Madonna – Like a virgin (1984)

Legendaarinen Paradise Garage yökerho sai 16.5.1984 estradilleen entisen kanta-asiakkaansa. Madonna Louise Veronica Ciccone (s. 16.8.1958) oli hallinnut klubin tanssilattiaa omintakeisilla tanssiliikkeillään ja sittemmin julkaissut jo albumillisen tanssittavaa musiikkia. Kyseisenä iltana klubilla vietettiin ensimmäistä Party of life -klubi-iltaa ja tuttu tyttö Madonna pääsi esittelemään uutta musiikkiaan New Yorkin kermalle. Ensiesityksensä saivat kappaleet ”Like a virgin” ja ”Dress you up”. Yleisö ei oikein vakuuttunut, mutta paikan päällä bilettänyt Andy Warhol oli ihastuksissaan. Hän kiersi yleisön keskuudessa kertomassa kaikille kuinka ”Tästä tytöstä tulee suurin juttu ikinä”. Madonna oli työstänyt toista albumiaan koko kevään. Esikoislevyn sisältö ja etenkin sen saama vastaanotto kaihersivat hänen mieltään, vaikka olihan albumi sentään saanut pienoista huomiota ja singlelohkaisu ”Holiday” oli piipahtunut listan TOP-20:ssa.

Toista albumia Madonna lähti työstämään mielessään ajatus, että hän halusi pitää ohjat omissa käsissään ja tuottaa koko levyn itse. Hänellä oli voimakas tarve näyttää kykynsä, mutta tuon aikakauden levy-yhtiön sedät pitivät Madonnaa edelleen vain kauniina nuorena naisena ja moista vastuuta ei uskallettu yksin hänen harteilleen saattaa. Sen verran johtoryhmässä tultiin vastaan, että Madonna sai loppujen lopuksi valita albumilleen ”kenet tahansa” tuottajan. Madonnaa sapetti ajatus, että edelleenkin tarvittiin mies lahjakkaan naisen taakse mutta hän sai kuin saikin tuottajaksi ykkösvaihtoehtonsa Nile Rodgersin. Rodgers oli ansainnut kannuksensa Chic-yhtyeessä, mutta tehnyt sittemmin menestyksekkäitä tuotantoja mm. Diana Rossille, Sister Sledgelle ja David Bowielle. Toinen kuningasajatus Madonnalla oli, että levylle tulee vain hänen omia biisejään. Ensimmäisessä palaverissa, jossa Madonna soitti demoja Rodgersille, artisti totesi ettei yhteistyö voi alkaa, jos tuottaja ei rakasta kappaleita. Rodgers totesi: ”En rakasta niitä vielä, mutta kun työ on saatettu loppuun, rakastan”.

Rodgers pestasi studioon tutut Chic-muusikot Bernard Edwardsin bassoon ja Tony Thompsonin rumpuihin, jotka molemmat olivat varsinaisia velhoja alallaan. Rodgers itse vastasi kitaroinnista ja syntetisaattoreista. Muita tärkeitä muusikoita sessioissa olivat Jimmy Bralower ja Rob Sabino, jotka molemmat olivat alansa huippua rumpukone- ja syntikkaohjelmoinneissa. Studioteknikko Jason Corsaro halusi äänittää kappaleet digitekniikalla, joka tuohon aikaan oli vasta lapsenkengissään. Mutta juuri tuo uraauurtava tekniikka mahdollisti orgaanisen soitannan ja syntetisoidun saundin yhdistelmän, joka antoi albumille juuri sen dynaamisen dancepop-tunnelman jota haettiinkin. Madonna itse valvoi kaikkea tekemistä ja päivysti studiossa, vaikka se ei olisi ollut välttämätöntäkään. Hän tiuski muusikoille pienistäkin erheistä ja jossain vaiheessa projektia tuottaja Rodgers käveli jo ulos studiosta. Madonna oli pakotettu esittämään anteeksipyyntönsä ja toppuuttelemaan käytöstään.

Madonnan levy-yhtiön tuotantopäällikkö Michael Oslin sai tutuilta hittinikkareilta pari demoa, joiden hän uskoi istuvan Madonnan repertuaariin. Kappaleet olivat ”Like a virgin” ja ”Material girl”, joihin artisti itse ihastui saman tien. Erityisesti ”Like a virgin” -kappale oli Madonnan mieleen ja hän päätti oitis, että biisistä tulee levyn ensimmäinen single ja nimikkokappale. Rodgers oli ajatusta vastaan, sillä hän piti sävellystä koukuttomana. ”Material girl” oli enemmän tuottajan mieleen. Molemmat kappaleet otettiin kuitenkin mukaan levylle, vaikka Madonnan alkuperäinen suunnitelma oli sisällyttää albumille vain omaa materiaalia. Linjasta poikettiin myös ”Love don’t live here anymore” -kappaleen kohdalla, koska kokonaisuus kaipasi rauhallisuutta. Samaisen Oslinin ehdotuksesta levytettiin cover-versio Rose Roycen kappaleesta. Tyylikäs ja paljas balladi olikin onnistunut veto. Hauskana yhteensattumana brittiläinen Jimmy Nail levytti saman biisin vuotta myöhemmin ja sai sillä itselleen TOP-2-hitin kotimaassaan. Nail näytteli myöhemmin myös Madonnan tähdittämässä Evita -elokuvassa. Yli kymmenen vuotta myöhemmin Madonnakin julkaisi kappaleen singlenä promotoidakseen vuoden 1996 balladikokoelmaansa ”Something to remember”.

Madonna olisi halunnut ”Like a virgin” -albumin julkaisun tapahtuvan kesällä 1984, mutta yllättäen hänen esikoisalbuminsa alkoi nousta listoilla ja lähestyä miljoonan kappaleen myyntiä. Osasyynä oli ”Borderline” -kappaleen singlelohkaisu, johon Mary Lambert oli ohjannut tyylikkään musiikkivideon. ”Borderlinesta” tulikin Madonnan ensimmäinen TOP-10-hitti Yhdysvalloissa ja levy-yhtiö halusi venyttää kakkoslevyn julkaisua. Tällä välin mukaan toiselle pitkäsoitolle saatiin mukaan vielä yksi muiden biisinkirjoittajien tekemä biisi. Menevä ”Dress you up” äänitettiin sessioiden viimeisenä raitana. Madonnaa turhautti julkaisun viivästyttäminen ja hän matkusti Venetsiaan kuvaamaan musiikkivideon ”Like a virgin” -kappaleeseen Mary Lambertin kanssa. Kaupungin kanaaleissa gondolissa keikistelystä tuli klassikko. Samaan aikaan rauhaton tähti solmi ensimmäisen elokuvasopimuksensa ”Missä olet, Susan?” -elokuvaan ja kuvasi myös osuutensa toiseen leffaan. Tosin ”Vision quest” -elokuvassa Madonna nähtiin vain kapakkalaulajana esittämässä kahta uutta kappalettaan ”Crazy for you” ja ”Gambler”. Jossain välissä napsittiin myös ikimuistoisiksi nousseet promokuvat, joista riitti ammennettavaa levyjulkaisujen kansiin ja muuallekin. Niissä Madonna poseerasi pitsialusasuissa ja välillä tiivisti uumaansa trendi-ikoniksi nousseella vyöllä sekä erityisesti sitä somistaneella ”Boy toy” -soljella.

Iso pyörä lähti pyörimään syyskuussa 1984, kun Madonna esiintyi kaikkien aikojen ensimmäisessä MTV Music video awards -lähetyksessä. ”Like a virgin” -kappaleen ensi-esitys on nostettu hänen koko uransa muistettavimpien show-numeroiden joukkoon. Madonna aloittaa laulunsa valtavan hääkakun päältä hääparikoristeen toisena osapuolena. Lokakuussa kappale julkaistiin singlenä ja se nousi nopeasti Yhdysvaltojen pikkukiekkotilaston kärkisijalle. ”Like a virgin” -single kohosi tilastojen kärkeen lähes kaikkialla maailmassa myyden loppujen lopuksi maailmanlaajuisesti noin viisi miljoonaa kappaletta, joista Amerikassa melkein kaksi. Billy Steinbergin ja Tom Kellyn kirjoittamaa kappaletta ei alunperin oltu suunniteltu edes naisartistin levytettäväksi. Moniselitteinen aihe kertoo kirjoittajien mielestä uudesta parisuhteesta, jossa osapuolet voivat kokea itsensä neitseellisiksi. Madonnan tulkintana mukaan tuli aimo annos seksuaalisuutta. Madonna lauloi kappaleen tarkasti toisen säveltäjän Tom Kellyn laulaman demon mukaan ja joutui käyttämään itselleen epätyypillistä äänen ylärekisteriä tavanomaista enemmän. Suomessa ”Like a virgin” -single listautui joulukuussa ja kipusi korkeimmillaan sijalle 5. Tammikuun viimeisenä päivänä 1985 musiikkivideo esiteltiin Hittimittari-ohjelmassa, jonka myötä viimeistään Madonnan nimi nousi täällä Härmässäkin kaikkien huulille.

”Like a virgin” -albumin avasi ”Material girl”, jonka ironinen tekstuuri istui Madonnan suuhun kuin nenä päähän. Oli ilmiselvää, että kappale lohkottaisiin seuraavaksi singleksi. Madonnan rouheat puheet sävellystyön omavaraisuudesta jäivät siis vielä odottamaan lunastustaan, kun levyn suurimmat hitit tulivat kaikki ammattimaisten hittinikkarien kynistä. Mary Lambert ohjasi tähänkin raitaan näyttävän musiikkivideon, jossa mukailtiin legendaarista kohtausta Marilyn Monroen elokuvasta ”Herrat pitävät vaaleaveriköistä”. Kyseessä onkin yksi ensimmäisistä musiikkivideoista, joissa on suoria lainauksia elokuvahistoriaan. Single julkaistiin juuri oikealla hetkellä ja se nousi Yhdysvaltain Billboard-tilaston kärkikahinoihin heti kiinnostuksen ”Like a virgin” -singleen kääntyessä laskuun. Alkuvuodesta 1985 kappale nousi tilastoissa sijalle 2.

Toisena kappaleena pitkäsoitolla kuullaan Madonnan omaa materiaalia kappaleen ”Angel” muodossa. Madonna ja hänen lukioaikainen poikaystävänsä Stephen Bray olivat tehneet demoja loppuvuodesta 1983 ja tämä oli yksi niistä. Kappaleesta on tullut eräänlainen fanisuosikki, mutta Madonna itse ei siitä liiemmälti välittänyt. Sitä ei esimerkiksi ole esitetty livenä hänen kiertueillaan vuoden 1985 Virgin Tourin jälkeen. Lisäksi esitys editoitiin pois kiertueesta julkaistulta VHS-videotaltioinnilta. ”Angelista” tuli kuitenkin kolmas singlelohkaisu albumilta ja se nousi Yhdysvaltain singlelistan sijalle viisi. Julkaisusta tehtyä 12-tuumaista maksisingleä myytiin Jenkeissä yli miljoona kopiota, mutta se johtui osittain myös siitä että levyn kääntöpuolella kuultiin ”Missä olet, Susan?” -elokuvaan tehty ”Into the groove” -kappale. ”Into the groovea” ei julkaistu Amerikassa singlenä lainkaan, mutta Euroopassa siitä tuli iso hitti. Esimerkiksi Britanniassa kappale nousi listaykköseksi. Samoin kävi Suomessa. Toisen ison leffahitin Madonna sai tähän väliin Vision quest -elokuvan balladista ”Crazy for you”, josta tuli hänen toinen jenkkilistan ykkösensä. ”Angel” -kappaleeseen ei tehty erillistä musiikkivideota, mikä oli Madonnan kaltaisen artistin kohdalla ajan tyyliin tavatonta, koska elettiin musiikkivideoiden kuuminta hottiskautta. Singlen käytyä kaupaksi, levy-yhtiö toteutti kuvitukseksi kollaasin johon yhdisteltiin kuvanauhoja Madonnan aiemmista videoista.

”Over and over” -albumiraita on mitä ilmeisimmin Madonnalle rakas, sillä kyseinen kappale on ainoa ei-single-kappale, joka otettiin mukaan Virgin Tour -kiertueen ohjelmistoon. Lisäksi uusi versio raidasta otettiin mukaan vuoden 1987 ”You can dance” -remixlevylle. ”Dress you up” on hieman aliarvostettu Madonna-klassikko, joka kohosi kuitenkin TOP-5-hitiksi Atlantin molemmin puolin. Madonna koki itsekin, että tarjonta alkoi täyttää jo kaikkien korvien välin. Hänellä oli samanaikaisesti viisi musiikkivideota MTV:n soittolistalla ja niinpä ”Dress you up” -kappaleeseen ei sellaista tehty. Musiikkivideon virkaa sai toimittaa Virgin Tourilla kuvattu energinen lavaperformanssi. Albumin kappalelistaa jatkaa ”Shoo-bee-doo”, joka on levyn ainoa Madonnan yksin kirjoittama raita. Kipale ei erotu klassikon materiaalista edukseen, Lenny Pickettin saksofonisoolosta huolimatta. Pitkäsoiton päättävät ”Pretender” ja ”Stay” esittäytyvät nekin vahvoina albumiraitoina.

”Like a virgin” -albumi julkaistiin Euroopassa vielä uutena painoksena, johon oli lisätty leffahitti ”Into the groove”. Yhteensä pitkäsoittoa on myyty maailmanlaajuisesti yli 21 miljoonaa kappaletta. Suomessa albumi nousi tammikuussa 1985 virallisen listan sijalle 8 ja pysytteli tilastoissa 35 viikkoa. Myös Madonnan aiemmat levytykset nousivat arvoon arvaamattomaan, kun ”Holiday” ja ”Borderline” ponnahtivat listoille sekalaisten leffabiisien joukossa. Esikoislevyn uusintapainoksen ”The first albumin” saadessa niin ikään tilastomerkintöjä. Pisteenä I:n päälle Madonnan esitys räjäytti pankin Live Aid -konsertissa, jonka jälkeen koko maailma oli hänen edessä polvillaan ja loppu onkin historiaa.

Kappalelista:

 1. Material girl
 2. Angel
 3. Like a virgin
 4. Over and over
 5. Love don’t live here anymore
 6. Dress you up
 7. Shoo-bee-doo
 8. Pretender
 9. Stay

Lähteet:
Classic pop
Wikipedia
Suomenlistalevyt.blogspot

One thought on “Madonna – Like a virgin (1984)

Add yours

 1. En ole fani, mutta on toki jäänyt mieleen 80-luvulta. Oma suosikkini on Over and over. Nimibiisistä muistan jopa playback-imitaation, joka sisältyi 80-luvun lopulla viihdeohjelma Pulttiboisiin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: