Vuonna 1986 esikoisalbuminsa ”Wonderland” julkaissut brittiduo Erasure yllätti monet vuonna 2013 julkaisemalla jouluteemaisen levyn. ”Snow globe” ei ehkä ole joululevy sanan juuri perinteisimmässä merkityksessä, mutta sisältää joka tapauksessa Erasuren versiot mm. klassikoista ”Silent night” ja ”White christmas”. Viisi albumin kolmestatoista laulusta on originaalia Vince Clarke/Andy Bell -sävel- ja sanataidetta. Alkuperäiskappaleet, kuten ”Blood on the snow” eivät välttämättä ole teemoiltaan tai edes sovituksiltaan 100-prosenttisen jouluisia. Vince Clarke onkin todennut, että ”Kaikki joulusta on jo kirjoitettu. Ajattelimme, että olisi kiinnostavampaa kirjoittaa sesongin synkemmästä puolesta. Monille ihmisille, joulu ei ole iloista aikaa.”
”Snow globe” -albumin avaa bändin omaa tuotantoa oleva ”Bells of love (Isabelle’s of love)”, jossa on aistittavissa jopa jotain jouluista niin sanoituksen kuin melodiankin osalta. Toisena raitana kuullaan levyn ensimmäinen singlelohkaisu ”Gaudete”, joka on alunperin peräisin jo 1500-luvulta. ”Gaudete” on keski-aikainen, latinankielellä laulettu pyhä joululaulu, jonka Erasure on pistänyt uuteen uskoon syntetisaattoreineen. Brittiläinen folk-yhtye Steeleye span levytti kappaleen a cappellana vuonna 1972 ja levy nousi Britti-listalla sijalle 14. Erasuren versio ei sijoittunut kuin indie-listalle. Albumin kolmas raita ”Make it wonderful” on perinteisempi puolitempo-popbiisi, joka lohkaistiin toiseksi singleksi vasta helmikuussa 2014. Julkaisuajankohtakin kertonee, ettei kyseessä ole erityisen jouluisa laulu.
Erasure – Gaudete (musiikkivideo)
Hypnoottinen, vähän pelottavakin ”Sleep quietly” pohjautuu lastenkirjailija Ruth Hellerin aiheisiin. Sen jälkeen kuullaan Erasuren modernin maalaileva näkemys ikonisesta joulutunnelmoinnista ”Silent night”. ”Loving man” on puolestaan ehtaa, nopeatempoista ja melodista Erasure-poppia ilman häivääkään joulunajasta. Sitten palataan taas talvikauteen Nat ”King” Colen vuonna 1945 tutuksi tekemällä joululaululla ”The christmas song”, joka ei täällä Skandinaviassa nauti yhtä suurta klassikkostatuksen asemaa kuin valtameren takana. Vanhoista brittiläisistä kuoroteoksista on vuorostaan löytynyt kaihoisa ”In the bleak midwinter”. ”Blood on the snow” -kappaleessa Clarke ja Bell itsekin pureutuvat talviaiheeseen, mutta omalla sarkastisella tyylillään. Oman tuotannon esittelyä jatketaan kappaleella ”There’ll be no tomorrow”, joka kuuluu jälleen sarjaan ei-lainkaan-jouluisat discopopbiisit.
Erasure – Make it wonderful (musiikkivideo)
Levyn kolme viimeistä raitaa ovat kaikki cover-kappaleita. Ensimmäinen niistä ”Midnight clear” suurelle yleisölle varmasti melko tuntematon kaihoilu. Irving Berlinin ”White christmas” onkin sitten kaikkien aikojen eniten versioitu kappale levytetyn musiikin historiassa. Bing Crosbyn esittämä versio on tiettävästi maailman myydyin levy kautta aikojen. Erasuren versio ei aiheeseen kykene paljon uutta toimittamaan, ja se mukaileekin albumin muutenkin melko riisuttua tuotannollista linjaa. Soitanta on utuista ja Andy Bellin vokaalit kuulostavat tulevan kuin jostakin kehnolaatuisesta toosasta. Levyn päättää klassinen ”Silver bells”.
Albumista julkaistiin perusversion lisäksi kolmen levyn rajoitettu erikoispainos erilaisine lisukkeineen, jonka kolmentuhannen kappaleen painos myytiin loppuun jo ennakkoon. Erikoispainoksen 16 lisäraitaa on julkaistu kuitenkin sähköisillä alustoilla suuremmankin yleisön kuultavaksi. Sisältö on muutaman uuden kappaleen lisäksi pääasiassa erilaisia versioita aiemminjulkaistuista. Britannian albumi-listalla ”Snow globe” sijoittui parhaimmillaan sijalle 49 eli selkeästi heikommin, kuin Erasure-julkaisut yleensä.
Kappalelista:
1. Bells of love (Isabelle’s of love)
2. Gaudete
3. Make it wonderful
4. Sleep quietly
5. Silent night
6. Loving man
7. The christmas song
8. Bleak midwinter
9. Blood on the snow
10. There’ll be no tomorrow
11. Midnight clear
12. White christmas
13. Silver bells
Lähde:
Wikipedia
Vastaa