Alison Moyet – ”Alf” (1984)

alison moyet

Geneviève Alison Jane Moyet syntyi Essexissä, Isossa-Britanniassa vuonna 1961. Hänen isänsä oli ranskalainen ja äiti britti. Alisonin kasvualustana toimi Basildonin kaupunki, jossa hän lauleskeli useissakin bändikokoonpanoissa jo 16-vuotiaana. Ura levylaulajana sai lentävän lähdön vuonna 1981, kun Alison laittoi lehti-ilmoituksen Melody maker -lehteen jossa hän etsi juurevaa bluesbändiä taustalleen. Ilmoitukseen tuli yksi ainoa vastaus, jonka oli kirjoittanut Vince Clarke. Vince oli juuri aiemmin eronnut ensimmäisen albuminsa julkaisseesta Depeche mode -yhtyeestä. Basildonilaiset Vince ja Alison tiesivät toisensa jo kouluvuosilta, vaikka eivät olleet koskaan puhuneet toisilleen. Vince oli kuitenkin kuullut Alisonin laulavan bändikeikoilla ja tiesi hänen hallitsevan hommansa. Parin vuoden sisällä Yazoo julkaisi kaksi albumia ja täyskädellisen hittisinkkuja, kunnes Vince halusi jälleen uusia kuvioita ensin The Assembly -projektissaan ja sittemmin pitkäaikaisessa Erasure -duossa. Eikä Alisonkaan pistänyt teiden erkaantumista pahakseen.

Alisonilla ei ollut vaikeuksia saada levytyssopimusta soolojulkaisuilleen ja hän solmi sellaisen monikansallisen CBS-levymerkin kanssa miljoonasta punnasta. Tosin Yazoon amerikkalainen levy-yhtiö ei pitänyt kuvioista ja he tekivät asiasta vyyhdin, jonka avaaminen vei vuoden päivät. Kun levy asia viimein saatiin vuonna 1984 sovittua, alkoivat äänitykset ja yhteistyökumppaneikseen Alison sai maineikkaan lauluntekijä-tuottaja-parivaljakon Steve Jolley ja Tony Swainin, jotka olivat tuottaneet hittejä mm. Bananaramalle ja Spandau balletille. Alisonin punk-aikakauden lempinimen ”Alf” mukaan nimetyn esikoissoololevyn kappaleista kaikki yhtä kappaletta lukuunottamatta ovat Swain/Jolley/Moyet -kolmikon käsialaa.

Alison Moyet – Love resurrection (musiikkivideo)

Kesäkuussa 1984 julkaistiin ensimmäinen single ”Love resurrection”, joka nousi singlelistan sijalle 10. Tyylikäs, ajan hengessä sykkivä pop-kappale antoi Alisonille persoonallisen käyntikortin, mutta vielä parempaa oli luvassa syyskuussa kun markkinoille laitettiin toinen single ”All cried out”. Voimakas erolaulu on vuosien saatossa muodostunut yhdeksi Alison Moyetin tavaramerkeistä. Sinkku sijoittui listan sijalle 8. Albumi ”Alf” osoittautui singlelohkaisujaan vahvemmaksi osiensa summaksi. Se nousi välittömästi Brittilistan ykköseksi ja myi kolminkertaista platinaa. Seuraavana vuonna Alison palkittiin Brit awards -gaalassa parhaana brittiläisenä naisartistina.

Alison Moyet – All cried out (musiikkivideo)

Alisonin persoonallinen ja voimakas ääni hallinnoi upeasti albumia ja tuo sielukkuuden kaikkiin kappaleisiin. Parhaimmillaan se lienee ”All cried outin” kaltaisissa naisten voimalauluissa, mutta myös esimerkiksi vauhdikkaammat albumiraidat ”Honey for the bees” ja ”Twisting the knife” toimivat ihan yhtä hyvin. Kolmas single ”Invisible” on levyn ainoa kappale, jonka kirjoittamiseen Alison ei osallistunut. Sen takaa löytyy Lamont Dozier legendaarisesta Holland-Dozier-Holland -biisinkirjoittajatiimistä. Se erottuu ehkä muusta materiaalista piirun verran viihteellisempänä. Melko rauhallisesta yleisilmeestään huolimatta ”Alf” on kiinnostava kokonaisuus, jonka uskaltaa napata levyhyllystä kuunteluun milloin tahansa. Pienellä, nelimiehisellä studiobändillä soitetut taustat ovat täyteläiset ja Alisonin tulkinnat vertaansa vailla.

Alison Moyet – That ole devil called love (musiikkivideo)

Vuonna 1985 levy-yhtiö halusi lohkoa albumilta vielä lisää singlejä, mutta Alison toivoi saavansa levyttää jotain uutta faneilleen. Niinpä pihalle pistettiin single ”That ole devil called love”, joka oli cover-versio Billie Holidayn klassikosta. Siitä tulikin yllättäen Alisonin korkeiten sijoittunut single Britanniassa jossa sen piikkipaikaksi vahvistui sija 2. Vielä saman vuoden syksyllä ”Alfiltakin” irrotettiin Keski-Euroopassa single ”For you only”, josta tuli hitti etenkin Saksassa. Singleversio levytettiin ja miksattiin osittain uuteen uskoon. Yhteensä Alison Moyet on julkaissut yhdeksän studioalbumia vuosina 1984-2017 ja ne kaikki ovat nousseet Britanniassa TOP-30:een ja niitä on myyty yli 23 miljoonaa kappaletta pelkästään Britanniassa.

Alison Moyet – For you only (tv-esitys, Peter’s pop show 1985)

Kappalelista:
1. Love resurrection
2. Honey for the bees
3. For you only
4. Invisible
5. Steal me blind
6. All cried out
7. Money mile
8. Twisting the knife
9. Where hides sleep

Lähteet: 
Wikipedia
Discogs

One thought on “Alison Moyet – ”Alf” (1984)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: