”Do they know it’s christmas?” on Ison-Britannian myydyin singlejulkaisu 1980-luvulla. Se julkaistiin 3.12.1984 ja levy nousi välittömästi Britannian singlelistan kärkeen, jossa se pysytteli viisi viikkoa. Levystä tuli saarivaltion nopeiten myynyt singlejulkaisu, sillä se myi ensimmäisellä viikollaan miljoona kappaletta sekä vuoden 1984 loppuun mennessä kolme miljoonaa. Ensimmäisellä listajuoksullaan levy pysytteli listalla 13 viikkoa ja vuotta myöhemmin 7 viikkoa lisää, jolloin sen korkein sijoitus listalla oli kolmas. Alkuperäinen versio on myynyt Britanniassa noin 3,8 miljoonaa kappaletta ja levy oli myös Britannian kaikkien aikojen myydyin, kunnes vuonna 1997 Elton Johnin prinsessa Dianan muistolle levyttämä ”Candle in the wind” ohitti sen. ”Do they know it’s christmas?” kävi kaupaksi myös muualla maailmassa ja se oli ykkönen kolmessatoissa maassa myyden maailmanlaajuisesti lähes 12 miljoonaa kappaletta. Projektin isän Bob Geldofin kaino haave oli kerätä 70.000 puntaa hyväntekeväisyyspottiin, mutta vuodessa levy tuotti säätiölle rahaa yli kahdeksan miljoonaa puntaa. Levytys innosti muusikot hyväntekeväisyyteen kaikkialla maailmassa. Tunnetuimpana ehkä amerikkalaisartistien projekti USA for Africa ja ”We are the world” -levytys, mutta myös esimerkiksi Suomessa laulajat kokoontuivat yhteen Apua! -orkesterin nimikkeen alaisuuteen laulamaan kappaleen ”Maksamme velkaa”.
Levytys sai alkunsa, kun Boomtown rats -yhtyeessä vaikuttanut irlantilaismuusikko Bob Geldof näki televisiossa raportteja Etiopian nälänhädästä. Geldofin kumppani, tv-juontaja Paula Yates, oli tekemässä viikottaista musiikkiohjelmaansa The Tube, jossa esiintyi uutta kokoelmalevyänsä promoamassa ollut Ultravox. Kulissien takana Geldof alkoi rupatella Ultravoxin nokkamiehen Midge Uren kanssa aiheesta ja välittömästi syntyi yhteisymmärrys levytysprojektista. Geldof soitti Stingille ja Duran duranin Simon le Bonille, törmäsi antiikkikaupassa Spandau balletin Gary Kempiin ja kaikkien ollessa oitis vilpittömän innostuneita ajatuksesta, alkoi lumipalloefekti kaikkien aikojen superpopkokoonpanosta vyöryä eteenpäin. Heti alusta lähtien oli selvää myöskin, että Geldofin ja Uren piti kirjoittaa uusi, joulunaikaan sopiva kappale. Jo siksikin ettei heidän tarvitsisi maksaa royalteja cover-kappaleen levyttämisestä kenellekään.
Geldof pyysi levyntuottajaksi sen hetken huipputuottajaa Trevor Hornia, mutta Horn ei pystynyt irrottautumaan muista töistään niin nopealla aikataululla. Hän antoi kuitenkin Band aid -projektin käyttöön Sarm west -studionsa yhdeksi vuorokaudeksi maksutta. Lisäksi Horn miksasi 12-tuumaisen singlen ja vuoden 1985 version kappaleesta. Midge Uresta tuli kappaleen tuottaja ja hän loi kappaleen syntetisaattoritaustan kotistudiossaan. Duran duranin John Taylor ja Paul Weller soittivat Uren studiolla basso- ja kitararaidat purkkiin, mutta myöhemmin Ure poisti kitararaidan koska se ei hänen mielestään sopinut syntetisaattorivetoiseen kappaleeseen.
Midge Uren ollessa kiireinen studiollaan, Bob Geldof teki täyttä työpäivää ottaessaan yhteyttä lukuisiin eri artisteihin. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta lähes kaikki Britannian vuoden 1984 eturivin artistit ja yhtyeet halusivat olla mukana. Levytys aloitettiin sunnuntaina 25.11.1984 klo 10:30. Artistit saapuivat studiolle ja media oli paikalla kuvaamassa tapahtumaa. Geldof oli luvannut The Daily mirror -lehdelle yksinoikeuden olla paikalla sisällä studiolla. Lehden valokuvaajan ottamaa yhteiskuvaa käytettiin myös levyn takakannessa. Myöhemmin mm. Bananaraman tytöt ovat kauhistelleet nukkavierua lookiaan, sillä he eivät tienneet tilaisuuden luonteesta ja lukuisista kameroista, ja he saapuivat paikalle taksilla hyvin biletetyn yön jälkeen.
Kaikkien saavuttua paikalle Midge Ure soitti heille kappaleen taustanauhan ja ohjeisti heitä vokaaliosuuksissa. Kappaleen yhteislaulu-huipennos levytettiin ensimmäisenä. Artistit laitettiin yhteen ryhmään laulamaan kuorossa ”Feed the world, let them know it’s christmas time” uudelleen ja uudelleen, kunnes kaikki tarvittava oli purkissa. Sen jälkeen Spandau balletin laulusolisti Tony Hadley pääsi ensimmäisenä laulamaan oman soolo-osuutensa. Hadley on kertonut olleensa hermostunut kaikkien kollegojensa valvovien silmien alaisuudessa. Duran duranin Simon le Bon ja Sting olivat laulaneet omat osuutensa jo Midge Uren studiolla, mutta le Bon halusi laulaa oman osuutensa uudelleen päästäkseen mukaan ainutlaatuiseen tunnelmaan. Sting puolestaan lauloi ensimmäisen äänityksensä tueksi vain harmonioita.
Paikalle saapui myös Phil Collins, joka toi mukanaan kokonaisen rumpusetin. Rumpusetin kokoaminen ja säätäminen vei aikaa, joten rummutustöihin päästiin vasta iltasella. Collins soitti aidot rummut taustanauhan konerumpukompin päälle, mutta perfektionistina tunnetun rumpalin ollessa kyseessä soittoniekka ei itse ollut tyytyväinen ihan ensimmäiseen ottoon. Bob Geldofilla oli päähänpinttymä, että tuon hetken suosituimman Britti-bändin Culture clubin solisti Boy George on saatava mukaan, mutta samaan aikaan Boy George oli Yhdysvalloissa. Hän kuitenkin lupasi saapua paikalle ja erinäisten vaiheiden jälkeen ilmaantui studiolle illalla kuuden aikoihin. Boy George lauloi talteen levytyksen viimeiset soolo-osuudet, vaikka varsinaisessa kappaleessa ne kuullaankin heti avausosuuden tekevän Paul Youngin jälkeen. Alunperin avaussäkeistö oli kirjoitettu David Bowieta silmälläpitäen, mutta hän oli estynyt saapumaan äänitystilaisuuteen.
Hyvä asia sai Bob Geldofin aktiivisuuden kautta taakseen myös lukuisia muita tekijöitä. Musiikkilehdet antoivat ilmaista palstatilaa levyn mainoksille ja lopulta aluksi nihkeästi asiaan suhtautunut pääministeri Margaret Thatcherin johtama Britannian hallituskin suostui lahjoittamaan levymyynnistä normaalisti valtion kassaan kilahtavat verotulotkin hyväntekeväisyyteen. BBC:n Radio 1 otti levyn soittolistalleen ja kertoi soittavansa kappaletta vähintään kerran tunnissa, kun normaalisti A-soittolistan hitit soivat radioaalloilla 7-8 kertaa vuorokaudessa. Joulukuun alussa Britannian singlelistan ykkösenä komeili Jim Diamondin balladi ”I should have known better”, mutta Diamond ilmoitti olevansa iloinen ykkössijastaan, mutta pyysi samalla levyjä ostavaa yleisöä ostamaan oman levynsä sijaan Band aidin sinkkua.
Band aidista tuli käsite, joka tasoitti tien lukuisille muusikoiden hyväntekeväisyysprojekteille. Heinäkuussa 1985 järjestettiin myös valtava Live aid -kaksoiskonsertti samaan aikaan Lontoossa ja Philadelphiassa. Vuonna 1989 kasarituottajat Stock-Aitken-Waterman tekivät oman versionsa ”Do they know it’s christmas?” -klassikosta ja vaikka sekin nousi Britti-ykköseksi, versio sivuutetaan usein kahden muun uusioversion sijaan historiankirjoissa. Vuonna 2004 tehty Band aid 20 ja kymmenen vuotta myöhemmin levytetty Band aid 30 -versio sen sijaan luetteloidaan kernaammin. Etenkin vuoden 2004 myi erinomaisesti, yli 1,8 miljoonaa kappaletta. Kaikki ovat nousseet Britanniassa singlelistan kärkeen. Versioiden sanoituksia ja sovituksia on toki hiottu ajan hengen mukaisiksi.
Band aid – Do they know it’s christmas? (1984)
Band aid II – Do they know it’s christmas? (1989)
Band aid 20 – Do they know it’s christmas? (2004)
Band aid 30 – Do they know it’s christmas? (2014)
Do they know it’s christmas (vuoden 1984 version sanat:
It’s Christmastime, there’s no need to be afraid
At Christmastime, we let in light and we banish shade
And in our world of plenty we can spread a smile of joy
Throw your arms around the world at Christmastime
But say a prayer, pray for the other ones
At Christmastime It’s hard, but when you’re having fun
There’s a world outside your window
And it’s a world of dread and fear
Where the only water flowing
Is the bitter sting of tears
And the Christmas bells that ring there are the clanging chimes of doom
Well tonight thank God it’s them instead of you
And there won’t be snow in Africa this Christmastime
The greatest gift they’ll get this year is life
Where nothing ever grows
No rain nor rivers flow
Do they know it’s Christmastime at all?
Here’s to you
Raise a glass for everyone
Here’s to them
Underneath that burning sun
Do they know it’s Christmastime at all?
Feed the world
Feed the world
Feed the world
Let them know it’s Christmastime again
Mukana olleet artistit ja yhtyeet:
Bananarama
The Boomtown rats
Phil Collins
Culture club
Duran duran
Heaven 17
Kool & the Gang
Marilyn
Spandau ballet
Status quo
Sting
Ultravox
U2
Jody Watley
Paul Weller
Wham!
Paul Young
Lähde:
Wikipedia
Vastaa