ABC ei tyytynyt kopioimaan itseään – bändin 1980-luku oli täynnä kokeiluja

ABC löi itsensä läpi kertaheitolla ja esikoisalbumi ”The lexicon of love” (1982) muodostui ehtymättömäksi hittiputkeksi ja ajattomaksi klassikoksi. Siitä voit lukea tästä linkistä. Sanomattakin lienee selvää, että jatko tulisi olemaan hankalaa…

BEAUTY STAB (1983)

…Ja yhtye itse teki siitä itselleen vieläkin hankalampaa, sillä he päättivät yleisesti vaikeasti työstettävällä kakkoslevyllään muuttaa musiikillista suuntaansa radikaalisti. Laulusolisti Martin Fry on myöhemmin todennut, että he eivät halunneet tehdä kopiota esikoismenestyksestään, vaikka myöntääkin että juuri sellainen olisi silloin kannattanut tehdä. Kaikki ensilevyn hienostuneisuus, melodisuus ja varsinkin jousisoittimet heitettiin romukoppaan ja tilalle tuotiin surisevia kitaroita ja rock-asennetta Led Zeppelin -tyyliin. Myös ulkoinen imago muuttui ja glitteröidyt smokit vaihtuivat katu-uskottavampaan garderobiin. Sliipatut hiukset pörrötettiin pystyyn. Kaikki tämä aiheutti valitettavasti vain sen, että ABC:n kakkosalbumia ”Beauty stab” (1983) pidetään varoittavana esimerkkinä siitä miten tuhoat lupaavasti alkaneen urasi.

Kvartetista trioksi typistynyt ABC sulkeutui studioon elokuussa 1983 kolmeksi kuukaudeksi. Martin Fryn lisäksi mukana olivat Mark White (piano, syntetisaattorit, kitara) ja Stephen Singleton (saksofoni) sekä tuottaja Gary Langan, joka oli studioteknikkona mukana myös esikoislevyn äänityksissä. Langan oli hankkinut kannuksensa jo Queenin ”Bohemian rhapsodyn” äänittäjäassistenttina, mutta tämä oli hänen ensimmäinen varsinainen pestinsä tuottajana. Ja tokihan studiossa hääräili muitakin muusikoita, kuten Alan Spenner bassossa ja Andy Newmark rummuissa. Lokakuussa 1983 julkaistu ensimmäinen singlelohkaisu ”That was then but this is now” sai vielä uteliaan kiinnostuneen vastaanoton noustessaan Britti-listan sijalle 18. Yhtye pääsi jälleen esiintymään Top of the Pops -ohjelmaan. Albumikin myi kultalevyyn oikeuttavat 100.000 kappaletta, mutta vähän kuin vanhan menestyksen vanavedessä. Ennen pitkää yleisölle valkeni, että ”Beauty stab” on jotain aivan muuta. Korkein listasijoitus Brittien albumilistalla oli 12. Pian tämän jälkeen Stephen Singleton otti ja jätti yhtyeen.

Tammikuussa 1984 listamenestystä yritettiin havitella vielä toisella singlelohkaisulla ”S.O.S.”, joka on sinänsä ihan kaunis ja tunnelmallinen kappale. Hittiä siitä ei kuitenkaan tullut, sillä se ei noussut listalla sijaa 39 korkeammalle. Kriitikot lyttäsivät levyn maanrakoon, mutta on levyssä muutamia hetkiä. Kuten esimerkiksi rempseä rock-biisi ”Unzip”, joka olisi ehkä ennemmin kannattanut lohkaista singleksi. Kyseenalaista mainettakin albumin avauskappaleelle ”That was then but this is now” on siunaantunut, sillä se useita kertoja voittanut ”huonomman pop-sanoituksen” palkinnon erilaisissa äänestyksissä. Toisaalta ”Beauty stab” oli kuitenkin juuri sitä, mistä ABC:ssa tuli myöhemminkin olemaan kysymys. He eivät koskaan jämähtäneet paikoilleen, vaikka voisi jopa todeta, että jokainen albumi tästä eteenpäin edusti uutta tyylisuuntaa.

Kappaleluettelo:

 1. That was then but this is now
 2. Love’s a dangerous language
 3. If I ever thought you’d be lonely
 4. The power of persuasion
 5. Beauty stab
 6. Be default by design
 7. Hey citizen
 8. King money
 9. Bite the hand
 10. Unzip
 11. S.O.S.
 12. United Kingdom

HOW TO BE A… ZILLIONAIRE! (1985)

”Beauty stab” -flopin jälkeen oli syytä vetäistä vähän henkeä ja pistää suunnitelmat uusiksi. ”Rock-albumin” jälkeen yhtyeen ainoat perustajajäsenet Martin Fry ja Mark White päättivät siirtyä discopopin maailmaan. Pesäeroa edelliseen tehtiin räikeän värikkäällä imagolla, jota korostamaan pestattiin vielä kaksi uutta kasvoa Eden ja David. Myöhemmin toimittajana tunnetuksi tullut Fiona Russel Powell käytti taiteilijanimeä Eden ja David Yarritu on lyhyen ABC-visiittinsä jälkeen hankkinut elantonsa valokuvaajana. Tosiasiassa Eden ja David eivät osallistuneet uuden albumin musiikin tekemiseen millään tavoin, vaan heidän tehtäviinsä kuului keikistellä levyjen kansissa ja musiikkivideoilla huomiota herättävissä asusteissa. Joissakin yhteyksissä koko nelikko seikkaili jopa animaatiohahmoina. Etenkin David, pienikokoinen kaljupää suurissa värikkäissä silmälaseissaan, kiinnitti ihmisten huomion ja hän sentään sai lausua muutaman puhutun sanan muutamilla levyn kappaleilla.

Lokakuussa 1984 julkaistu ensimmäinen single ”(How to be a) Millionaire” ei herättänyt Britanniassa kovastikaan mielenkiintoa, mutta yllättäen suosio Yhdysvalloissa nousi uusiin sfääreihin. Siellä single nousi Billboard-listan sijalle 20. Huhtikuussa 1985 tuli vieläkin kovempia tuloksia, kun seuraava single ”Be near me” nousi jenkeissä peräti topteniin sijalle 9. Rauhallisen melodisesta kappaleesta onkin muodostunut pieni ABC-klassikkopala esikoisalbumin ikivihreiden rinnalle. Pitkäsoittoa saatiin odotella lokakuuhun asti, mutta sitä ennen markkinoille laitettiin vielä yksi single. ”Vanity kills” floppasi ikävä kyllä Atlantin molemmin puolin. ”How to be a… Zillionaire!” -nimeä kantanut albumi sijoittui Britanniassa korkeimmillaan sijalle 28 ja Yhdysvalloissa sijalle 30. Mikään supermenestys siitä ei siis sukeutunut.

Tammikuussa 1986 levyltä lohkottiin peräti neljäs single, mutta ”Ocean blue” ei noussut Britti-listan sijaa 51 korkeammalle ja Yhdysvalloissa se ei sijoittunut lainkaan. Oli aika hyvästellä Eden ja David ja miettiä seuraavaa siirtoa. ”How to be a… Zillionaire!” ei kuitenkaan albumikokonaisuutena ole mikään pöllömpi, jos pitää tanssittavasta syntikkapopista. Sinkkubiisien lisäksi albumiraitojen joukosta löytyy muutamiakin helmiä, kuten ”Tower of London” tai ”So hip it hurts”. Albumin kaikki kappaleet ovat Fry/White -käsialaa ja he myös itse tuottivat albumin. Aikakauden discofiilistä nostatti myös se, että kaikista sinkkubiiseistä julkaistiin eri versioita sisältäviä maksisinglejä tai jopa parikin.

Kappaleluettelo:

 1. Fear of the world
 2. Be near me
 3. Vanity kills
 4. Ocean blue
 5. 15 storey halo
 6. A to Z
 7. (How to be a) Millionaire
 8. Tower of London
 9. So hip it hurts
 10. Between you and me

ALPHABET CITY (1987)

Lokakuusta vakiintui ABC-albumien julkaisukuukausi, sillä kaksi edellistä pitkäsoittoa saapuivat levykauppoihin juuri syksyn koittaessa, kuten tämä järjestyksessään jo neljäs studioalbumi ”Alphabet city”. Tosin edellisestä ehti vierähtää kaksi vuotta, sillä tässä välissä Martin Fryllä todettiin imusolmukesyöpä, joka piti ensin hoitaa kuntoon. Studioon asteltiin ensimmäistä kertaa kuitenkin jo marraskuussa 1986 ja levytyksiä tehtiin yhdeksän kuukauden ajan aina tilanteen salliessa. Ydinkaksikko Martin Fry/Mark White vastasi jälleen sävellys-, sanoitus- ja tuotantotyöstä, mutta tuotantopuolella kolmantena pyöränä hääräili Bernard Edwards. Edwards muistetaan etenkin Chic-yhteyksistään ja esimerkiksi Duran duranin ”A view to a kill” -hitin tuottajana.

ABC-duo asusti tuohon aikaan New Yorkin Manhattanin ”Alphabet city” -alueella, joten sieltä ammentui inspiraatiota kappaleiden teksteihin ja tietenkin levyn nimeen. Musiikillisesti palattiin lähemmäs esikoisalbumin tyylikästä, särmikästä, sofistikoitunutta ja melodista poppia, unohtamatta soul- ja dance-mausteita. Jousetkin tekivät comebackin ja esikoiselta tuttu Anne Dudleykin sovitti sellaiset pariin kappaleeseen. Ominaista tälle albumille oli voimakas naiskuoro ja levyltä lohkaistujen sinkkujen musiikkivideoilla esiintyykin tanssivat laulajattaret. He eivät kuitenkaan ole levyllä laulavat Tessa Niles, Miriam Stockley, Dolette McDonald tai Linda Taylor.

Kevään ja kesän 1987 aikana ilmestyi kaksi singleä, joista erityisesti ensimmäinen ”When Smokey sings” otettiin innostuneesti vastaan. Se kohosi Yhdysvaltojen Billboard-listalla sijalle viisi ja Kanadassa peräti sijalle kaksi. Britanniassakin päästiin melkein topteniin, mutta nousu jäi sijalle 11. Kappale oli kunnianosoitus legendaariselle Motown-laulajalle Smokey Robinsonille ja sen bassolinja oli mukailtu Robinsonin sävelmästä ”The tears of a clown”. Smokey itse ylisti ja arvosti biisin korkealle, ja oli imarreltu saamastaan huomiosta. Toinen single ”The night you murdered love” ei ollut yhtä suuri menestys.

Ison-Britannian albumilistalla ”Alphabet city” nousi sijalle 7, mikä olikin ABC:n toiseksi korkein listasijoitus sitten ”The lexicon of loven” ja osoitus siitä, että suutarin kannattaa pysyä lestissään. Tyylikäs pop on genre, johon ABC yhdistetään. Fry ja White palasivat myös ulkoisesti tyylikkyyteen sliipattuine hiuksineen ja hyvin istuvine pukuineen. Vuodenvaihteessa 1987/1988 levyltä lohkaistiin vielä kolmas single ”King without a crown”, joka ei sekään osoittautunut listamenestykseksi. Albumi on joka tapauksessa myös musiikillisesti ja tuotannollisesti parasta ABC:tä sitten vuoden 1982. Valitettavasti suutarit ja lestit ovat ABC-kundeille vieraita käsitteitä ja jo seuraavalla albumilla uppoavan laivan keulan oli käännetty toiseen suuntaan.

Kappaleluettelo:

 1. Avenue A (intro)
 2. When Smokey sings
 3. The night you murdered love
 4. Think again
 5. Rage and the regret
 6. Ark-angel
 7. King without a crown
 8. Bad blood
 9. Jealous lover
 10. One day
 11. Avenue Z (outro)

UP (1989)

Lokakuu koitti vuonna 1989:kin ja uusi ABC-albumi oli valmiina myyntiin. Vuosikymmenen lopulla trendikäs house-musiikki oli vienyt Martin Fryn ja Mark Whiten sydämet ja niin syntyi tanssittava ”Up”. Albumi sisältää kahdeksan 5-6-minuuttista samasta muotista veisteltyä tanssiraitaa, joita kaksikon kanssa oli tuottamassa New Jerseysta kotoisin oleva, acid-houseen perehtynyt Blaze-ryhmä. Levyä ennakoitiin kahdella singlellä ”One better world” ja ”The real thing”, jotka menestyivät vaisusti. Niin kävi myös pitkäsoitolle, sillä ”Up”-albumista tuli ensimmäinen ABC-levy joka ei noussut Britannian albumilistan top-40:een lainkaan. Korkein sijoitus oli 58. Yhtyeen viides levy sinetöi myös heidän levytyssopimuksen Polygram-yhtiön ja Neutron-levymerkin kanssa. Levy-yhtiö hyödynsi sopimusta vielä julkaisemalla vuonna 1990 ABC:n ensimmäisen kokoelmalevyn ”Absolutely”, jota markkinoitiin ”The look of love 1990”-remix-singlellä. Kokoelmasta tuli vanhojen hittien ansiosta tietenkin myyntimenestys, joka nousi albumilistan sijalle 7 ja myi kultaan oikeuttavat 100.000 kappaletta. Vuosikymmenen vaihduttua ABC:n piti ensitöikseen etsiä taakseen uusi levy-yhtiö.

Kappaleluettelo:

 1. Never more than now
 2. The real thing
 3. One better world
 4. Where is the heaven?
 5. The greatest love of all
 6. North
 7. I’m in love with you
 8. Paper thin

ABC singlet 1983-1990:

That was then but this is now
S.O.S.
(How to be a) Millionaire
Be near me
Vanity kills
Ocean blue
When Smokey sings
The night you murdered love
King without a crown
One better world
The real thing
The look of love (1990 mix)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: