Levyarvio: Eurodiscokuningatar Lian Ross teki albumin kuin suoraan 1980-luvulta

Lian Ross

Lian Ross: 3L (Team 33, 2020) ★★★★

Saksalainen Josephine Hiebel (s. 8.12.1962) eli kavereiden kesken Lian Ross levytti ensimmäisen sinkkunsa ”I know” vuonna 1981, 19-vuotiaana, nimellä Josy. Raa’ankin rokahtavan kappaleen tuotti espanjalainen Luis Rodriguez (oik. Rodriguez-Salazar), jonka kanssa yhteistyö tulisi jatkumaan seuraavat 40 vuotta niin ammatillisessa mielessä, kuin siviilissäkin. Lian ja Luis menivät nimittäin myös naimisiin.

Rodriguezin tuottajanura oli alkanut jo 1970-luvulla ja nykyään Mallorcalla omaa studiota pyörittävän velhon kataloogiin kuuluu tanssittavia projekteja kaikilta vuosikymmeniltä. Kuten New Baccara, Mike Mareen, Sweet connection, 2 Eivissa, Mark Ashley ja Fun Factory. Rodriguez on toiminut myös Dieter Bohlenin oikeana kätenä jo 1980-luvulta lähtien ja hänen kädenjälkensä kuuluu myös Bohlenin projekteissa, kuten Modern Talking, Blue System, C.C.Catch ja monet muut.

1980-luvun puolivälissä Rodriguez sävelsi myös vaimolleen ajan hengessä rullaavaa eurodiscoa. Skandinaviassakin julkaistut singlet ”Say you’ll never” ja ”Fantasy” ovat jääneet ainakin vannoutuneimpien italo- ja eurodiscofanien mieleen. Lisäksi Lian Rossilta muistetaan 1980-luvulta hänen versionsa Sylvesterin hi-nrg-klassikosta ”Do you wanna funk”. Lian Ross -nimen ohella osa julkaisuista julkaistiin Creative connection -nimellä, jolta elämään ovat jääneet esimerkiksi ”Scratch my name” sekä cover-versio Modern Talkingin hitistä ”You’re my heart, you’re my soul”.

1990-luvulla Lian lauloi miehensä eurodanceprojekteissa Tears n’ joy, Fun Factory sekä nimekkäimpänä 2 Eivissa, jossa Lian korvasi Terri Bjerren päävokalistina vuonna 1999. Lian ei tosin koskaan esiintynyt livenä 2 Eivissan keikoilla. Koko ajan Lian Ross on julkaissut myös omalla nimellään singlejä, sekä uusia että remix-versioita kasaribiiseistään. Hänen tuotoksistaan on koottu monenmoisia kokoelma-albumeja, mutta nyt on päivänvalon nähnyt vihdoinkin ensimmäinen kokonaan uusi studioalbumi.

”3L” on puhtaasti 1980-luvun eurodiscosaundia henkivä kokonaisuus. Vanhin kappale albumilla on vuonna 2018 singlenä julkaistu ”I still love you”. Sen, kuten suurimman osan levyn kappaleista, ovat kirjoittaneet Lian yhdessä Luis Rodriguezin sekä heidän pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Philippe Escanon kanssa. Toisena singlenä julkaistiin levyn avaava ”Young forever”. Molempien kappaleiden sanoitusteemoissa liikutaan kaihoisien muisteluiden maailmoissa. Melodiat ovat ehtaa kasari-eurodiscoa, mutta rytmipuoleen kaipaisi ehkä hieman lisää ytyä. Tiedän Rodriguezin hallitsevan senkin osaston. Nyt sovitukset jäävät hieman liian diskanttivoittoisiksi ja synteettisiin sointumattoihin on ympätty erilaisia kilikelloja ja eurodisco-posautuksia raitatolkulla.

Osa kappaleista kuulostaa kovin tutulta ja turvalliselta. Esimerkiksi ”In your eyes” -kappaleen taustoihin on häpeilemättä lainailtu teemoja Bad boys bluen ”A train to nowhere” -rallista. ”I still love you” -kappaleessa leijuu puolestaan hieman Fancyn henki. ”Lonely hearts” on taasen kuin ilmetty ”Scratch my name” Lian omasta kasarituotannosta. ”Don’t break my heart” -kappaleen on säveltänyt Raul Olivares Garrido ja ohjelmoinut Andrei Quint. Biisi poikkeaakin ehkä muusta materiaalista. Varsinkin lopusta löytyvä ”Classic versio”, joka onkin levyn ainoa balladi. Mukana on myös yksi cover-kappale, joka on lainattu Modern Talkingin tuotannosta. ”You can win if you want” on levyllä kahtena versiona – perinteisenä eurodiscona sekä a cappellaa lähestyvänä ”Classic versiona”, jossa on taustana vain syntikkasoinnut.

Tasavahva materiaali jatkuu läpi koko albumin muuttuen loppua kohden ehkä hieman yllätyksettömäksi. Joka tapauksessa hatunnosto Lianille ja Luisille, että ovat synnyttäneet näin vahvasti 1980-luvun eurodiscointoilijoita palvelevan kokonaisuuden. Tällaisia levyjä tehdään nykyään aivan liian vähän.

Kappalelista: 
1. Young forever (Josephine Hiebel, Luis Rodriguez, Philippe Escano)
2. Angel of love (Josephine Hiebel, Luis Rodriguez, Philippe Escano)
3. In your eyes (Josephine Hiebel, Luis Rodriguez, Philippe Escano)
4. If you love me (Margarita Semenova)
5. From here where do we go (Josephine Hiebel, Luis Rodriguez, Philippe Escano)
6. Don’t break my heart (Raul Olivares Garrido)
7. Enjoy yourself (Josephine Hiebel, Luis Rodriguez, Philippe Escano)
8. You can win if you want (Dieter Bohlen)
9. I still love you (Josephine Hiebel, Luis Rodriguez, Philippe Escano)
10. You (Josephine Hiebel, Luis Rodriguez, Philippe Escano)
11. Lonely hearts (Josephine Hiebel, Luis Rodriguez, Philippe Escano)
12. Don’t break my heart (classic version)
13. You can win if you want (classic version)

One thought on “Levyarvio: Eurodiscokuningatar Lian Ross teki albumin kuin suoraan 1980-luvulta

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: