Leena Vanamo – Sua kaipaan (1984)

Leena Vanamo (s. 17.3.1964 Helsinki – k. 7.9.2020) lauloi jo leikkikoulussa ja musiikin opiskelu alkoi viulunsoitolla paljon ennen koulun alkamista. 8-vuotiaana hän lauloi Radion lapsikuorossa. Päätös laulajan ammattiin ryhtymisestä syntyi hyvissä ajoin ennen teini-ikää ja 12-vuotiaana Leena pääsi levy-yhtiön koelauluun. Nuoren neitokaisen synnynnäinen lahjakkuus pantiin merkille, mutta tyttö lähetettiin silti kotiin harjoittelemaan lisää. Vuonna 1981 17-vuotias Leena solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa Kerberos -levy-yhtiön kaanssa. Single ”Sellaista elämä on” oli suomenkielinen versio Ricchi e Poveri -yhtyeen italoiskelmästä ”Sarà Perché Ti Amo” ja kääntöpuolelle levytettiin suomennos Pat Benatarin pikkuhitistä ”Treat me right” eli ”Pian tai nyt”. Seuraavana vuonna julkaistiin toinen single ”Rakastutaan, jos toivot niin”, joka oli niinikään kansainvälistä alkuperää – Eruption -discoryhmän kappale ”In a 1000 years”. Sinkut eivät herättäneet huomiota levykaupoissa asioineiden kansalaisten keskuudessa ja yhteistyö Kerberoksen kanssa päätettiin kaikessa hiljaisuudessa.

Leenan musiikkiopinnot jatkuivat ja hän pääsi suosionsa aallonharjalla keekoilleen Frederikin taustalaujaksi yhdessä toisen aloittelevan tähden Meiju Suvaksen kanssa. Kiertue-elämää junttidiskon kuninkaan hovissa jatkui vuoden verran ja Leena levytti dueton yhdessä Frederikin kanssa vuonna 1984. Kappale löytyi jälleen Ricchi e Poverin tuotannosta. ”Voulez vous danser” sai suomenkieliseksi nimekseen ”Haluan vain sun” ja kaksikko pääsi esiintymään miljoonayleisölle suosittuun Levyraati -ohjelmaan. Samaan aikaan Leena sai uuden levytyssopimuksen, tällä kertaa suuren ja kansainvälisen CBS:n kanssa. Lisää näkyvyyttä haettiin MTV:n uuden Kevään sävel -kilpailun kautta. Kilpailu poikkesi Syksyn sävelestä useiden alkukarsintojensa osalta. Mukana oli lukuisia eturivin artisteja, mutta koska lopullisen valinnan voittajasta teki musiikin ammattilaisista koottu raati, jäivät perinteiset iskelmät usein poikkitaiteellisempien teosten jalkoihin. Leenan kilpailukappale, Esko Koivumiehen säveltämä ”Tykkään susta” ei edennyt Kevään sävel 1984 -kilpailun finaaliin.

Leenan ensimmäisenä singlenä julkaistiin versio F.R.Davidin hitistä ”I need you” eli ”Sua kaipaan”. Kääntöpuolelta löytyi Kevään sävel -kappale ”Tykkään susta”. Kappaleet saivat erityisesti suosiota Raha-automaattiyhdistyksen jukeboxeissa, nousten hetkeksi soitetuimpien levyjen listalle. Leena pääsi jälleen telkkariin ja Levyraatiin esittämään ”Sua kaipaan” -sinkkunsa.

Leenan pitkäsoittoalbumi valmisteltiin huolellisesti alan huippuammattilaisten valvonnassa. Sovituspuolella päävastuu oli Kassu Halosella, mutta discoiskelmän erikoismiehet Vesa Torppa ja Veikko Samuli saivat hekin painaa sormenjälkensä albumiin. Leena sai levytettäväkseen yhden vuoden kovimmista kansainvälisistä hiteistä, Laura Braniganin kansainvälisesti tunnetuksi tekemän ”Self controlin”. Suomenkieliset sanat ”Viet itsekontrollin” kynäili Vexi Salmi salanimellä Antero Ollikainen. Kilpailevan levy-yhtiön palkkalistoilla työskennellyt Leenan hyvä ystävätär ja entinen työkaveri Meiju Suvas levytti hänkin oman näkemyksensä kappaleesta, mutta Leenan versio potkii Vesa Torpan sovituksena tykimmin. Legendaarisen rouheat kitarariffit lähtivät Juha Björnisen sormista. Leena viihtyi televisiovastaanottimissa ja tämän laulun hän pääsi esittämään MTV:n ”Toivotaan, toivotaan” -ohjelmaan.

Aikakaudelle tyypilliseen tapaan valtaosa albumin materiaalista oli käännöskamaa. Singlenäkin julkaistun avauskappaleen jälkeen oli vuorossa ensimmäinen single, pitkäsoiton nimikkokappale ”Sua kaipaan”. Kaunis balladi ”Me ainoastaan” löytyi puolestaan Agnetha Fältskogin edellisvuotiselta sooloalbumilta ”Wrap your arms around me”, alkuperäiseltä nimeltään ”I wish tonight could last forever”. Siinä Leenan laulunlahjat ja tapa tulkita pääsivät todella oikeuksiinsa. Kari Litmanen sävelsi Leenalle levyn discoteemaan sopivan rallin ”Myyty mies”, johon Kassu Halonen loihti laserefektejä hyödyntävän sovituksen. Rauhallisempaa linjaa edusti ruotsalaisballadi ”Yö”, jonka Ruotsin tuon ajan tuorein tähti Carola Häggkvist oli laulanut nimellä ”Liv” vuotta aiemmin julkaistulla esikoisalbumillaan. Leenan vinyyli-lp:n A-puolen päätti Frederik-duetto ”Haluan vain sun”, joka oli mukana myös Frederikin omalla vuoden 1984 lp-levyllä ”Singapore”.

Kääntöpuolen avasi Kevään sävel -kandidaatti ”Tykkään susta”, jonka rytmitys sykkii discoa, mutta sävelmää voinee hyvällä sydämellä luonnehtia rahtusen renkuttavaksi. Ruotsalaisen ”Ooa hela natten” -hitistään tutun Attack -yhtyeen tuotannosta Leenan levylle päätyi kappale ”Sä luoksein jää (Kom)”. Keski-Euroopasta puolestaan löytyi hienoisesti reggaerytminen ”Naapurin pojat”, jonka Goombay dance band esitti nimellä ”Born to win”. Coverlinjaa jatkoi ”Sinut vain”, joka oli suomennos Yazoo -yhtyeen isosta parin vuoden takaisesta Britti-hitistä ”Only you”. Pari alkuperäisteostakin mahtui vielä mukaan. ”Ihan okei” sekä leikkisästi nimetty ”Meil’ meni bänks”, joka oli Kari Litmasen ja V-P Lehdon käsialaa. Albumikokonaisuuden päätti Toni Basilin ykköshitti ”Mickey” vuodelta 1982. Pave Maijasen tekstissä ”Miki” rimmaa vähän leikkisästi ”liki” ja ”hiki”-sanojen kanssa.

Laadukkuudestaan huolimatta pitkäsoitosta ei sukeutunut valtavaa myyntimenestystä ja levy ei noussut albumilistalle. 20-vuotiaan Leenan ura CBS:n kanssa jatkui vielä seuraavana keväänä, kun hänet nähtiin toistamiseen Kevään sävel -kilpailussa. Tällä kertaa hän sai esitettäväkseen Vesa Torpan mainion discoiskelmän ”On kaikki juuri tässä”. Kappale julkaistiin singlen ”Hullut haaveet” B-puolella. Kevään sävel -kisan piikikäs juontaja Hantta Krause (nyk. Wilma Schlizewski) haastatteli Leenaa kysymällä ”Osallistuit Kevään säveleen myös viime vuonna. Muuttuiko koko elämä?”. Ei muuttunut. Työt ja opinnot musiikin parissa jatkuivat, vaikka kirkkaimmat parrasvalot sooloartistina jäivätkin saavuttamatta. Ehkä Leenan vaatimattomuus ja rauhallisuus eivät kiinnostaneet riittävästi mediaa ja yleisöä, vaikka hänen taitonsa laulajana olivatkin kiistattomat ja ulkomuotoa myöten kaikkien elementtien piti olla kohdallaan.

Leena osallistui Kevään säveleen kolmannen kerran vielä vuonna 1986 Risto Asikaisen kappaleella ”Viini viimeinen”, mutta tälläkään kertaa ei finaalipaikkaa irronnut. Kuvaavaa sekin, että jo pitkän uran levyttävänä artistina tehnyt Leena osallistui vuonna 1992 Ykköstähti-kilpailuun ikäänkuin uutena tulokkaana. Tällä kertaa laulukilpailussa irtosi kuitenkin voitto, toisin kuin kolmella Kevään sävel -yrittämällä. Leena Vanamo nukkui pois syyskuussa 2020 vain 56-vuotiaana. Häntä kaipaamaan jäi neljä lasta, mutta myös kasari-iskelmän ystävät varmasti laulavat Leenan muistolle ”Sua kaipaan”.

Kappalelista:
1. Viet itsekontrollin (Self control)
2. Sua kaipaan (I need you)
3. Me ainoastaan (I wish tonight could last forever)
4. Myyty mies
5. Yö (Liv)
6. Haluan vain sun (Voulez vous danser) duetto Frederikin kanssa
7. Tykkään susta
8. Sä luoksein jää (Kom)
9. Naapurin pojat (Born to win)
10. Sinut vain (Only you)
11. Ihan okei
12. Meil’ meni bänks
13. Miki (Mickey)

Lähteet:
Wikipedia
Iltalehti
Iskelmän tähtitaivas – 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (Latva-Tuunainen, WSOY 2004)

One thought on “Leena Vanamo – Sua kaipaan (1984)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: