Anja Niskanen – Anja Niskanen (1984)

anja niskanen

Espoolainen Anja Niskanen (s. 13.6.1968) oli lapsesta lähtien musikaalinen ja jo 15-vuotiaana hän osallistui voitokkaasti Lahden taidetapahtumaan. Seuraavan vuoden keväällä hän voitti Kyky-84 -kilpailun ja paikalla olleet levy-yhtiö CBS:n edustajat allekirjoittivat Anjan kanssa oitis levytyssopimuksen. Anja lauloi kisassa ruotsalaisen euroviisukomeetan Carola Häggkvistin kappaleen ”Liv” ja juuri Carolan tyylistä, suurinpiirtein samanikäistä tyttöä, Suomenkin tähtitaivaalle kaivattiin. Ensimmäinen äänitys ”Syy on rakkaus” tehtiin kesällä, mutta se päätettiin vielä jättää hautumaan ja odottamaan oikeaa julkaisuhetkeä. Kappale oli suomenkielinen versio Tracy Ullmanin vuoden 1983 fiftari-henkisestä hitistä ”They don’t know”, joka oli parhaimmillaan keikkunut Britti-listan sijalla 2. Aivan alunperin laulun oli vuonna 1979 esikoissinglenään levyttänyt sen säveltäjä Kirsty McColl, joka myöhemmin sai hänkin omat listahittinsä.

Tuottaja Vesa Torppa oli kuitenkin loihtinut studionsa pianon ääressä upouuden sävellyksen varta vasten Anjalle ja laulu ”Ollaan hiljaa vain” päätettiin lähettää Syksyn sävel -kilpailuun. Kappale pääsi loppukilpailukymmenikköön ja Anjan hurmaavan luonnollinen esitys valloitti Suomen kansan. Television katsojat äänestivät hänet voittajaksi ylivoimaisella postikorttitulvalla ja taakse jäivät sellaisetkin Syksyn sävel -konkarit, kuten Erkki Liikanen ja Mikko Alatalo. ”Syy on rakkauden” päätyi ”Ollaan hiljaa vain” -singlen kääntöpuolelle, mutta marraskuussa Anja esitti sen Yleisradion Hittimittari -ohjelmassa. Siellä Anja Niskanen ei edennyt jatkokierroksille.

Anjan esikoisalbumin tuottajaksi valikoitui Vesa Torppa. Levy jäi hänen ainoaksi kokonaisvaltaiseksi pitkäsoittotuotannoksi, mikä on Torpan lahjakkuuden multi-instrumentalistina, säveltäjänä ja (tausta)laulajana huomioon ottaen hämmentävää. Tätä ennen hän oli tehnyt sovituksia Rexi Keron ”Esmeralda” -albumille vuonna 1981 ja laulanut taustoja Beritin albumilla ”Tässä, nyt ja näin”. Erityisen työstetty jatkossa Vesa Torppa oli studioäänitysten taustalaulajana, vaikka joitakin helmiä sävellys- ja sovituspuolellakin syntyi myöhemminkin.

”Anja Niskanen” -albumin materiaalista tasan puolet oli ajan hengen mukaisesti käännöskappaleita ja loput viisi laulua syntyivät Torpan kynästä. Suosituksi kappaleeksi osoittautui vauhdikas ”Lauantaina bailataan vaan”, joka oli cover Barry Bluen vuoden 1973 jymyhitistä ”Dancing on a saturday night”. Kappaleen toinen kirjoittaja Bluen ohella oli euroviisuistakin tuttu Lynsey de Paul. Suomenkieliset sanat tulivat Raul Reimanilta. Laulu julkaistiin levyn toisena singlenä.

Ruotsalaisen Anders Glenmarkin toisille artisteille kirjoittamasta sävellystuotannosta löytyi levylle kaksikin käännösiskelmää, herkkä balladi ”Tunteet sydämen jaa (Mitt innersta rum)”, jonka alunperin esitti Kikki Danielsson ja vauhdikkaampi ”Rakkaus ei lennä lankaan (Kärleken är svår att fånga)”, jonka Ruotsissa esitti Andersin sisko Karin Glenmark. Etenkin ensinmainitussa Anja osoittaa todellisen lahjakkuutensa äänenpuhtaudellaan ja tavalla tulkita tekstiä. Viides ja viimeinen käännösraita ”Nykyaikaa” löytyy albumin lopusta. Se on alunperin The Belle stars -tyttöbändin ”80’s romance”, joka ei alkuperäisenäkään ollut mikään listamenestys. Kappale jää muuten loistokkaan levyn heikoimmaksi lenkiksi.

Vesa Torpan alkuperäissävellykset eivät kalpene millään mittapuulla kansainvälisille kumppaneilleen. Välillä tuntuu jopa hankalalta erottaa, mitkä kappaleista ovat kokonaan suomalaisten hengentuotteita. Vaikka kappaleiden tekstittäjät olivat alan konkareita Vexi Salmesta (salanimen Antero Ollikainen takana) Raul Reimaniin ja Aappo I. Piiposta Jorma Toiviaiseen, on 16-vuotiaan tytön sielunmaisema tavoitettu uskottavasti. Toiveikkaana tulevaisuutta odottavat ”Olla tahtoisin onnellinen” ja ”Ovet auki elämään” tai pohdiskelevasti nuorena sitoutumista puntaroiva ”Meillä on nuoruutemme” olisivat voineet toimia vaikkapa jonkinlaisina elämän ohjenuorina aikansa nuorille. Onnistunein Torppa -sävellys on kuitenkin ”Ollaan hiljaa vain” -hitin lisäksi ehdottomasti ”Tää tunti vain”, joka olisi ansainnut oman singlejulkaisunsa.

Albumi menestyi hienosti ja myi kultalevyyn oikeuttavat yli 25.000 kappaletta. Anjaa vietiin kiivaasti myös keikoille ja hän sai kunnian toimia myös Suosikki -lehden kiertueen leading ladyna. Keväällä 1985 yhteistyö tuottaja Vesa Torpan kanssa jatkui Kevään sävel -kilpailussa. Siellä hän esitti uuden sävelmän ”Sydämessä soi”, joka eteni alkukarsinnoista finaaliin mutta jäi tällä kertaa ilman voittoa. Kappale julkaistiin singlenä kääntöpuolellaan albumiraita ”Tunteet sydämen jaa”. Hulinaa teinitähden ympärillä riitti parin vuoden ajan, kunnes täytettyään 18 vuotta, Anja päätti pistää pillit pussiin. Hyvässä yhteisymmärryksessä levytyssopimus purettiin ja Anja muutti hetkeksi Torontoon rauhoittumaan.

Sittemmin Anja Niskanen kouluttautui liikunta-alalle, jolla hän on päätoimisesti työskennellytkin sittemmin. Musiikki ei kuitenkaan ole kokonaan unohtunut vaan uusia julkaisuja on tupsahdellut silloin tällöin. Vuonna 1991 ilmestyi albumi ”Ikkuna”, jonka kappaleista suurin osa on syntyi Anjan omasta kynästä. Vuonna 1993 Anja palasi rytmikkäämmän musiikin pariin, kun Columbia -levymerkki julkaisi Hausmyllystä tutun Dromen tuottaman kappaleen ”Sydämeesi pesän rakennan” ja vuotta myöhemmin Syksyn sävel -voiton 10-vuotis juhlan kunniaksi uuden Chris Owenin tuottaman version ”Ollaan hiljaa vain” -hitistä. Vuodesta 2012 lähtien Anja on julkaissut pienlevymerkeillä kaksi albumia ja muutamia singlejä. Keikoillakin häneen voi toisinaan törmätä kasarinostalgian parissa.

Kappalelista:
1. Ollaan hiljaa vain
2. Syy on rakkauden (They don’t know)
3. Lauantaina bailataan vaan (Dancing on a saturday night)
4. Olla tahtoisin onnellinen
5. Tunteet sydämen jaa (Mitt innersta rum)
6. Rakkaus ei lennä lankaan (Kärleken är svår att fånga)
7. Tää tunti vain
8. Meillä on nuoruutemme
9. Ovet auki elämään
10. Nykyaikaa (80’s romance)

Lähteet:
Tony Latva, Petri Tuunainen: Iskelmän tähtitaivas – 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY 2004)
Iltalehti 16.12.2014
Discogs
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: