Duran duran – Arena (1984)

Kolme hurjaa vuotta 1981-1983, kolme menestysalbumia ja yksitoista singleä, joista kahdeksan TOP-10-hittiä ja niistä kaksi ykköshittiä. Siinä kiteytettynä Duran duranin 1980-luvun alku. Menestys maailmankiertueineen oli jatkunut jo vuoden 1984 puolelle, jossa viimeisimmältä ”Seven and the ragged tiger” -pitkäsoitolta lohkottiin vielä singlejä. Uuteen studioalbumiin eivät rahkeet enää riittäneet. Tyylikkäät silkkibleiserit alkoivat olla tyhjät. Yleisö piti kuitenkin pitää hereillä ja jotain uutta piti luoda. Syntyi idea ”kiertuealbumista” eli oikeammin live-levystä, joka ei kuitenkaan ollut varsinainen konserttitaltiointi vaan kokoelma ensimmäiseltä ”Sing blue silver” -maailmankiertueelta nauhoitettuja lauluja.

Samaan aikaan myös Duran duranin musiikkivideoiden hoviohjaajan Russell Mulcahyn päässä muhi ajatus sci-fi-elokuvasta, johon Duran duran tekisi laulut. Elokuva olisi pohjautunut William S. Burroughsin romaaniin ”The wild boys: A book of the dead”. Simon Le Bon alkoi jo kynäillä tekstejä Mulcahyn lyhyen synopsiksen pohjalta. Ensimmäisenä syntyi kovaotteinen kappale ”The wild boys” ja siihen se sitten jäikin. Muita lauluja ei tähän aiheeseen enää tehty. Idea elokuvasta kyti vielä kuitenkin, kun näyttävän musiikkivideon kuvaukset aloitettiin. Pinewoodin studioille luotiin sci-fi-maailma, jonka lavasteet täyttivät koko ison soundstagen, jossa tavallisesti kuvattiin mm. James Bond -elokuvia. Puvustus ja maskeeraus mukaili aikakauden näyttävimpiä tieteiselokuvia esikuvinaan ”Mad Max 2” ja ”Bladerunner”. Kaikkine tanssiryhminene ja stuntmiehineen video tuli maksamaan noin miljoona puntaa ja se oli yksi kalleimmista musiikkivideoista mitä siihen mennessä oli tehty. Mulcahy tosin ajatteli tekevänsä samalla mainosfilmiä tulevaan elokuvaansa, jota ei siis koskaan tehty. Videosta tehtiin myös ”extended mix” -version taustalle pidempi kahdeksan minuutin versio ja video palkittiin seuraavana vuonna Brit Awardseissa parhaana brittiläisenä videona. Vuonna 1986 Russell Mulcahy pääsi toteuttamaan pop-leffaansa, kun Queen teki laulut hänen pitkään esikoiselokuvaansa ”Highlander”.

Edellisen albumin ”The reflex” -singleversion remixauksessa kunnostautuneen Nile Rodgersin tuottama single julkaistiin lokakuussa 1984. Rodgers tunnettiin myös ”Le freak” -hitistään tunnetun Chic-yhtyeen keulakuvana sekä mm. David Bowien vuoden 1983 menestyslevyn ”Let’s dance” tuottajana. ”The wild boys” muodostui suureksi hitiksi – yhdeksi Duran duranin suurimmista. Se nousi tilastojen kakkoseksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa, sekä ykköseksi mm. Saksassa ja Kanadassa. Topten-sijoituksia ropisi paristakymmenestä maasta ympäri maailmaa. Suomen singlelistalla sijoitus oli neljäs. Myyntiä vauhditettiin myös erikoisella kikalla, sillä single julkaistiin kuudella erilaisella kansikuvalla. Viidessä niistä oli kussakin kuva yhdestä Duran duranin jäsenestä ja kuudennessa komeili koko viisikko. Kiihkeimmät fanit varmasti hankkivat kokoelmiinsa kaikki erilaiset vaihtoehdot.

Marraskuussa markkinoille saateltiin siis kiertuealbumi ”Arena”, jonka ainoa uusi studiossa äänitetty biisi oli ”The wild boys”. Loput yhdeksän raitaa olivat live-vetoja yhtyeen ”Sing blue silver” -maailmankiertueelta vuosilta 1983-1984. Äänityksiä oli tehty levynkannen mukaan ympäri maailmaa. Mukana olivat singlehitit ”Planet earth” ja ”Careless memories” ensimmäiseltä albumilta (1981), ”Hungry like the wolf” ja ”Save a prayer” ”Rio”-albumilta (1982) sekä ”Union of the snake” ”Seven and the ragged tiger” -albumilta (1983) ja live-versio aiemmin pitkäsoitolla julkaisemattomasta ”Is there something I should know?” -singlestä. Lisäksi levyltä löytyy albumiraidat ”New religion”, ”The seventh stranger” ja ”The chauffeur”. Duran duran -manian vielä vallitessa live-levykin kävi kaupaksi aiempien studioalbumien tapaan. Amerikasta tuli tuplaplatinaa yli kahden miljoonan myynnillä ja Britannista platinaa 300.000 kappaleen myyntiluvuilla. Saksassakin oltiin herätty Duraneihin ja siellä levy nousi peräti listaykköseksi myyden kultalevyyn oikeuttavan määrän. Suomessa ”Arenan” korkein listasijoitus oli kahdeksan. Levy-yhtiö puffasi julkaisua kaikin mahdollisin tavoin, kuten VHS-formaatissa julkaistulla ”Arena”-konserttivideolla, ”Sing blue silver”-kiertuedokumentilla ja ”Into the Arena”-lautapelillä. Vuoden 1985 puolella Yhdysvalloissa julkaistiin vielä ”Save a prayer” -livesinglenä.

Vuoden 1985 alussa Duran duran -faneja hemmoteltiin uutisella, että he esittävät uuden James Bond -elokuvan ”A view to a kill” tunnussävelmän. Bändin basisti John Taylor oli armoton Bond-fani ja hän lähestyi eräillä cocktail partyilla drinkkien rohkaisemana Bond-tuottaja Albert ”Cubby” Broccolia ja ehdotti Duran durania tunnussävelmän esittäjäksi. Tämähän johti siihen, että pian viisikko oli jo työn touhussa 007-leffojen vakiosäveltäjän John Barryn kanssa. Simon Le Bon on kertonut, että heillä oli biisi melko valmiina ja John Barryn osuus oli enimmäkseen sovituksellista. Barry teki orkesterisovitukset 60-henkiselle orkesterille ja siten yhteistyö bändin kanssa oli melko saumatonta. Kumpikin vastasi omista vahvuusalueistaan.

Toukokuussa 1985 single julkaistiin ja se kohosi Britti-listan sijalle kaksi. Poissa ykköspaikalta sen piti Paul Hardcastlen yllätyshitti ”19”. Yhdysvalloissa ”A view to a kill” nousi aina ykköseksi asti ja onkin siellä ainoa Bond-tunnari-ykkönen. Seuraavana vuonna kappale oli Golden globe -ehdokkaana parhaan leffabiisin kategoriassa. Näyttävä Bond-henkinen musiikkivideo kuvattiin Eiffel-tornissa, jonne sijoittui myös osa varsinaisen elokuvan tapahtumista. Kesällä Duran duran esiintyi Live aid konsertissa Philadelphiassa ja esitti kappaleen osuutensa viimeisenä biisinä. Fanien järkytykseksi tuo esitys jäi yhtyeen viimeiseksi alkuperäisellä viisikolla, sillä kitaristi Andy Taylor ja rumpali Roger Taylor ilmoittivat jättävänsä bändin. Lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin he toki palasivat yhtyeen riveihin, mutta se on kokonaan toinen tarina.

Kappaleluettelo:

  1. Is there something I should know?
  2. Hungry like the wolf
  3. New religion
  4. Save a prayer
  5. The wild boys
  6. The seventh stranger
  7. The chauffeur
  8. Union of the snake
  9. Planet earth
  10. Careless memories

Lähteet:
Wikipedia
Suomenlistalevyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: