Konserttiarvio: Alphavillen ja ison orkesterin yhteiskonsertista puuttuu juhlavuus

ALPHAVILLE & DEUTSCHES FILMORCHESTER BABELSBERG: A NIGHT AT THE PHILHARMONIC BERLIN (Edel 2023)

Alphavillen syyskuussa 2022 julkaistu ”Eternally yours” -albumi on saanut jatkoa live-versiona. ”Eternally yours” -levyllä yhtyeen hitit sovitettiin uuteen uskoon ison Deutsches Filmorchester Babelsbergin kanssa ja sen jälkeen Alphaville lähti kiertueelle saksalaisiin konserttisaleihin. Berliinin konsertti taltioitiin julkaistavaksi kahden live-CD-levyn ja DVD:n paketissa ”A night at the the Philharmonic Berlin”.

Lue lisää: Retropopin uutinen ”Eternally yours” -albumista

Konsertin biisilista mukailee pitkälti studiossa äänitetyn levyn vastaavaa. Muutamia poikkeuksiakin toki on. Mukana on siis tietenkin tutuimmat hitit, mutta myös paljon harvemmin kuultuja kappaleita. Kahdenkymmenen teoksen kattaukseen mahtuu hyvä otanta Alphavillen katalogista.

Lavaylöspanossa on mukana Alphavillen nykyinen nelijäseninen keikkakokoonpano Deutsches Filmorchesterin säestäessä taustalla. Lisäksi estradilla nähdään kaksi ylimääräistä taustalaulajaa. Musiikki soi komeasti ja moniin biiseihin saadaan uutta näkökulmaa. Mutta kuten viime vuosina olen joutunut toteamaan, taitaa Alphavillen heikoin lenkki nykyään olla sen ainoa alkuperäisjäsen, laulusolisti Marian Gold (69).

Lue lisää: Retropopin arvostelu vuoden 2021 Alphaville-keikasta

Konsertin ensimmäisissä kappaleissa Goldin laulu kulkee varsin mukiinmenevästi, mutta jo kolmantena kuultavan ”Big in Japanin” kohdalla ikävät nykymaneerit tulevat mukaan. Laulusta tulee hengästynyttä ja nykivää. Jossain kappaleissa jopa laulumelodiat muuttuvat. Konserttia sivusta seurannut vaimoni kysyikin ”Onko tuo laulaja koskaan saanut sydänkohtausta lavalla”. Pidettyäni ensin kysymystä hauskana ja absurdinakin, ymmärsin kuitenkin pointin. Marian Goldin huohottava laulu ja lisääntynyt painoindeksi antavat kyllä aihetta moisille epäilyille.

Marian Gold kuitenkin liikkuu melko energisesti, vaikkakin koordinoimattomasti haahuillen, ja on hyväntuulinen. Välillä välispiikit vaikuttavat menevän vähän rönsyileviksi ja ylipitkiksi. Niihin saa DVD:llä englanninkielisen tekstityksen, mutta valitettavan vähän ne tarjoavat informaatiota. Toisaalta on myös vähän outoja juttuja, kuten se että Gold haluaa tuoda miesnäkökulmaa Shirley Basseyn esittämään James Bond -tunnariin ”Diamonds are forever”. Kyllä Gold myös yltää korkeisiinkin nuotteihin ja todistaa olevansa kovan luokan laulaja. Tai ainakin muistuttaa, että on joskus ollut sellainen.

Lue lisää: Alphavillen albumi ”Forever young” (1984)

Pukeutumiseen ja ulkoiseen habitukseen olisi myös voinut kiinnittää huomiota. Etenkin kun tiedettiin, että konsertti taltioidaan ja lanseerataan kaupalliseen myyntiin. Alkupuoliskolla nähtävä yksinkertainen tumma asu vielä menettelee, mutta toisen puoliajan kummallinen hawaiji-paita on lähes puistattava. Muutenkin taltioinnin toteutus on hyvin arkipäiväinen ja muutamalla kameralla tapahtumia dokumentoiva. Kuin kyseessä olisi mikä tahansa televisioitava konsertti, ei niinkään kaupallinen julkaisu. Juhlava pakkaus antaa harhaanjohtavan kuvan sisällöstä.

Yli kaksituntisen konsertin jaksaa kuitenkin puutteistaankin huolimatta katsella ja kuunnella ihan hyvillä mielin. Ainakin näin vannoutuneena Alphaville fanina. Tunnelma vaikuttaa kaikin puolin hyvältä. Alphavillen nykyinen livebändi on osoittautunut mainioksi ja on tässäkin konsertissa hyvässä vedossa. Tuleeko levyä koskaan otettua uusintakatseluun hyllystä? Tuskin.

Kappaleluettelo:

  1. Intro
  2. Dream machine
  3. Summer in Berlin
  4. Big in Japan
  5. A victory of love
  6. Diamonds are forever
  7. Sounds like a melody
  8. Dance with me
  9. Enigma
  10. Elegy
  11. Welcome to the sun
  12. Summer rain
  13. Moongirl
  14. Apollo
  15. Around the universe
  16. Lassie come home
  17. Eternally yours
  18. Flame
  19. Forever young
  20. Pandora’s lullaby

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑