Wham! – Make it big (1984)

wham

George Michael (oik. Georgios Kyriacos Panayiotou, s. 25.6.1963 – k. 25.12.2016) syntyi kreikkalais-kyproslaisen ravintoloitsija-isän ja Britti-äidin jälkikasvuksi Lontoossa. Koulussa hän tutustui Andrew Ridgeleyhin, jonka kanssa he perustivat yhteisen duon nimeltään Wham! Vuonna 1983 julkaistiin heidän esikoisalbuminsa ”Fantastic”, joka sisälsi mm. hittisinglet ”Wham rap! (Enjoy what you do)”, ”Bad boys”, ”Young guns” ja ”Club tropicana”. Albumi nousi kahdeksi viikoksi Britannian ykköseksi, mutta se oli vasta esimakua tulevasta. Irtauduttuaan oikeustaisteluiden kautta ensimmäisen levyn julkaisseen Innervision -yhtiön ja ketkun managerin Mark Deanin ryöstösopimuksesta, Wham! allekirjoitti kansainvälisen levytyssopimuksen suuren Epic -yhtiön ja uuden managerin Simon Napier-Bellin kanssa.

Uusi aikakausi potkaistiin käyntiin legendaarisen ”Wake me up before you go-go” -singlehitin myötä. Toukokuussa 1984 julkaistu levy nousi ykköseksi molemmin puolin Atlantia myyden yli kaksi miljoonaa kopiota. Kappale sai alkunsa Andrew Ridgeleyn George Michaelille kirjoittamasta viestilappusesta, johon hän vahingossa raapusti ”up”-sanan kahteen kertaan ja päätti vitsinä kirjoittaa myös ”go”-sanan kahdesti. George Michael on kertonut, että hän halusi vain kirjoittaa mahdollisimman energisen ja vauhdikkaan pop-kappaleen, jossa on viitteitä 1950- ja 1960-luvun musiikkiin. Siinä todella onnistuttiin ja Wham!:sta tuli ilmiö. Kappaleen inspiroivan värikäs musiikkivideo pohjautui vain tanssiin ja lauluun. Katharine Hamnettin suunnittelemista urheilullisista T-paidoista, joissa kirkuivat sloganit ”Choose life” ja ”Go go” tuli niinikään hetkellinen trendikäs muoti-ilmiö pastellisävyjen ohella. Ensimmäiseltä albumilta tuttu ”kansainvälinen playboy” -imago vaihtui teinityttöjä kosiskeleviin kiltteihin poikiin. George sai hiuksiinsa tuuheutta ja vaaleita raitoja ja korviinsa näyttävät kultarenkaat. Musiikkivideolla hän puhuttelee kameraa ja katsoo faneja suoraan silmiin ruskeilla mantelisilmillään.

Wham! – Wake me up before you go-go (musiikkivideo)

Osana Wham!:in menestystarinaa olivat myös näyttävät taustalaulajatytöt, joista se vaalea – Shirlie Holliman – oli mukana aikojen alusta lähtien. Hän seurusteli Andrew Ridgleyn kanssa ja kolmikko kävi usein tanssimassa klubeilla ja suunnitteli yhdessä hauskoja koreografioita. Shirlien ystävätär Amanda Washburn oli aivan ensimmäinen kakkostyttö, mutta jo ensimmäisissä julkaistuissa levytyksissä ja musiikkivideoissa hänet korvasi Dee C. Lee, joka sattui olemaan studioilla samaan aikaan poikien tehdessä ensimmäisiä levytyksiään. Ensimmäisen levyn jälkeen Dee lähti luomaan omaa soolouraansa ja Shirlien rinnalle tuli Helen ”Pepsi” DeMacque. Pepsi & Shirlie -duosta tuli sittemmin miltei käsite ja levyttiväthän he myöhemmin kokonaisen albumin ja yhden ison hitin täysin omilla ansioillaan.

George Michael – Careless whisper (musiikkivideo)

George Michael oli duon ilmiselvä moottori ja hän kirjoittikin kakkosalbumin ”Make it big” kahdeksasta raidasta kuusi yksin. Niiden lisäksi levyltä löytyy cover-versio The Isley brothersin kappaleesta ”If you were there” sekä George Michaelin soolosingle ”Careless whisper”, jonka sävellys- ja sanoituskrediiteihin on yllättäen merkitty myös Andrew Ridgeley. Puskaradio on kertonut, että George halusi lisätä tekijätietoihin ystävänsä nimen vain turvatakseen hänen taloudellisen tulevaisuutensa. Ja voi pojat – niitä Teosto-maksuja onkin Ridgeleyn tilille vuosien varrella ropissutkin. Joka tapauksessa seuraavana singlenä julkaistu verevä balladiklassikko ”Careless whisper” julkaistiin George Michaelin soolonimellä. Kappale oli sisältynyt jo aikoinaan Wham!:in kaikkien aikojen ensimmäiselle neljän kappaleen demokasetille, mutta se jätettiin pois ensimmäiseltä albumilta, koska se ei sopinut levyn funkahtavaan linjaan. Aikalaislehdet kertoivat, että sillä haluttiin vain nostaa Georgen statusta duon päähenkilönä – jos se nyt jollekulle oli vielä epäselvää. Niin tai näin, myös heinäkuussa 1984 ”Careless whisper” nousi listaykköseksi valtameren molemmilla rannoilla.

Wham! – Freedom (musiikkivideo)

George Michael/Wham! viimeisteli hattutemppunsa elokuussa 1984 julkaistulla kolmannella singlellä ”Freedom”, joka sekin nousi Britti-listan ykköseksi. Yhdysvalloissa levy tosin ei yltänyt sijaa 3 ylemmäs, mutta siellä albumin jälkeen lohkaistu neljäs single ”Everything she wants” kohosi vuorostaan ykköstilalle. Euroopassa kappale julkaistiin uuden joululaulun ”Last christmas” kanssa yhteisenä tupla-A-puoli-sinkkuna, mutta kovassa kilpailussa levy jäi sinkkulistan sijalle kaksi. Joka tapauksessa on harvinaista, että albumin kappaleista puolet on sijoittunut Britannian singlelistalla TOP-2:een ja Amerikassakin TOP-3:een. ”Make it big” -levystä tuli nimensä veroinen ja se nousi ykköseksi Britannian, Yhdysvaltojen ja Suomen lisäksi melkein kaikkialla. Yhteensä kiekkoa myytiin maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta. Suomessakin platinaan oikeuttava määrä eli tuolloin yli 50.000 kappaletta.

Wham – Everything she wants (musiikkivideo)

Kaiken kaikkiaan ”Make it big” on täydellisen häpeilemätön kokoelma melodisia pop-kappaleita. Albumiraidat kuten ”Heartbeat” tai ”Credit card baby” voisivat olla ihan yhtä singlelohkaisuja täydellisessä tarttuvuudessaan. Ainoa cover-raita ”If you were there” istuu tyylillisesti täysin kokonaisuuteen ja tuo mieleen toisen superlahjakkuuden Michael Jacksonin. ”Like a baby” -kappaleen tunnelmallinen tenhoavuus avautuu kuulijoille sopivasti useiden kuuntelukertojen myötä. Jokainen täydellinen popalbumi tarvitsee myös sen kaltaisia kappaleita. Albumi eroaa esikoislevystä melkein kaikin tavoin. Siinä missä ”Fantastic” on tyylipuhdas kokonaisuus ja kokoelma rytmillisesti samankaltaisia tanssittavia lauluja, on ”Make it big” -levyn jokainen raita oma helmensä osana täydellistä helminauhaa. Wham!:ista tuli vuosina 1984-1985 George Michaelin äärimmäisen multilahjakkuuden ja komeiden piirteiden myötä hetkeksi koko maailman merkittävin pop-yhtye, joka pääsi ensimmäisinä länsimaisina yhtyeinä esiintymään Kiinassa asti.

Wham! oli monessakin mielessä yhtä kuin George Michael. Hän sävelsi, sanoitti, sovitti, soitti ja tuotti yksin valtaosan yhtyeen kappaleista. Georgen aisapari ja ystävä Andrew Ridgeley teki hänkin vuonna 1990 yhden sooloalbumin, joka ei menestynyt kovin hyvin. Andrew eli myös duon tuoman vaurauden turvin hyvin rempseää playboy-elämää, joka sisälsi kauniita naisia ja nopeita autoja. Kaikesta huolimatta kaverukset erosivat ystävyksinä ja päättivät Wham!:in lyhyeksi jääneen taipaleen kunnialla näyttävällä jäähyväiskonsertilla ja kokoelmalevyllä, joka sisälsi myös liudan heidän kahdelle albumilleen sisältymätöntä materiaalia. George Michaelin ura sen sijaan jatkui kahden virallisen Wham!-studioalbumin jälkeen ehkä vieläkin suositumpana useiden vuosien ajan ja mies lunasti paikkansa modernin ajan merkittävimpien pop-taiteilijoiden joukossa.

Kappalelista:
1. Wake me up before you go-go
2. Everything she wants
3. Heartbeat
4. Like a baby
5. Freedom
6. If you were there
7. Credit card baby
8. Careless Whisper

Lähteet:
Classic pop presents: George Michael – A celebration (2018)
Timo Pennanen: Sisältää hitin (Otava 2006)
Wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: