Five star – Silk & steel (1986)

Steadman ”Buster” Pearson (s. 1941 Jamaika – k. 14.10.2012) oli yritteliäs muusikko, tuottaja ja manageri, joka levytti 1970-luvulla myös omia soololevytyksiä. Hän muutti Britanniaan 1960-luvun lopulla ja soitti mm. Otis Reddingin, Jimmy Cliffin ja Wilson Pickettin bändeissä kitaraa. Busterin vaimo Delores auttoi myös musiikkikuvioissa, kuten oman Tent Records levy-yhtiön pyörittämisessä. Suurin menestys Pearsonin perheelle tuli kuitenkin Busterin ja Deloresin lasten kautta.

Busterin ideoimana he valjastivat viisi lastaan The Jackson 5 -henkiseksi lauluyhtyeeksi. Steadman junior (s. 1964), Doris (s. 1966), Lorraine (s. 1967), Denise (s. 1968) ja Delroy (1970) muodostivat Five starin. Pearsonin viisikko oli osoittanut musikaalisuutensa pienestä pitäen ja oli melkein ilmiselvää, että heidän tulevaisuutensa oli showbisneksessä. Musiikki raikasi heidän kotonaan aina. Erityisesti Denise kunnostautui laulajana ja hänestä tulikin yhtyeen päävokalisti. Delroy hallitsi kitaransoiton. Ensimmäinen singlejulkaisu ”Problematic” julkaistiin lokakuussa 1983 Busterin omalla Tent-levymerkillä. Kappale ei noussut listoille, mutta sisarukset pääsivät esittämään sen BBC:n Pebble Mill at One -tv-ohjelman jaksoon, jossa käsiteltiin työttömyyttä. Vaikka ”Problematic” ei varsinaisesti kertonutkaan työttömyydestä, tv-ihmisten mielestä kappale sopi teemaan. Tarinan mukaan Five Starin managerina toiminut Buster-isä sai levytyssopimusta tarjoavan puhelinsoiton ison RCA-yhtiön edustajilta jo ennen kuin lapset olivat asettaneet televisiossa mikrofonit takaisin telineisiin.

Five star esiintyi myös suositussa The Russell Harty show’ssa, jota koko kansakunta katsoi iltaisin. Seuraavana päivänä kaikki tulivat koulussa Denisen luokse hämmästellen, että he olivat nähneet hänet televisiossa laulamassa ja tanssimassa ”robotti-tanssia” – ikonista 1980-luvun rutiinia. Denise nautti suosionsa noususta koulukavereiden keskuudessa. Buster-isän alkuperäinen suunnitelma oli pestä yhdysvaltalaiset r’n’b -kokoonpanot heidän omalla maaperällään ja näyttää, että kyllä muuallakin osataan. Alkoi kiivas hittikappaleen metsästys. Vuonna 1984 ilmestyneet kaksi ensimmäistä RCA-julkaisua ”Hide and seek” ja ”Crazy” eivät herättäneet yleisössä vielä minkään sortin kiinnostusta, mutta kesäkuussa 1985 julkaistu ”All fall down” nousi lopulta Britti-listan sijalle 15. Kappale herätti mielenkiintoa myös rapakon takana ja single nousi Billboard-listan sijalle 65 sekä vielä korkeammalle R&B- ja Dance -listoilla. Heti perään julkaistiin esikoisalbumi ”Luxury of life”, jolta lohkaistiin kaiken kaikkiaan seitsemän singleä. Niistä parhaiten menestyi viimeinen, vuoden 1986 puolella, ilmestynyt ”System addict”. Se kohosi listan sijalle kolme ja aloitti varsinaisen Five star -huuman. Singlestä tuli yhtyeen koko uran myydyin.

Vuosi 1986 oli sisaruskvintetille yhtä juhlaa. Uudet singlet ”Can’t wait another minute” ja ”Find the time” pohjustivat tien toiselle pitkäsoitolle ”Silk & steel”, joka nousi elokuussa Britannian albumilistan ykköseksi. Syyskuussa siltä lohkottu kolmas single ”Rain or shine” kohosi singlelistan kakkoseksi, mikä oli heidän paras listasijoituksensa pikkukiekkojen osastolla. Poissa ykköspallilta sen piti vain The Communards -yhtyeen ”Don’t leave me this way”, joka oli koko vuoden myydyin single Isossa-Britanniassa. Marraskuussa julkaistu seuraava single ”If I say yes” teki pienen ikävän loven TOP-10-hittien sarjaan sijoittuessaan vain 15:sta. Kaksi viimeistä, vuoden 1987 puolella julkaistua singlelohkaisua ”Stay out of my life” ja vauhdikas ”The slightest touch” puolestaan palauttivat viisikon kärkikymmenikköön – tosin viimeistä kertaa. Suomen listoilla ”The slightest touch” on yhtyeen menestynein kappale ja viihtyipä ”Silk & steel” -albumikin virallisella listalla viisi viikkoa, korkeimmillaan sijalla 35.

Five Starin varsinainen tyyliniekka oli perheen esikoinen Steadman, joka suunnitteli viisikon glamouria tihkuvat esiintymisasut ja koko lookin. Aluksi yhtenäiseen tyyliin sopivat asut löydettiin kaupoista, mutta menestyksen myötä Steadmanin suunnittelemat puvut teetettiin mittatilaustyönä. Menestys toi Five starille myös varallisuutta ja he ostivat ison talon Buckinghamshiresta. Romfordin Essexissä sijainnut kolmen makuuhuoneen lapsuudenkoti sai jäädä taakse. Uuden talon pihaan ajettiin rivi luksusautoja: Ferrari, Porsche ja kaksi Mercedestä. Denise ajoi Lamborghinilla ja sanoo pitävänsä edelleen hallussaan Britannian ennätystä kaikkien aikojen nuorimpana Lamborghinin omistaneena naisena.

”Silk & steel” -albumia äänitettiin sekä Isossa-Britanniassa että Yhdysvalloissa useiden tuottajien valvonnassa. Lähes koko tuotantotiimi vaihdettiin esikoislevyn jälkeen ja ainoana yhteisenä nimittäjänä toimi Billy Livsey. Neljä kappaletta – mukaan lukien kaksi ensimmäistä singleä – levylle tuotti nimekäs Richard James Burgess, joka oli aloittanut uransa 1980-luvun alussa Spandau balletin kanssa. Michael Jay puolestaan muistetaan ainakin miehenä Martikan hittien takaa. PWL-studioiden mix master Phil Harding miksasi albumille pari biisiä, mm. ”Rain or shine” -hitin. Denise muistelee hauskana yksityiskohtana heidän ensimmäistä matkaansa Amerikkaan, kun fanit ällistyivät heidän puheenparrestaan. Britti-murre kuulosti eksoottiselta ja ihmiset vaativat heitä vain puhumaan jotakin. ”Silk & steel” myi 58 viikon aikana huikeat 1,2 miljoonaa kopiota eli nelinkertaista platinaa. Se oli vuoden 1986 kymmenenneksi myydyin albumi heidän kotimaassaan. Seuraavana vuonna Five star palkittiin Brit Awards -gaalassa parhaana brittiläisenä yhtyeenä.

Huikean vuoden jälkeen Five starin viisi tähteä alkoi pikkuhiljaa himmentyä. Sisarukset pitivät kuitenkin tiiviisti yhtä vuoteen 1991 asti, yhteensä kuuden albumin ajan. Levy levyltä listasijoitukset muuttuivat vaatimattomammiksi, eikä uusia hittisinglejäkään syntynyt. Lopulta levytyssopimukset isojen yhtiöiden kanssa raukesivat ja vuonna 1995 Five star julkaisi seitsemännen albuminsa ”Heart and soul” omalla Tent-levymerkillään. Albumilla sisarukset osallistuivat aiempaa enemmän paitsi sävellystyöhön, myös instrumenttien soittamiseen. Pitkäsoitto jäi yhtyeen viimeiseksi viralliseksi julkaisuksi, ellei sellaiseksi lasketa vuonna 2001 julkaistua kokonaisuutta ”Eclipse”, joka sisältää osittain ”Heart and soulin” kappaleita uudelleen miksattuina. ”Eclipse” julkaistiin aluksi vain Five star fan clubin jäsenille internetissä, mutta siitä tehtiin myös pieni cd-painos. Doris ja Delroy eivät enää halunneet esiintyä, vaikka osallistuivatkin levyn tekoon. Promootio jäi kolmikon Steadman, Lorraine ja Denise harteille. Viimeisin Five star -julkaisu on niinkin tuore kuin vuodelta 2020. Silloin Delroy Pearson käytti taiteilijanimeä Viision ja sai kolme sisarustaan studioon laulamaan uudet vokaalit yhtyeen 1980-luvun hittiin ”Let me be the one”. Yllättävää kyllä menestysaikojen päävokalisti Denise ilmoitti vuorostaan ettei halua enää olla osa Five staria. Five star on siis yhtäkuin viisi tähteä, kolme tai neljä ei riitä.

Kappaleluettelo:

  1. Can’t wait another minute
  2. Find the time
  3. Rain or shine
  4. If I say yes
  5. Please don’t say goodnight
  6. Stay out of my life
  7. Show me what you’ve got for me
  8. Are you man enough?
  9. The slightest touch
  10. Don’t you know I love it

Lähteet:
Five Star: Luxury – The definiti e anthology 1984-1991 (Edsel 2018, cd-boxin kirja)
Wikipedia
Discogs
Suomen listalevyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: