Syksyn säveliä, euroviisuja, kultaa ja timanttia – 40 vuotta sitten suomalaiset kuuntelivat näitä iskelmiä

40 vuotta sitten suomalaiset kuuntelivat kestosuosikkien esittämiä iskelmiä ahkerasti. Levybisnes eli tuolloin voimakasta murrosvaihetta ja monet vakaan aseman saavuttaneet tuottajat ja artistit perustivat omia pienlevymerkkejään. Finnlevyn monopolia murtamaan oli saapunut muutamaa vuotta aiemmin myös kansainvälisiä kilpailijoita, kuten CBS. Syntetisaattorien mukanaan tuomien mahdollisuuksien myötä levyjen tuotantokustannukset kutistuivat ja se rohkaisi tuottajia yrittämään itsenäisesti. Menestynyt levytuottaja Esa Nieminen perusti kumppaneineen oman Tähtitorni-levymerkkinsä, jolle vei mukanaan tietenkin tärkeimmän artistinsa Paula Koivuniemen. Toinen tuottajaguru Veikko Samuli alkoi julkaista hengentuotteitaan oman VIP Music -yhtiönsä nimissä. Frederik (oik. Ilkka Sysimetsä) keskitti oman musiikkinsa markkinoinnin Reetu records -yhtiölle, joka alkuvaiheessa käytti myös nimeä Sapeli. Matti ja Teppo Ruohonen olivat tässä suhteessa edelläkävijöitä, sillä he olivat perustaneet oman M & T -levy-yhtiönsä jo 1970-luvun lopulla ja tuottaneet levyjä myös muille artisteille, kuten Tarja Ylitalolle. Samaten myös Vexi Salmen luotsaama Levytuottajat oy oli aloittanut toimintansa vuonna 1978. Sen tunnetuin levymerkki oli Gold disc, mutta vuonna 1983 he eivät julkaisseet mitään merkittäviä iskelmälevyjä.

Vuoden 1983 ehdottomasti myydyin kotimainen iskelmäalbumi oli jälleen veljesduo Matti ja Teppo Ruohosen uutuus ”Minuun voit luottaa”, joka myi timanttia ja kultaa eli yli 75.000 kappaletta. Vähemmän kuitenkin kuin kahden edellisvuoden pitkäsoitot ”Et voi tulla rajan taa” (1981) ja ”Pidä itsestäsi huolta” (1982), jotka molemmat myivät kaksinkertaista timanttia eli yli 100.000 kappaletta kumpikin. ”Minuun voit luottaa” -pitkäsoiton hittikappaleena raikasi ”Missä sitä ollaan oltu”. M & T -yhtiön toisen menestyjän Tarja Ylitalon neljäs albumi ”Ei tämä tyttö lempee anele” myi edelleen loistavasti, tosin vain kultalevyn verran kun kolme edeltäjää olivat yltäneet timanttiin. Albumin Mika Sundqvistin säveltämä ja sanoittama nimikkokappale kisaili myös Syksyn sävelessä sijoittuen kolmanneksi. Jamppa Tuominen oli myös kuumaa kamaa noihin aikoihin ja hänen pitkäsoittonsa ”Kuumat kyyneleet” myi timanttilevyn verran nimikkohittinsä siivittämänä. Tuomisen levyt julkaistiin pienellä Hittikorva -levymerkillä. Iskelmäalbumit eivät hurjista myyntiluvuistaan komeilleet kuitenkaan koskaan virallisen listan kärkisijoilla, sillä kaikki myyntipisteet eivät rekisteröineet lukuja listoja koonneelle instituutiolle. Iskelmää myytiin listalevykauppojen lisäksi paljon esimerkiksi marketeissa ja huoltoasemilla. Sekä Matin ja Tepon että Jamppa Tuomisen älppärit olivat listalla korkeimmillaan sijalla seitsemän, mikä oli toki ihan kelpo sijoitus tässä genressä.

Kultalevyn sai kuitenkin seinälleen ripustaa myös Lea Laven, jonka vuoden 1983 LP kantoi nimeä ”Lahjan sain” vaikka se viihtyi myyntilistalla vain kaksi viikkoa ja korkeimmillaan sijalla 24. Levyn nimikkokappale oli suomennos saman vuoden euroviisuvoittajasta ”Si la vie est cadeau”, jonka Corinne Hermes lauloi Luxemburgin edustajana. Laven oli yksi kansainvälisen CBS-yhtiön kiinnityksistä jo vuodesta 1978 lähtien. Paremmin balanssissa myyntilukujen ja listasijoitusten kanssa huseerasi saman yhtiön Anita Hirvonen, jonka albumi ”Ans kattoo ny” oli listalla kuudentena ja myi kultalevyyn oikeuttavat 25.000 kappaletta. Niinikään CBS:n edustajana äänityksiä tehnyt Juhamatti jyräsi myös listalla. Hänen LP:nsä ”Voitko unohtaa” ponnahti listan sijalle neljä myyden myös kultaa. Albumi sisälsi jukebox-hitin ”Mikä sulle oikein tuli”. CBS-talliin kuului myös Kirka, jonka albumin nimikkokappale ”Täytyy uskaltaa” kisaili euroviisukarsinnoissa sijoittuen toiseksi. Levy sinnitteli listalla viisi viikkoa, korkeimmillaan sijalla 28, mutta hittejä se ei sisältänyt. Kirka sai euroviisurevanssinsa ja kultalevynsä sitten vuotta myöhemmin. Reijo Kallio jatkoi kultakannassa viidettä vuotta peräkkäin, vaikka vuoden 1983 albumi ”Kohtalotoverit” ei enää ”Viikonloppuisän” kaltaisia klassikkoja sisältänytkään.

Lea Lavenin leiditoveri Paula Koivuniemi ei hänkään noussut listan sijaa 25 korkeammalle, mutta albumista ”Lähdetään” pokattiin jälleen kultalevy. Siitäkin huolimatta, että levylle ei löytynyt yhtään ikivihreää iskelmähittiä. Uusi levy-yhtiö Tähtitorni jäi hyvin lyhytikäiseksi, sillä sen tarina päättyi jo parin vuoden kuluttua. Veikko Samulin ja kumppaneiden VIP Music ei ollut paljon pitkäikäisempi. Sen kautta julkaistu Beritin discosaundinen LP ”Tässä, nyt ja näin” kohosi keväällä albumilistan sijalle 7, mutta ei myynyt kultaan oikeuttavaa määrää. Albumilta löytyy myös suomenkielinen versio F.R.Davidin esittämästä vuoden kovimmasta superhitistä ”Words” eli ”Helli mua hiljaa”. Berit oli mukana saman vuoden syksyllä Syksyn sävel -kilpailussa uudella kappaleella ”Sinä olet hän”, joka antoi myöhemmin nimen laulajattaren seuraavalle pitkäsoitolle. Veikko Samulin suojatteihin kuului myös Syksyn sävel -kilpailun 10-vuotias voittaja Jonna Tervomaa, joka hurjasteli sekä listalla että myynnissä. Voittokappaleen ”Minttu sekä Ville” sisältänyt albumi ”Jonna” nousi jopa listaykköseksi ja myi timanttia.

Perinteisen Finnlevyn artisteihin kuulunut Kake Randelinin kolmas LP ”Kop kop kop” myi myös timanttia ja komeili albumilistalla kolmantena. Levyn hittikappalehan on viralliselta nimeltään ”Avaa hakas”, vaikka juuri tuosta ”Kop kop kop” -hokemasta se paremmin muistetaankin. Finnlevyn lippua kannatteli myös Mona Carita, jonka neljäs ja viimeinen pitkäsoitto sai nimekseen ”Mikä fiilis”. Sen nimikkokappale oli tietenkin käännetty vuoden kovimmasta leffahitistä ”Flashdance… What a feeling”. Levyn muita täkyjä olivat ranskalaisen Mireille Matthieun ja Dallas-sarjasta tutun Patrick Duffyn hittidueton ”Together we’re strong” suomenkielinen versio, suositun ”Fame”-tv-sarjan tunnarin tunnussävel ”Me emme laske viiteen” sekä ”Helli mua hiljaa”, jonka Berit lauloi menestyksekkäämmin. Finnlevyltä ovet paukkuen lähtenyt Frederik perusti oman levymerkkinsä ja sen ensimmäinen julkaisu ”Roadstar” viihtyi albumilistalla 11 viikkoa, korkeimmillaan sijalla 15. Albumin kappaleista jukeboxeissa pauhasi nimikkobiisin lisäksi ”Milla”. Reetun omien puheiden mukaan LP:tä on myyty kultalevyyn oikeuttanut määrä, mutta koska yhtiö ei kuulu Ääni- ja kuvatallennetuottajiin ei sellaista ole levylle virallisesti myönnetty.

Rauli ”Badding” Somerjoen vuotta aiemmin 1982 julkaistu ”Ikkunaprinsessa” -hitti soi vuoden 1983 puolella niin kovasti, että se nousi koko vuoden 1983 suurimpien hittien listalla sijalle 27. Vuonna 1983 Raulilta julkaistiin uusikin albumi ”Tähdet, tähdet”, joka ei legendaarisesta maineestaan huolimatta myynyt kultaa eikä noussut listan sijaa 19 korkeammalle. Kari Tapion ”Olen suomalainen” on niinikään ikivihreä, mutta samanniminen LP ei noussut listoille lainkaan. Single oli toki suosittu jukebox-listalla ja korkeimmillaan singlelistan sijalla 12. Italialaisen Toto Cutugnon alkuperäisversio ”L’italiano” nousi sen sijaan singlelistan ykköseksi ja samanniminen albumikin virallisen listan sijalle viisi.

Mutta oliko Riki Sorsan ”Muuttohaukka” iskelmää? Jos popparina itseään pitäneeltä Riki-vainaalta kysyttäisiin, niin ehkä ei. Mutta oli tai ei, kappale oli vuoden toiseksi suurin hitti koko Suomessa. Sen edelle kiipesi vain F.R.Davidin ”Words”, jonka Euroopan valloitus oli alkanut jo edellisvuonna. Vuonna 1983 Riki vaihtoi laulukielen suomeksi ja julkaisi kahden englanninkielisen albumin jälkeen ensimmäisen suomenkielisen levynsä. Suomenkielinen harha-askel oli tätä ennen ollut vain euroviisuedustuskappale ”Reggae ok” vuonna 1981, joka oli suomenkielisenä julkaistu vain singlenä. Ruotsalaisen Pugh Rogefeldtin kappaleesta ”Aftonfalken” käännetty ”Muuttohaukka” komeili sekä jukebox- että singlelistan ykkösenä. Albumi ”Riki Sorsa” nousi albumilistan sijalle 10 ja pysytteli listalla yhteensä 13 viikkoa. Ensimmäinen kultalevy Rikille tuli kuitenkin vasta vuonna 1985 kokoelmalevystä ”Tähän asti – So far 1980-1985”, joka sisälsi sekä suomen- että englanninkielistä materiaalia.

Euroviisut poikivat muutaman muunkin hitin Lea Lavenin ”Lahjan sain” -käännöscoverin lisäksi. Myös Corinne Hermesin alkuperäisversio piipahti singlelistallamme sijalla 15. Suurin skandinaavinen menestyjä oli kuitenkin 16-vuotias Carola Häggkvist, joka varsinaisessa kilpailussa sijoittui kolmanneksi. Hänen kilpailukappaleensa ”Främling” nousi singlelistan sijalle kuusi ja samanniminen albumi sijalle 14. Carolan ura ei jäänyt tähän, vaan hänen seuraava albuminsa ”Steg för steg” myi meillä timanttia ja nousi listaykköseksi. Toinen yllättäjä oli Jugoslavian edustaja Daniel (Popovic), joka edusti maataan reippaalla ”Julie” -rallilla. Suomi antoi hänelle kilpailussa täydet 12 pistettä ja osti singlen listan sijalle neljä. Italialainen musiikki on myös ollut aina lähellä suomalaisten sydämiä ja heidän edustuskappaleensa ”Per Lucia” sijoittui singlelistamme sijalle 17. Poikkeuksellisesti myös Riccardo Foglin samanniminen pitkäsoittokin nousi listalle kolmeksi viikoksi. Katri Helena lauloi kappaleen suomeksi nimellä ”Kirje sulle”. Oma edustajamme Ami Aspelund ja kilpailukappaleesta ”Fantasiaa” levytetty single oli korkeimmillaan singlelistalla yhdeksäntenä.

Carolan ”Främlingista” suomenkielisen version sai kunnian levyttää Meiju Suvas, jonka toiselle LP:lle ”Pidä musta kiinni” kappale sisällytettiin. Meijun levy myi vuotta aiemmin julkaistun huippusuositun esikoisalbumin vanavedessä kultaa. Vain elämää -ohjelman myötä Meiju on myös uudessa nosteessa. Televisiossa Erika Vikman versioi albumilta löytyvän ”Kova duuni on rahaa” -kappaleen, joka on Meijunkin versiona kerännyt Spotifyssa noin 375.000 kuuntelua. Kyseessähän on tietenkin Donna Summerin ”She works hard for the money”, joka oli vuoden 1983 Suomen suosituimpien hittien listalla sijalla 18. Hollantilaisen Bolland-duon vuoden 1982 ykköshitin ”You’re in the army now” suomenkielinen versio ”Kun lähdet armeijaan” lähentelee puolestaan jo miljoonan stremauksen rajapyykkiä. Se lienee suosittu lähinnä sanoituksensa ansiosta. Status quo -yhtye teki biisistä oman näkemyksensä vasta vuonna 1986. Lisäksi Meijun albumin nimikkokappale ”Pidä musta kiinni” on kerännyt kuunteluja ja sitähän sämplättiin vuonna 2012 Teflon brothersien hittiin ”Seksikkäin jäbä”, jolla mukana oli myös Stig.

Vuoden 1983 kotimaisia iskelmäsuosikkeja:
Ami Aspelund: Fantasiaa
Anita Hirvonen: Ans kattoo ny
Berit: Tässä nyt ja näin
Berit: Helli mua hiljaa
Frederik: Roadstar
Frederik: Milla
Frederik: Rensselit pykälään
Jamppa Tuominen: Kuumat kyyneleet
Jonna: Minttu sekä Ville
Jonna: Hyvännäköinen
Juhamatti: Voitko unohtaa
Juhamatti: Mikä sulle oikein tuli
Kake Randelin: Avaa hakas
Kake Randelin: Kuin joutsenlaulu
Kari Tapio: Olen suomalainen
Katri Helena: Kirje sulle
Kirka: Täytyy uskaltaa
Lea Laven: Lahjan sain
Lea Laven: Samppanjaa
Matti & Teppo: Missä sitä ollaan oltu
Matti & Teppo: Minuun voit luottaa
Meiju Suvas: Muukalainen
Meiju Suvas: Kun lähdet armeijaan
Meiju Suvas: Pidä musta kiinni
Meiju Suvas: Kova duuni on rahaa
Tarja Ylitalo: Ei tämä tyttö lempee anele
Paula Koivuniemi: Lähdetään
Mona Carita: Mikä fiilis
Mona Carita: Me emme laske viiteen
Mona Carita & Ilkka Salo: Se ikuista on
Rauli ”Badding” Somerjoki: Tähdet tähdet
Reijo Kallio: Kohtalotoverit
Riki Sorsa: Muuttohaukka

Lähteet:
Timo Pennanen: Sisältää hitin (Otava 2006)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: