Vuonna 1984 maailmalla julkaistiin nämäkin 15 albumiklassikkoa

Vuonna 1984 julkaistiin useita klassikkoalbumeja. Retropoppari on aiemmin listannut Britannian ja Suomen tärkeimmät menestyslevyt sekä Hard rock levyt. Tutustu aikaisempiin blogeihin näistä linkeistä:

1984 Brittiläiset albumit

1984 Suomalaiset albumit

1984 Hard rock albumit

Yhteensä esittelyssä on 60 pitkäsoittoa ja tässä vielä viisitoista pop-levyä lisää Yhdysvalloista ja Saksasta.

Alphaville – Forever Young

Saksalainen Alphaville teki läpimurtonsa heti tammikuussa esikoissinglellään ”Big in Japan”, joka nousi Saksan listan ykköseksi. Vuoden aikana julkaistiin vielä singlet ”Sounds like a Melody” ja ”Forever Young”, jonka mukaan nimetty esikoisalbumi näki päivänvalon syyskuussa 1984.

”Forever young” -albumi menestyi loistavasti ja myi yli kaksi miljoonaa kappaletta, joista yksin Saksassa noin 1,5 miljoonaa eli triplaplatinaa. Ruotsista tuli platinaa ja Norjasta, Ranskasta, Sveitsistä ja Etelä-Afrikasta kultaa. Suomessakin albumi oli parhaimmillaan listan sijalla 5 ja viihtyi yhteensä listalla 29 viikkoa.

Lue lisää: Alphavillen albumista ”Forever Young”

Laura Branigan – Self Control

Amerikkalaislaulajatar Laura Branigan oli uransa useissa vaiheissa suositumpi Euroopassa, kuin kotimaassaan. Toisaalta hän levytti useista eurooppalaisista hiteistä omat versionsa, joista tuli suosittuja Yhdysvalloissa. Myös italodiscokappale ”Self Control” kuului niihin ja siitä tuli myös Euroopassa alkuperäisesitystä suositumpi. Single nousi Billboard-listalla sijalle neljä, mutta listaykkönen siitä tuli mm. Saksassa, Ranskassa ja Suomessa.

Samanniminen albumi myi Yhdysvalloissa platinaa eli yli miljoona kappaletta. Suomesta lohkesi kultalevy, kun myyntiä karttui reippaasti yli 30.000. Laura Brainigan kolmannelta studioalbumilta lohkaistiin singleiksi mm. kappaleet ”The Lucky One”, ”Ti Amo” ja ”Satisfaction”, joista tuli eri kokoisia hittejä hieman eri puolilla maailmaa.

Lue lisää: Laura Braniganin albumista ”Self Control”

The Cars – Heartbeat City

The Cars oli niittänyt mainetta erityisesti kotimaassaan Yhdysvalloissa jo vuodesta 1978 lähtien, mutta supersuositun esikoislevyn jälkeen myyntikäyrät olivat kääntyneet laskusuhdanteeseen. Yhtyeen viidettä studioalbumia ”Heartbeat City” luonnehdittiinkin heidän comeback-levykseen ja tällä kertaa he onnistuivat pitkästä aikaa luomaan hittisinkkuja. ”You might think” ja erityisesti herkkä balladi ”Drive” nousivat Billboard-listalla TOP-10:iin.

”Drive” oli poikkeuksellinen The Cars -kappale, sillä siinä päävokaaleista huolehtii yhtyeen basisti Benjamin Orr. Yleensä äänessä oli yhtyeen biisinikkari ja päävokalisti Ric Ocasek. ”Drive” on myös ainoa The Cars -single, joka on noussut Suomen singlelistalle. Pitkäsoitto oli menestys nimenomaan Yhdysvalloissa. Levy oli korkeimmillaan Billboard-listalla sijalla kolme ja myi yli neljä miljoonaa kappaletta.

Nino De Angelo – Jensaits von Eden

”Guardian angel” -kappaleen levytti alun perin yhtye nimeltä Masquerade, jonka laulusolistina toimi Drafi Deutscher. Single julkaistiin joulukuussa 1983, mutta heti tuoreeltaan myös nuori italiansaksalainen laulaja Nino De Angelo (oik. Domenico Gerhard Gorgoglione, s. 1963) julkaisi siitä oman saksankielisen versionsa ”Jenseits von Eden”.

Ninon versio nousi suurempaan suosioon saksankielisessä Euroopassa. Siitä tuli listaykkönen Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Single myi Keski-Euroopassa yli miljoona kappaletta. Myöhemmin Ninokin levytti kappaleen englanniksi ja hänen versionsa ”Guardian angel” nousi jopa Britannian singlelistalle, sijalle 57.

Nino De Angelo sai toisella albumillaan ”Jenseits von Eden” uralleen lentävän lähdön, sillä levy nousi Saksan ja Sveitsin listoilla sijalle kaksi ja Itävallan listalla sijalle viisi. Levystä tehtiin myös englanninkielinen versio ”Nino”, mutta jokin markkinoinnissa meni mönkään ja Nino De Angelo jäi vain saksankielisen Euroopan suosisiksi.

Prince – Purple Rain

”Purple Rain” on multi-instrumentalisti Prince kuudes studioalbumi ja samalla myös soundtrack samannimiselle elokuvalle, jossa artisti itse näytteli pääroolin. Levyä on kuvailtu aiempia Prince-levyjä popimmaksi ja bändikeskeisemmäksi. Sen myyntiä vauhdittivat isot hittisinglet ”When Doves Cry”, ”Let’s go Crazy”, ”I Would Die 4 U” sekä nimikkoballadi ”Purple Rain”.

Albumista tuli käsittämätön jättimenestys, joka myi maailmanlaajuisesti yli 25 miljoonaa kappaletta. Se nosti Princen uran täysin uudelle supertähti-tasolle. Suomessa ”Purple Rain” oli Princen läpimurto ja artistin ensimmäinen levy, joka täällä nousi listalle. Levy palkittiin myös Grammy- ja Oscar-palkinnoilla.

Tina Turner – Private Dancer

Ike Turnerin jätettyään Tina Turnerin sooloura mateli alamaissa, kunnes vuonna 1984 hän onnistui luomaan nahkansa uudelleen. Tina onkin kuvaillut ”Private Dancer” -albumia esikoislevykseen, vaikka oli sitä ennen äänittänyt lukuisiakin albumeja yksin ja yhdessä ex-miehensä Iken kanssa.

Single ”What’s love got to do with it” nousi Billboard-listan kärkeen ja loppu onkin historiaa. Sen lisäksi levyltä lohkesi kaksi muutakin TOP-10-hittiä ”Better be good to me” ja ”Private Dancer”. Pitkäsoitto nousi Yhdysvalloissa kolmanneksi ja maailmanlaajuinen myynti ylitti 12 miljoonaa. Suomestakin Tina pokkasi saman tien kultalevyn.

Lue lisää: Tina Turnerin albumista ”Private Dancer”

Eartha Kitt – I Love Men

Kabareetähti, musikaalitähti, elokuvatähti, TV-tähti ja levyttävä artisti Eartha Kitt julkaisi 56-vuotiaana yhden discoalbumin. Tuottajana toimi ranskalainen Jacques Morali, joka tehtaili myös mm. Village Peoplen, The Ritchie Familyn ja Break Machinen hitit. Euroopassa levyn singlet ”Where is my man” ja ”I love men” nousivat listoille, mutta Yhdysvalloissa oli hiljaisempaa.

Lue lisää: Eartha Kittin albumista ”I Love Men”

Chicago – 17

Vuonna 1969 levytysuransa aloittanut rock-jättiläinen Chicago julkaisi vuonna 1984 neljännentoista studioalbuminsa ”17”. Levy nimi oli sikäli harhaanjohtava, että mukaan järjestysnumeroihin oli laskettu myös kolme kokoelmalevyä. Bändin saundia on kuvailtu rock’n’rolliksi, jossa on mukana puhaltimet ja sen runsaslukuinen miehistö on vaihdellut vilkkaasti vuosien varrella. Chicagon olemus on myös vuosien saatossa muuttunut suoraviivaisesta rock’n’rollista radioystävällisemmäksi ja heidät muistetaan varmaankin parhaiten ikivihreistä balladeistaan.

”17” oli viimeinen albumi, jolla mukana oli kenties Chicagon nimekkäin jäsen ja alusta lähtien mukana ollut Peter Cetera, joka tämän jälkeen siirtyi soolouralle. Ceteran tunnistettava lauluääni kaikui albumin hittisingleillä ”Stay the night”, ”Hard habit to break” ja erityisesti ”You’re the inspiration”.

Albumista muodostui yhtyeen menestynein levy, joka myi yksin Yhdysvalloissa yli kuusi miljoonaa kappaletta. Chicago on yksi maailman myydyimmistä yhtyeistä ja heidän levyjään on kaiken kaikkiaan myyty yli sata miljoonaa kappaletta. Yhtye on edelleen voimissaan ja siihen kuuluu useita alusta lähtien mukana olleita perustajajäseniä.

Jacksons – Victory

Jacksons -veljesyhtyeen viidestoista studioalbumi ”Victory” on todellinen Jacksons-levy, sillä se on ainoa jolla on mukana kaikki kuusi Jacksonin perheen poikaa yhtyeen virallisina jäseninä. Lisäksi pitkäsoitolta löytyy Jackien, Randyn, Michaelin, Marlonin ja Titon säveltämiä kappaleita. Veljeksistä vain Jermaine ei osallistunut musiikin luomiseen. Kaikki kuusi pääsivät kuitenkin laulamaan päävokaalit vähintään yhdessä kappaleessa.

Levyn ensimmäinellä singlelohkaisullä ”State of Shock” päävokaalit esittänyt Michael Jackson sai duettokaveriksi Mick Jaggerin ja levy nousi Billboard-listan sijalle kolme. Kappale on Jackson 5/Jacksons -yhtyeen viimeinen TOP-10-hitti. Muut singlet ”Torture” ja ”Body” eivät menestyneet yhtä hyvin. Albumi kävi hyvin kaupaksi ja sitä myytiin yksin Yhdysvalloissa yli kaksi miljoonaa kappaletta. Suomessakin kauppa kävi ja listaykköseksi noussut albumi myi reippaasti yli kultalevyrajan, lähes 35 tuhatta kappaletta.

Michael Jackson oli kuitenkin saanut soolouransa niin hyvään vauhtiin, että hän jätti veljensä tämän levyn jälkeen. Hän oli mukana Jacksonsien ”Victory Tour” -kiertueella, jossa esitettiin myös paljon Michaelin soolohittejä. Sen sijaan yhtäkään kappaletta ”Victory” -albumilta ei esitetty kiertueella livenä.

Bruce Springsteen – Born in the U.S.A.

Bruce Springsteen seitsemäs studioalbumi on hänen uransa menestyksekkäin ja yksi maailman myydyimmistä albumeista. Springsteen oli saavuttanut huomattavaa menestystä jo vuonna 1973 alkaneen uransa alusta lähtien, mutta ”Born in the USA” ei vei sen uusiin svääreihin. Levylle tuli mukaan aiempaa popimpia sävyjä ja kosketinsoittimia.

Heti ensimmäinen single ”Dancing in the dark” nousi Billboard-listalla sijalle kaksi, mikä teki siitä Springsteenin parhaiten sijoittuneen singlehitin. Albumin sinkkuhitteihin tehtiin myös musiikkivideot, joita artisti itse oli tähän asti vastustanut. Kaiken kaikkiaan pitkäsoitolta irrotettiin seitsemän TOP-10-hittiä.

”Born in the USA” julkaistiin kesällä 1984, mutta singlelohkaisujen ja mittavan kiertueen ansiosta se pysyi ajankohtaisena vielä koko vuoden 1985. Levy onkin vuoden 1985 myydyin albumi Yhdysvalloissa, jossa se myi kaiken kaikkiaan yli 17 miljoonaa kappaletta. Maailmanlaajuinen myynti ylitti 30 miljoonan rajapyykin. Suomessa levy myi tuoreeltaan platinaa, mutta vuosien saatossa se on löytänyt tiensä yli sataan tuhanteen kotiin.

Bryan Adams – Reckless

Kanadalaisrokkari Bryan Adams oli tehnyt kansainvälisen läpimurtonsa edellisvuonna, joten lähtökohdat ”Reckless”-albumille olivat hyvät. Superhittien ”Run to you”, ”Heaven”, ”Summer of ’69” sekä Tina Turnerin kanssa levytetyn ”It’s only love” myötä albumi myi maailmanlaajuisesti yli 12 miljoonaa kappaletta.

Lue lisää: Bryan Adamsin albumista ”Reckless”

Foreigner – Agent Provocateur

Brittiläis-amerikkalainen rock-yhtye Foreigner julkaisi joulukuussa 1984 viidennen studioalbuminsa ”Agen Provocateur”. Levy nousi Britanniassa albumilistan ykköseksi ja se onkin heidän ainoa ykköslevynsä siellä. Billboard-listalla korkein sijoitus oli viides. Vaikka levy myi huomattavasti vähemmän kuin yhtyeen neljä ensimmäistä pitkäsoittoa, siltä löytyy Foreignerin suurin yksittäinen singlehitti ”I want to know what love is”.

Sekä single että albumi olivat suosittuja myös Suomessa, mutta vasta tammikuussa 1985. Virallisella listalla kokopitkä oli parhaimmillaan viidentenä ja listaviikkoja kertyi yhteensä 23.

Madonna – Like a Virgin

Madonna oli lanannut tiensä kohti supertähteyttä vuonna 1983 julkaistulla esikoisalbumillaan, mutta ”Like a virgin” latasi kovat piippuun. Artisti halusi pitää ohjat käsissään, jotta levystä tuli juuri toivotunlainen. Albumin julkaisua siirrettiin kesältä syksymmälle, koska ensimmäisen levyn myynti oli lähtenyt nousuun viimeisen singlelohkaisun ”Borderline” ansiosta.

Syyskuussa 1984 Madonna esitti kaikkien aikojen ensimmäisessä MTV Music Video Awards gaalassa tulevan pitkäsoiton nimikkokappaleen ja single nousi listaykköseksi. Albumi ja siltä lohkaistut singlet nousivat listoille kaikkialle maailmassa. Loppujen lopuksi Madonnan kakkoslevy myi maailmanlaajuisesti yli 21 miljoonaa kappaletta.

Nimikkokappaleen lisäksi levyltä muistetaan singlehitit ”Material Girl”, ”Dress you up” ja ”Angel”. Albumin myöhemmillä painoksilla on mukana myös leffabiisi ”Into the groove”. Suomen listalle levy rantautui vasta vuoden 1985 tammikuussa, kun ”Like a virgin” -musiikkivideo esitettiin uudessa Hittimittari-tv-ohjelmassa.

Lue lisää: Madonnan albumista ”Like a Virgin”

U2 – The Unforgettable Fire

Irlantilaisyhtye U2 oli breikannut isosti maailmalla edellisvuonna albumillaan ”War”, joka myi huimat 11 miljoonaa. Neljännellä albumillaan ”The Unforgettable Fire” bändi halusi pehmentää saundiaan ja pestasi tuottajiksi Daniel Lanoisin ja Brian Enon. Ensimmäinen singlelohkaisu ”Pride (In the Name of Love)” nousi Britti-listalla kolmanneksi ja oli U2:n suurin hitti siihen mennessä. Toisena sinkkuna lohkaistiin pitkäsoiton nimikkokappale.

”The Unforgettable Fire” kohosi Britannian albumilistan kärkeen ja myi tuplaplatinaa. Yhdysvalloissa levy myi yli kolme miljoonaa kappaletta. Suomen listalla korkein sijoitus oli 14 ja viikkoja kertyi yhteensä 18.

Nena – 99 Luftballons

Gabriele Susanne Kerner (s. 1960) tunnetaan taiteilijanimellä Nena, mutta Nena oli myös koko bändin nimi 1980-luvun alussa. Laulaja Nena siirtyi soolouralla vuonna 1989 ja käytti jatkossakin yksinkertaisesti nimeä Nena. Vuonna 1984 saksalaisyhtyeen ura oli kovassa nosteessa, kun hittisingle ”99 Luftballons” nousi jopa Yhdysvaltojen Billboard-listan sijalle kaksi. Poissa ykköspallilta sen piti vain Van Halenin ”Jump”.

Kappaleen englanninkielinen versio ”99 Red balloons” puolestaan kohosi Britannian sinkkulistan kärkeen. Kansainvälisille markkinoille rakennettiin eräänlainen kokoelmalevy, joka totteli nimiä ”99 Luftballons”, ”International Album” tai vain simppelisti ”Nena”. Sisältö ja kansikuva olivat kaikissa versioissa identtiset.

Mukana oli kappaleita Nenan kahdelta ensimmäiseltä saksankieliseltä pitkäsoitolta ja neljä niistä oli käännetty englanniksi. Loput viisi kappaletta laulettiin saksaksi. Lisäksi mukana oli tietenkin superhitti ”99 Luftballons” molemmilla kielillä. Jymymenestystä ei älppäristä tullut, mutta se nousi Britanniassa albumilistan sijalle 31 ja Yhdysvalloissa sijalle 27. Suomen ja Ruotsin listoilla levy sen sijaan nousi aina kärkiviisikkoon asti.

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑