Retropoppari listaa – Retroartistien 25 kovinta joulubiisiä, 25 jouluista YouTube-videota ja joulun paras soittolista

Joulumusiikki ei ole pelkkää valkeaa joulua, varpusia jouluaamuna tai helkkyviä kulkusia. Emmekä liioin etsi valtaa, loistoa, vaan hyvää musaa. Retropoppari listasi 25 tuttua ja tuntematonta jouluista popbiisiä kultaiselta 1980-luvulta aina tähän päivään asti, mutta esittäjistä ei tingitä. He ovat ehtaa retroa. Tsekkaa myös artikkelin lopusta linkki Retropopin Spotify-joulusoittolistaan. Sieltä löydät lisää hyvää joulupoppia ja listahan päivittyy aina uusien löydösten myötä, joten se kannattaa ottaa seurantaan.

HYVÄÄ JOULUA!

ABBA: Little things
Abban viime vuonna julkaistulta näyttävän vastaanoton saaneelta comeback-albumilta ”Voyage” löytyy myös jouluisa kappale ”Little things”. Abban repertuaarista löytyy myös popuniversumin virallinen uuden vuoden laulu ”Happy new year”, joka sisältyi alunperin vuoden 1980 albumille ”Super trouper”.

ABC: A christmas we deserve
Martin Fryn johtama brittiläinen sophistipop-yhtye ABC julkaisi vuonna 2016 EP:n ”Christmas… with love”, jonka ainoa uusi kappale ja ainoa joululaulu on hienostunut ”A Christmas we deserve”.

Alphaville: Love will find a way
Myös Alphaville on tehnyt urallaan yhden joululaulun. ”Love will find a way” julkaistiin vuonna 2018.

Bananarama: Baby it’s christmas
Tyylilleen uskollinen Bananarama pistää joulubileet pystyyn ja ”Baby it’s christmas” sopiikin ehkä paremmin pikkujouluihin, kuin aattoillan tonttutanssin säestykseksi. Sanoituksen ”Mistletoe and too much wine” kohta saa hymyn huulille.

Band aid: Do they know it’s christmas
Band aid II: Do they know it’s christmas

Hyväntekeväisyyssinglet vuosilta 1984 ja 1989 eivät esittelyjä kaipaa. Vuoden 1989 Stock-Aitken-Waterman aikakauden solisteineen ei tietenkään vedä vertoja alkuperäiselle, mutta ei ansaitse myöskään kaikkea saamaansa parjausta. Ja onhan se parempi kuin vuoden 2004 Band aid 20. Kaikki kolme versiota saavuttivat kuitenkin himoitun Britannian singlelistan jouluykköspaikan.

Billy Idol: Yellin’ at the xmas tree
Jopa pahisrokkari Billy Idol on julkaissut kokonaisen albumillisen joulumusiikkia. Yksinomaan jouluklassikoita sisältävä ”Happy holidays” julkaistiin vuonna 2021, mutta ”Yellin’ at the xmas tree” ilmestyi jo vuonna 2005 osana ”Devil’s playground” -albumia.

Boney M: Mary’s boy child/Oh my lord
Boney M iski jouluhittisuoneen ”Mary’s boy child” -klassikollaan vuonna 1978. Kokonainen albumillinen joulumusiikkia ilmestyi vasta vuonna 1981, mutta sitä kannatti odottaa.

Chris Rea: Driving home for christmas
Chris Rea sai itselleen jenkkihitin jo 1970-luvun puolella kappaleella ”Fool (If you think it’s over)”, mutta lopullisesti hän löi itsensä läpi myös kotimaassaan Britanniassa 1980-luvun alkupuoliskolla. Sympaattisen laulaja-lauluntekijän hitit kuten ”I can hear your heartbeat”, ”Josephine” ja ”On the beach” soivat radioaalloilla kaikkialla Euroopassa. Jouluinen levytys ”Driving home for christmas” syntyi kertoman mukaan jo vuosia ennen levytystä jouluruuhkassa. Ensimmäinen levyjulkaisu tapahtui vuonna 1986 ”Hello friend” -singlen B-puolella, mutta pari vuotta myöhemmin kappaleesta tehtiin uusi versio ja A-puoli. Single menestyi kuitenkin vaatimattomasti ja se sijoittui Britti-listan sijalle 53. Vuosien tai pikemminkin vuosikymmenten saatossa laulusta on kuitenkin muodostunut ikivihreä ja pidetty joululaulu, joka vuonna 2017 saavutti listajuoksunsa korkeimman saavutuksen – sijan 14. Vuosien varrella levy on myynyt Britanniassa kultaa eli yli 500.000 yksikköä. Laulua ei alunperin suunniteltu edes joululauluksi, mutta pienillä sovituskikoilla siitä saatiin sellainen. Ajakaa varovasti!

Cliff Richard: Mistletoe & wine
Vuonna 1988 Cliff Richard nousi Britannian singlelistan kärkeen rakastettavan imelällä joululaulullaan ja nousi myös vuoden myydyimmäksi singleksi 750 tuhannen kappaleen myynnillään. Cliff on täsmäiskenyt julkaisujaan joulun tienoilla muutenkin ja saavuttanut ykköspaikat kappaleillaan ”The saviour’s day” ja ”The millenium prayer”.

Erasure: She won’t be home
Jouluksi 1988 Erasure julkaisi neljän biisin joulu-EP:n ”Crackers international” albumiensa ”The innocents” ja ”Wild!” välissä. Levy nousi singlelistan kakkoseksi Britanniassa. EP:n kaunein ja jouluisin kappale on kiistatta ”She won’t be home”, vaikka levyn videobiisinä olikin perinteisempi popbiisi ”Stop!”.

Fancy: Voices from heaven
Vanha kunnon Fancy pyöräytti joululevyn ”Christmas in Vegas” vuonna 1996, mutta ”Voices from heaven” -kappaletta on kierrätetty sittemmin myöhemmilläkin julkaisuilla. Kuten esimerkiksi tänä vuonna julkaistulla kokoelmalevyllä ”Diamonds forever part 1”.

The Fizz: The land of make believe (christmas version)
Euroviisuorkesteri Bucks fizzin kolme neljäsosaa eli The Fizz teki vuonna 2018 Stock-Aitken-Waterman-tuotantotiimistä tutun Mike Stockin kanssa pirteän joulualbumin ”Christmas with The Fizz”, joka sisältää jouluisan kulkusilla somistetun sovituksen Buck’s fizzin kasarihitistä ”The land of make of believe” mutta myös pari ihan uutta joululaulua.

Goombay dance band: Christmas at sea
Jonkinlaisena ”Köyhän miehen Boney M:nä” pidetty Goombay dance band julkaisi esikuviensa esimerkin mukaisesti tietenkin myös letkeän joululevyn vuonna 1983. Sen avausraita ”Christmas at sea” yhdistelee asiaankuuluvasti karibialaisrytmit joulutunnelmiin.

Jason Donovan: When you come back to me (the yuletide sleigh list mix)
Jason Donovanin TOP-2-singlehitti julkaistiin joulun alla vuonna 1989, ensimmäisenä uutena singlenä esikoismenestyksen jälkeen. Tekstissä ja musiikkivideossa sivutaan jouluaiheita, vaikka muuten kappale olikin ihan perinteistä Stock-Aitken-Waterman-jyystöä. The yuletide sleigh list mix alleviivaa ajankohtaa tarkemmin.

Kim Wilde: Hope
Kim Wilden joulualbumi ”Wilde winter songbook” ansaitsee kokonaisuutenakin tarkemman tutustumisen, mutta Kimin yhdessä veljensä Rickyn ja Mark Cumminsin kanssa kirjoittama ”Hope” on siltä huikean kaunis poiminta. Vuonna 2015 albumista ilmestyi laajennettu painos.

Mel & Kim: Rockin’ around the christmas tree
Mel & Kim oli suosittu popduo samaan aikaan, kun brittikoomikko Mel Smith ja Kim Wilde yhdistivät hyväntekeväisyyden nimissä voimansa ja julkaisivat samalla artistinimellä joulusinglen ”Rockin’ around the christmas tree” jonka tuotto meni Comic relief -hyväntekeväisyysjärjestölle. Mel Smith oli yksi 1980-luvun suosituimmista brittikoomikoista, joka nousi suosioon ”Not the nine o’clock news” -stetsisarjan myötä sekä myöhemmin oman ”Smith & Jones” -ohjelmansa kautta, jossa hänen aisaparinaan esiintyi Griff Rhyss-Jones, joka vilahtaa tälläkin musiikkivideolla. Kappaleen ”Rockin around the christmas tree” ensilevytyksen teki Brenda Lee vuonna 1958 ja sittemmin kappale on versioitu uudelleen useaan otteeseen. Kim Wilden toimestakin kahteen kertaan, myöhemmin vielä Kimin omalle joulualbumille Nik Kershawin kanssa vuonna 2013. Musiikkivideo on jouluhassuttelu vailla vertaa ja päätähtien lisäksi siellä vilahtaa mm. joululaulujen laulajina aikakauden yksi menestysyhtye Curiosity killed the cat sekä räävittömän, mutta suositun Spitting image -nukkeshow’n Bette Midleriä ja Tina Turneria esittävät hahmot. Hyväntekeväisyyslevystä tuli myös menestys ja se nousi jouluna 1987 Britti-listan sijalle 3 ja soi tänäkin päivänä Suomenkin radioaalloilla aina joulun alla.

Kylie Minogue: Every day’s like christmas (A Stock Aitken Waterman remix)
Kylien joulualbumi ”Kylie christmas” on vuodelta 2015 ja sen kappaleista ”Every day’s like christmas” nousee pop-joululaulujen soittolistalle ennen kaikkea Stock-Aitken-Watermanin ehtaan kasarityyliin tehtynä sovituksena.

Limahl: One wish for christmas
Kasaritähti Limahl kantaa kortensa joululaulukekoon varsin viehättävällä balladillaan ”One wish for christmas”.

Mariah Carey: All I want for christmas is you
Niin rakastettu ja vihattu Mariah Careyn jouluhitti on jo moderni klassikko, joka piipahti jo Britti-listan ykkösenäkin ja nyt saamme jännittää yltääkö se jouluykköseksi. Alunperin vuoden 1994 joululevyllä ”Merry christmas” kuultu ralli alkoi sittemmin elää omaa elämäänsä ja on tehnyt sitä kohta 30 vuotta. Vuonna 2019 kappaleeseen tehtiin myös näyttävä musiikkivideo laulun 25-vuotis juhlan kunniaksi. Tarinaa kappaleesta riittäisi vaikka omaksi kirjaksi ja itse sellainenkin siitä on tehty vuonna 2015.

Pet shop boys: It doesn’t often snow at christmas
Jokainen itseään kunnioittavan popparin tulee levyttää ainakin yksi joululaulu ja Pet Shop Boys teki sellaisen vuonna 2009. Viiden biisin ”Pet Shop Boys Christmas” -EP sisälsi muilta osin epäjouluisaa materiaalia.

Rick Astley: Love this christmas
Rick Astley teki oman joulukappaleensa vuonna 2020.

Shakin’ Stevens: Merry christmas everyone
Moni on saattanut unohtaakin, että Shakin’ Stevens oli yksi 1980-luvun myydyimpiä artisteja Britanniassa. Hänen sinkkunsa viihtyivät listalla yhteensä useampia viikkoja, kuin Madonnan tai Michael Jacksonin. Koko vuosikymmenen kaiken levymyynnissä kattavassa tilastossa Stevens on sijalla 9. Joulusinkku ”Merry christmas everyone” on viimeinen hänen neljästä 1980-luvun ykköshitistään. Sen julkaisua lykättiin vuodella jouluksi 1985, ettei se joutunut kilpailemaan listalla Band aidin kanssa. Stevens itse ei päässyt mukaan Band aid -levytykseen, koska oli kiertueella ulkomailla.

Soft cell: Last chance (christmas mix)
Soft cellin panos joulutunnelman luomiseen on hieman jouluisampi sovitus vuoden 2002 albumin ”Cruelty without beauty” kappaleesta ”Last chance”, joka tosin julkaistiin vasta 20 vuotta myöhemmin. Laulusolisti Marc Almondin mielestä ”Last chance” olisi pitänyt julkaista singlenä jo aikoinaan, mutta nyt asia saatiin kuntoon kun uusi versio julkaistiin ns. kaksois-a-puoli-singlenä uusimman ”Happiness not included” -albumin kappaleen ”Light sleepers” kanssa.

Village people: Magic christmas
Village peoplen sedät ovat jokseenkin suloisia joulutunnelmissaan. Vuonna 2018 ilmestyi jouluinen ”A Village people christmas” -albumi ja vuotta myöhemmin kahdella uudella laululla päivitetty versio. Tänä vuonna markkinoille on saatettu musiikkivideo ”Magic christmas”, joka tosin kuultiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2019. Vuonna 2017 Village peoplen keulille palasi vuonna 1982 yhtyeen riveistä poistunut päävokalisti Victor Willis (s. 1951), joka sai jälleen yhtyeen oikeudet omistavan Henri Belolon virallisella luvalla sonnustautua poliisin (tai vaihtoehtoisesti meriupseerin) univormuun. Välivuodet poliisin virkaa hoiti Ray Simpson. Kaikki viisi muuta kylänmiestä tosin vaihtuivat samassa hötäkässä uusiin viranhaltijoihin. Äijämäinen yhteislaulu ja karhumaiset tanssikuviot sen sijaan ovat entisellään. Liukastevoidetta lienee Village peoplessa käytetty johonkin muualle, kuin lantioiden notkistamiseen. Victor Willis on yhdessä vaimonsa Karenin kanssa kirjoittanut kappaleen, mutta Village peoplen tonttutanssin koreografi ei halua nimeään julkisuuteen.

Wham!: Last christmas
Mikä ”Whammagedon”? Whamin iki-ihana jouluklassikko pitää ehdottomasti laittaa soimaan heti kun ensimmäinen hiippalakki vilahtaa puun takana. Tätä kappaletta vihataan ja rakastetaan. 1980-luvulla sitä lähes poikkeuksetta vain rakastettiin. Ensijulkaisunsa ”Last christmas” sai joulun alla vuonna 1984, kun Wham! oli yksi Ison-Britannian suosituimmista pop-yhtyeistä. Lokakuussa 1984 oli julkaistu heidän nelinkertaista platinaa myynyt ykkösalbuminsa ”Make it big”, jolta oli jo lohkottu kolme ykkössinkkua ”Wake me up before you go-go”, ”Careless whisper” ja ”Freedom”. Joulukuussa julkaistiin kaksois-a-puoli-single ”Everything she wants”/”Last christmas”, joista ensinmainittu oli lohkaisu menestysalbumilta. Singlelistan ykköspallilta Wham!:in piti poissa vain koko 1980-luvun myydyin singlelevy, Band aid -hyväntekeväisyyskokoonpanon ”Do they know it’s christmas?” jolla kuullaan myös George Michaelin laulua. George Michael soitti ja lauloi yksin kaiken ”Last christmas”-biisissä kuultavan materiaalin ja hänen lisäkseen studiossa oli vain studioteknikot. Single nousi Britti-listan sijalle 2 ja uudelleenjulkaisu nousi vuotta myöhemmin niinikään sijalle 2. ”Last christmas” olikin pitkään kaikkien aikojen myydyin single Britanniassa, joka ei ole koskaan ollut listaykkönen, lähes kahden miljoonan kappaleen myynnillään. Kunnes vuonna 2021 ”Last christmas” viimein saavutti Britannian singlelistan ykkössijan.

Muita retropop-joululaulutärppejä:

Boy George: Merry christmas darling
Bryan Adams: Let’s get christmas going
Cyndi Lauper: Early christmas morning
Dead or alive: Blue christmas
Elton John: Step into christmas
Frankie goes to Hollywood: The power of love
Hall & Oates: Jingle bell rock
Paul McCartney: Wonderful christmastime
Modern talking: It’s christmas
New kids on the block: This one’s for children
The Pogues & Kirsty MacColl: Fairytale of New York
The Pointer sisters: Santa Claus is coming to town
Queen: Thank God it’s christmas
Ray Parker jr: Christmas time is here
Slade: Merry xmas everybody
Status quo: It’s christmas time
Tony Hadley: Shake up christmas
U2: Christmas (Baby please come home)
The Waitresses: Christmas wrapping

KUUNTELE RETROPOPIN SPOTIFY-SOITTOLISTAA ”RETRO CHRISTMAS”
Sisältää retroartistien joululauluja 1980-luvulta tähän päivään. Esimerkiksi kaikki tässä artikkelissa mainitut biisit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: