Pepsi & Shirlie – All right now (1987)

Helen ”Pepsi” DeMacque (s. 1958) ja Shirlie Holliman (s. 1962) nousivat tunnettavuuteen supersuositun Wham! -duon taustalaulajattarina. Shirlie tutustui Whamin poikiin – George Michaeliin ja Andrew Ridgleyhin – jo koulussa Hertfordshiressä 1970-luvun lopussa. Hän oli vuotta nuorempi kuin tulevat supertähdet. Kun George ja Andrew saivat opintonsa päätökseen ja päättivät perustaa bändin, he pyysivät Shirlien mukaansa. Vaikka Shirliellä ei ollut minkään sortin musikaalista koulutusta, hänen luonnonlahjakkuutensa laulualalla oli vakuuttanut Georgen. Eikä tytön kauniista ulkomuodosta ja pirskahtelevasta persoonallisuudesta ollut haittaakaan. Shirlie pyysi seurakseen Dee C. Leen (oik. Diane Catherine Sealy, s. 1961), joka pyörikin Wham!-kuvioissa niiden alkuvuodet. Toukokuussa 1983 Whamin neljänteen singleen ”Club tropicana” kuvatun musiikkivideon jälkeen Dee päätti kuitenkin jättää bändin ja lähteä soolouralle. Dee C. Lee julkaisi sen jälkeen soolomateriaalia ja esiintyi myös The Style Council yhtyeen riveissä.

Whamin manageri Simon Napier-Bell toi pian Deen lähdön jälkeen koelauluun Pepsin, joka lunasti oitis paikkansa kokoonpanossa. Shirliellä ja Pepsillä synkkasi saman tien niin henkilökemiat kuin lauluäänetkin. Ensimmäinen tulikoe oli Whamin ”Wake me up before you go-go” -single ja musiikkivideo, josta muodostui suorastaan ikoninen osa 1980-luvun popmaailmaa ja tietenkin myös Whamin lopullinen kansainvälinen läpimurto. Seuraavat kolme vuotta olivat yhtä matalalentoa Whamin vanavedessä. Hittilevytykset, maailmankiertueet ja musiikkivideot seurasivat toisiaan ja Pepsi & Shirlie olivat näkyvästi mukana matkassa. Myös Shirlien parisuhde toisen suosikkiyhtyeen Spandau balletin jäsenen Martin Kempin kanssa oli seurattu tapaus lehdistössä. Vuonna 1986 Wham! päätti laittaa pillit pussiin virallisesti ja näyttävästi ”The Final” -albumin ja konserttikiertueen myötä, George Michaelin siirtyessä sooloartistiksi. Tarinan Whamin menestysalbumista ”Make it big” voit lukea täältä.

Pepsi & Shirlie eivät jääneet lepäilemään laakereillaan, sillä heille oli tarjottu mahdollisuutta levyttää jo ennen Whamin lopettamispäätöstä. He valitsivat managerikseen David Walkerin, joka hankki tyttöduolle levytyssopimuksen Polydor-yhtiön kanssa. Lokakuussa 1986 Pepsi & Shirlie astelivat studioon tutustumaan ensimmäisiin heille sävellettyihin teoksiin. Galaxy-yhtyeestä tuttu Phil Fearon oli yhdessä Tambi Fernandon ja Wayne Brownin kanssa kynäillyt kappaleen ”Heartache”, jossa kaikki aistivat saman tien hittipotentiaalia. Jokainen läsnäoleva oli samaa mieltä, että juuri tämä laulu tulisi julkaista ensimmäisenä singlenä. Viimeisen silauksen antoivat aikakauden kultasormet Stock-Aitken-Waterman sekä heidän miksaajamestarinsa Pete Hammond, jotka tuhdistivat saundit ajan hengen mukaisiksi lopullisessa miksauksessa. Heti vuoden 1987 alussa single saapui levykauppoihin ja muutamassa viikossa ”Heartache” sinkoutui listan sijalle kaksi. Ironisinta menestystarinassa oli, että poissa ykköspallilta heidät piti vain entinen bändikaveri George Michael ja hänen duettosinglensä ”I knew you were waiting for me”, jolla esiintyi myös legendaarinen Aretha Franklin.

Toiseen singleen PWL-yhtiöiden Pete Hammond valjastettiin vieläkin merkittävämpään rooliin, tuottajaksi. Toukokuussa 1987 ”Goodbye stranger” nousi kärkikymmenikköön, sijalle yhdeksän. Kaksi ensimmäistä singleä menestyivät mukiinmenevästi myös muualla Euroopassa ja ne huomioitiin jopa valtameren toisella puolella. Suomessakin Pepsin ja Shirlien hengentuotteet otettiin varsin avosylin vastaan ja sinkut juhlivat täkäläisen sinkkulistan kärkihaminoissa. Samaan aikaan Pepsi ja Shirlie äänittivät ensimmäistä albumiaan ja vielä ennen pitkäsoiton julkaisua, markkinoille pukattiin kolmas single ”Can’t give me love”. Singlen vastaanotto oli pettymys, kuten oli albuminkin. Lähes täydellinen kokoelma tarttuvia popralleja sijoittui albumilistalla korkeimmillaan sijalle 69 ja parin viikon ajaksi. Neljäs singlelohkaisu oli cover-versio Free-yhtyeen 1970-luvun hitistä ”All right now”, joka toimi myös Pepsin ja Shirlien esikoisalbumin nimikkokappaleena.

Viides ja viimeinen single Pepsin ja Shirlien albumilta lohkaistiin alkuvuodesta 1988, mutta ”Hightime” menestyi listalla vielä kahta edeltäjäänsä heikommin. Tässä välissä tytöt olivat olleet mukana myös ykköshitti-levytyksessä hyväntekeväisyysprojektissa ”Ferry aid”, jossa versioitiin The Beatles -klassikkoa ”Let it be”. Olivatpa Pepsi ja Shirlie käyneet myös PWL-studiolla laulamassa nauhalle Stock-Aitken-Waterman-teoksen ”Who’s gonna catch you”, mutta samoihin aikoihin kappaleen olivat ikuistaneet myös toinen tyttöduo Mel & Kim sekä Sinitta. Pepsin ja Shirlien tulkinta jäi aikanaan julkaisematta, mutta vuonna 2011 julkaistulla special edition painoksella sekin kuullaan.

Pepsin ja Shirlien alkuperäinen ajatus oli ilman muuta jatkaa uraa duona ja jo ennen ”Hightime” -singleä he levyttivät kappaleita toiselle pitkäsoitolleen. Asioita kuitenkin ilmaantui ja Shirlie meni naimisiin Martin Kempin kanssa ja perusti perheen. Toisen albumin ”Change” julkaisu venähti niinkin pitkälle kuin vuoteen 1991. Vaikka ensimmäisen toiselta levyltä lohkaistun singlen ”Someday” kirjoitti ja tuotti itse George Michael, jäivät listasijoitukset haaveeksi. Pepsi ja Shirlie ovat kuitenkin jatkaneet työtään mahdollisuuksiensa mukaan musiikki- ja viihdebisneksen parissa, esiintyen milloin missäkin retrotapahtumassa.

Kappaleluettelo:

  1. Heartache
  2. Lovers’ revolution
  3. Can’t give me love
  4. Hightime
  5. What’s going on inside your head?
  6. Goodbye stranger
  7. Surrender
  8. Crime of passion
  9. All right now

Lähteet:
Pepsi & Shirlie: All right now (Cherry pop records 2011, cd kansilehti)
Wikipedia
Discogs

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: