TV-arvio: Ex-managerin George Michael dokumentti on juosten kustu surkeiden sattumusten sarja

GEORGE MICHAEL – PORTRAIT OF AN ARTIST (2022) 94 min.
Ohjaus: Simon Napier-Bell

Whamin entinen manageri Simon Napier-Bell on ohjannut dokumenttielokuvan entisestä suojatistaan George Michaelista. Vuonna 2022 ilmestynyt ”George Michael – Artistin muotokuva” (George Michael – Portrait of an artist) on katseltavissa YLE Areenassa.

Dokumentti ei vakuuta. Puolitoistatuntiseen kyhäelmään on ympätty mukaan koko George Michaelin elämä aina lapsuudesta alkaen. Uran nousut ja laskut käydään läpi luettelomaisesti ennen päähenkilön traagista kuolemaa. Elokuva olisi ennen kaikkea kaivannut fokusointia tai sitten vähintään tunnin lisää kestoa. Asetelma on muutenkin jokseenkin kummallinen. Vaikuttaa, että George Michaelin perikunta ei ole ollut lainkaan mukana dokumentin teossa.

Kuten kaikki nykydokumentit, kyseessä on pääasiassa kollaasi tiuhaan vaihtuvia puhuvia päitä. Tällä kertaa suurin osa niistä on kuitenkin jonkinsortin asiantuntijoita. On lääkäriä, psykiatria ja lakimiestä kommentoimassa ja arvioimassa ulkokohtaisesti, mitä saattoi tapahtua tai mitä George Michael mahdollisesti olisi voinut tuntea sisimmässään. Georgen oikeasti tunteneista ihmisistä mukana on vain pyrkirimäisenä pidetty ex-kumppani Kenny Goss ja musikaaliset yhteistyökumppanit Chris Cameron ja Chris Porter, joiden kanssa artistilla meni sukset ristiin jo ennen kuolemaansa. Mainitsemisen arvoista lienee myös, että ohjaaja Simon Napier-Bell sai Georgelta kenkää jo vuonna 1985. Andrew Ridgleykin esiintyy vain arkistomateriaalissa. Joitakin oleellisia ihmisiä ei mainita lainkaan.

Hiljattain George Michaelin elämäkertakirjan lukeneena dokumentti avautuu vähän paremmin, kun muistaa tapahtumien taustoja. Muuten elokuva tuntuu vain raapaisevan asioita hätäisesti sieltä täältä. Myös kuvamateriaalin niukkuus hämmentää. Selvästikään niihin ei ole saatu oikeuksia. Samat valokuvat toistuvat puheen taustalla uudelleen ja uudelleen. Videomateriaali on suttuista ja epäselvää. Jostain syystä myös musiikkivideopätkien kohdalla. Dokumenttia katsoessa tulee vähän paha mieli.

Lue ”George Michael – Elämä” -kirjan arvostelu

Kaiken kaikkiaan dokumentti vaikuttaa jopa amatöörimäiseltä. Yllättävää kuitenkin on, että Napier-Bell ei yritä mustamaalata kohdettaan, vaikka aikalaistietojen mukaan menettikin 40 miljoonaa puntaa George Michaelin päätettyä hänen managerisopimuksensa. Vaikka toki George Michaelin suurimmat kohut wc-sekseineen, linnatuomioineen ja huumepäissä ajeluineen käydäänkin läpi, ei se tunnu revittelyltä. Kaikkihan ne asiat tietävät ja näinhän se meni.

”George Michael – Artistin muotokuva” on juosten kustu läpileikkaus merkittävän artistin urasta ja elämästä. Se ei kerro aiheen tuntevalle katsojalle mitään uutta, eikä toimi myöskään elokuvana. Draamankaari puuttuu. Sellaiseksi ei voi kutsua sekä alussa että lopussa nähtävää samaa haastattelupätkää, jossa George lukee lapsena kirjoittamaansa kirjettä. Timo Koivusalo voi toki luulla, että hyvä draama rakentuu kun elokuva alkaa ja loppuu samaan kohtaukseen. Dokumentissa George Michaelin kuolemakin vain tulla tupsahtaa, yhtenä tapahtumana liukuhihnalla. Jään odottamaan Netflixiin pian ilmestyvää Wham! -dokumenttia.

Lue Wham -yhtyeen albumista ”Make it big”

Lue George Michaelin albumista ”Faith”

Kuuntele Retropopin soittolistaa ”The Essential George Michael & Wham” Spotifyssa:

1 thoughts on “TV-arvio: Ex-managerin George Michael dokumentti on juosten kustu surkeiden sattumusten sarja

Add yours

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑