Levyarvio: Kasarilegenda Fancyn uutuus on ehtaa eurodiscoa

Fancy: Masquerade les marionnettes (Original records, 2021)

Eurodiscolegenda ja ”Discofoxin kuningas” Fancy (74) on palannut huipulle. Hieman laskutavasta riippuen markkinoille on nyt saatettu herran viidestoista studioalbumi. Edellisestä ”Forever magic” -levystä on ehtinyt vierähtää 13 vuotta, ja sekään ei ollut kokonaan uutta materiaalia sisältävä kokonaisuus. Vuonna 2015 ilmestyi eurodiscouran 30-vuotis juhlajulkaisu ”Shock and show”, joka sisälsi täysin uusia versioita tutuista lauluista. Materiaalia on siis syntynyt enemmän tai vähemmän läpi vuosien, aina vuoden 1984 esikoissinglestä ”Slice me nice” lähtien. Toki Fancy (oik. Manfred Segieth) teki schlager-uraa taiteilijanimellä Tess Teiges jo 1960-luvulla. Tarkemmin Fancyn uraan voit tutustua aiemmassa Retropop-blogi-kirjoituksessa.

Päävastuu Fancyn uutuusalbumin ”Masquerade les marionnettes” tuotannosta kuuluu tämän hetken parhaalle eurodiscotuottajalle Luis Rodriguezille. Mallorcalla majaansa pitävä Rodriguez tuotti viime vuonna vaimolleen Lian Rossille hienon comeback-albumin, jonka arvostelun voit lukea täältä. Toki miehen kataloogiin kuuluu paljon muutakin tuotantoa, kuten myös hänen aisaparinsa Philippe Escanon vastaavaan. Tämän levyn johtosinglet ”I like your smile” ja ”I’m still a fool” ovat molemmat herrojen kynistä. Niissä kaikuu aito 1980-lukulainen eurodiscosaundi ja nimenomaan Fancylle ominainen pehmeän melodinen tyyli.

Steve McVine aliasta käyttävä Alfons Weindorf on hänkin pitkän linjan ammattilainen ja tehnyt Fancyn kanssa yhteistyötä jo 1980-luvulla. Weindorf on esimerkiksi yksi ”Flames of love” -kappaleen kirjoittajista. Lisäksi hän on tehnyt schlager- ja eurodiscokappaleita esimerkiksi Linda Jo Rizzolle, Grant Millerille ja euroviisuvoittaja Nicolelle sekä kymmenille muille. Löytyy Weindorfilta itseltäänkin euroviisukytkös, sillä vuonna 1991 hän edusti Saksaa Eurovision laulukilpailuissa Atlantis 2000 -yhtyeen laulusolistina. McVine on kynäillyt Fancyn levylle loistokkaan ”Rockabye me” -singlekappaleen, jonka syntikkariffi on kiistatta levyn tarttuvin. Toinen hänen levylle tuottamansa kappale ”Take your time” on näppärästi vähän ”Funkytown” -hengessä rullaava ralli.

Tuntemattomamman biisintekijän Rico Istvankon ”Lovers” mukailee tyylillisesti ja sävelkuluiltaan kasari-Fancya, esimerkiksi ”Bodyguard” -tyylisiä biisejä. Selkeästi Fancyä silmälläpitäen on myöskin sävelletty ”Losing control”, jonka syntikanlurautukset tuovat mieleen jopa esikoisalbumin ”Get your kicks” saundit, vaikka taustapoljento onkin ehtaa Modern talkingia. Kappaleen takaa löytyvät maestrot Rodriguez/Escano. Mode-one eurodidsco-projektin nokkamies Raul Olivares Garrido on työstänyt kokonaisuudelle erinomaisena albumiraitana toimivan ”Tonight” -biisin. Vähän rauhallisempaa tempoa tarjoilee ”Can you feel the beat”, joka tavallaan päättää upouusien kappaleiden kavalkadin. Jos ei sellaiseksi lasketa Lian Rossin ja Fancyn cover-duettoa ”Summer wine”. Suomalaisillekin hyvin tuttu Lee Hazlewoodin ”Kesäviini” on saanut taustalleen eurodiscorytmin ja Fancyn eläytyminen humalluttavaan tekstiin on mainiota kuultavaa.

Sen sijaan iänikuisen ”Flames of loven” klassikon olisin jättänyt albumilta pois. Tuntuu kuin kasarilegendat eivät uskaltaisi julkaista uutta materiaalia ilman, että mukaan laitetaan täkyksi joku takavuosien hitti. ”Flames of love” on levyllä kahtena ”Bobby to mix” -versiona, lyhyempänä ja pidempänä. Sovitus mukailee pitkälti alkuperäistä, joten mitään uutta se ei Fancylta pitkän linjan fanille tarjoile. Klassinen Frank Sinatra -cover ”My way” on puolestaan tuttu jo Fancyn vuoden 2008 ”Forever magic” -albumilta ja yli 5-minuuttinen versiokin on tismalleen sama. Eurodiscorytmi sopii toki tämänkin sävellyksen taustalle ja ikääntyneen Fancyn tulkinta tuo tekstiin uskottavuutta. Kierrätyksen voi antaa anteeksi, sillä ”Forever magic” -albumi jäi varmasti aikoinaan melko vähäiselle huomiolle. Bonusraitoina ”Masqueradella” kuullaan pidemmät versiot singlestä ”I like you smile” sekä kappaleesta ”Lovers”. Extended-versiot ovat mukavasti aitoon kasarityyliin jatkettuja, ilman turhia remixauksia ja säksätyksiä.

1980-luku tuntuu tällä hetkellä olevan kovassa huudossa ja monet vuosikymmenen starat ovat palanneet työmaalle uusien julkaisujen ja kiertueiden tiimoilla. Meille kasarin lapsille villitys on tietenkin tervetullut. Peräänkuuluttaisin Suomeenkin aitoja kasarifestivaaleja iänikuisten ysärien ja jysärien rinnalle. Sellaisia järjestetään Keski-Euroopassa ja Britanniassa joka kesä, tai järjestettäisiin ainakin ilman maailmanlaajuista pandemiaa.

Kappaleluettelo:

 1. I like your smile
 2. Rockabye me
 3. I’m still a fool
 4. Lovers
 5. Lost in music
 6. Take your time
 7. Losing control
 8. Tonight
 9. Can you feel the beat
 10. Summer wine (featuring Lian Ross)
 11. Flames of love (Bobby to mix)
 12. My way
  Bonus tracks:
 13. I like your smile (Extended)
 14. Lovers (Extended)
 15. Flames of love (Bobby to mix extended)

Lähteet:
Discogs

One thought on “Levyarvio: Kasarilegenda Fancyn uutuus on ehtaa eurodiscoa

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: