Kirka – Hengaillaan (1984)

kirka

1980-luvun alussa Kirill ”Kirka” Babitzin joutui urallaan asemaan, jossa hän levytti paljolti musiikkia, jota ei kokenut omakseen. Tiukkana rokkarina tunnetun Kirkan viimeisin albumi oli vuonna 1977 levytetty ”Kaksi puolta”, mutta keskinkertaisen menestyksen vuoksi yhteistyö EMI:n levymerkkien kanssa päättyi. Huonosti hoidetut raha-asiat pakottivat Kirkan levyttämään hyvinkin kevyttä iskelmää, kun hän vuonna 1981 solmi uuden levytyssopimuksen CBS-levy-yhtiön kanssa. Varsinkin ensimmäinen Antti Hyvärisen tuottama albumi ”Kirka” on imelyydessään tästä mallikelpoinen esimerkki. Edes singlelohkaisut Veikko Juntusen säveltämä ”Tätä päivää tahdon rakastaa” ja käännöskappale ”Kyyneleet” eivät jääneet Kirkan myöhempien aikojen ohjelmistoon, eivätkä muutenkaan sen suuremmin elämään.

Toinen CBS-albumi ”Täytyy uskaltaa” oli selkeä askel hieman nuorekkaampaan ja popimpaan suuntaan. Levyn kappaleista suurinpiirtein puolet olivat edelleen Antti Hyvärisen tuottamia, mutta toisen tuottajan Kassu Halosen panos oli edes hivenen rosoisempaa. Vuonna 1983 julkaistu albumi on käännösiskelmien aarreaitta, sillä sen kahdestatoista kappaleesta vain kaksi on täysin kotimaista alkuperää ja nekin molemmat kuultiin saman vuoden euroviisukarsinnoissa. Kirka oli kyseisenä vuonna Yleisradion valitsema solisti euroviisukarsinnoissa. Kassu Halosen ja Kisu Jernströmin säveltämä levyn nimikkokappale sijoittui karsinnassa toiseksi. Toisen ehdokaskappaleen ”Tuhanteen aamuun (Laulun teen)” sävelsi Jukka Siikavire ja se sijoittui postikorttiäänestyksessä viidenneksi. Kirka esitti kilpailussa vielä kolmannenkin kappaleen, Olli Ahvenlahden säveltämän ”Kaksi vaan”, mutta sitä ei jostain syystä levytetty lainkaan.

Vuonna 1984 Kirka oli jälleen Yleisradion valitsemien artistien listalla, kun euroviisua valittiin. Hän oli myös avoimeen sävellyskilpailuun osallistuneiden säveltäjien suosikki kappaleidensa esittäjäksi. Esikarsintaan valikoiduista 21:sta kappaleesta Kirka sai esitettäväkseen peräti seitsemän ja kolme niistä eteni television loppukilpailuun asti. Ne olivat Esko M. Toivosen ”Oo Marie”, Pave Maijasen ”Laulu maailmalle” sekä Jukka Siikavireen ”Hengaillaan”. Kirka sai euroviisuista runsaasti materiaalia myös tulevalle albumilleen, sillä näiden kolmen Suomen finalistilaulun lisäksi myös kaksi alkukarsintaan jäänyttä kappaletta ”Päällä maan, alla kuun” ja ”Nuoruus” levytettiin.

Kirka – Oo Marie (Suomen euroviisujen esikarsinta 1984)

Jukka Siikavire oli räätälöinyt ”Hengaillaan” -kappaleen nimenomaan euroviisuja silmälläpitäen ja juuri Kirkan esitettäväksi. Idea ralliin oli syntynyt sanoittaja Jussi Tuomisen hänelle edellissyksynä lähettämästä lapusta, jossa luki ”22:45 meni viimeinen juna, mut siitä viis”. Suomen euroviisuedustaja valittiin edellisvuotiseen tapaan postikorttiäänestyksellä ja kolmessa päivässä Yleisradioon lähetettiin hieman yli 70 tuhatta korttia, joista 22:een tuhanteen oli kirjoitettu Kirkan nimi. ”Hengaillaan” sai siis melkein puolet enemmän ääniä, kuin toiseksi sijoittunut Paula Koivuniemi.

Kirka – Hengaillaan (musiikkivideo)

Suurelle yleisöllekin Kirkan voitto tuntui kelpaavan ja ”Hengaillaan”-kappaleesta tuli pitkästä aikaa iso euroviisuhitti. Se nousi huhtikuussa 1984 singlelistan sijalle 2 ja jukebox-listan ykköseksi. Levyversion tuotti Kari Kuusamo, joka sovitti kappaleen yhdessä Hannu Keinäsen kanssa. 7-tuumaisen kääntöpuolelle laitettiin euroviisukarsinnassa kolmanneksi sijoittunut ”Oo Marie”, jonka sovittivat laulun säveltäjä Esko M. Toivonen ja Kaj Westerlund. Levyn tekoon todella satsattiin ja Takomo-studioille tuotiin niin 6-jäseninen puhallinsektio kuin 10-henkinen jousiryhmäkin. Singlestä tehtiin myös englanninkielinen versio euroviisupromootiota varten ja ”Hengaillaan” sai nimekseen ”C’mon let’s boogie”. Kansainvälisessä finaalissa Luxemburgissa Suomi sijoittui yhdeksänneksi, mikä oli täkäläisittäin ihan kohtuullinen sijoitus. Sillä ei ainakaan ollut vaikutusta Kirkan uralleen saamasta nousujohteesta ja albumin valmistelukin aloitettiin välittömästi.

”Hengaillaan” -albumin tuottajaksi tuli jälleen Kassu Halonen, joka tuotti sille kahdeksan kappaletta kahden singlellä julkaistun lisäksi. Albumin avaa itseoikeutetusti vauhdikas nimikkohitti, josta on vuosienkin saatossa tullut yksi rakastetuimmista euroviisuistamme ja yksi Kirkan suurista hiteistä. Perään lähtee soimaan hyvin euroviisumainen ”Oo Marie”, joka oltiin siis levytetty jo ”Hengaillaan” -singlen kääntöpuolelle. Euroviisukarsinnasta tutuksi oli tullut myös levyn kolmas raita ”Laulu maailmalle”, joka oli Pave Maijasen säveltämä, sanoittama ja sovittama. Hieman modernilta italialaisiskelmältä kuulostava kappale olisi sekin sopinut oivallisesti vaikka euroviisufinaaliin, mutta mielestäni se toimii hieman runsaan rakenteensa vuoksi vieläkin paremmin neljäminuuttisena levyversiona. Euroviisukarsinnassa kuultu kolmeminuuttinen lyhennelmä kuulosti ehkä vähän hätäiseltä.

Kirka – Laulu maailmalle (Suomen euroviisukarsinta 1984)

Ajalle ominaiseen tapaan albumilta löytyy tietenkin myös käännöskappaleita. Niistä ”Susanna” ja ”Sä vain” olivat varmasti tulleet tutuksi suomalaisyleisölle myös alkuperäisversioina. ”Susanna” oli kansainvälisesti yhden hitin ihmeeksi jääneen hollantilaisen The Art company yhtyeen laulelmallinen reggaehitti ”Suzanne”, joka ainakin allekirjoittaneelle oli aikoinaan vain ärsyttävä korvamato. Kirkankin levytysversiossa on kuoro vahvistettu studiomuusikoilla ja Kassu Halosen lisäksi mikrofooneihin hoilaavat rumpali Vesa Aaltonen, basisti Pekka Helin ja kitaristi Janne Louhivuori. ”Sä vain” on puolestaan suomennos Lionel Richien ikivihreäksi muodostuneesta rakkauslaulusta ”Hello”. Näistä kahdesta laulusta levy-yhtiö päätti kuitenkin muodostaa albumin toisen singlelohkaisun, niin että ”Susanna” soi A-puolella ja ”Sä vain” sillä toisella.

”Muistathan” on versio espanjalaisen Miguel Bosén vuonna 1980 levyttämästä kappaleesta ”Te amare”. Pehmeän melodinen kappale istuu varmasti suomalaiseen makuun, mutta Kirka repäisee sen tunnelmaan nähden vähän turhan räväkästi. Neljäs käännöskappale löytyi ruotsalaisen laulaja-lauluntekijän John Ballardin repertuaarista. ”Free” sai Tomi Ervin kynästä suomenkielisen nimen ”Vapaana taas”, vaikkakin reippaan poprockin sanoma perustuukin pitkälti ”Duap pi dupi dupi duupaan”.

Tuottaja Kassu Halonen on luonnollisestikin poiminut euroviisujen karsiutuneista kappaleista levylle mukaan oman sävellyksensä ”Päällä maan, alla kuun”, joka oli syntynyt yhteistyössä Kisu Jernströmin kanssa. Kappale on toki hyvinkin tarttuva ja reipastempoinen, joten mukanaoloa voidaan pitää ihan perusteltunakin. Jokke Seppälä euroviisuihin säveltämä ”Nuoruus” on puolestaan kohtalokas balladi, jossa Kirka tulkitsee Hectorin tekstiä harvinaislaatuisen seesteisesti. Levyn päättää uusi suomalaisvalmisteinen kappale ”Kun olet siinä”, jonka on säveltänyt Kari Litmanen. Tuottaja Kassu Halonen on puolestaan selvästikin kuunnellut ennen sovitustyöhön ryhtymistään Giorgio Moroderin ”Flashdancen” aikaisen tuotannon läpi. Ennen kaikkea mainio veto.

Albumi nousi kesäkuussa 1984 Suomen albumilistan sijalle 12 ja viihtyi listalla 10 viikkoa. Se riitti tuomaan Kirkalle hänen uransa ensimmäisen kultalevyn, jonka saamiseen tuohon aikaan vaadittiin 25 tuhannen oikean levyn tai kasetin myyntiä. Kirkan ura lähti mukavaan nousujohteeseen, jota yritettiin hyödyntää vähän samantapaisin eväin seuraavana vuonna julkaistulla ”Älä sano ei” -lp-levyllä, josta ei kuitenkaan muodostunut ”Hengaillaan” -levyn kaltaista myyntimenestystä. Tämä iskelmällinen jakso Kirkan uralla oli ehkä artistille itselleen se kaikkein mustin kausi, jos ei euroviisukokemuksen tuomaa pilkahdusta oteta huomioon. Legendaarista vuoden 1988 Syksyn sävel -voittoa muistellessaan Kirka mielellään kertoi tarinaa, jossa hän oli aluksi kieltäytynyt laulamasta ”Surun pyyhit silmistäni” -kappaleen kaltaista humppaa. Siinä tilanteessa olisi ollut paikallaan palauttaa mieliin vuosien 1981-1985 CBS-aikakauden levytykset.

Kappalelista:
1. Hengaillaan
2. Oo Marie
3. Laulu maailmalle
4. Muistathan – Te amare –
5. Susanna – Suzanne –
6. Päällä maan alla kuun
7. Nuoruus
8. Vapaana taas – Free –
9. Sä vain – Hello –
10. Kun olet siinä

Lähteet:
Wikipedia
Discogs
Timo Pennanen – Sisältää hitin (Otava 2006)
Asko Murtomäki – Finland 12 points! Suomen euroviisut (Teos 2007)
Kirka – Hengaillaan, kansilehti (CBS 1984)

2 thoughts on “Kirka – Hengaillaan (1984)

Add yours

  1. on mulla paljon kirkan levyjä joista diggaan paljon nykyaikaa ja rautaa&kettinkiä levyistä. Tämä hengaillaan studiolevy puuttuu minulta. Hengaillaan ja toukokuu on kirkan tuotannon parhaimmat pop helmet.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: