40-vuotias Duran Duran on yhä tiukasti kiinni tässä ajassa – Uutuusalbumi Future past on nimensä veroinen

DURAN DURAN: FUTURE PAST (BMG 2021)

Kuusi vuotta siinä taas vierähti, mutta Duran Duran on saanut puserretuksi uuden studioalbumin – uransa viidennentoista. Yhtye todisti olevansa erinomaisessa vedossa jo vuoden 2015 ”Paper gods” -levyllä, mutta uutukainen on kiistatta heidän parhaansa sitten 1980-luvun klassikkoalbumien. Tänä vuonna tulee kuluneeksi myös tasan 40 vuotta Duran Duranin omaa nimeä kantavan esikoislevyn julkaisusta, joten taival on muodostunut kunnioitettavan pituiseksi – etenkin kun teini-idoleiksi leimattujen itseopiskelleiden muusikoiden urasta ei aikojen alussa ennustettu kovin mittavaa. Matkalle on sattunut myös muutamia harha-askelia, mutta melkein aina he ovat luoneet nahkansa uudelleen heti seuraavalla levyllä ja todistaneet olevansa orkesteri, joka ei elä pelkästään nostalgian ja kasarihittien varassa.

Tämän päivän julkaisutaktiikalla on vaikea kuvailla, mikä olisi uuden ”Future past” -albumin johtosingle. Ensimmäinen uusi kappale ”Invisible” saatiin kuultaviin toukokuussa 2021. Sen jälkeen raitoja on ripoteltu suoratoistopalveluihin viiden kuukauden aikana lisää neljän biisin verran. 1980-luvun julkaisupolitiikkaan kiintyneen blogistin hermoja raastoi eniten, että kolmantena kappaleena julkaistuun ”Anniversary”-kappaleeseen tehtiin musiikkivideo vasta albumin julkaisuviikolla. Olkoonkin, että video itsessään on mainio ja jatkaa Duran Duranin mainetta visuaalisen ilmeen taiturina. ”Anniversary” olisi toiminut pitkäsoiton johtosinglenä parhaiten jo paitsi teemaltaan, myös tyyliltään. Kappale on jokseenkin sellainen jokaisen tämän albumin kappaleiden keskiarvo niin hyvässä kuin pahassakin – mutta enemmän hyvässä, etenkin kestoltaan ytimekkäämpänä sinkkueditinä. Pari kuuntelua ja kertsi takertuu takaraivoosi.

Vuonna 1974 syntynyt Erol Alkan oli 7-vuotias Duran Duranin esikoisalbumin aikoihin. Lontoossa syntynyt, mutta turkkilais-kyproslaiset juuret omaava Alkan on mainetta niittänyt DJ ja tuottaja. Hän vastaa myös valtaosasta ”Future pastin” materiaalista paitsi tuottajan ominaisuudessa, myös sävellystyöstä yhdessä bändin jäsenten kanssa. Itse yhtyeen alkuperäisestä menestyskokoonpanosta kaikki 40 vuotta ovat olleet yhtäjaksoisesti mukana vain laulusolisti Simon Le Bon ja tyyliniekkana tunnettu kosketinsoittaja Nick Rhodes. Jopa basisti John Taylorilla oli vuosituhannen taitteessa pieni tauko jäsenyydessä. Kotvasen koko originaaliviisikko soitti taas yhdessä vuosituhannen alussa, mutta tuittupäinen kitaristi Andy Taylor otti ennen pitkää jalat uudelleen alleen. Rumpalina työskennellyt Roger Taylor, joka palasi takaisin reservistä eturintamaan samaan aikaan, sen sijaan tuli jäädäkseen – ainakin toistaiseksi. Toisin sanoen nykyduranissa on mukana 4/5 alkuperäisjäsenistöstä ja kvartettihan yhtye on myös promokuvissa – vailla vakinaista kitaristia. Kuusikielistä näppäilee orkesterin teoksissa äänitteillä ja livetilanteissa milloin kukakin. Tämän levyn sessioissa kitaroi pääsääntöisesti Graham Coxon, joka on osallistunut myös muutamien kappaleiden sävellystyöhön.

2020-luvun trendin mukaisesti pitää legendankin albumilla olla mukana tietenkin myös feattaajia. Duran-uutuudella heitä ovat ruotsalainen poppari Tove Lo, japanilainen tyttöbändi CHAI, naisräppäri Ivorian Doll, päätösraidalla tunnelmoiva pianisti Mike Garson sekä tuottajalegenda Giorgio Moroder (81-v.), joka on tuottanut kokonaisuudelle kaksi tyylilleen uskollista raitaa. ”Beautiful lies” ja jo ennen albumia julkaistu ”Tonight united” pistävät muusta materiaalista silmään kuin 190-senttinen länsimaalainen blogisti Shanghain metrossa. ”Tonight united” -kappaleessa on äänessä myös Simon Le Bonin tytär Saffron. Muuten levyn kappalemateriaali on varsin yhtenäistä. Tove Lon kanssa tehty ”Give it all up” on ehkä pykälän verran trendaavammin pop, kuin duranmaisesti rokkaavat ”Invisible” tai ”All of you”. Parhaimmillaan 2020-luvun Duran Duran on kuitenkin rauhallisemmissa tunnelmapaloissa, joita albumilta löytyykin aiempia enemmän. Ykkössuosikiksi nousee maalaileva ”Wing”, mutta kauas eivät jää 1980-luvun Arcadia-projektin mieleen tuova ”Falling” tai nimikkokappale ”Future past”. Kertakaikkisen hieno albumi, jonka soisin jokaisen kuuntelevan edes kerran ajatuksen kanssa.

Kappaleluettelo:

 1. Invisible
 2. All of you
 3. Give it all up (feat. Tove Lo)
 4. Anniversary
 5. Future past
 6. Beautiful lies
 7. Tonight united
 8. Wing
 9. Nothing less
 10. Hammerhead (feat. Ivorian Doll)
 11. More joy! (feat. CHAI)
 12. Falling (feat. Mike Garson)

Lähteet:
Spotify
Discogs
Wikipedia

One thought on “40-vuotias Duran Duran on yhä tiukasti kiinni tässä ajassa – Uutuusalbumi Future past on nimensä veroinen

Add yours

 1. Hieno arvostelu, hienosta levystä. Levy kasvaa kuunnellessa aivan omiin sfääreihinsä. Kasarius paiskaa hyvällä maulla kättään tämän päivän saundeihin. 5/5

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: