Pophistoria: Bryan Adams – Reckless (1984)

Bryan Adams syntyi 5.11.1959 Kanadan Kingstonissa. Hänen vanhempansa Elizabeth ja Conrad olivat brittejä, jotka muuttivat Kanadaan vuosikymmenen alkupuolella. Isä-Conrad oli armeijan diplomaatti, joka joutui työssään eri puolille maailmaa. Pikku-Bryan kävi koulujaan mm. Lissabonissa, Wienissä ja Tel Avivissa. Vuonna 1974 Bryan ja hänen nuorempi veljensä Bruce asettuivat perheen äidin kanssa Vancouveriin, isän jatkaessa komennuksiaan ulkomailla.

Ensimmäisen kitaransa Bryan hankki 10-vuotiaana ja hallitsikin instrumentin melko hyvin liittyessään bändiin nimeltä ”Shock”. Vanhempien opintoja varten säästämät rahat artistinalku käytti pianoon. Musiikkihommat eivät vielä kuitenkaan elättäneet Bryania ja hän teki hanttihommia mm. tiskaajana haaliakseen vuokrarahat kokoon. Saman aikaisesti hän pääsi kuitenkin pikkuhiljaa sisälle Vancouverin muusikkopiireihin.

15-vuotiaana Bryan pääsi laulajaksi glam rock -yhtye Sweeney Toddiin, joka oli jo tehnyt levytyksiä. He äänittivät uuden version kappaleestaan ”Roxy Roller”, joka nousi Kanadan listan ykköseksi. Vuonna 1977 ilmestyi Sweeney Toddin toinen albumi ”If Wishes Were Horses”, jolla Bryan toimi jo päävokalistina. Seuraavana vuonna yhtye hajosi.

Vuonna 1978 18-vuotias Bryan tutustui Jim Vallanceen, joka oli juuri eronnut Prism-yhtyeestään keskittyäkseen työhön studiomuusikkona ja laulunkirjoittajana. Yhdessä he alkoivat kirjoittaa lauluja Bryanille ja muillekin artisteille. Loppuvuodesta 1978 Bryan Adams allekirjoitti levytyssopimuksen A&M Recordsin kanssa. Seuraavana vuonna kuvioon tuli manageri Bruce Allen, jonka suojatteihin kuuluivat mm. Bachman-Turner Overdrive ja Loverboy.

Bryan Adamsin esikoisalbumi julkaistiin helmikuussa 1980. Levy nousi Kanadan listalla sijalle 69 eli ei järin korkealle. Seuraavana vuonna ilmestynyt toinen pitkäsoitto ”You Want It You Got It” menestyi vähän paremmin ja myi kultaa, mikä Kanadassa tarkoitti yli 50.000 kappaleen myyntiä. Korkein listasijoitus oli 50.

Bryan Adamsin lopullinen läpimurto tapahtui vuonna 1983 singlehiteillä ”Straight from the Heart” ja ”Cuts Like a Knife”, jotka nousivat TOP-20:een sekä Kanadassa että Yhdysvalloissa. Kolmas albumi ”Cuts Like a Knife” muodostui myyntimenestykseksi. Se myi Kanadassa triplaplatinaa eli yli 300.000 kappaletta ja Yhdysvalloissa yli miljoonan.

Tie oli päällystetty kansainväliselle uralle, kun neljäs pitkäsoitto ”Reckless” saatiin markkinoille Bryanin syntymäpäivänä vuonna 1984. Ensimmäinen levylle äänitetty laulu oli powerballadi ”Heaven”, joka tehtiin elokuvaan ”A Night in Heaven”. Kappale julkaistiin elokuvan soundtrack-albumilla ja sitä ei ollut tarkoitus ottaa mukaan ”Recklessille” lainkaan. He pitivät biisiä liian lällynä.

Bryan kirjoitti uusia lauluja pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Jim Vallancen kanssa ja elokuussa 1984 he lensivät New Yorkiin miksaamaan albumia tuottaja Bob Clearmountainin kanssa Power Station -studiolle. Lopputulos ei kuitenkaan kuulostanut tyydyttävältä ja kaikki kaipasivat kokonaisuuteen lisää rockia. Bryan ja Jim äänittivät uudelleen laulut ”One Night Love Affair” ja ”Summer of ’69” sekä kirjoittivat uuden kappaleen ”Kids Wanna Rock”, jonka jälkeen pitkäsoitto muuttui särmikkäämmäksi.

Lokakuussa 1984 ensimmäisenä singlenä julkaistiin ”Run to You”. Levy nousi Billboard Top Rock Tracks -listan ykköseksi ja HOT 100 -listan sijalle kuusi. Kanadan singlelistalla korkein sijoitus oli neljäs, mikä siihen mennessä Bryanin paras saavutus. Alkuvuodesta 1985 sinkku nousi myös Britannian listalle ensimmäisenä Bryan Adams – julkaisuna. Pohjois-Amerikassa toisena sinkkuna ilmestyi ”Somebody”, josta ei tullut aivan edeltäjänsä kaltaista menestystä mutta sai silti TOP-20-sijoitukset Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Lopullinen niitti oli huhtikuussa 1985 singleksi lohkaistu leffaballadi ”Heaven”, josta tuli Bryan Adamsin ensimmäinen Billboard-listan ykkönen. Sinkkuhittien myötä Bryanin nimi alkoi kiinnostaa myös Euroopassa ja vaikka pikkukiekkojen listasijoitukset eivät aina olleet mairittelevia, albumi kävi tasaisesti kaupaksi kuin häkä. Britanniassa myyntiä karttui triplaplatinaan oikeuttavat 900.000 kappaletta.

Neljäntenä sinkkuna ilmestyi ”Summer of ’69”, josta on ”Heavenin” ohella tullut yksi Bryan Adamsin tunnussävelmistä. Siitäkin tuli Yhdysvalloissa TOP-5-hitti. Sen jälkeen ”Reckless”-albumin kymmenestä raidasta lohkaistiin vielä kaksi sinkkua lisää. ”One Night Love Affair” ja ”It’s Only Love”, jossa Bryanin kanssa duetoi Tina Turner, nousivat Billboard-listalla TOP-20:een.

”Reckless” on Bryan Adamsin uran toiseksi myydyin pitkäsoitto. Sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 12 miljoonaa kappaletta ja levy oli Yhdysvalloissa vuonna 1985 vuoden toiseksi myydyin albumi. Suomen virallisella listalla levy oli korkeimmillaan sijalla 14 ja yhteensä listaviikkoja kertyi viisitoista.

19.2.1985 Bryan Adams oli mukana Tina Turnerin Euroopan kiertueen avauskonsertissa Helsingin Jäähallissa. Suomen lehdistökin uutisoi yhteistyöstä näkyvästi ja sitä kautta Bryan sai myös omalle musiikilleen huomiota. ”Farkkurokkariksi” kuvailtu artisti oli varmasti oivallisella maaperällä juuri Suomessa, jossa tunnetusti diggaillaan Bryan Adamsin kaltaisista tavallisista naapurinpojista. Eikä tarttuvat rock-pohjaiset biisit tietenkään asiaa pahenna.

Kappaleluettelo:

  1. One night love affair
  2. She’s only happy when she’s dancing
  3. Run to you
  4. Heaven
  5. Somebody
  6. Summer of ’69
  7. Kids wanna rock
  8. It’s only love (feat. Tina Turner)
  9. Long gone
  10. in’t gonna cry

Lähteet:
Wikipedia
Iltalehti
Suomen listalevyt

1 thoughts on “Pophistoria: Bryan Adams – Reckless (1984)

Add yours

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑