehnyt legendaarinen orkesteri myi Britanniassa aina vähintään kultaa, mutta vuonna 1979 julkaistu ”The wall” räjäytti pankin kaikilla sektoreilla. ”The final cut” ei aivan yltänyt samaan sarjaan, mutta nousi Suomessakin albumilistan kolmoseksi. Vaikka yhtye keskittyi enemmän albumikokonaisuuksiin, kuin yksittäisiin singlehitteihin, lohkaistiin levyltä myös yksi single ”Not now John”.

Bonnie Tyler – Faster than speed of night
Walesilaisen Bonnie Tyler (oik. Gaynor Hopkins) teki 1970-luvulla pari hittiä, mutta hänen albuminsa eivät koskaan nousseet menestyksiksi. Kunnes vuonna 1983 posahti ja hän levytti superhitin ”Total eclipse of the heart”. Sen siivittämänä myös albumi ”Faster than speed of night” nousi listaykköseksi ja viihtyi listalla 45 viikkoa. Suomen listalla pitkäsoitto oli korkeimmillaan sijalla 17. Meillä Tylerin menestys oli sikäli nurinkurinen, että vuonna 1978 hän sai Suomesta listaykkösen ja kultalevyn albumillaan ”Natural force” hitin ”It’s a heartache” ansiosta.

Lue lisää Bonnie Tylerin levytyksistä

David Bowie – Let’s dance
Uuden rahakkaan levytyssopimuksen myötä tyylinsä kaupallisempaan suuntaan muuttanut pop-legenda David Bowie lunasti levy-yhtiön odotukset albumillaan ”Let’s dance”, josta tuli maailmanlaajuinen menestys. Levy myi lähes 11 miljoonaa kappaletta ja on Bowien uran myydyin albumi. Brittilistan ykkösenä kiekko oli kolme viikkoa ja listalla yhteensä 56 viikkoa. Suomestakin lohkesi ykkössija ja kultalevy. Levyn nimikkokappaleen lisäksi hittisingleiksi lohkottiin ”China girl” ja ”Modern love”.

Spandau ballet – True
Sofistikoituneiksi äityneet uuden aallon brittipopparit muuttivat ”True”-albumillaan tyyliään pehmeämmäksi. Albumi piipahti viikoksi listaykköseksi ja teki siinä mielessä listahistoriaa, että samaan aikaan myös singlelistan ykkösenä oli levyn nimikkokappale. Huikeat 90 viikkoa listalla viihtynyt pitkäsoitto on Spandau balletin uran myydyin ja ”True”-hitin lisäksi siltä löytyy TOP-10-hitit ”Gold” ja ”Lifeline”. Suomessa ei yhtyeen päälle ole koskaan ymmärretty, sillä vuoden 1987 albumi ”Through the barricades” on bändin ainoa täällä listanoteerattu julkaisu.

Lue lisää Spandau balletin albumista ”True”

The Police – Synchronicity
Stingin luotsaaman The Policen viides studioalbumi ”Synchronicity” jäi trion viimeiseksi. Yhtye oli kotimaassaan huippusuosittu koko uransa ajan ja heidän kolme viimeistä levyään nousivat kaikki listakärkeen. Erityisen suosittu ”Synchronicity” oli Yhdysvalloissa, jossa se yksistään myi yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Levyltä löytyy myös superhitti ”Every breath you take”, jonka sanotaan olevan eniten amerikkalaisilla radioasemilla soinut biisi kautta aikojen. Kappale voitti myös parhaan biisin Grammy-palkinnon. Suomen listalla levy oli parhaimmillaan viidentenä ja listaviikkoja kertyi 26.

Wham! – Fantastic
George Michael ja Andrew Ridgley matkasivat kohti suurempaa suosiota esikoisalbumillaan, joka oli listaykkösenä kaksi viikkoa. ”Fantastic”-albumilta löytyy neljä TOP-10-hittiä ”Young guns (Go for it)”, ”Wham rap”, ”Bad boys” ja ”Club tropicana”. Kiekko keikkui Britannian albumilistalla yli kaksi vuotta, osin päällekkäin seuraavan vieläkin suositumman ”Make it big” -albumin kanssa samaan aikaan. Suomen listalla levy nousi sijalle kahdeksan, mutta riemu repesi kakkoslevyn kohdalla. ”Make it big” oli listaykkönen ja myi timanttiin oikeuttavat 50.000 kappaletta.

Yazoo – You and me both
Depeche moden ja Erasuren välissä syntikkavelho Vince Clarke teki yhdessä Alison Moyetin kanssa kaksi albumia Yazoo-yhtyeenä. Varsinkin esikoislevy oli menestys, mutta sen vanavedessä myös kakkosalbumi nousi kahdeksi viikoksi Britti-listan kuninkaaksi. Levyltä lohkaistiin vain yksi single ”Nobody’s diary”, joka sijoittui singlelistalla pronssille. Suomessa esikoislevyn ”Upstairs Eric’s” hitti ”Don’t go” soi vielä vuonna 1983:kin, joten kakkoslevykin kävi kaupaksi listan sijan 17 edestä.

Paul Young – No parlez
Syyskuusta 1983 alkaen karheaääninen Paul Young saavutti Britannian albumilistan ykköstilan neljään otteeseen ja piti sitä hallussaan yhteensä viisi viikkoa. Tosin yhden vielä vuoden 1984 puolella. Balladeihin erikoistuneen Youngin esikoislevyltä löytyy kolme isoa hittiä ”Wherever I lay my hat (That’s my home)”, ”Come back and stay” ja ”Love of the common people”. Suomessakin ihastuttiin mieheen heti oitis ja levy nousi listamme sijalle seitsemän.

UB40 – Labour of love
Paul Youngin ykkösviikkojen väliin iski yhdeksi viikoksi reggaeryhmä UB40, jonka levyt olivat käyneet Britanniassa kaupaksi koko vuosikymmenen alun. ”Labour of lovesta” tuli kuitenkin yhtyeen menestynein, eikä vähiten ison hitin ”Red red wine” ansiosta. Listaviikkoja pitkäsoitolle kertyi 76. Suomessa ei UB40 listoilla juhlinut, vaikka tokihan täälläkin ”Red red wine” tunnetaan.

Genesis – Genesis
Edellisvuonna huikean suositun sooloalbuminsa ”Hello, I must be going” julkaissut Phil Collins komeili tammikuussa Britannian singlelistan ykkösenä singlelohkaisullaan ”You can’t hurry love”, mutta syksyllä hän palasi jälleen Genesiksen rumpupatteriston taakse. Genesis oli hurjan suosittu Phil Collinsin siirryttyä myös laulusolistiksi ja kaikki heidän 1980-luvulla julkaistut albuminsa olivat listaykkösiä. Miljoonamyyntiin yltäneen albumin johtosingle oli ”Mama”, joka onkin heidän korkeimmin sijoittunut singlensä Britannian listoilla. Bändin omaa nimeä kantanut levy oli listaykkönen Suomessakin.

Culture club – Colour by numbers
Kisa pop-kuninkuudesta oli kovaa. Vuonna 1982 läpimurtonsa kertaheitolla tehnyt Culture club oli jo siloitellut tiensä kohti supertähteyttä esikoisalbumillaan ”Kissing to be clever” ja seuraava uusi single ”Church of the poison mind” nousi Britti-listalla kakkoseksi. Ykköspaikalta sen piti poissa David Bowien ”Let’s dance”. Syksyllä pankki poksahti lopullisesti ”Karma chameleon” -singlellä, josta tuli yksi kaikkien aikojen myydyimmistä sinkuista. Toinen albumi ”Colour by numbers” nousi listaykköseksi lokakuussa ja komeili kärjessä viisi viikkoa. Lionel Richie piipahti välissä yhdeksi viikoksi ykköstilalle albumillaan ”Can’t slow down”. Culture club lohkoi levyltään vielä kaksi TOP-5-hittiä ”Victims” ja ”It’s a miracle”. Suomen listalla levy oli kahdeksas 25:llä listaviikollaan.

Lue lisää Culture clubin albumista ”Colour by numbers”

Duran duran – Seven and the ragged tiger
Suomalaisteineihin Boy Georgen androgyynisyyttä paremmin puri Duran duranin poikamainen karisma ja olihan bändi käynyt täällä konsertoimassakin. Edellisvuoden ”Rio” -albumin tapaan myös ”Seven and the ragged tiger” myi meillä kultaa ja nousi albumilistalla kolmanneksi. Britanniassa albumi oli ykkösenä vain viikon ja on heidän ainoa ykkösalbuminsa siellä. Levyn hittibiisejä olivat ”Union of the snake” ja ”The reflex”. Keväällä 1983 isoksi hitiksi nousi myös single ”Is there something I should know”, jota kuitenkaan otettu mukaan syksyn pitkäsoitolle.

Lue lisää Duran duranin albumista ”Seven and the ragged tiger”

Vuoden 1983 aikana julkaistiin myös liuta muita loistavia brittipop-albumeja:

Elton John – Too low for zero
Elton John, pitkän linjan konkari jo vuonna 1983, teki eräänlaisen comebackin 17:lla studioalbumillaan ”Too low for zero”. Hittisaumaan iskivät singlet ”I guess that’s why they call it the blues” ja etenkin ”I’m still standing”. Pitkäsoitto keikkui listalla 73 viikkoa, korkeimmillaan seitsemäntenä, ja myi platinaa. Yllättävää kyllä Elton John ei noussut Suomen listoille juuri lainkaan koko 1980-luvun aikana.

Soft cell – The art of falling apart
Marc Almondin ja Dave Ballin Soft cell -duon toinen studioalbumi jäi menestyksessä valovuoden päähän esikoisesta, vaikka se Britti-listalle viidenneksi nousikin. Levyltä puuttuvat hittibiisit, sillä singlet ”Where the heart is”, ”Loving you, hating me” ja ”Numbers” eivät listakärkeä kolkutelleet. Suomessa ei yhtyettä ole esikoisalbumin ”Non-stop erotic cabaret” jälkeen listoilla huomioitu. Elokuussa Almond sai markkinoille myös Marc and the Mambas -sivuprojektinsa toisen albumin ”Torment and toreros”.

Eurythmics – Sweet dreams (Are made of this)
Annie Lennoxin ja Dave Stewartin Eurythmics sen sijaan löi itsensä läpi kunnolla singlellään ”Sweet dreams (Are made of this)” ja heti vuoden vaihteen jälkeen julkaistulla samannimisellä albumilla. Single nousi listan kakkoseksi ja albumi kolmoseksi. Yhtyeen esikoislevy ei ollut noussut listoille lainkaan ja singletkään eivät yltäneet TOP-50:een. Vuodesta tuli yhtyeelle huikaiseva, sillä marraskuussa he julkaisivat vielä toisen kokonaan uuden studioalbumin ”Touch”, joka nousi jo listaykköseksi mutta vasta vuoden 1984 puolella. Suomessakin noteerattiin ”Sweet dreams” -single, mutta albumilistamenestystä tuli vasta vuoden 1985 viidennelle pitkäsoitolle ”Be yourself tonight”.

Depeche mode – Construction time again
Vuosikymmenen lopulla stadionluokkaan kohonnut Depeche mode oli vuonna 1983 vielä yksi paikallinen bändi Britanniassa. Kolmas kokopitkä ”Construction time again” pokkasi kuitenkin yhtyeen korkeimman listasijoituksen siihen mennessä sijoittuessaan kuudenneksi. 12 viikkoa listalla viihtyneen albumin hittisingle oli ”Everything counts”, jota voidaan pitää heidän sen astisen uransa suurimpana ja joka soi vieläkin yhtyeen konserteissa. Suomessa ei bändistä välitetty ennen vuoden 1986 ”Black celebration” -albumia, mutta sen jälkeen on välitetty senkin edestä.

OMD – Dazzle ships
Yksi Depeche moden esikuvistakin, OMD eli Orchestral manoeuvres in the dark, julkaisi neljännen studioalbuminsa. Kahden aiemman levyn tapaan sekin nousi topteniin, tarkemmin sanottuna sijalle viisi. Ikimuistoisia hittejä eivät levyn singlelohkaisut ”Genetic engineering” ja ”Telegraph” olleet. Suomessa ei OMD:n synteettinen pop ole juurikaan tunteita herättänyt, vuoden 1980 läpimurtohittiä ”Enola gay” lukuunottamatta.

Heaven 17 – The luxury gap
The Human league vetkutteli vuoden 1981 supermenestyslevynsä ”Dare” jälkeen vielä vuoden 1983:kin, mutta bändistä ennen menestystä erkaantuneet Heaven 17 -miehet jatkoivat nousuaan. Tie suurempaan tunnettavuuteen avautui hitin ”Temptation” ansiosta, joka nousi singlelistalla kakkoseksi. Sittemmin myös albumi ”The luxury gap” kipusi albumiosastolla neljänneksi ja siltä lohkaistiin toinenkin TOP-5-single ”Come live with me”. Nämä jäivätkin yhtyeen koko uran ainoiksi TOP-10-sijoituksiksi myös Britanniassa. Suomessa ehkä hieman yllättäen Heaven 17:n kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa nousivat myös listoille. ”The luxury gap” oli korkeimmillaan kolmastoista.

Thompson twins – Quick step and side kick
Tintti-sarjakuvien poliisikaksikosta nimensä vohkaissut Thompson twins kuuluu myös 1980-luvun Brittipopin aatelistoon. Hekin tekivät lopullisen läpimurtonsa juuri vuonna 1983 hiteillä ”Love on your side” ja ”We are detective”. Albumi nousi listan sijalle kaksi ja viihtyi tilastoissa komeat 56 viikkoa. Menestys jatkui jo syksyllä uudella singlellä ”Hold me now”. Se sisältyi seuraavan vuoden pitkäsoitolle ”Into the gap”, josta tuli vieläkin menestyneempi ja Britannian listaykkönen. ”Into the gap” on myös ainoa Suomen viralliselle listalle noussut Thompson twins -albumi.

Lue lisää Thompson twinsin tuotannosta

Kajagoogoo – White feathers
Vaikka brittiläinen uusi aalto ei Suomessa niin kuumaa kamaa ollutkaan, söpöt nuoret miehet kelpasivat toki täkäläisteineillekin. Laulusolisti Limahlin johdolla he löivät itsensä läpi isosti ykkössinglellä ”Too shy”, joka nousi myös Suomen singlelistan ykköseksi. Esikoisalbumi kohosi Brittilistan sijalle viisi ja Suomessa peräti kolmanneksi. Sitten Limahl otti ja lähti ja alamäki alkoi.

Lue lisää Kajagoogoon ja Limahlin tuotannosta

ABC – Beauty stab
Huikaisevan esikoislevyn ”The lexicon of love” (1982) jälkeen ABC joutui tekemään sen vaikean kakkosalbumin, josta tässä tapauksessa tuli ennätyksellisen vaikea. Suomessakin esikoislevy komeili listaykkösenä ja myi kultaa hittien ”The look of love” ja ”All of my heart” ansiosta, kuten myös Britanniassa. Toisen levyn single ”That was then but this is now” osoittautui nimeltään varsin kuvaavaksi, sillä myös menestys jäi nopeasti taakse. Esikoisen jälkihöyryissä ”Beauty stab” pääsi kuitenkin meilläkin listalle, mutta vain kolmeksi viikoksi ja sijalle 22. Brittilistalta heltisi sija 12 ja kolmetoista listaviikkoa.

Lue lisää ABC:n 1980-luvun tuotannosta

Bananarama – Deep sea skiving
Kaksi topten-hittiä vuonna 1982 julkaissut tyttötrio Bananarama julkaisi maaliskuussa 1983 ensimmäisen kokopitkänsä, joka nousi Britannian albumitilaston sijalle seitsemän ja jäikin heidän ainoaksi topten-albumikseen. Levy sisältää kolme hittiä ”Really sayin’ something”, ”Shy boy” ja ”Na na hey hey kiss him goodbye”. Kesällä julkaistiin jo uusikin hitti ”Cruel summer”, mutta se päätyi vasta seuraavan vuoden albumille. Suomessa Bananaraman viehätysvoimaan havahduttiin vasta vuonna 1986, kun ”Venus” pärähti soimaan.

John Foxx – The golden section
Ultravoxin alkuperäinen solisti John Foxx (oik. Dennis Leigh) on mies, jota ei pahemmin Suomessa tunneta. Eikä hän Britanniassakaan suuresta egostaan huolimatta ole mikään eturivin hittinikkari. Kolmas sooloalbumi ”The golden section” oli parhaimmillaan Britti-listalla sijalla 27 ja yhteensä listalla kolme viikkoa. Se sisältää singlet ”Endlessly” ja ”Your dress”.

Gary Numan – Warriors
Toinen oman tiensä kulkija Gary Numan julkaisi tietenkin myös uuden albumin vuonna 1983, kuten hän teki joka vuosi ja kaksi parhaassa. Listasijoitukset alkoivat vain hieman hiipua vuosikymmenen alun topten-sijoista. ”Warriors” oli korkeimmillaan sijalla 20 ja kaikkiaan lisalla viisi viikkoa. Levyn nimikkokappale oli myös sen ainoa single, joka menestyi pitkäsoittoa paremmin noustuaan listan sijalle 12. Suomessa synkän syntikkapopin veteraanin ja esikuvan tuotanto ei ole noussut listalle. Tuotteliaan Gary Numanin tuorein pitkäsoitto ”Intruder” on vuodelta 2021.

Kim Wilde – Catch as catch can
Vauhdikkaan alun jälkeen Kim Wilden tähti alkoi kotimaassa hiipua ja ”Catch as catch can” floppasi saarivaltakunnassa täysin. Levy ei noussut listan sijaa 90 korkeammalle ja viipyi listalla vain yhden viikon. Suomessa meno sen sijaan vain yltyi ja kolmas albumi nousi edeltäjänsä tavoin listaykköseksi. Kimin kaikki kolme ensimmäistä levyä ovat myyneet täällä kultaa. Myös singlehitti ”Love blonde” muistetaan ja se oli vuoden 14:sta suosituin hitti Suomessa.

Lue lisää Kim Wilde albumista ”Catch as catch can”

Rod Stewart – Body wishes
Rod Stewartin hittisingle ”Baby Jane” oli puolestaan vuoden 1983 Suomen suosituimpien hittien tilastossa sijalla 20, mutta sillä markkinoitu albumi ei täällä menestynyt kummoisesti. ”Body wishes” oli listalla vain kaksi viikkoa ja korkeimmillaan sijalla 29. Britanniassa Stewart kuului perusmenestyjiin ja ”Baby Jane” ylsi jopa sinkkulistan kärkeen. Albumi oli listalla viidentenä ja kauemmin, kuin yksikään Stewartin 1980-luvun pitkäsoitto eli 27 viikkoa.

New order – Power, corruption and lies
Joy division -yhtyeen raunioille perustettu New order löi toisella studiolevyllään vihdoin itsensä läpi myös valtavirtalistoilla, kun klassikoksi sittemmin kohonnut ”Blue monday” -hitti nousi singlelistan kärkikymmenikköön. Näin kävi myös pian julkaistulle albumille, vaikka ”Blue monday” ei edes siltä löytynytkään. Itse asiassa pitkäsoitolta ei lohkaistu yhtään singleä. Suomen listoille New order rantautui vasta vuosikymmenen lopulla.

Big country – The crossing
Säkkipillejä ja muita folk-elementtejä rockiin yhdistelevä skottiyhtye Big country breikkasi Britanniassa heti ensilevyllään ja myi platinaa. Albumilistalla levy komeili kolmantena. Siltä löytyy TOP-10-hitit ”Fields of fire” ja ”Chance” sekä TOP-20-hitti eli yhtyeen nimikkobiisi ”In a big country”. Suomessa havahduttiin bändin olemassaoloon seuraavana vuonna ja vuonna 1986 julkaistu kolmas levy ”The seer” nousi meilläkin jo listaykköseksi. Big countryn alkuperäinen laulusolisti Stuart Adamson poistui keskuudestamme vuonna 2001, mutta yhtye jatkaa edelleen toimintaansa. Sen piti vuonna 2022 konsertoida Suomessa usealla paikkakunnalla 40-vuotis juhlatunnelmissa, mutta RH Enterteinmentin konkurssi sotki suunnitelmat.

A flock of seagulls – Listen
A flock of seagulls on siinä mielessä erityinen uuden aallon orkesteri, että se menestyi Yhdysvalloissa paremmin, kuin kotimaassaan Britanniassa. Vuonna 1982 julkaistu läpimurtosingle ”I ran” on siellä jopa pienimuotoinen kasariklassikko – topten-hitti joka soi mm. ”La la land” -menestyselokuvassa. Samoin debyyttialbumi nousi Billboard-listan kärkikymmenikköön ja myi kultaa. Toisen albumin ensimmäinen single ”Wishing (If I had a photograph of you)” nousi topteniin myös Britanniassa ja ”Listen” -albumi listan sijalle 16. Lienee sanomattakin selvää, että Suomessa bändi on ihan ”never-heard-juttu”.

Bonus-listaykkönen:

Various artists – Now! That’s what I call music
Nyttemmin legendaariseksi kasvanut ”Now!” -kokoelmalevyjen brändi sai alkunsa 28. marraskuuta 1983 ja sarjan ensimmäinen tupla-LP julkaistiin. Se nousi jouluksi listaykköseksi viideksi viikoksi. Albumisarjassa uraauurtavaa oli, että sille koottiin hittejä useiden levy-yhtiöiden artisteilta ja siten kokoelmista tuli kattavimmat mahdolliset, vaikka päävastuu fyysisistä julkaisuista olikin Virgin ja EMI -yhtiöillä. Myöhemmin ”Now!” -brändi levisi moniin muihinkin maihin, myös Suomeen. Lisäksi sarjassa on julkaistu monia erilaisia spin-off-kokoelmia eri genreistä, kuten dance-musiikista, joululauluista, euroviisuista, elokuvamusiikista, ysäristä ja tietenkin kasarista, jne. Varsinaisia päivän listahittejä kokoavaan sarjaan on joulukuuhun 2022 mennessä julkaistu 113 osaa.

KUUNTELE RETROPOPIN SPOTIFY SOITTOLISTAA VUODEN 1983 HITTIBIISEISTÄ

Lähteet:
Paul Gambaccini, Tim Rice, Jonathan Rice: Hits of the 80s (Guinness 1990)
Timo Pennanen: Sisältää hitin (Otava 2006)
Wikipedia
Discogs

One thought on “40 vuotta sitten Iso-Britannia tarjoili levymarkkinoille parastaan – Retropoppari listaa 30 tärkeintä brittiläistä albumijulkaisua vuodelta 1983

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: