Levyarvio: Duran Duran julkaisi teema-albumin Halloween-bileisiin, mutta pystyykö sen tahdissa bailaamaan

DURAN DURAN: DANSE MACABRE (BMG 2023)

Duran Duran juhlistaa kuudennellatoista albumillaan Halloweenia. Ajatus teemalevystä syntyi 31.10.2022 kun yhtye esiintyi Las Vegasissa pyhäinpäivän aattona. Laulusolisti Simon Le Bonin mukaan tarkoitus oli tehdä hauska albumi hulluihin Halloween-bileisiin. Lopputulos kuulostaa kuitenkin melko perinteiseltä Duran Duranilta, niin hyvässä kuin pahassakin. Ei kuitenkaan hullulta bile-levyltä.

Duran Duranin kosketinsoittaja Nick Rhodes on kuvaillut levyprojektia orgaaniseksi ja nopeaksi. Albumi syntyi nopeammin kuin yksikään yhtyeen pitkäsoitoista sitten vuoden 1981 esikoisalbumin. Se ikävä kyllä kuuluu myös lopputuloksessa. Ei niinkään soitannon tai tuotannon laadussa, vaan rönsyilevässä biisimateriaalissa. Puolet kappaleista on cover-versioita ja levyntäytettä on ammennettu bändin omastakin vanhasta kataloogista.

Ilahduttavin on uutinen on tuttujen kitaristien mukanaolo. Alkuperäiskokoonpanon Andy Taylor taituroi suurimmalla osalla raidoista ja lisäksi mukana on pitkäaikainen DD-kitaristi Warren Cuccurullo kahdessa biisissä sekä vanha tuttu yhteistyökumppani Nile Rodgers kahdessa biisissä. Bändin tämänhetkinen keikkakitaristi Dominic Brown musisoi niinikään kahdella raidalla. Lisäksi yhdessä biisissä vierailevana basistina kuullaan euroviisuvoittajayhtye Måneskinin Victoria De Angelista.

Lue lisää: Syöpää sairastava Duran Duran kitaristi Andy Taylor julkaisi soololevyn

Vaikka levy sisältää runsaasti lainatavaraa, se ei välttämättä ole huono asia. Cover-kappaleet tuntuvat puolustavan paikkaansa omaa materiaalia paremmin. Le Bonin, Rhodesin ja Tayloreiden sävellyskynä ei ole ollut terävimmillään, sillä albumin helmet löytyvät covereista. Duran Duran sovittaa ne oivallisesti omiin nimiinsä. Itse en koskaan ole erityisemmin innostunut Billie Eilishin tai Talking headsin tuotannosta, mutta nyt ”Bury a friend” ja ”Psycho killer” kuulostavat mainioilta.

Sen sijaan Rollareilta lainattu ”Paint it black” tai Siouxsie and the banshees -yhtyeen tuotannosta poimittu ”Spellbound” olisivat vaikka voineet jääneet tekemättäkin. Duran Duranin omaan klassikkoon ”Lonely in your nightmare” smash-upattu Rick Jamesin ”Super freak” on myös varsin turha ja irtonainen lisäke. Kaikilta Halloween-soittolistoilta löytyvä The Specialsin ”Ghost town” on alkuperäiseen nähden varsin siistitty näkemys.

Uudesta materiaalista eniten sykähdyttää juureva ”Black moonlight”, jossa kuullaan Andy Taylorin ja Nile Rodgersin svengaavaa kitarointia. Puhumattakaan John Taylorin maineikkaasta bassoilusta. Turhaan ei miestä kutsuta bassokuninkaaksi. Muita tulevaisuuden Duran Duran -klassikoita ei ”Danse macabrelta” oikeastaan löydykään. Sellaiseksi ei todellakaan voi laskea albumin ensimmäistä singlejulkaisua, joka on myös levyn nimikkobiisi. Simon Le Bonin ei kannata harkita uraa räppärinä.

”Danse macabre” ei missään nimessä ole läpihuono levy, mutta verrattuna vaikka yhtyeen edelliseen studioalbumiin ”Future past (2021)” suunta on alaspäin. Toisaalta jos kokonaisuuteen suhtautuu välityöksi tehtynä teemalevynä, kääntyvät pisteet plussan puolelle. Ainakin päihitetään vuoden 1995 cover-albumi ”Thank you”.

Lue Duran Duranin ”Future past” albumin arvostelu

Lue lisää Duran Duranin albumista ”Thank you”

Lisäksi jäin miettimään motiiveja Halloween-teemaisen pitkäsoiton tekemiseen? Joululevyt vielä jotenkin ymmärtää, kun juhlakausi alkaa heti Halloweenin jälkeen. Tätäkö on siis tarkoitus kuunnella vain yhtenä iltana vuodessa. Jos näin on, niin sen tehtävän ”Danse macabre” kyllä täyttää. Vaikkakin alkuperäinen ajatus biletyksestä ja hulluudesta eivät täysin välity ainakaan allekirjoittaneelle. Meno on melko kesyä ja seesteisen aikuismaista. Levyä kuunnellessa voisin korkeintaan siemailla Bloody Marya nojatuolissa jonkinlaisessa tyylikkäässä kreivi Draculan Halloween-kostyymissa jalkaterääni heilutellen.

Kappaleluettelo:

  1. Nightboat
  2. Black moonlight (feat. Nile Rodgers)
  3. Love voudou
  4. Bury a friend
  5. Supernature
  6. Danse macabre
  7. Secret oktober 31st
  8. Ghost town
  9. Paint it black
  10. Super lonely freak
  11. Spellbound
  12. Psycho killer (feat. Victoria De Angelis)
  13. Confession in the afterlife

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑