Levyarvio: Modern talking taustajoukot pitävät eurodiscon lippua korkealla


Systems in blue feat. D.O.Passion & MS Project: Blue universe – The 4th album (Private stars music productions, 2020)

Four Stars Icons - Download Free Vector Icons | Noun Project

Systems in blue orkesteri kantaa aidon eurodiscon soihtua ylpeydellä, vaikka kokoonpanon yli 15-vuotias historia on ollut vivahteikas. Alkuperäinen kolmikko Rolf Köhler (s. 24.5.1951 – k. 16.9.2007), Detlef Wiedeke (s. 5.7.1950) ja Michael Scholz (s. 26.1.1949) uurasti Dieter Bohlenin studiolla koko 1980-luvun jälkipuoliskon ja 1990-luvun laulaen taustoja ja kertosäkeistöjä Bohlenin menestysprojekteissa, kuten Modern Talking, C.C.Catch ja Blue System. Trion tavaramerkiksi muodostui huikea falsettilaulu, vaikka muutkin äänialat luonnistuivat pitkän linjan ammattimiehiltä erinomaisesti. Kaikilla oli pitkä kokemus erityisesti taustalaulutöistä useiden eri artistien ja yhtyeiden kanssa. Köhler lauloi lisäksi mm. lyhytikäisessä eurodiscoyhtyeessä Solid Strangers, jossa kuultiin myös korkeita miesääniä. Joka tapauksessa esimerkiksi Modern Talkingin jättihitin ”You’re my heart, you’re my soul” kertosäkeistössä kuultava falsettilaulu tuli näiden herrojen kurkuista – ei suinkaan musiikkivideolla suitaan aukovilta Dieter Bohlenilta ja Thomas Andersilta.

Yhteistyö jatkui ammattimaisena vuosikaudet aina vuoteen 2000 asti. Kolmikko pisti parastaan Modern talkingin yhdeksällä ensimmäisellä albumilla ja mm. Dieter Bohlenin oman projektin Blue Systemin kaikilla levyillä, joilla he lauloivat kaikki kertosäkeistöt. Bohlenin oma lauluääni kun oli melko vaatimaton ja kähisevä. Sillä hän nipin napin suoriutui säkeistöistä. Laulu sujui miehiltä myös livetilanteissa ja he esiintyivät mm. Bohlenin säveltämien Saksan ja Itävallan euroviisukappaleiden taustakuorona Eurovision laulukilpailuissa vuonna 1989. Tuolloin Saksaa edusti sydäntensärkijä Nino de Angelo, jolle Bohlen tuotti pari albumia. Vuosituhannen vaihteessa Köhler, Wiedeke ja Scholz kyllästyivät asemaansa tuntipalkkaisina studiotyöläisinä ja alkoivat penäämään lisää korvauksia oikeusteitse. Mielestään he olivat oikeutettuja isompiin palkkioihin, koska he ajattelivat olleensa olennainen osa Bohlenin menestyssaundia.

Onnellista loppuahan tälle tarinalle ei sitten saatu, paitsi virnuilevan Dieter Bohlenin näkövinkkelistä. Kun Rolf Köhler uhkasi paljastaa julkisuuteen, että Bohlen ei laula omilla Blue System -levyillään kuin säkeistöt, levy-yhtiö maksoi miehille kohtuulliset kertakorvaukset. Yhteistyö katsottiin päättyneeksi ja taustatrio suuntasi omille teilleen. Miehet pitivät kuitenkin velvollisuutenaan pitää tuttu saundi elossa, joten he perustivat oman yhtyeensä. Biisintekotiimiin liittyi Thomas Widrat ja projekti sai nimekseen Systems in blue. Nimi oli väännös Bohlenin Blue Systemistä ja nimen lisäksi mukaelmat väännettiin bändin logoa ja kansitaidetta myöten. Olihan musiikkikin samasta puusta veisteltyä. Ensimmäinen julkaisu, single ”Magic mystery” näki päivänvalon vuonna 2003. Esikoisalbumi ”Point of no return” ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin.

Systems in blue koki valtavan menetyksen vuonna 2007, kun yhtyeen päävokalisti ja kantava voima Rolf Köhler menehtyi sydänkohtaukseen, vain 56-vuotiaana. Uutinen ylitti iltapäivälehtien kynnyksen Suomessakin, kun otsikoissa kerrottiin ”Modern talking -laulajan” menehtyneen. Toinen albumi ”Out of the blue” oli ehditty kuitenkin jo purkittaa, mutta yhtye päätti Köhlerin muistoa kunnioittaakseen lykätä hieman sen julkaisua. Levy laitettiin markkinoille vuonna 2008. Muut päättivät joka tapauksessa jatkaa Köhlerin viitoittamalla eurodiscon tiellä, mutta tässä vaiheessa Thomas Widrat jätti projektin. Hänen tilalleen mukaan tuli Olaf Senkbell. Systems in bluesta muodostui eräänlainen tuotantotiimi, jonka taidoista saivat nauttia muutkin eurodiscon lipunkantajat kuten Patty Ryan ja Mark Ashley. Kolmatta studioalbumia saatiin kuitenkin odotella lähes vuosikymmen, mutta välissä julkaistiin monenmoisia kokoelmia ja remix-levyjä. Ranskalaisen Johann Perrierin tuottama ”Melange bleu” näki päivänvalon vuonna 2017.

Nyt on julkaistu Systems in bluen neljäs pitkäsoitto ”Blue universe”. Sen verran hajontaa on tämänkin yhtyeen riveissä, että vuosina 2018-2020 Wiedeke ja Senkbeil ovat julkaissseet singlejä oman DO Passion (Detlef & Olaf) -projektinsa nimissä ja Michael Scholz puolestaan MS Project -nimikkeensä alaisuudessa vielä pidempäänkin. Albumin krediteissä ollaan projektiuskollisia ja osa kappaleistakin on merkitty joko DO Passionin tai MS Projectin esittämiksi. Tämä vaikkakin kaikki levyn Systems in blue -kappaleet ovat Detlef Wiedeken ja Olaf Senkbellin käsialaa.

”Blue universe” alkaa supervauhdikkaasti kappaleella ”Lola better to fall in love”, jossa on miltei kuultavissa 1970-luvun glitterdiscovaikutteita. Tekstissä eurodiscolle tyypillisesti omistetaan kappale nimikkonaiselle eli tässä tapauksessa Lolalle. Meno jatkuu perinteisimmin menoin ”Don’t walk into the light” -raidan parissa. Biittiä per minuutti on riittävästi ja melodiassa riittää dramatiikkaa. DO Passionin nimiin kappalevalikoimassa on merkitty ”How I’m gonna catch you?” ja ”Don’t set my heart on fire”, jotka istuvat hyvin kokonaisuuteen. Toisaalta hassua, että esittäjien kohdalla ollaan näin tarkkoja vaikka tekijät ovat samoja. Mutta onhan myös hienoa että DO Passionin mainiot julkaisut saavat jatkaa elämäänsä Systems in bluen albumilla. MS Projectin nimissä sen sijaan kuullaan jo aiemmin julkaistut kappaleet ”My mystery”, ”Goodbye” ja ”Love & hope”, jotka erottautuvat ehkä hivenen popimmalla tuotannollaan ja keskitemporytmeillään. Eurodiscon ystävien kannattaa siis googlettaa myös DO Passion ja MS Project, jos ei saa tästä vielä tarpeekseen.

Systems in bluen uudet kappaleet ”Tree of love” ja ”It’s bad to believe” ovat vuorostaan ehtaa nopsakkatempoista eurodiscoa, kuten myös jo aiemmin singleinä julkaistut ”So long” ja ”Play for me the melody of love”. Varsinaisen albumin päättää levyn ainoa balladi ”And in the end”, jossa voi synteettisen taustasoitannan ansiosta kuulla vivahteita vaikka 1980-luvun syntikkapop-bändeistä. Itse melodia on kyllä varsin kaunis, miltei iskelmällinen. Bonusosastolla pääsemme nautiskelemaan jo aiemmin julkaistusta joululaulusta ”Christmas in blue”, joka on ehtaa puolitempo-SiB:iä joulun kilikelloilla sovitettuna. Lisäksi siellä komeilee pari pidempää versiota sekä Systems in bluen sikermä vanhan vihamiehen Dieter Bohlenin yhtyeen Blue Systemin hiteistä. Toisaalta vähän ristiriitaista levyttää näitä kappaleita, mutta pääseepähän suuri yleisö omin korvin kuulemaan kuka nämäkin eurodiscon ystäville tutut klassikot on oikeasti laulanut.

Systems in blue ei ole koskaan kunnolla lyönyt itseään kaupallisesti läpi, mutta eurodiscokultissa heidän oman tuotantonsa ja heidän tuottamiensa projektien suosio on vankkumaton. Keikkojakin on Keski-Euroopan lisäksi tehty mm. Israelissa ja tietenkin Venäjällä, jossa tämän tyyppinen musiikki nauttii ehtymätöntä suosiota. Ilmeisesti työ on myös kannattanut ja pitänyt herrat leivän syrjässä. Ei ole tarvinnut etsiä elatusta Lidlin kassalta. Tuotannossa kuuluu laadukkuus ja etenkin lauluosuudet ovat sarjassaan vertaansa vailla. Sävellysmateriaali ei ole maailman omaperäisintä ja ehkä juuri sen suuren hittikappaleen puuttuminen on pitänyt yhtyeen kirkkaimpien parrasvalojen ulkopuolella.

Kappaleluettelo:

 1. Lola better to fall in love
 2. Don’t walk into the light
 3. DO Passion: How I’m gonna catch you
 4. Michael Scholz feat. MS Project: My mystery (edit)
 5. Tree of love
 6. It’s not bad to believe
 7. DO Passion: Don’t set my heart on fire
 8. Michael Scholz feat. MS Project: Goodbye
 9. So long (Captain Trash remix)
 10. Play for me the melody of love
 11. Michael Scholz feat. MS Project: Love & hope
 12. And in the end
 13. Christmas in blue
  Spotify bonus:
 14. It’s not bad to believe (SiB maxi mix)
 15. Lola better to fall in love (MS Project long version)
 16. Blue System Medley (säv. & san. Dieter Bohlen)
 • My bed is too big
 • Lucifer
 • Deja vu
 • Dr. Mabuse
 • 6 years, 6 nights

Lähteet:
Wikipedia
Discogs
Spotify

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: