Retrovuosi 1984 – Näitä LP-levyjä suomalaiset pyörittivät 40 vuotta sitten

Kirka – Hengaillaan

Yleisradio kutsui keväällä Kirkan yhdeksi solistiksi Suomen euroviisukarsintaan 1984. Kyseisenä vuonna YLE valitsi etukäteen esittäjät, joille sävelmiä etsittiin avoimen sävellyskilpailun kautta. Säveltäjä sai valita kappaleensa tulkitsijan ja Kirka olikin kaikista vaihtoehdoista suosituin. Esikarsintaan valittiin 21 kappaletta ja seitsemän niistä esitti Kirka. Euroviisukarsintakappaleista tuli runsaasti materiaalia hänen seuraavalle LP-levylleen, joka sai nimensä voitokkaan edustussävelmän ”Hengaillaan” mukaan.

Toinen suosittu singlelohkaisu levyltä oli käännöskappale ”Susanna”, joka teki hollantilaisesta The Art Company -yhtyeestä yhden hitin ihmeen. ”Hengaillaan” -LP oli korkeimmillaan Suomen virallisella listalla sijalla 12 ja yhteensä se pysytteli tilastossa kymmenen viikkoa, mikä oli iskelmälevylle hyvä saavutus. Kirka sai ”Hengaillaan” -älppäristä uransa ensimmäisen kultalevyn.

Lue lisää: Kirkan albumista ”Hengaillaan”

Dingo – Nimeni on Dingo

Porilaisyhtye Dingo oli vuoden 1984 komeetta, joka nousi nuorison suosioon maaliskuussa heti esikoissinglellään ”Sinä ja minä”. Huhtikuussa julkaistu ensimmäinen LP-levy ”Nimeni on Dingo” nousi listaykköseksi ja myi vuodessa tuplaplatinaa eli reippaasti yli 100.000 kappaletta. Ja tämähän oli vasta alkua. Elokuussa levyltä lohkaistiin toinen ikivihreäksi noussut single ”Levoton tuhkimo”.

Eppu Normaali – Rupisia riimejä karmeita tarinoita

Eppujen vuoden 1984 pitkäsoitto oli askel aikuismaisempaan suuntaan ja sitä kautta laajempaan kansansuosioon. Levyn hittisinglet ”Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset” ja ”Pimeyden tango” soivat ahkerasti levyautomaateissa ja radiossa. ”Pimeyden tango” esitettiin syksyllä uudessa Hittimittari-ohjelmassa, jossa se äänestettiin jatkoon niin monta kertaa, että se nousi ns. ”Superhittien” kategoriaan.

Albumi nousi Suomen virallisen ykköseksi ja pysytteli listalla 30 viikkoa. Vuosien varrella se on myynyt platinaa eli yli 70.000 kappaletta. Viimeistään tästä levystä alkoi Eppu Normaalin tie Suomen myydyimmäksi yhtyeeksi, sillä myyntiluvut vain kasvoivat levy levyltä.

Jaakko Teppo – Onnen kerjäläinen

”Ruikonperän multakurkuksi” tituleerattu kuplettilaulaja Jaakko Teppo saavutti suosionsa lakipisteen vuonna 1984 kolmannella albumillaan ”Onnen kerjäläinen”. Levyltä löytyy tietenkin Tepon tunnetuin ralli ”Pamela”, jossa ihannoidaan Dallas-tv-sarjan hahmoa. Albumi myi kultalevyyn oikeuttavat 25.000 kappaletta.

Jamppa Tuominen – Onnesta otteen sain

1980-luvun alun kestomenestyjiin kuuluneen Jamppa Tuomisen ura ei osoittanut hiipumisen merkkejä. ”Onnesta otteen sain” myi platinaa eli yli 50.000 kappaletta. Pitkäsoiton hittikappaleita olivat ”Pikku-Merja” ja ”Omasi olla tahtoisin”.

Jonna – Jonna

Vuoden 1983 Syksyn sävel -kilpailun voittaja Jonna sai ensimmäisen pitkäsoittonsa ulos vasta vuoden 1984 puolella. Voittokappale ”Minttu sekä Ville” toki oli julkaistu singlenä ja saavuttanut hittistatuksen jo edellisvuoden lopulla. Vaikka levyltä ei muita hittejä siunaantunutkaan, albumi nousi listaykköseksi ja myi platinaa. Lapsitähti Jonna levytti yhteensä kolme LP-levyä, mutta vuonna 1998 aikuistunut Jonna Tervomaa palasi listoille rokimmalla musiikilla.

Juhamatti – Niin paljon kuuluu rakkauteen

Vuonna 1984 iskelmä eli vielä vahvaa kauttaan ja monet suosikkiartistit julkaisivat menestyneet pitkäsoitot. Juhamatin uuden LP-levyn vetonaulaksi levytettiin ikivihreä ”Niin paljon kuuluu rakkauteen”. Albumi sijoittui Suomen listalla korkeimmillaan sijalle 11 ja myynti ylitti kultalevyrajan.

Kake Randelin – Kake

Vuonna 1981 tähtitaivaallemme ponnahtanut Kake Randelin julkaisi muiden aikalaistensa tapaan älppärin vuodessa ja vuonna 1984 oli vuorossa jo neljäs sellainen. Samalla Kake pokkasi myös neljännen kultalevynsä. Ytimekkäästi nimetyn ”Kake”-albumin hittejä olivat ”Hei vaan heilani suloinen”, ”Kielletyt tunteet” ja ”Nasta pimu”.

Katri Helena – Kirje sulle

Vuonna 1983 Katri Helena julkaisi vain lastenlevyn ”Pupu Tupunan lauluja”, joten vuoden 1984 iskelmä-LP ”Kirje sulle” sai nimensä edellisvuoden Italian euroviisun suomenkielisen version mukaan. Alkuperäisesitys ”Per Lucia” menestyi Riccardo Foglin esittämänä meidänkin listalla.

Eläkeläisrouva Vera Telenius oli saavuttanut yllätysmenestyksen kääntämällä neuvostotähti Alla Pugatshovan hitin ”Miljoona ruusua” suomeksi, joten pitihän ison Scandia-levy-yhtiönkin päästä apajille. Katri Helenan versio ei tosin saavuttanut samanlaista ikivihreää asemaa.

Katri Helenan LP-levyltä suosiota saavutti balladi ”Unten erämaa”, joka oli alunperin japanilaisen Kitaron esitys. ”Caravan” kuultiin Silkkitie-televisiosarjassa. ”Kirje sulle” myi aiempien Katri Helena -pitkäsoittojen tavoin kultaa. Suomen listalla se oli parhaimmillaan sijalla kuusi.

Lea Laven – Sanat murenevat

”Sanat murenevat” on ehkä yllättäenkin Lea Lavenin uran menestynein albumi. Hänen ainoa platinalevyrajan ylittänyt pitkäsoittonsa. Nimikkokappaleen lisäksi levyltä löytyy ensimmäisessä Kevään sävel -kilpailussa 1984 kisaillut kappale ”Taivaan lahja”.

Matti ja Teppo – Kuulut aikaan parhaimpaan

Turkulaisveljekset Matti ja Teppo Ruohonen ovat vakiokasvoja 1980-luvun vuosikatsauksissa. ”Kuulut aikaan parhaimpaan” ei tosin kuulu heidän kaikkein suosituimpiin julkaisuihinsa. Se myi ”vain” 45.000 kappaletta eli platinalevy jäi vajaan viiden tuhannen kappaleen päähän. Nimikkokappaleen lisäksi pitkäsoitolta ei lohjennut muita hittejä.

Vuoden 1984 alussa Ruohoset julkaisivat toisenkin albumin, jota mainostettiin televisiossa elämään jääneellä lauseella ”Matti ja Teppo… Ja nyt myös Seppo”. ”Lauluja sinulle” -albumilla oli mukana nimittäin Ruohosen perheen kolmas vesa, oopperalaulaja Seppo Ruohonen.

Matti Esko – Matti Esko

Matti Eskonniemi kisaili Lea Lavenin tapaan ensimmäisessä Kevään sävel -kilpailussa, mutta siellä hänen iskelmänsä ”Lämmin, hellä, pehmoinen” ei menestynyt. Muuten Veikko Samulin säveltämä kappale on tullut yleisölle tutuksi. Sen vauhdittamana artistin omaa nimeä kantava LP toi artistille hänen uransa ensimmäisen kultalevyn.

Meiju Suvas – Tottakai

Meiju Suvaksen kaksi ensimmäistä LP-levyä ”Meiju” (1982) ja ”Pidä musta kiinni” (1983) olivat menestyneet erinomaisesti, mutta kolmas pitkäsoitto ei aivan yltänyt kultakantaan. ”Tottakai” sisälsi kyllä hittikappaleita, mutta ne nousivat listoille alkuperäisesittäjiensä laulamina: ”Viet itsekontrollin” (Self control), ”Tommi on se ainoo” (Tommy tycker om mig) ja ”Diggi loo, diggi ley”.

Pirkka-Pekka Petelius – Muistan sua Elaine

Yleisradion ”Velipuolikuu” -sketsisarjasta koko kansan suosikiksi nousi koomikko/näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius, joka jokaisen jakson lopussa lauloi 1930-luvun iskelmän ”Muistan sua Elaine”. Sen ja muidenkin TV-sarjassa kuultujen laulujen pohjalle rakennettiin LP-levy, josta muodostui kultalevyrajan ylittävä menestys.

Popeda – Harasoo

Manserokkarit olivat vuonna 1984 saavuttaneet jo vankan jalansijan Suomi-rockissa ja Popedan seitsemäs studioalbumi ”Harasoo” toi bändille toisen kultalevyn. ”Harasoo” -albumilta löytyy kaksi superhittiä, jotka nousivat koko vuoden TOP-50-tilastoon: ”Sukset” ja ”Matkalla Alabamaan”.

Tuula Amberla – Lulu

Turkulainen Tuula Amberla oli ennen soolouraansa esiintynyt Liikkuvat lapset -yhtyeessä, mutta hänen ensimmäinen oma kappaleensa räjäytti pankin kertaheitolla. ”Lulu” nousi Suomessa koko vuoden toiseksi kovimmaksi hitiksi, edellään vain maailmanhitti ”I just called to say I love you”. Jukka Alihanka sävelsi ”Lulu” -kappaleen Alpo Jaakolan runoon ja samanniminen LP myi platinaa. Levyltä lohkaistiin myös toinen suosittu kappale ”Tyttö kampaa märkää tukkaa”.

Vera Telenius – Miljoona ruusua

Yksi vuoden 1984 yllättäjistä oli vuonna 1912 syntynyt Vera Telenius, joka siis ison läpimurtonsa tehdessään oli 72-vuotias. Omaa vaatekauppaa Tampereella pyörittänyt Telenius oli sivutoimisesti lauleskellut jo aiemminkin sekä levyttänyt muutamia vähäiselle huomiolle jääneitä albumeja.

Neuvostoliiton supertähden Alla Pugatshovan hitti ”Millijon roz” päätyi länteen erikoista reittiä, sillä levytysoikeudet siirtyivät petrokemian kauppojen yhteydessä ruotsalaiselle liikemiehelle ja sitä kautta Suomenkin markkinoille. Pugatshovan oma versiokin oli meillä iso hitti.

Vera Telenius teki kappaleeseen itse suomenkieliset sanat, mutta ei yksikään levy-yhtiö ei ollut kiinnostunut sen julkaisemisesta. Lopulta kappaleen julkaisua varten perustettiin oma indie-levymerkki PiMu eli Pirkan Musiikkituotanto. Mahtoi isoja yhtiöitä harmittaa, kun ”Miljoona ruusua” -LP myi yli 70.000 kappaletta.

Vera Teleniuksen ”Miljoona ruusua” oli vuoden viidenneksi menestynein hitti Suomessa vuonna 1984 ja hänet palkittiin vuoden naissolistin Emma-palkinnolla. Loppuvuosinaan Telenius keikkaili ahkerasti ja sai toisen käännöshitin Leonard Cohenin kappaleesta ”Dance me to the end of love” eli ”Tanssi loppuun rakkauden”. Vera Telenius kuoli vuonna 1991.

Anja Niskanen – Anja Niskanen

Anja Niskanen lanseerattiin Suomen iskelmätaivaalle eräänlaisena vastineena Ruotsin Carola Häggkvistille. Niskanen voitti Syksyn sävel -kilpailun vuonna 1984 kappaleella ”Ollaan hiljaa vain”. Vielä samana syksynä hän ehti esiintyä Hittimittarissakin laulamassa suomenkielisen version Tracey Ullmanin hitiksi tekemästä laulusta ”They don’t know” eli ”Syy on rakkauden”. Anjan omaa nimeä kantava esikoisalbumi myi kultaa.

Lue lisää: Anja Niskasen esikoisalbumista

Yö – Nuorallatanssija

Porilaisyhtye Yö löi itsensä isosti läpi vuonna 1983 ja esikoislevy ”Varietee” myi yli 84.000 kappaletta. Alkuvuodesta samoille apajille saapui Dingo, niinikään Porista. Yön kakkoslevyn julkaisu venähti syksyyn, sillä alkuvuodesta 1984 julkaistiin live-levy ”…Ja tapahtui niinä päivinä”.

”Nuorallatanssija” sisälsi hitit ”Laulu meille kahdelle” ja ”Häät” sekä vuoden 1985 puolella singleksi lohkaistun ”Joutsenlaulun”. Albumi myi lähes platinaa eli noin 49.000 kappaletta ja korkeimmillaan se oli Suomen listalla sijalla yhdeksän. Pitkäsoitto jäi Yön viimeiseksi, jolla oli mukana biisintekijä ja toinen laulusolisti Jussi Hakulinen.

Hanoi Rocks – Two steps from the move

Hanoi Rocksin orastava maailmanvalloitus saavutti lakipisteensä vuonna 1984, kun he solmivat kansainvälisen levytyssopimuksen ison CBS-levy-yhtiön kanssa ja albumia äänitettiin ulkomailla maineikkaan tuottajan Bob Ezrinin kanssa.

Levyn suurin hitti oli cover-versio CCR:n hitistä ”Up around the bend” ja singleiksi lohkaistiin myös ”Underwater world” ja ”Don’t you ever leave me”. Albumi nousi Suomen listalla sijalle seitsemän ja toi Hanoi Rocksille heidän ensimmäisen kultalevynsä. Levy nousi myös Britannian albumilistalla sijalle 28.

Mutta kuten tiedetään maailma jäi valloittamatta ja yhdeksi syyksi on pohdittu yhtyeen rumpalin Razzlen tapaturmaista kuolemaa joulukuussa 1984.

Lopuksi vielä katsahdus tulevaan….

Pave Maijanen – Maijanen

8.12.1984 alkoi myös Pave Maijasen Suomen valloitus, joka puhkesi täyteen kukintoonsa vasta vuonna 1985. Silloin hän esiintyi Hittimittari-ohjelman seitsemännessä jaksossa ja ”Lähtisitkö” -hitin voittokulku alkoi. Joulukuussa 1984 myös Paven albumi ”Maijanen” nousi Suomen listalle, mutta myyntikäyrät saavuttivat huippunsa vasta tulevana vuonna.

Lue lisää: Hittimittari-ohjelman historiasta

Lue lisää: Pave Maijasen albumista ”Maijanen”

Lähteet:
Discogs
Ifpi
Suomen listalevyt
Wikipedia

2 thoughts on “Retrovuosi 1984 – Näitä LP-levyjä suomalaiset pyörittivät 40 vuotta sitten

Add yours

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑