Bonnie Tyler – Levytyshistoria

bonnie tyler 1

Mikään ei Bonnie Tylerin (oik. Gaynor Hopkins, synt. 8.6.1951) lukuisia nousuja ja laskuja sisältäneellä uralla ole tullut ilmaiseksi, vaan menestys on ollut kovan työn takana. Bonnie syntyi Walesissa pienessä Skewenin kylässä tavalliseen työläisperheeseen. Hän ei hankkinut mitään korkeampaa koulutusta, vaan lähti suoraan koulun penkiltä töihin kaupan kassalle. Musikaalisuutensa hän oli kuitenkin perinyt äidiltään ja 19-vuotiaana Bonnie otti osaa paikalliseen kykykilpailuun sijoittuen toiseksi. Kilpailun myötä hän pääsi bändin solistiksi ja myöhemmin perusti omankin bändin. Keikkakokemusta karttui ympäri Pohjois-Walesia kiertäessä. Vuonna 1975 manageri Roger Bell huomasi Bonnien kyvyt ja hommasi hänelle levytyssopimuksen. Ennen allekirjoitusta levy-yhtiö vaati kuitenkin nasevamman taiteilijanimen ja näin syntyi Bonnie Tyler.

Bonnie Tyler – It’s a heartache (tv-esitys)

Vuonna 1976 julkaistiin Bonnien esikoissingle ”My! My! Honeycomb”, joka ei saavuttanut minkäänlaista huomiota. Seuraava single ”Lost in France” sen sijaan nosti artistinalun kaikkien tietoisuuteen ja levy kohosi Britti-listalla kärkikymmenikköön. Seuraavana vuonna julkaistiin esikoisalbumi ”The world starts tonight”, joka menestyi kohtuullisesti, mutta ei poikinut muita suuria hittikappaleita. Saman vuoden lopulla Bonnien äänihuulissa havaittiin kyhmyjä, jotka oli pakko leikata. Operaation sivutuotteena syntyi laulajattaren tavaramerkiksi noussut raspinen laulusaundi. Aluksi Bonnie pelkäsi uransa olevan ohi, mutta seuraava single ”It’s a heartache” nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi. Se sijoittui Britannian singlelistalla neljänneksi, Yhdysvalloissa kolmanneksi ja Saksassa toiseksi, kuten myös Suomessa. Yhteensä single myi maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta. Toinen albumi ”Natural force” (1978) myi Amerikassa kultaa. Suomessa albumi kohosi myös listaykköseksi ja toi Bonnielle täältäkin kultalevyn. Bonnien popkantrikausi päättyi vuosikymmenen vaihtuessa kahden seuraavan albumin ”Diamond cut” (1979) ja ”Goodbye to the island” (1981) jälkeen.

Bonnie Tyler – Total eclipse of the heart (musiikkivideo)

Bonnie oli kyllästynyt imagoonsa kantrilaulajattarena, jollaisena hänen managerinsa yritti häntä markkinoida, joten hän vaihtoi manageria ja levy-yhtiötä ja alkoi tehdä yhteistyötä tuottaja Jim Steinmanin kanssa. Seuraava albumi ”Faster than speed of night” näki päivänvalon vuonna 1983 ja se sisälsi ykköshitin ”Total eclipse of the heart”. Bonnie oli uransa huipulla useine Grammy-ehdokkuuksineen. Seuraava menestys oli vuotta myöhemmin Footloose-elokuvassa kuultu ”Holding out for a hero”, joka nousi Britti-listan sijalle 2. Pitkäsoittoa saatiin kuitenkin odottaa vuoteen 1986 asti ja singlet eivät enää menestyneet Britanniassa ja Amerikassa. Suosiota riitti kuitenkin Manner-Euroopassa, Skandinaviassa, Australiassa ja Pohjois-Afrikassa. Albumi ”Secret dreams and forbidden fire” oli Suomessa suurmenestys ja se nousi täällä albumilistalla kolmanneksi viihtyen listalla kaikenkaikkiaan 20 viikkoa. Vuoden 1988 albumi ”Hide your heart”, jonka tuotti Desmond Child, sisälsi lukuisia hyviä kappaleita, mutta jostain syystä menestystä ei siunaantunut. Muut artistit saivat näistä Bonnien alkuperäislevytyksistä myöhemmin hitit omina versioinaan: ”The Best” (Tina Turner), ”Save up all your tears” (Cher) sekä nimikkokappale ”Hide your heart”, josta on levytetty peräti neljä cover-versiota.

Bonnie Tyler – Holding out for a hero (musiikkivideo)

1990-luvulle tultaessa Bonnie aloitti yhteistyön saksalaisen Hansa-levy-yhtiön ja tuottaja Dieter Bohlenin kanssa. Syntyi kolme albumia ”Bitterblue” (1991), ”Angel heart” (1992) ja ”Silhouette in red” (1993), jotka menestyivät hyvin Keski-Euroopassa ja Skandinaviassa. ”Bitterblue” sai nelinkertaista platinaa Norjasta, platinaa Itävallasta, kultaa Saksasta, Sveitsistä ja Ruotsista. Bonnie halusi kuitenkin kansainvälisempää saundia, joten vuonna 1995 vaihtui jälleen levymerkki ja tuottaja. Albumi ”Free spirit” ei kuitenkaan menestynyt ja neljä vuotta myöhemmin julkaistu folk-henkinen levy ”All in one voice” vastaanotettiin vieläkin vaatimattomammin.

Bonnie Tyler – Bitterblue (tv-esitys)

Vuonna 2003 näki päivänvalon coveralbumi ”Heart strings”, jolla Bonnie tulkitsee omia suosikkikappaleitaan muiden artistien tuotannosta Prahan filharmonisen orkesterin säestyksellä. Samana vuonna hän sai myös jättihitin Ranskassa levytettyään ”Total eclipse of the heart”-menestyksen uutena kaksikielisenä versiona nimellä ”Si demain… (Turn around)” ranskalaisen laulajattaren Kareen Antonnin kanssa. Levy myi miljoona kappaletta ja piti hallussaan Ranskan listan ykköstilaa kymmenen viikon ajan. Kappale sisällytettiin myös Bonnien seuraavalle albumille ”Simply believe”, joka julkaistiin vuonna 2004. Albumi sisälsi muitakin Bonnien klassikkohittejä uusina sovituksina. ”Simply believe” ja seuraavana vuonna julkaistu albumi ”Wings” eivät kuitenkaan menestyneet mainittavasti.

Bonnie Tyler feat. Kareen Antonn – Si demain… (Turn around) musiikkivideo

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen Bonnie Tyler julkaisi vuonna 2013 kuudennentoista albuminsa ”Rocks and honey”, joka sisälsi myös kappaleen ”Believe in me”, jolla Bonnie edusti Isoa-Britanniaa saman vuoden euroviisuissa. Kappaleen kirjoittivat legendaarinen tuottaja Desmond Child yhdessä Lauren Christyn ja Christopher Braiden kanssa. Välivuodet ovat nekin olleet työntäyteisiä erilaisten tv-esiintymisten ja konserttikiertueiden tiimoilla. Lisäksi häneltä on julkaistu kaksi livelevyä, konsertti-dvd sekä kattavia kokoelmalevyjä ja klassikkoalbumien uudelleenjulkaisuja. Suomesta Bonnie Tyler on saanut esikoislevyn lisäksi kaksi kultalevyä, kahdesta erilaisesta kokoelma-albumista.

bonnie tyler 2

Bonnie Tylerin albumit:
1977 The world starts tonight (RCA)
1978 Natural force (RCA)
1979 Diamond cut (RCA)
1981 Goodbye to the island (RCA)
1983 Faster than the speed of night (CBS)
1986 Secret dreams and forbidden fire (CBS)
1988 Hide your heart (CBS)
1991 Bitterblue (Hansa)
1992 Angel heart (Hansa)
1993 Silhouette in red (Hansa)
1995 Free spirit (EastWest)
1998 All in one voice (EastWest)
2003 Heart strings (EMI)
2004 Simply believe (Epic)
2005 Wings (Stick music)
2013 Rocks and honey (ZYX)

Lähteet:
Wikipedia
Discogs

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: