ABC haparoi kolme vuosikymmentä ja menestyy nyt nostalgialla

ABC löi itsensä läpi kertaheitolla ja esikoisalbumi ”The lexicon of love” (1982) muodostui ehtymättömäksi hittiputkeksi ja ajattomaksi klassikoksi. Siitä voit lukea tästä linkistä. Sen jälkeen yhtye eli 1980-luvulla etsikkoaikaa ja neljään seuraavaan pitkäsoittoon voit tutustua täällä. Tässä blogikirjoituksessa käsitellään ABC:n neljä viimeisintä kokopitkää, joiden julkaisemiseen meni lähes 30 seuraavaa vuotta.

ABRACADABRA (1991)

Vuosikymmen vaihtui ja niin tapahtui myös ABC:n levy-yhtiölle. Viiden albumin ja yhden kokoelmalevyn mittainen yhteistyö Polygramin kanssa oli tullut tiensä päähän. ABC oli edelleen kelvollista kauppatavaraa musiikkimarkkinoilla, vaikka edellisen ”Up” -albumin menestys jäikin vaatimattomaksi. Uusi kansainvälinen sopimus syntyi EMI:n kanssa ja myöhemmissä haastatteluissa Martin Fry on kuvaillut sopimusta isoksi. Samalla hän on kertonut levynteon olleen sekavaa aikaa. Tuntui kuin Martin ja hänen aisaparinsa Mark White olisivat kiertäneet kehää uusia kappaleita luodessaan. ”Abracadabra”-albumin tyylisuunta oli pitkälle samanlainen, kuin edellisellä vahvasti acidhouse-vaikutteisella ”Up”-levyllä. Terävimmät acid-vaikutteet jäivät taka-alalle ja pehmeän tanssittavaan saundiin tuli enemmän 1970-luvun ja soulin mausteita. Dance-albumi siitä kuitenkin syntyi ja joidenkin musiikkilehtien arvosteluissakin kritiikit oli kategorioitu ”dance”-otsikon alaisuuteen. ABC eli joka tapauksessa aktiivista aikaa, sillä edellisestä levystä ei ollut vierähtänyt kahta vuottakaan ja listoilla menestynyt kokoelmakin oli julkaistu tässä välissä.

Esimakua uudesta saundista saatiin heinäkuussa 1991 singlen ”Love conquers all” muodossa. Levyn menestys jäi marginaaliseksi ja korkein listasijoitus Britti-listalla oli vasta 47:s. Kolme edellistä ABC-pitkäsoittoa oli julkaistu lokakuussa, mutta ”Abracadabra” saatiin kauppoihin jo elokuussa. Myyntimenestystä siitä ei sukeutunut ja levy ei noussut Britannian albumilistan sijaa 50 korkeammalle. Albumin kaikki kappaleet ja tuotanto olivat jälleen kaksikon Fry/White -käsialaa, mutta tuotantopuolella apuvoimia tuli David Bascombelta. Bascombe muistetaan esimerkiksi Depeche moden ja Tears for fearsin kanssa työskentelystä. Juuri ennen vuodenvaihdetta pitkäsoitolta lohkaistiin vielä toinen single ”Say it”, jonka italialainen ”Ride on time” -hitistään tuttu Black box -tiimi remixasi uuteen uskoon. Listahittiä ei siitäkään tullut, mutta Yhdysvaltojen dance/club-listalla kappale nousi kolmanneksi. Britannian singlelistalla korkein sijoitus oli 42. Albumista tuli toisenlainen merkkipaalu yhtyeen taipaleelle, sillä sen jälkeen Mark White jätti Martin Fryn yhtyeen ainoaksi jäseneksi.

Kappaleluettelo:

 1. Love conquers all
 2. Unlock the secrets of your heart
 3. Answered prayer
 4. Spellbound
 5. Say it
 6. Welcome to the real world
 7. Satori
 8. All that matters
 9. This must be magic

SKYSCRAPING (1997)

Martin Fryn jäätyä ABC:n ainoaksi jäseneksi, kesti lähes kuusi vuotta ennen kuin saimme kuulla uutta materiaalia. Biisinkirjoitus ja -tuotantopuolelle uusiksi yhteistyökumppaneiksi tulivat Heaven 17 -yhtyeestä tuttu Glenn Gregory ja Keith Lowndes. Kolmikko kirjoitti yhdessä albumin kaikki kappaleet, paitsi ”Seven day weekendin” jonka kirjoitti Gregoryn yhteistyökumppani John Uriel. Studiossa Gregory soitti koskettimia ja lauloi taustoja. Lowndes vastasi kitaroista ja ohjelmoinneista. Martin Fry tuttuun tapaansa keskittyi ainoastaan laulupuoleen. Tänä aikana oli ehtinyt virrata paljon vettä Thamesissa ja levytyssopimus EMI:n kanssa oli rauennut. Uusi julkaisukanava oli pikkuruinen Blatant/Deconstruction ja jakelusta vastasi BMG.

”Skyscraping” -albumilta lohkaistiin peräti kolme singleä, joista ei yhdestäkään tosin tullut hittiä. Ensimmäinen ja parhaiten menestynyt oli albuminkin avaava ”Stranger things”, joka piipahti Britti-listan sijalla 57. Toisena sinkkuna julkaistiin levyn nimikkokappale. Viehättävä new wave/syntikkapop-balladi jämähti listalla sijalle 93. Kolmas ja viimeinen single ”Rolling sevens” ei noussut enää sijaa 130 korkeammalle. Kappale on myös viimeinen ABC:n Britti-listalle sijoittunut singlejulkaisu, ainakin toistaiseksi.

”Skyscraping” on materiaaliltaan vahvempi, kuin ABC:n kaksi edellistä albumia. Glenn Gregory on tuonut mukanaan sopivasti syntikkapop-vaikutteita ja Keith Lowndes todennäköisesti puolestaan rouheampaa, kitaravetoista saundia. Näiden yhdistelmä toimii ja biisit kuulostavat täyteläisen eläväisiltä. Siitä huolimatta albumista tuli ABC:n tähänastisen uran heikoin menestys ja nousi nipin napin Britannian pitkäsoittolistan sijalle 97. Muualla maailmassa sitä ei noteerattu lainkaan. Liekö näissä myös syy, että koko levyä ei löydy esimerkiksi Spotifysta. Blatant/Deconstruction -yhteistyö jatkui vielä vuonna 1999 julkaistun live-albumin tiimoilla. ”The lexicon of live” -levyn kolmentoista livevedon joukkoon mahtui peräti neljä kappaletta ”Skyscrapingilta”. Niiden lisäksi livenä kuullaan viisi kappaletta maineikkaalta esikoislevyltä sekä ”When Smokey sings”, ”(How to be a) Millionaire”, ”Be near me” ja ”One better world” vuosien varrelta.

Kappaleluettelo:

 1. Stranger things
 2. Ask a thousand times
 3. Skyscraping
 4. Who can I turn to?
 5. Rolling sevens
 6. Only the best will do
 7. Love is its own reward
 8. Light years
 9. Seven day weekend
 10. Heaven knows
 11. Faraway

TRAFFIC (2008)

1990-luvulla ABC julkaisi siis vain kaksi albumia ja yhden live-levyn, mutta julkaisutahti osoitti vain hiipumistaan. 2000-luvlla markkinoille saatiin yksi pitkäsoitto. Tosin vuonna 2001 julkaistiin toinen virallinen ABC-kokoelma-albumi ”Look of love: The very best of ABC”, joka on huomionarvoinen siksikin, että se sisältää kaksi uutta levytystä ”Peace and tranquility” ja ”Blame”. Ensinmainittu julkaistiin myös singlenä promotarkoituksin, mutta se ei noussut listoille. Kokoelmasta julkaistiin myös deluxe-painos remix-versioineen. Britannian albumilistalla albumi nousi sijalle 69 ja myi ”hopeaa” eli noin 50.000 kappaletta.

Kokonaan uutta materiaalia sisältävää albumia ”Traffic” saatiinkin sitten odottaa aina vuoteen 2008 saakka. Välimatkaa edelliseen studioalbumiin kertyi siis huikeat 11 vuotta, kauemmin kuin ABC:n historiassa koskaan aiemmin. Levyllä nähdään myös yllättävä paluu, kun esikoisalbumin ”The lexicon of love” jälkeen yhtyeen jättänyt David Palmer palasi ABC:n rumpaliksi. Palmer osallistui myös kaikkien kappaleiden kirjoittamiseen ja tuottamiseen. Kolmantena tuottajana laulusolisti Martin Fryn lisäksi albumilla on Chuck Kentis. Myös miksauspöydän taakse istuutui vanha tuttu Gary Langan, joka toimi teknikkona jo ”The lexicon of lovella” (1982) ja tuotti ”Beauty stabin” (1983).

Liekö Langanin ansiota tai syytä, että ”Traffic” tuo osittain mieleen ABC:n pahamaineisen kakkosalbumin ”Beauty stab”. Tosin tällä kertaa positiivisessa mielessä. Levy on rokkaavuudessaan rahtusen samaa luokkaa, mutta jotenkin harkitummalla ja tyylikkäämmällä tavalla. ”Beauty stabin” sillisalaatin sijaan nyt saadaan nauttia tasalaatuisesta gourmet-salaatista hyvillä kastikkeilla. Levyltä lohkaistiin kaksi singleä ”The very first time” ja ”Love is strong”, jotka eivät nousseet listoille. Niin kävi myös pienellä Borough music -levymerkillä julkaistulle kokopitkällekin. ”Traffic” on ainoa ABC-studioalbumi, joka ei ole sijoittunut listoilla lainkaan. Liekö siinä myös syy, että tätäkään levyä ei löydy Spotify-suoratoistopalvelusta.

Kappaleluettelo:

 1. Sixteen seconds to choose
 2. The very first time
 3. Ride
 4. Love is strong
 5. Caroline
 6. Life shapes you
 7. One way traffic
 8. Way back when
 9. Validation
 10. Lose yourself
 11. Fugitives
 12. Minus love

THE LEXICON OF LOVE II (2016)

2000-luvun tapaan myös 2010-luvulla ABC:ltä ilmestyi vain yksi studioalbumi, joka on toistaiseksi myös yhtyeen viimeisin. Orkesterin ainoa varsinainen jäsen, laulusolisti Martin Fry taustajoukkoineen esitti klassikon asemaan nousseen esikoisalbumin ”The lexicon of love” (1982) kokonaisuudessaan konsertissa Royal Albert Hallissa. Isoa BBC:n konserttiorkesteria johti levyn alkuperäiset jousisovitukset tehnyt Anne Dudley. Dudley muistetaan myös mm. The Art of noise -yhtyeestä sekä lukuisista elokuva- ja tv-töistään. Upeasta illasta kirposi ajatus jatko-osasta. Tehtäisiin albumi, joka tyylillisesti noudattelisi esikoislegendan linjaa. Vuoden 2015 puolella oli julkaistu huomiotta jäänyt single ”High and dry”, joka nyt tarkoituksellakin painettiin unohduksiin. Se ei sopinut tulevaan projektiin.

Martin tarttui toimeen ja kirjoitti eri yhteistyökumppaneiden kanssa yli 40 laulua, joista valita. Loppujen lopuksi ”The lexicon of love II” -albumille päätyi kymmenen kappaletta. Ensimmäisen osan tuottaja Trevor Horn kutsuttiin tälläkin kertaa tuottajaksi, mutta hän ei valitettavasti ollut käytettävissä. Niinpä tuottajaksi Martinin seuraksi tuli Gary Stevenson. Hänet muistetaan mm. Go West ja Bros -tuotannoistaan sekä Rick Astleyn SAW-aikakauden jälkeisen materiaalin tuottajana. Kuten Royal Albert hallissa oli sovittu, Anne Dudley teki orkesterisovitukset ja soitti studiossa pianoa ja koskettimia. Dudley osallistui myös parin kappaleen sävellystyöhön. Ahkerampi sävellysyhteistyökumppani Marcus Vere on puolestaan saavuttanut menestystä Living in a box -yhtyeessä. Amerikkalainen hittinikkari Rob Fusari osallistui kolmen kappaleen tekemiseen. Hänen kataloogistaan löytyy hittejä, joita ovat esittäneet Beyoncé, Kelly Rowland, Whitney Houston ja Lady Gaga.

Projekti kuulosti jo paperilla niin hienolta, että iso levy-yhtiökin saatiin lopulta mukaan. Martin Fry soitti demojaan yllättäen palaverissa, jossa suunniteltiin jälkeen uuden ABC-kokoelman julkaisua. EMI/Virgin suostui julkaisemaan levyn. Studiosessiot alkoivat lokakuussa 2015. Tarinan mukaan kappaleiden lopulliset, albumille päätyneet versiot sävellettiin loppuun siinä järjestyksessä, kun ne levyllä kuullaan. Poislukien ensimmäinen singlejulkaisu ”Viva love”, jonka erilaiset esiasteet olivat kummitelleet Martin Fryn mielessä jo vuosia. Itse asiassa ”Viva love” ja ”Kiss me goodbye” kappaleet olivat mukana jo 2005 ”Abracadabra” -levyn digitaalisella uusintajulkaisulla.

ABC eli Martin Fry palasi myös tyylillisesti täysin esikoislevyn luomille juurille. Jopa levyn kannet mukailivat alkuperäisen klassikon kansitaidetta. ”Viva love” -musiikkivideossa Martin näkyy varsin vähän. Hän seuraa konserttisalissa kiikareiden takaa lavalla esitettävää romanssia ja muilta osin tarin keskittyy nuoreen pariin. Kahden muun promosinglen ”The flames of desire” ja ”Ten below zero” videot on kuvattu Angel -studioiden tyylikkäässä miljöössä. ”The lexicon of love II” on enemmän kokonaisuus, kuin osiensa summa. Upea tuotanto ja täyteläinen soitanta pakottavat kuuntelemaan ja uppoutumaan tunnelmaan, mutta itse sävellykset eivät kohoa ikivihreiden asemaan. Joka tapauksessa albumi on parasta ABC:ta lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Viimeksi bändi kuulosti näin hyvältä vuoden 1987 ”Alphabet cityllä”. Yleisölle paluu juurille lieni myös mieluinen yllätys, sillä levyjä ostava väki palkitsi ABC:n Britannian albumilistan sijalla viisi. Yhtye nähtiin siis kärkikymmenikössä ensimmäisen kerran 26:een vuoteen.

Samana vuonna 2016 ilmestyi digitaalisena myös kaksi neljän biisin EP:tä, joista ensimmäinen sisältää kokonaan uudet levytykset klassikoista ”The look of love”, ”Be near me”, ”When Smokey sings” ja ”Poison arrow”. Sovitukset mukailivat lähes täysin alkuperäisiä. Jouluksi julkaistiin ”Christmas… with love” -EP, joka sisälsi uuden joululaulun ”A christmas we deserve” lisäksi akustiset versiot ”The lexicon of love II” -albumin kappaleista ”The love inside the love” ja ”Viva love” sekä klassikosta ”The look of love”. ABC:n tuorein singlejulkaisu on ”Look good tonite” vuodelta 2020. Kappale on julkaistu vain digitaaliseen myyntiin eikä sitäkään ole kuunneltavissa Spotifyssa tai Youtubessa, jos ei mukaan lasketa fanien konserteissa kuvaamia kännykkävideoita. ABC:n tyyliksi näyttäisi nyt vakiintuneen tyylikäs soulpop, jolla yhtye aikoinaan nousi maailmanmaineeseen. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun esikoisalbumin julkaisusta on kulunut aikaa tasan 40 vuotta. Sitähän juhlistetaan tietenkin konserttikiertueella, jossa kuullaan jälleen koko levy ison orkesterin säestyksellä.

Kappaleluettelo:

 1. The flames of desire
 2. Viva love
 3. Ten below zero
 4. Confessions of a fool
 5. Singer not the song
 6. The ship of the seasick sailor
 7. Kiss me goodbye
 8. I believe in love
 9. The love inside the love
 10. Brighter than the sun
 11. Viva love (reprise)

ABC singlet 1991-2022

Love conquers all
Say it
Stranger things
Skyscraping
Rolling sevens
Peace and tranquility
The very first time
Love is strong
High and dry
Viva love
The flames of desire
Ten below zero
Look good tonite

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: