Sandra – The long play (1985)

Sandra

Sandra Ann Lauer syntyi 18. toukokuuta 1962 Saarbrückenissa, Saksassa, lähellä Ranskan rajaa. Hänen isänsä Robert olikin ranskalainen ja pyöritti pientä viinikauppaa heidän kotikaupungissaan. Saksalaisen Karen-äidin lisäksi perheeseen kuului isoveli Gaston, joka kärsi jo syntyessään alaraajahalvauksesta. Sandraa kiinnosti musiikki ja tanssi jo hyvin varhaisessa iässä, joten tyttö laitettiin balettitunneille 5-vuotiaana. Vuonna 1975, Sandran ollessa 13-vuotias, hän osallistui paikalliseen lasten kykykilpailuun. Menestys kisassa johdatteli Sandran ensimmäistä kertaa levytysstudioon ja syntyi single ”Andy, mein Freund”, joka kertoo Andy-nimisestä koiraystävästä.

Vuonna 1979 perustettiin tyttötrio Arabesque, johon päävokalisti Sandran lisäksi kuului Michaela Rose ja Jasmine Vetter. Vuosikymmenen vaihteen hengen mukaisesti kolmikko esitti pirteää discotempomusiikkia, joka saavutti suurta suosiota etenkin Japanissa. Musiikkia syntyi albumitolkulla, ja samaan aikaan Sandra tutustui trion taustayhtyeen romanialaiseen kosketinsoittajaan Mihai ”Michael” Cretuun. Esiintymisen ja kiertämisen ohessa Sandran ja Michaelin intressit etenivät henkilökohtaiselle tasolle. Pariskuntaa yhdisti myös sama syntymäpäivä, mutta Michael on Sandraa tasan viisi vuotta vanhempi. Arabesquen hajottua he päättivät panostaa yhteistuumin Sandran soolouraan.

Vuonna 1984 ilmestyi yhteistyön ensimmäinen hedelmä – single ”Japan ist weit”, joka oli saksankielinen versio Alphavillen hitistä ”Big in Japan” – mutta menestystä ei vielä siunaantunut. Niinpä tuottaja Michael Cretu latasi kovat piippuun ja alkoi työstää omaa materiaalia. Syntyi kappale ”(I’ll never be) Maria Magdalena”, jonka Cretu sävelsi yhdessä Hubert Kah -yhtyeestä tutun Hubert Kemmlerin ja Markus Löhrin kanssa. Sanat kirjoitti brittiläinen Richard Palmer-James, joka Kemmlerin aloitteesta sisällytti tekstiin myös raamatullisia viittauksia.

”Maria Magdalenasta” sukeutui menestys, johon sen tekijätkään eivät vielä työtä suorittaessaan uskoneet. Toukokuussa 1985 julkaistu kiekko nousi ensin ykköshitiksi Kreikassa. Etelästä ilosanoma lähti vyörymään kohti Skandinaviaa läpi Euroopan. Syyskuuhun mennessä Sandra oli saavuttanut ykkössijan pohjoisessa Suomessa, mutta siinä välissä parissa kymmenessä muussakin maassa. Niihin kuului myös kotimaa Saksa, jossa single pysytteli ykkösenä neljä viikkoa putkeen. Euroopan lisäksi ”Maria Magdalena” soi diskoteekeissä Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Laulusta on kiistatta tullut paitsi Sandran ”signature-song”, myös yksi 1980-luvun tunnussävelmistä.

Sandran esikoisalbumin valmistelut olivat pitkällä ja juuri ennen pitkäsoiton julkaisua markkinoille laitettiin toinen single ”In the heat of the night”. Marraskuussa 1985 julkaistu kappale hyödynsi häpeilemättä esikoissinkun luomaa tyyliä, mutta kelpasi vinyyliäänitteitä hamstraavalle yleisölle siinä missä ”Maria Magdalenakin”. Saksassa sinkku kohosi listan sijalle kaksi, kuten myös Suomessa. Sandra kiersi aktiivisesti markkinoimassa albumiaan ympäri Eurooppaa ja päätyi Suomessakin Hittimittari-ohjelman vaihtoehdoksi 12.12.1985 esitettyyn jaksoon. Ohjelmassa nähtiin nimenomaan Sandran Tampereen Tohlopin putkilavasteissa nauhoitettu playback-esitys, musiikkivideon sijaan.

”(I’ll never be) Maria Magdalena” -musiikkivideo oli yksinkertainen esitys, jota tehostettiin alkeellisilla tietokoneilla tehdyillä taustagrafiikoilla. ”In the heat of the night” oli jo elokuvallisempi, vaikka sekin oli pelkkä hehkeän Sandran esiintyminen ”yön kuumuudessa” hikoilevien miesten keskuudessa. Joulukuussa julkaistulta esikoisalbumilta ”The long play” lohkaistuun kolmanteen singleen ”Little girl” kuvattiin puolestaan Venetsiassa tyylikäs, tarinallinen musiikkivideo, joka valmistuessaan oli yksi Saksan kalleimmista. Vuoden 1986 puolella julkaistu single ei kuitenkaan yltänyt kahden edeltäjänsä listamenestykseen.

Michael Cretu vastasi albumin ”The long play” tuotannosta ja sovituksista, ja lisäksi soitti kaikki levyllä kuultavat instrumentit Markus Löhrin kitaraa lukuun ottamatta. Michael ja Hubert Kemmler vastasivat miehekkäistä taustalauluista, joista tuli ainakin Sandran uran alkuvaiheessa osa hänen tavaramerkkiään. Cretu oli vahvasti mukana myös sävelmateriaalin työstämisessä ja hänen nimensä näkyy albumin kahdeksasta kappaleesta seitsemän krediiteissä. Vain ”Heartbeat” on tullut muualta. Kolme sävelmää on syntynyt yksin Cretun kynästä, mutta sanoitukset on tilattu Richard Palmer-Jamesilta. Näiden joukossa on kaunis ”Sisters and brothers”. Sandra omistaa kappaleen levyn kansilehdessä Gaston-veljelleen, joka kuoli vuonna 1995. ”Sisters and brothers” -kappaleen alkuperäinen versio on peräisin Michael Cretun vuoden 1983 sooloalbumilta ”Legionäre” nimellä ”Zeitlose Reise” sekä levyn englanninkielisellä painoksella eri tekstillä, nimellä ”Targets”. Sandran versio julkaistiin vielä neljäntenä sinkkuna, mutta vain promokäyttöön ja ainoastaan Aasian markkinoille.

Kahdeksan huolellisesti toteutettua, täydellistä pop-biisiä sisältänyt ”The long play” osoittautui kaupalliseksi menestykseksi. Sandran kotimaassa Saksassa se nousi listan sijalle 12 ja myi kultaa. Suomessa levy nousi peräti listaykköseksi myyden lähes 60.000 kappaletta eli platinaa. Suosionsa huipulla ratsastaessaan Sandran on sanottu pesseen levymyynnissä eurooppalaisittain jopa Madonnan – ainakin, jos mukaan ei lasketa Britanniaa, jossa Sandra ei koskaan sooloartistina saavuttanut listamenestystä. Parhain yritys saarivaltion levymarkkinoiden valloitukseen oli ehkä vuoden 1987 kokoelmalevylle äänitetty ”Everlasting love” -kappaleen coverversio, johon itse Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimi työsti vuonna 1988 remix-version.

Sandran sooloura sai ”Maria Magdalenasta” ja muista ”The long play” -esikoisalbumin hiteistä vahvan pohjan jatkolle. Uusia sinkkuja ja albumeja syntyi tiuhaan tahtiin, koko 1980-luvun lopun jopa vuosittain. Sandra ja Michael vihkiytyivät ammatillisen yhteistyön lisäksi avioliittoon tammikuussa 1988. Vuonna 1995 he saivat kaksospojat, joka sai Sandran jättäytymään kotiäidiksi koko vuosikymmenen loppuun asti. 2001 Sandra palasi levytysstudioon ja on julkaissut siitä lähtien jälleen uutta materiaalia, sekä myös uusia versioita 1980-luvun klassikoistaan. Niiden lisäksi Sandra on ollut äänessä miehensä Michael Cretun menestyksekkäässä projektissa Enigma. Vuonna 2007 Sandra ja Michael erosivat. Sen jälkeen Sandralta on tullut kaksi pitkäsoittoa, joista tuorein ”Stay in touch” on vuodelta 2012. Vielä tänäkin päivänä, 35 vuotta myöhemmin, ”Maria Magdalena” on edelleen kysyttyä kamaa retrofestareilla.

Kappalelista:
1. In the heat of the night
2. On the tray (Seven years)
3. Little girl
4. You and I
5. (I’ll never be) Maria Magdalena
6. Heartbeat
7. Sisters and brothers
8. Change your mind

Lähteet:
Sandra: The platinum collection (Virgin, 2009) cd-kansilehti
Wikipedia
Suomenlistalevyt.blogspot.com

2 thoughts on “Sandra – The long play (1985)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: